Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

rs1975
Novinec

Nakup enoprostorca

Napisal/-a rs1975 Pe mar 04, 2016 5:27 am

Dolgo sem odlašal z menjavo avtomobila, zdaj bo pa res potrebno iti v akcijo... ;)

Gledam enoprostorce, letnik 2011-2013, do 9000-9500 EUR.

Letno se bo delalo cca. 20k km, tako da gledam dizla.

Nekako se odločam med:
- Ford C-max
- Citroen C4 Picasso
- Renault Scenic

Želja je sicer SLO avto, ampak je izbira bolj boga. Sicer kakšnih predsodkov pri uvoženih avtih nimam, saj je sedanji tudi uvožen. Z njim sem naredil 240k km na 90k km podlage v desetih letih in kakšnih večjih stroškov pri servisih ni bilo.

Cenovno mislim, da so najbolj ugodni Scenici, tudi največ dobiš za ta denar.

Glede motorjev, kaj izbrati? C-max in C4 imata 1,6 motor. Okrog 90KM bo verjetno premalo, zato gledam tiste z 110-115KM. Kaj pa Scenic? Kateri motor je najbolj zanesljiv - 1,5 ali 1,6? Mislim, da so 3 variante po moči - 90, 115 in 130. Med katero kombinacijo izbirati?

Moram biti na katero stvar pri teh avtomobilih še posebej pozoren, ima kateri kakšno večjo hibo?

Še tole - za Forda vem, da ni možno preverjati zgodovine uvoženega avtomobila. Kako pa je s tem pri Citroenu in Renaultu. Se da kaj izvedeti?

Vsak argument za ali proti kateremu avtu je dobrodošel! :D

meganer
Uporabnik

Re: Nakup enoprostorca

Napisal/-a meganer Pe mar 04, 2016 6:03 am

Sam imam g.senika 3 1.9dci in sem zelo zadovoljen. C max je cifro manjši tudi od navadnega senika, c4p pa kar plava po cesti. Mene ni preprical. 1.5dci je pomoje zadovoljivo sam ......
Če ne rabiš tolk fensi vozila mogoče poglej še kak kangoo....

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Pe mar 04, 2016 5:43 pm

Danes sem šel pogledat dva Scenica. Eden podn, drugi pa lepo ohranjen. Samo ta drugi je šel pred mojim nosom... :evil:

Iščem dalje. Kakšne imata kaj izkušnje z Avtotehno VIS in Avto Malgaj LJ?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne mar 06, 2016 12:49 pm

Če že Scenic oprezaj raje za 1.6 dCi motorji..
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Po mar 07, 2016 5:18 am

1.6 motorjev je zelo malo, malo več jih je od letnika 2014 dalje, kar pa presega moj finančni okvir.

Pa za 1.6 motorje sem bral na strani avto nasveti , da imajo sledečo težavo:
Pri 1.6 dCi (130 KM) dizelskem motorju, je v nekaterih primerih prišlo do defektnih injektorjev kar je povzročilo spiranje enega izmed cilindrov in posledično nepopravljivo škodo na motorju.

Je to res?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po mar 07, 2016 5:44 am

Da. In to je eden glavnih razlogov zakaj nebi šel kupovati 1.6 dci motorja.

Naj te spomnim kako so bili nezanesljivi 1.5 in 1.9 dci od začetka (cca 2002) do tam nekje 2007, ko so jih zrihtali. Brat je imel 1.9 dci 2004 Scenica recimo. Servisiran na 10k km, ojnični ležaji menjani, dvakrat. Pri 170k km je šla turbina, olja je pil več kot nafte in na koncu je bil tako nezanesljiv, da se je bal iti več kot 15km z avtom.

Zakaj to razlagam? Preprosto, 1.5 dci in 1.9 dci so prerasli te porodne težave in so se pri letnikih, ki jih ti gledaš (2010+) izkazali kot zelo zanesljivi motorji. Veliko je pohval, kako dober je 2.0 dci motor in oh in sploh ker ima verigo (ki naj bi bila lifetime, noben ti pa ne pove, da jo mora vsak menjati pri cca 200k km), po mojem mnenju sta oba 1.5 dci in 1.9 dci bolj zanesljiva, predvsem pa sta, sploh prvi, oba bolj varčna. Torej zakaj bi šel tvegati z novim motorjem, ki ni preživel še tistih porodnih težav, če imaš na voljo kup avtomobilov z motorjema, ki sta zanesljiva.

PS: to ti piše človek, ki je raje vzel Scenica 1.6 16v z preverjeno zanesljivim motorjem, kot Alteo 1.2 TSI, pri kateri je bil motor bolj prožen in poskočen. Vedi, da takrat nisem sploh še bral o težavah z 1.2 TSI. Odločitev je bila preprosta, v mišlenju "tole pri tem 1.2 TSI je vse nekaj preveč fensi, to nebo zanesljivo kot dobri stari atmosferc": To tematiko sem začel brati šele po tem, ko sem se odločil za Scenica. In sodeč po stvareh, ki sem jih prebral, sem se kar pravilno odločil. Torej na kratko, vzemi preverjeno zanesljiv motor, 1.5 dci je povsem dovolj dinamičen za navadnega Scenica (če gledaš granda, potem raje 1.9 dci).

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Po mar 07, 2016 7:51 am

Sam sem bil pred kratkim v podobni dilemi.
Iskal sem enoprostorca (slovenskega), letnik nekje tukaj in cenovno do 10k €.

Po vsej obširni ponudbo na avto.net, je potem stanje takšno, da je slovenski avto res redkost, če iščeš prvega lastnika pa še toliko bolj.

Jaz sem potem vzel Peugeot 5008 1.6thp, nekako mi ti francoski 1.6 (citroen) in 1.5 dci ne dišijo preveč, pa tudi nič dobrega ni slišati o njih. Letno delam tudi okrog 20k km, +-2k, tako da sem potem vzel bencinarja, saj novejši motorji bencin in dizel tudi ni več tako gromozanske razlike, ko pa še pogledaš kaj je bolj zanesljivo in cenejše vzdrževanje pa veš, kaj ti je boljša izbira.

Jaz sem zaenkrat zelo zadovoljen, prostora več kot dovolj, udobja in opreme tudi, motor je kar poskočen in poraba tudi ni pretirana tako da....

Pa upam, da najdeš nekaj solidnega (kar je danes loterija).

lp, d

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Po mar 07, 2016 7:55 am

Torej si namesto francoskega 1.6 motorja iz Citroena, ki t nekako ne diši in ni nič dobrega slišati o njem, raje kupil, khm khm, popolnoma isti francoski motor vgrajen v Peugeotu 5008, ki kot nalašč, ne slovi, kot eden najbolj zanesljivih avtom. Good choice :lol:
5cenic je napisal/-a:Da. In to je eden glavnih razlogov zakaj nebi šel kupovati 1.6 dci motorja.....

Hvala za obširno razlago... ;)

Dawid1
Novinec

Napisal/-a Dawid1 Po mar 07, 2016 9:32 am

1.6 dizla sem mislil, vzel sem bencinarja, ki je definitivno boljša izbira.

Ja, dan danes je žal že tako da so res redki motorji ki so brez napak in ni možno slišati nič slabega o njih.

Vem, da so težave z verigami in napenjalci - omenjeno je bilo že menjano v garanciji.

Pa lp,

primoz75
Nov uporabnik

Napisal/-a primoz75 Po mar 07, 2016 10:10 am

1.6 HDI motor je odlična izbira. A držati se je potrebno servisnega intervala.

Sam sem bil dobro leto nazaj pred enako dilemo, C4P, C-Max, Scenic. Fordi so bili najdražji, C4P pa najcenejša izbira. Gledano podoben motor, opremo, km in seveda letnik. Velikost in uporabnost pa gre v obratno smer, torej je C Max najmanjši od teh. Na koncu sem se odločil in kupil C4P z 1.6 HDI motorjem (tak motor ima tudi Ford če se ne motim) z kar veliko opreme in v res dobrem stanju. Iz uvoza, pri preverjenem trgovcu (na obali) z preverjeno zgodovino servisov in realnimi km.

Če gledaš Scenic dizla, le 1.5 dci motor pa 110 KM.

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Po mar 07, 2016 10:52 am

Dawid1 je napisal/-a:Sam sem bil pred kratkim v podobni dilemi.
Iskal sem enoprostorca (slovenskega), letnik nekje tukaj in cenovno do 10k €.

Po vsej obširni ponudbo na avto.net, je potem stanje takšno, da je slovenski avto res redkost, če iščeš prvega lastnika pa še toliko bolj.

Jaz sem potem vzel Peugeot 5008 1.6thp, nekako mi ti francoski 1.6 (citroen) in 1.5 dci ne dišijo preveč, pa tudi nič dobrega ni slišati o njih. Letno delam tudi okrog 20k km, +-2k, tako da sem potem vzel bencinarja, saj novejši motorji bencin in dizel tudi ni več tako gromozanske razlike, ko pa še pogledaš kaj je bolj zanesljivo in cenejše vzdrževanje pa veš, kaj ti je boljša izbira.

Jaz sem zaenkrat zelo zadovoljen, prostora več kot dovolj, udobja in opreme tudi, motor je kar poskočen in poraba tudi ni pretirana tako da....

Pa upam, da najdeš nekaj solidnega (kar je danes loterija).

lp, d

Kakšna pa je poraba pri tem bencinarju?

Dawid1
Novinec

Napisal/-a Dawid1 Po mar 07, 2016 11:04 am

Jaz imam trenutno več ali manj regionalno cesto 80%, ostalo pa mesto in kratke relacije pa je poraba okrog 7l (preračunano).

Sem imel pa nekaj daljših relacij po AC Ptuj-Graz in obratno pa je bilo nekje 7,5 v povprečju (tempomat 130-140kmh).

Tako da je poraba kar zmerna glede na velikost in težo vozila pa še avto se premakne ko je potrebno.

lp,

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Če apr 14, 2016 11:51 am

Nekako sem naredil ožji izbor in izbiram le med:

- Renault Scenic 1.5dci, 110KM
- Citroen C4P 1.6 hdi, 115KM

Kaj je boljša izbira? Še tole, kako se obnesejo avtomatski menjalniki v Citroenu?

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če apr 14, 2016 2:44 pm

Renojevi motorji 1.5 dci zadnjih nekaj let so tako zelo preizkušeni da nimajo napak.

Pri citroenu pa obvezno vzemi polni auto, maenjalnik ne robotiziranega.... itak pa so ti avto 90% uvoženi

drugače pa je 1.6 dci v scenicu zakon, vgrajevati so ga začeli že modelno leto 2010, nekje leta 2013 preden je prišel facelift ven, vendar jih je zelo malo.

Ta model (modelno leto 2010 -2013) je bil motor 110KM (1.5 dci) ki še ni imel DPF filter, ena težava manj z stroški.
Facelift pa je dobil oznako Energy, start-stop in DPF, malo izboljšan menjalnik, bolje optimiziran računalnik.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Če apr 14, 2016 7:01 pm

Predhodnega posta se NE citira! mod

Če te prav razumen, ima Citroen dve vrsti avt. menjalnika - polni avtomatik in robotizirani? Po čem se sploh ločita? Sem prepričan, da marsikateri dealer tega sploh ne loči...

Scenica imam ogledanega enega letnik 2/2014. Nisem bil pozoren pri testni vožnji, če ima start-stop, da bi vedel da je novejši model. Sicer bi raje videl, da je stari, vsaj z DPF filtrom ne bi bilo problem...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če apr 14, 2016 8:18 pm

Če se ne mortim ima 2.0 HDI samo opcijo polnega auto. menjalnika. 1.6 pa imajo robotozirane.... večina... te menajlniki so katastorfa, slabo šalta.
Če je Scenic letnik 2014 in motor Energy 1.5 dci potem ima start stop.

pa glej vsaj opremo Dynamic, to opremo moraš met.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 Pe apr 15, 2016 6:44 am

oprema na scenicu je Business...

a obstaja kakšna spletna stran za citroene in renaultu, da imaš vpogled v karakteristiko avtomobila po vin kodi?

za forda vem, da je, za ta dva pa nič ne najdem...

Dizzy
Novinec

Napisal/-a Dizzy Pe apr 15, 2016 12:59 pm

jao, kaj vse preberem o tem robotiziranem menjalniku, ko da je največji šrot. menjalnik dela. lepo se da voziti z njem, in ni ti potrebno šaltati, kar je poanta avtomatskega menjalnika. resje, ni pojem hitrosti, ampak menja sam, kot bi menjal ti, C4P tudi ni dirkalnik, zatorej niti ne rabiš. menja približno tako hitro, kot bi ti sam na roke, zakaj torej to ni okej? stroškov je manj z njim v primeru okvar, pa tudi roboti so precej manj kompleksni in posledično pride do manj okvar. okej, ja, vztrajnik in sklopka, če že, ampak to spet ni tak strošek.

predlagam, da se z enim takšnim avtomatikom zapelješ en krog, in ti bo takoj jasno. sam sem se zaradi vsega slabega po raznih forumih prav s strahom vsedel v avto z robotskim menjalnikom (508 SW 1.6hdi), na koncu pa sem bil prav lepo presenečen. sicer načeloma ne potrebuje ekstra vzdrževanja, ker gre praktično za ročni menjalnik, le da namesto tebe prestavlja robotek (zato tudi sklopka in vztrajnik prej omenjena).

še glede Avtotehne Vis - sam sem imel kar nekaj opravka z Avtotehno Vis na Celovški - super, fer odnos, avti, katere sem gledal, so vsi štimali, servisne knjižice so bile večinoma le poštempljane, dva avta (en italijanski) pa sta imela celo račune priložene zraven. večinoma so avti uvoženi iz Belgije.

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel Pe apr 15, 2016 9:48 pm

Opel Zafira tourer?

rs1975
Novinec

Napisal/-a rs1975 So apr 16, 2016 4:48 am

iDanijel je napisal/-a:Opel Zafira tourer?

Opla ne bi...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 11 gostov