Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

leon_dobnik
Novinec

Peugeot 301, Citroen C Elysee

Napisal/-a leon_dobnik So apr 02, 2016 5:57 pm

Živjo!

Kupujemo nov družinski avtomobil in eden izmed resnih kandidatov je Peugeot 301 / Citroen C Elysee. Plan je vzeti vrhnji nivo opreme (Allure oz. Exclusive). Sedaj pa imam za vaš naslednja vprašanja:
- Peugeot / Citroen sta nadomestila stari 1.6 HDI motor s 92 KM (EURO 5) s novim 1.6 HDI motorjem s 100 KM (EURO 6). Na avtonetu je še cel kup modelov, ki imajo tudi stari motor. V salonu sem izvedel da je to praktično isti motor, samo da je treba v slednjega nalivat scalino, kar pride par EUR na 15.000 km. Če se kdo spozna, bi prosil za potrditev informacij. Podobno tudi, če mi lahko kdo kaj več pove o teh dveh motorjih bi vzeli - z vidika čim cenejšega vzdrževanja, katerega bi izbrali (zdej 5 EUR na 15.000 km ne igra vloge).
- teste sem si prebral, podobno imam avto že dva dni na testu tako da plusi / minusi z vidika vožnje jasni. Vseeno pa če je kdo lastnik, ima izkušnje s tem motorjem / modelom bom vesel kakšnih morebitnih dodatnih informacij.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Peugeot 301, Citroen C Elysee

Napisal/-a DePalmo Ne apr 03, 2016 12:31 am

Sem imel še prvo verzijo 1.6 HDi motorja (80kW) in ti lahko rečem samo eno: če ga misliš šparat, ne kupuj tega motorja! Ni zate, ker bojo stvari rade crkovale. Ta motor je narejen da se mora zavrtet na obrate, nato ti bo dolgo laufal.

Kaj več bi pa ne morem povedat, ker novejših motorjev ne poznam, je pa že zgoraj omenjeni imel additiv, katerega je bilo potrebno doliti na X km prevoženih (nekateri so to nalivali na 50.000, drugi na 200.000, tako da ni pravila). Je pa to polnjenje bilo cca. 150€.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne apr 03, 2016 10:22 am

@DePalmo, ne mešaj jabolka in hruške.

Ti si imel staro verzijo 1,6 HDI , tvoje vozilo bi danes imelo vsaj 10 let.

1.6 HDI 2010+ so super motorji, imajo pa kot vsi ostali dizli težave s filtrom trdih delcev. Ta ima poseben aditiv, ki se menja ponavadi na cca 120-160 tkm. Stane cca 150€. Jaz imam 165.000 km in še nisem menjal aditiva ali FAP filtra.

Ne bo problema če ga boš šparal, vsake toliko mu pa vendarle privošči malo višje obrate. :)

Novi BlueHDI motorji pa imajo še nek dodaten aditiv, kolikor mi je znano vsakih 15.000 km pride cca 20€.

Če lahko izbiraš vzami novo generacijo BlueHDI.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne apr 03, 2016 11:04 am

Včasih smo na šihtu imeli službenega partnerja 1.6 HDI, 90 KM (ali 92 KM, ne vem točno). Z motorjem ni bilo težav (edino enkrat ga je nekaj metalo v safe mode, ampak to so odpravili), pa je bil vožen primerno službenemu vozilu :noro . Tudi z DPF-om (oz FAP) ni bilo nikoli težav, tako da nekih slabih izkušenj nimam z 1.6 HDI....

Je pa res, da je teh 90 KM za kakšno odločno prehitevanje, ali pospeške nad 80 - 90 km/h premalo... Ampak, glede na to, da gledaš nizkocenovnike, verjetno tega niti ne pričakuješ od avta... Ampak vseeno, jaz bi gledal za (čim)močnejšo verzijo tega motorja.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne apr 03, 2016 11:20 am

Ta avta nista ravno težki zadevi in mora teh 100 (ali 92) konjev več kot zadostovat za neko normalno vožnjo... Sicer pa so se Bluehdi motorji izkazali za zelo varčne in boš pri porabi proti starejšem hdi-ju prišparal več, kot boš pri tem porabil za Adblue dodatek...

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne apr 03, 2016 11:35 am

Res so baje BlueHDI varčnejši, jaz imam sicer C4 z motorjem 1,6 e-HDI 115, pa ni med najbolj varčnimi. Ob spodobni vožnji pije okrog 6/100.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne apr 03, 2016 11:38 am

Sem govoril pred kratkim s taxistom s tem citroenom,hdi,nevem s koliko konji in je bil s samo vzdrzljivostjo zadovoljen,pa je mel blizu 200t km. Vprasi kakega izmed njih,mislm d ti bojo znal dt dost realno mnenje,nardijo dost kilometrov,nimajo nekega tehtnega razloga ti lagat poleg vsega pa jim najbrz ni to prvi avto tk d je vsaj mal verodostojno mnenje,ker vidm d sk kr pogosti te avti v njihovih vrstah...

Mal off topic,al pa tud ne... sm sedel zadej,placa dost ampak,zadni vzglaviki so grozljivo nizko,oz.to sploh niso vzglavniki,ker niso nastavljivi,ampak je to sam nek podaljsek klopi... s svojimi 173cm sm bil krepko krepko previsok,da bi me v primeru trka,zadeva zascitila... mene bi to vrjetn odvrnil od nakupa,ce se ma namen vozit zadej koga drugega kot otroke ki niso preveliki... razen ce so to ze spremenil...

Sicer pa mislim da je 90km vec k dost za tak avto...

Lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne apr 03, 2016 3:40 pm

hahehihoh je napisal/-a:@DePalmo, ne mešaj jabolka in hruške.

Ti si imel staro verzijo 1,6 HDI , tvoje vozilo bi danes imelo vsaj 10 let.

Imaš prav, jaz sem govoril o 80kW, torej 108KM verziji z FAP filtrom in ne o 90 KM verziji (tiste brez). Tisti avto bi danes imel 11 let, o novejših pa res ne vem veliko, kar sem tudi povdaril.

leon_dobnik
Novinec

Napisal/-a leon_dobnik Po apr 04, 2016 8:34 pm

Živjo!

Med tesno vožnjo se je tavelika hčerka (6) hitro pritožila, da se ne more nazaj naslonit - ker nima vzglavnika -> torej opozorila na točno težavo, o kateri ti pišeš DePalmo. Zadevo smo preizkusili z močnim zaviranjem - in dejansko ji je glavo k je blo konec sunka zabilo nazaj / podobno velja pri močnejšem pospeševanju. Če že pri pojemkih, ki so povsem zemeljski (zaviranje, pospeševanje) prihaja do tega, nočem vedeti kaj bi se zgodilov primeru trka. Zaradi tega smo ta avto črtali iz seznama opcij za nakup. Preprosto je ta avto varen samo za sprednja potnika, zadnji potniki pa lahko na račun nerazumnea varčevanja v primeru manjše nesreče posledice nosijo celo življenje.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov