Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mirkos
Novinec

NAKUP NOVEGA "WARM-HATCH-a"

Napisal/-a mirkos So maj 21, 2016 5:50 pm

Zdravo vsi.

Zanima me vaše mnenje. Primerjava 2 Warm-Hatchov: Renault Megane in Kia Cee'd GT

Pa najprej malo številke:

Megane GT:
Motor: 1618ccm (Euro 6; veriga) - avtomatski menjalnik (7 prestav)
Moč: 151KW (205KM) pri 6000 U/min
Največji navor: 280Nm / 2400
Hitrost: 230 km/h
Pospešek 0-100: 7,1s
Poraba in izpusti (kombinirana/mestna/izvenmestna): 6l / 7,8l / 4,9l ; 134g/km
Masa: 1394 - 1463 kg
Rezervoar: 50l
Mere (dolžina / medosna / širina (z ogledali) / višina): 4359 / 2669 / 2058 / 1447
Prtljažnik: 384l

Cee'd GT (facelift)

Motor: 1591ccm (Euro 6; veriga) - ročni menjalnik (6 prestav)
Moč: 150KW (204KM) pri 6000 U/min
Največji navor: 265Nm / 1500 - 4500
Hitrost: 230 km/h
Pospešek 0-100: 7,6s
Poraba in izpusti (kombinirana/mestna/izvenmestna): 7,4l / 9,7l / 5,9l ; 170g/km
Masa: 1367 - 1485 kg
Rezervoar: 53l
Mere (dolžina / medosna / širina (z ogledali) / višina): 4310 / 2650 / 2035 / 1430
Prtljažnik: 380 l

To so gole številke. Kar pa se ostalega tiče, sem si zabeležil še nekaj stvari, ki padejo v oči in katere govorijo v prid enemu ali drugemu (kar ima eden, drugi pa ne)

Megane (+)
- LED Žarometi, aktivni tempomat, manjša poraba, 4-kolesno krmiljenje, start-stop

Cee'd (+):
- daljša garancija (7 let ali 150.000km + brezplačni servisi in obnova navigacijskih kart vsako leto); Megane: 5 let ali 100.000 km
- bolj prostoren
- agresivnejši videz (subjektivno)

Žal testna vožnja še ni bila mogoče (v primeru Cee'd GT-ja nasploh ne, ker v SLO 5vratni GT načeloma niti ni v prodajnem programu). Cena obeh (max opremljenih) je ca. 25.000€.
Vem da je v tem rangu še kupica drugih avtov, ki bi prišli v poštev (Focus ST, Golf GTI, Astra, Leon, Giulietta, 308 GT) a so zaradi takšnih ali drugačnih kriterijev (npr. cena, opremljenost, optika, ipd.) odpadli.

Kaj menite? Kateri bi bil boljši nakup? Vnaprej vsem hvala za mnenja in komentarje :)

p.s: Za lažjo predstavo:

Cee'd: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... eNumber=2#

Megane: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... eNumber=2#

nejc1
Poznavalec foruma

Re: NAKUP NOVEGA "WARM-HATCH-a"

Napisal/-a nejc1 So maj 21, 2016 6:02 pm

Ročni ali avtomatski menjalnik ti je pa vseeno? Jaz v takšnem vozilu res ne bi želel avtomatika in bi že samo zaradi tega vzel Cee'da...

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos So maj 21, 2016 6:13 pm

Načeloma mi je vseeno, a sta si v tem smislu različna. Pri Cee'd GT-ju ni opcije avtomatike, pri Meganu GT pa ni opcije ročnega menjalnika (sicer ima one F1 prestave na volanu, o to ni čisto isto). Naprimer, če bi hotel kupiti Leona Cupro (290KM), potem mi zaradi lažjega prenosa moči na cesto in nasplošno lepšega oz efektivnejšega prestavljanja pri takšni moči raje izbral DSG, pri Warm-Hatchu (okoli 200KM) pa je ročni menjalnik tudi vredu :)

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 So maj 21, 2016 6:51 pm

Če bi se jaz med tema dvema odločal bi najverjetneje izbral Megana. Megane( kar Ceed nima) ima vsa štiri kolesa gibljiva kar zna dodatno pripomosti k dinamični vožnji. 7 stopenjski dvosklopčni auto menjalnik je sposojen od Mercedesa tako da tu ne bi smeli bit presenečenj.
Tudi na papirju izgleda megane pri navoru in pospeških v rahli prednosti, prav tako pa ima Renault Sport kanček več tradicije in izkušenj kot Kijin športni oddelek. Ne bi se pa branil niti Kie Ceeda. :) Glede garancije pa mislim da ima Renault ob financiranju 5 let garancije.
4control v živo: https://www.youtube.com/watch?v=eGsts6P09kI

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer So maj 21, 2016 7:14 pm

Sam bi izbral megana avtomatik pa živo rdečga.

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 So maj 21, 2016 7:48 pm

Kot piše tukaj, avtomatski (če govorimo o športnih avtih) je za 500 konj:
http://www.volan.si/testi/testi/2973-re ... s-200-edc/

Pri avtih 130-200KM je pa meni kr neki, nekaj klikaš na volanu, ko hočeš probati nekaj drugega, začneš šaltat na ročki, tut kr neki, samo klik naprej in nazaj, tako da to ne traja več kot par prestavljanj in si spet nazaj na volanu. Avtomatski način je pa neuporaben še do prve trgovine se zapeljat.
Pa ni samo menjalnik, problem je tudi manjko sklopke, ker poleg desne roke, tudi leva noga nima kaj za delat, fotr pravi da je to za invalide in trditev res ni napačna. Pa odsotnost sklopke pomeni, da se je težje hitro premaknit iz mesta, ter nekaj manj občutka imaš pri parkiranju, ker zavora pač ne more nadomestit sklopke. Pa še plina ne moreš istočasno dodajat, ker lahko delaš samo z eno nogo.
V glavnem, pri samem užitku v vožnji sem imel skoraj rajši 1.6 16V 105 manual kot pa 1.4T 135 auto.
Da ne govorim o zanesljivosti, čez zimo mi je 7x javil napako, enkrat sem se pa moral vozit 10km max 50 v drugi prestavi.

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 So maj 21, 2016 8:36 pm

Auto menjalnik v cliu rs EDC6(za katerega so bile pripombe da ni najbolj hiter-vmes je bila programska posodobitev ki naj bi to odpravila) ni isti kot v meganu gt EDC7...
Potem če Mercedes ponuja določene modele samo z avtomatskim menjalnikom je po tej logiki namenjeno vozilo samo invalidom...
Pri športni vožnji je leva noga na zavori desna pa na gasu in ni res da leva noga nič ne dela... Prestavlja se pa z obvolanskimi ročicami ampak tiste za ali na volanu so prave, tiste fiksirane na volanskem drogu so bolj "za okras".
Pri parkiranju pa niti ne rabi dodajat gasa(ali pa samo na začetku enkrat rahel potisk gasa-odvisno od tipa auto menjalnika), potem pa avto sam počasi naprej leze(ali pa nazaj če je v R) in potem se samo rahlo bremzo stiska pri parkiranju... Tisti ki ne znajo pa nabijajo gas-bremza-gas-bremza in se spravljajo notr ali ven kot da bi krompir v gajbo metal.

Enim je avtomatski všeč in ko se navadijo nočejo več druga voziti, drugim pač ne, eni ga pa niti probat nočejo... Stvar okusa in preferenc.
Se pa večina kar hitro razvadi z avtomatskim menjalnikom in 99% časa vozijo v auto načinu tako da nič ne prestavljajo več, čeprav v manual mode(posebej za športno vožnjo) omogoča zelo veliko užitkov in lahko poveča dinamiko vožnje...

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 So maj 21, 2016 9:29 pm

Pri športni vožnji je leva noga na zavori desna pa na gasu in ni res da leva noga nič ne dela

In koliko ljudi to zna? In kje se boš to učil?
Ker na javni cesti se vsekakor ne smeš, rabiš pa verjetno vsaj 1000km. Kaj kdo dela na dirkališču je druga stvar.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So maj 21, 2016 10:19 pm

Tudi sam imam željo kupiti en takšen športni avto v prihodnje. In mi je megan izredno všeč, toda na žalost odpade, ker silijo v njega tale avtomatski menjalnik. Tako, da sam bi med tema dvema sigurno izbral KIA, čeprav mi je kot avto precej bolj všeč megane.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne maj 22, 2016 8:45 am

Avtomatski način je pa neuporaben še do prve trgovine se zapeljat.
Pa ni samo menjalnik, problem je tudi manjko sklopke, ker poleg desne roke, tudi leva noga nima kaj za delat, fotr pravi da je to za invalide in trditev res ni napačna. Pa odsotnost sklopke pomeni, da se je težje hitro premaknit iz mesta, ter nekaj manj občutka imaš pri parkiranju, ker zavora pač ne more nadomestit sklopke.

Zaradi 3 nesmislov ti priporočam, da še danes zapustiš ta forum in se prijaviš na RINGARAJA forum!!! Alora so imebcili z ročnimi menjalniki v večini??? Traja 2 minuti, da prešalta v prvo, da spelje, ko čaka 1 minuto pred rdečo lučjo???
Z mesta se vsak automatik izstreli, ker ima vedno v prvi prestavi in ima pretvornik navora namesto sklopke???
Parkiranje je pa mala malca, ker je prva ali pa rikverc druge tu ni???
Imam 4 leta izkušenj z automatiki pa ne z mlinčki od motorjev in 90KM :lol:

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Ne maj 22, 2016 9:35 am

sova501 je napisal/-a:Pri športni vožnji je leva noga na zavori desna pa na gasu in ni res da leva noga nič ne dela...

