Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dr.sofer
Nov uporabnik

Bencinar do 10k

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 2:22 pm

pozdravljeni

Rešujem dilemo in sicer naš družinski avto Xsara picasso je odslužil svoje, tako je nastopil čas, da se nam pridruži drugi rabljen avto.

Smo 3 članska družina (4 leta otrok), imamo že en mali avto, tako da potrebujemo 1. avto.
Na leto naredimo okoli 10k-15k, z izjemo dvakrat letno morje in kak izlet, ter tedenska vožnja 50km, je vse kratka relacija v službo 5km.
Oba z ženo sva tak tip človeka, da zjutraj avto vžgeva in greva, brez ogrevanja, avto se tako do službe skoraj ne segreje, posledično tudi velika poraba. Oba si želiva limuzino (zaradi prostora je sicer ne potrebujeva) jaz bi imel sicer tudi hatchback. Seveda bencinar.

zaradi sorazmerno malo km, mi poraba ni tako pomembna, bojim pa se da bi zaradi tipa vožnje (hladni motor) hitro lahko poraba narasla na kakih 11l, kar pa mi je tudi malo preveč. Turbinski motorji mi ne zbujajo preveč zaupanja (TSI), pa še hladni motor in kratka relacija, to ni bilo nikoli dobro za turbino. (VW, seat, škoda ??? vsi so TSI)

torej limuzina, bencin, primerna poraba (do 9l mestna vožnja, ) zanesljiv, ne preveč star (do 7 let) oprema (avt.klima,...)

Fiat Alfa Ford, korejci odpadejo.

gledam
Mazdo 6 2.0 2008, 1. lastnik, 90k km, dobra oprema, cena 9.5k. Zdi se mi malo draga, bojim se porabe (2.0 146KM), 2008 letnik ? (malo je stara)
Toyota corrola 1.6 2014 136KM, cena 12.5k (ne vem zakaj ampak ne deluje mi nekako kompakten avto, vem da so zanesljivi, ampak...
Škoda octavia 1.6 ...?

druga opcija, h kateri se jaz najbolj nagibam, žena ne toliko (sploh ne) je da počakam leto in poiščem rabljeno novo mazdo 3 G120 (dober letnik, oprema, poraba (baje zelo nizka), brez turbine,...cena bi morala biti okoli 12.5 za 2leti staro (predvidevam)

torej prosim za kak dober predlog

lep pozdrav

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Re: Bencinar do 10k

Napisal/-a rhino Če feb 18, 2016 3:08 pm

Ce ste bli s prejsnjo Xsaro zadovoljni, zakaj ne malo novejsa. Pa se za nekaj lepih dopustov ostane :D

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Če feb 18, 2016 3:11 pm

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če feb 18, 2016 3:15 pm

vse lepo in prav vendar ji manjka 6-ta prestava :)
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 3:18 pm

ja se opravičujem, da nisem napisal, enoprostorec in karavan odpade. Preveč prostora, ki ga moram premakniti od ene točke do druge, popolnoma brez potrebe.

koliko je po vašem mnenju realna cena za opisano mazdo 6 in kolikšna bi lahko bila realna porabe (lastnik pravi, da je imel podobne relacije in je bila poraba 8 )

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a tom2 Če feb 18, 2016 4:14 pm

Če vsak hvali svojega konja, bom še jaz. Kaj pa Laguna III, 2.0 16V 103kW ? Ravno takšno imam jaz in jo lahko samo pohvalim.
tom2

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 4:26 pm

laguna ima mestno vožnjo 10.7l , pri mojem tipu vožnje tako pod 10 ne pridem. Niti mi ni všeč, ampak ok pač okus

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a tom2 Če feb 18, 2016 4:35 pm

Iz prve roke, tudi sam imam 80% mestne vožnje, oz. enako kot si ti opisal. Nikoli ne pride čez 10. V tem času je resda blizu te številke, poleti pa je za pol drugi liter nižja. Ob enakem načinu vožnje. Sicer pa ima (vsak) avto še druge lastnosti, ne samo poraba in samo poraba. Moje mnenje.
tom2

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 4:57 pm

v tem primeru bi pri mazdi6, ki ima nazivno porabo 9.8l, tako bila realna poraba 8.8l, sicer se ne gre toliko za porabo, ampak če bi izbiral med mazdo in laguno, bi se vseeno odločil za mazdo.

ne vem več kaj naj, najbrž bom res počakal na rabljeno novo mazdo3, tačas pa kupil nekaj za 3 jurje

koliko pa so kaj zanesljive škode, ampak spet turbina :(

toyote noben ne vozi?

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Če feb 18, 2016 5:10 pm

To hladen/ogret avto, sam nisem nikol opazil razlike v porabi.
Sam imam Alfo 1.4 MultiAir 135, pa mi običajno v službo pije 11l (oz. zjutraj zaradi teme, grem max 80, in je 8-9l), vozim brez šparanja, povsem na polno pa tudi ne, 3./4. v klanec gor, 5. v naselju, 6. izven.
Pa sem probal že večkrat kakšno sončno soboto, ko imam čas da ogrejem avto, pa sem brez problema prišel na 11l, seveda pa ker so res idealni pogoji, tudi na 12-13l.

Ravno tako ne opazim razlike zima/poletje. Oz. poleti sem imel še vedno malenkost višjo porabo, ker ga lahko več tiščim.

Recimo zdaj ko je bilo treba mal pazit zaradi snega pa 9l.
Če bi kdo s takim avtom hotel še manjšo porabo, se mu pa pomoje že bolj splača kakega 1.2 kupit in ga tiščat, šlo bo bolje, več bo užitka, poraba pa 7l.

Da bi ogreval na mestu se mi zdi nesmiselno, pri teh temperaturah rabiš okol 20min, da ti voda pride na 90°. Sam pač prve 4km pazim, da ne grem čez 3000 obratov, to je pa to. Voda medtem pride vsaj na 70°, vem da je zdaleč od idealnega, ampak niti nimaš druge izbire, ker več kot 3000 obratov pa hitro rabiš.

Turbine se sam niti malo ne bojim. Edini večji problem z avtom sem imel enkrat s TCT avtomatskim menjalnikom (pomoje zarad temperaturne razlike 12°C), in sem se moral 10km vozit z max hitrostjo 50, ker je delala samo 2. prestava, čez 4000 mi pa ni pustil iti.

Zakaj iti na turbo:
1. 230Nm ali več navora ti prinese precej več užitka kot pa vožnja z lenim atmosfercem
2. veliko lažje je prehiteti, sicer mojih 135 konj tudi ni ne vem kaj, ampak proti 1.6 atmosfercu je raketa
3. v klanec vleče, tudi če se začne z ovinkom, sploh ni treba začeti v drugi, gre že iz tretje lepo

Največja slabost nizkokubičnega turba je pa zame pospeševanje iz druge prestave, če ti padejo obrati pod 1500. Sam če je le možno, raje dam v prvo (pri meni je nekaj lažje, ker samo kliknem na volanu).
Tudi 1.6 105 je v takih primerih večkrat zatajil, ampak na splošno mislim da je bil bolj prožen, v bistvu logično, ker se gre v tem primeru za 1.4NA proti 1.6NA, turbina pod 1500 ne da nič od sebe.
Zadnjič spremenil Reaper85, dne Če feb 18, 2016 5:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 5:35 pm

No pri nama je problem, ker imava do službe jaz 2km ona pa 3km. Avto se tako do službe ne ogreje na delovno temperaturo in je poraba recimo na xsari picasso 1.8 trenutno 9.3. (koliko je poraba pri nekom z istim motorjem in daljšo relacijo ne vem,...) Pri nekomu, ki ima do službe 10km se avto ogreje in je poraba veliko nižja. Ne vem kaj je bolj smiselno, ali kupiti avto brez turbine in plačevat nekaj več za gorivo, ali avto z turbino in trepetat, da ne bo večje okvare.

Vem da gledam prevelike avte, ampak se pač rad peljem malo bolj komot, ko kam gremo, to pa trpi na ručun porabe pri ostali vožnji, ki je je 80%.

velikega avta z malo porabo ni, to vem.

Mogoče bi moral požret ponos in strahove in kljub temu gledat TSI, mogoče kak Rapid 1.2 tsi

na izbiro imam (če gledam motorje)
mazda (skyactiv, visoko kompresijsko razmerje +mala poraba - novi nepreizkušeni motorji, ?zanesljivost
toyota (vvti + zanesljivost, - poraba - len motor
renault in ostali (16V - poraba - zanesljivost + preizkušeni motorji
wv, seat, škoda (TSI -zanesljivost-turbina +poraba

toyota, mazda . Težko bom našel rabljeno, ker se zelo malo prodajajo
Renault in ostali. Imaš jih kot smetja (posledica : če ne veš kaj kupit, kupi renault)
wv seat škoda (se prodajajo, ne vem pa če zato ker se ljudje bojijo TSI motorjev

imel bi hondo ampak accord ima 155km, civic pa je tako blesavo narejen da ne vidis zadaj nič (novi model je tudi ne preveč všečen)

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če feb 18, 2016 6:00 pm

Za 2-3 km je skoraj boljše,da avto stoji doma,na delo pa s javnim prevozom,,če vreme dopušča,s skuterjem,kolesom,ali,če imaš čas,peš. 8)
Ali pa tole http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... K%20BAT..., na morje pa ne predaleč. :)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Če feb 18, 2016 6:13 pm

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Če feb 18, 2016 7:17 pm

@dr.sofer.
renaultovi bencinski motorji niso problematični, tako, da si tam namesto - daš brez skrbi +.

za vw si dal - pri motorju potem pa še vseeno razmišljaš o tsi motju ?.... naprej si pa napisal, da se rad pelješ kot gospod (rapid?).... :?

toyotin bencinar ni slab,... samo za novejšega versota maš prenizko mejo postavljeno, ...

glede porabe - na tako kratki relaciji, ti z nobenim motorjem ne boš imel porabe 7 litrov ... računaj na raje 8.

glede na tvojo kilometrino, katero delaš bi sam brez večjega razmišljanja ostal na sedanjem vozilu - razen, če je karkoli narobe na zadnji premi, motorju ali pa šasiji... ali pa bi rad menjal avto kar tako...
lp

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 7:45 pm

ne poznam tako teh motorjev, morda bi bil 1.6 16 v res lahko dober nakup.
O TSI razmišljam ker so mnenja nekako deljena, eni pravijo da so bili problematični le tisti z verigo, pa še tiste so v garanciji popravili. Sedanji imajo jermene. Od tod tudi ideja o Rapidu, precej všečen in dobra cena za 2 leti starega, udobnost predvidevam, da podobno kot octavia, torej podobno kot passat,

Ampak za ceno Rapida dobim tudi corollo 1.6 (ne kupujem corollo verso), pa imam brez turbine zanesljiv avto z dokaj dobro opremo za dobrih 12k, malo požrem na račun porabe in lenega agregata (čeprav baje ni toliko len) in dražjega servisa, ampak pridobim na opremi in zanesljivosti. (Gratis še digitalna ura iz leta 85 (kaj so tu razmišljali))

se vam zdi da razmišljam v pravi smeri? Torej atmosferski bencinar, japonskega porekla? ali bi raje izbrali turbinski vag motor?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 18, 2016 8:19 pm

Me mine pisanje ob takih abotnih dilemah! VAG ali vag? :lol: :twisted: :twisted: :roll:

Niso vsem verige popravljali v garanciji, pri marsikom so počakali na iztek le-te, marsikomu so menjali motor, ker je niso znali/mogli popravit ipd. Isto, le v manjši meri se ponavlja z jermenom. Na forumu je več ogromnih tem o teh VAGininih TSI dosežkih, pa tudi o puščanju vode, rjavenju in še kup podobnih VAG dosežkov v 2016. Tudi o naklepnem goljufanju institucij in vseh kupcev...
In ti se še vedno sprašuješ o nakupu šrota od goljufov?
Bravo...

BTW - Rapid je (predrag!) nizkocenovnik, malo nad Dacio in blizu C-elysee ter P301, tudi po prostornosti. Ti je pa treba priznat inventivnost - še nihče ni zmogel primerjat Rapida s Passatom

Corolla bo hitro premajhna oz je že, je pa enako dolga kot Citro XP, Mazda 3 pa ob še manjši prostornosti cca 15 cm daljša, prtljažnika imata pa obe skupaj za malo več kot en XP ali C4P (ki sta BTW po nemških statistikah najzanesljivejša enoprostorca). Toliko o tem, da ne želiš prevažat več prostora kot je nujno.

Še marsikaj v tvojih kriterijih ni razčiščeno - morda bi najprej to dokončali?

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Če feb 18, 2016 8:37 pm

sam imam passata in primerjava med passatom in rapidom je kot dan pa noč..

rapid vs. corolla - brez razmisleka corolla, če bi razmišljal med njima, ampak pozor - corolla ima 4 vrata, kar pomeni manjša luknja prtljažnika..

drugače tole ni slab nakup (preizkušen model, megana, ki je brez porodnih napak, )
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... rgy%20GT...

tale pa še brez turbine in nov..
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... eneratio...

so še drugi proizvajalci ampak tsi-ju se ogni, razen, če igraš na srečo (si malo gamblerja?).

pri rabljenem avtu moraš imeti med drugim malo sreče...

lp

Dizzy
Novinec

Napisal/-a Dizzy Če feb 18, 2016 9:07 pm

sam sem imel Toyoto Avensis, 1.6 bencinarja, 2001 letnik. mestna poraba nekje okol 8-9l, računam tako na peš, glede na to, da je bila generalna poraba 7.7, pa nekje 50% voženj mestnih jajcanj po par km. ;) zdaj imam Hondo Civic, 1.4 i-vtec, 2012, mestna poraba nekje 7-8l, če lepo peljem. če se fajn potrudim, tudi pod 7, če pa se slučajno mudi, pa malo čez 8. kolikor berem, 1.8 mašina ni pretirano bolj požrešna, se pa precej lepše pelje.

sam bi definitivno predlagal še Toyoto Auris Hybrid, letniki 2010 in 2011 so precej poceni, to bi tudi bilo za pogledat, pa še avtomatik je, ni lepšega za gosposkost. :)

so pa vsi trije omenjeni precej bullet proof avti. ;)

Mazde, kar se bencinarjev tiče, tudi niso nekaj zelo problematične.

dr.sofer
Nov uporabnik

Napisal/-a dr.sofer Če feb 18, 2016 10:14 pm

ja, TSI bom odmislil, sicer nikoli ni bil v ožjem izboru, oz se je potrdilo to kar sem že sam predvideval

Corolla ali mazda 3 -limuzina, mi ni premajhna, smo samo 3, večji del se vozi samo eden ali eden + otrok. Da ima corolla samo 4 vrata me ne moti, za nujne stvari je dosti velik prtljažnik. Predvidevam da 2x na leto morje in kak izlet nebi smel biti problem, kar se tiče prostora.

verjetno bom preizkusil corollo 1.6 in mazdo3 g120 limuzino. Če mi bo mazda preveč všeč jo bom počakal kako leto, drugače corolla. Če nič od naštetega iščem na evropskem trgu

Megane mi nekako ne potegne (oba si želiva limuzine), mogoče delam krivico renaultu ,...tudi c-ellyese mi nekako ni

brko00
Nov uporabnik

Napisal/-a brko00 Pe feb 19, 2016 11:18 am

Morda kaj takega....je limuzina, bencinar brez turbine, avtom.klima, malo kilometrov, precej opreme,.....

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... %20AKCIJ...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov