avtomatik na splošno se z ročnim težko primerja, je čisto drug način vožnje. gre v prvi vrsti za lagodje. recimo, če si gledal C5/508 2.0 motor, je not tipičen avtomatik, aisin, 6 prestav, svoje delo opravlja zelo solidno.
DSG je pa spet čisto svoj svet, hiter in res zelo udoben. kolega ima Passata, 1.6 z DSG-jem, in ga ne more prehvalit, je zelo zadovoljen. mislim pa da je potrebno biti pozoren, ali je s 6. ali 7. prestavami - ne vem iz glave, kateri je tisti problematični, je pa tist, ki ima suho sklopko problematičen. vsaj kolikor sem slišal od kolega, ko je kupoval. ampak njegov je imel vse črno na belem, ko ga je kupil, tako da se nima česa bati.
problem avtomatskega menjalnika je - olje. v avtomatiku je potrebno olje menjati na 60.000 km in ni nobenih problemov. problemi se začnejo, ko se olje menjalnika začne zanemarjat. problem je tudi v tem, da večinoma avtomatiki nimajo nikjer zapisanega tega, ali je olje bilo menjano ali ne, mi je pa kolega dal dober namig, kako veš, če je olje menjalnika bilo menjano ali ne - če ni bilo, naj bi bil čep, kjer olje izteče ven, popolnoma suh in "čist", če pa je bilo menjano, pa je potem vedno malo mastno in "umazano", če se razumemo.

sam imam sicer Priusa, ki ima avtomatski menjalnik (sicer spet čisto drug sistem), in vožnja je res uživancija, sploh po mestu in v zastojih.

DODAJAM: moraš vedeti, da menjava olja tudi ni zastonj, kolikor sem jaz gledal, ko sem iskal rabljnega avtomatika, gre za strošek nekje med 180-300€, odvisno od avta. še ena opomba - kolega, ki se res spozna na avte, je rekel - BMW in Mercedes sta prava avtomatika, potem za njima caplja DSG, potem dolgo nič, in vse ostalo ...

in po do sedaj voženih različnih avtomatikih, se moram skoraj strinjat - vsi so sicer udobni in fini za vozit, ampak je kokretna razlika že od "navadnega" avtomatika do DSG-ja, pa potem še večja od DSG-ja do Mercedesa, BMW in MB pa sta tam tam, čeprav BMW mi je bolj všeč, ker je malenkost bolj odziven in lepše sledi ...