malo, ampak reeeees malo novejsih civilnih avtomobilov dovoli to pocetje. zal je pri prakticno vseh elektronika 'pametna' in odvzame gas v primeru, ko tiscis bremzo. torej pomoc pri vhodu v ovinek in nadomescanje LSD s pritiskanjam na zavoro ob polnem gasu pac ne gre. kaksno sekundo se, potem pa elektonika vrze sidro. :)

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 Ne maj 22, 2016 10:07 am

Heh pri civilnih hatchih je to res, samo ko se bremzo pritiska se gas tako spusti, mislil sem na desetinke izgube ko ti ni treba desno nogo prestavljat iz levega na desni pedal ampak ko spustiš bremzo z levo z desno že tiščiš gas :)
Mogoče pa megane gt to kar ti govoriš omogoča :)
Zadnjič spremenil sova501, dne Ne maj 22, 2016 10:14 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne maj 22, 2016 10:14 am

Saj niti ne rabiš početi tega, ker imajo danes avti po večini EDS (ki sicer deluje po večini le do 40 km/h) oz XDS, ki pa je namenjen ravno dinamični vožnji skozi ovinke...

Tako da bi jaz priporočal avtorju, da pogleda za kakšnim predstavnikom VAG grupe, če želi imeti XDS.
Imam pa v glavi, da prejšnja generacija focusa ST imela mehansko (samodejno) zaporo diferenciala, ne vem pa kako je pri aktualnem modelu.

Sicer pa, če malo moraliziram, javni promet ni kraj, kjer bi sproščali svoje dirkaške ambicije, čeprav verjamem, da je vsak izmed nas že kdaj imel takšne prebliske :vrum

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Ne maj 22, 2016 10:34 am

Nobena generacija stjev ni imela LSD. Vem kar imam ST druge generacije in pogrešam to zadevo.

RS mk2 je pa imel lsd.

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 Ne maj 22, 2016 3:23 pm

Ne me držat za besedo ker se na to ne spoznam najbolje ampak mislim so v enem reviewu omenl da ima Peugeot 308 GTi 270 mehansko zaporo sprednjega diferenciala lds.

Včasih je pisalo v katalogu golfa 7 serijsko xds(elektronska zapora sprednjega diferenciala) za vse modele, pri navadnem Leonu ali octaviji je za doplačat 50€, kaj ima golf gti dodatno in če ima lds pa nimam pojma.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Ne maj 22, 2016 3:46 pm

sova501 je napisal/-a:Ne me držat za besedo ker se na to ne spoznam najbolje...
Zakaj potem sploh pišeš/odgovarjaš, če o stvari nimaš pojma?! :lol:

sova501 je napisal/-a:Včasih je pisalo v katalogu golfa 7 serijsko xds(elektronska zapora sprednjega diferenciala) za vse modele, pri navadnem Leonu ali octaviji je za doplačat 50€, kaj ima golf gti dodatno in če ima lds pa nimam pojma.

Vsi Golfi imajo serijsko elektronsko zaporo sprednjega diferenciala XDS, kar pomeni da elektronika (s pomočjo zaviranja posameznega kolesa) simulira delovanje prave mehanske zapore diferenciala in tako pripomore, da pri hitri vožnji skozi ovinke ne zdrsava notranje kolo.

Golf GTI Performance pa ima vgrajeno pravo mehansko zaporo diferenciala (LSD).

P.S.: In reče se LSD (Limited Slip Differential)
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 Ne maj 22, 2016 4:50 pm

Nisem napisal nič narobe, čakal sem kak reply strokovnjaka kot si ti. Enim je to hobi drugim služba. Kar si napisal sem deloma že jaz, Xds elektronska zapora, lsd mehanska... hvala za obširno razlago.

Če ima golf gti mehansko zaporo sprednjega difernciala lsd potem jo sigurno ima tudi pegeout 308 gti 270hp. Pravo vprašanje je če jo imata tudi Kia Ceed in Renault Megane v 200hp verzijah ali pa Peugeot 308 gt in drugi... p.s. ne dovolijo več citiranja.

meganer
Uporabnik

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Ne maj 22, 2016 7:26 pm

@sova501:
Tukaj imaš kar lep seznam FWD avtov z lsd-jem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Torsen

Če ga dopolnim:
Peugeot 208 GTi 208 - Torsen
Peugeot 308 GTi 270 - Torsen
Peugeot RCZ R 270 - Torsen
Opel Corsa OPC 207 + OPC Performance Pack - Drexler
Volkswagen Golf 2.0 GTI Performance 230 - VAQ

Starejši avti:
Renault Sport Mégane 230 Renault F1 Team R26 (2006)
Renault Sport Mégane 250 Cup (2010)
Renault Sport Mégane R.S. 275 Trophy-R (2014)
Ford Focus RS Mk 2 (2009) - Quaife

Pri 200HP avtih se ne splača tako za proizvajalca kot za kupca, samo dodatna masa in višja cena za premalo razlike v performansu.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov