Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Wodooo
Nov uporabnik

Nakup avtomobila (študent) - POTREBUJEM POMOČ

Napisal/-a Wodooo Ne avg 14, 2016 10:16 pm

Pozdravljeni,

kot sem v naslovu že napisal, sem študent. Čez kakšna dva meseca, sem se odločil, da bom kupil rabljen avto. Moja dnevna relacija znaša okoli 50 km (+/-), moj mesečni zaslužek pa ponavadi ne presega 450€ - imam fleksibilno delo, zato plača niha. Nekako sem si zamislil avto, ki ne bo starejši od letnika 2000 in je potrebno, da;
- ima malo porabo (torej ne več kot 6-7 litrov/100km) - vožnja kombinirana,
- ima klimo,
- ima servo volan,
- poceni vzdrževanje ,
- ima bencinski motor (na dan ne prevozim več kot 50km - oz redko),
- avto ne bo dražji od 800€ pri nakupu.

Zdaj me pa zanima vaše mnenje. Glede na opis, kaj si mislite in kaj od avtov predlagate? Sam sem gledal Peugeot 206, Renault Clio (2), Renault Twingo (1), Fiat punto (a imajo baje višjo porabo), Volkswagen Polo...

Zanima me pa še, kaj moram paziti, ko grem kupit avto? Na kaj moram biti pozoren?

hmmm, sem v rahli dilemi in bi prosil za pomoč :) :roll:

Lp želim vsem!

Kevin

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Nakup avtomobila (študent) - POTREBUJEM POMOČ

Napisal/-a DePalmo Ne avg 14, 2016 10:30 pm

Na spisek lahko dodaš še Peugeot 106 in Citroen Saxo, če so ti všeč majhne gajbice.

O 206ki ti lahko povem par stvari ker jih poznam, o ostalih nimam pojma, se bi pa ognil Polota. Torej:
- preglej zadnjo premo, če eno kolo visi ali ima kje luft, pojdi stran ker je potrebna obnova in znaša cca. 300 evrov ali pol manj, če se malo znajdeš
- osebno bi gledal 1.4 (75km) ali 1.6 (90km), vzdrževanje ni drago, poraba med 6 in 8
- obvolanske ročke se lahko obnucajo in se nebojo vračale v prvotno pozicijo (naprimer, smerokaz se nebo sam ugasnil ko poravnaš volan), to vidiš med testno vožnjo
- airbag lučka bo svetila če se ni popravilo kablov pod sedežem, lahko je pa v okvari COM enota (za volanom, tam kjer so stikala) in menjava zna biti draga, rabljeno je pa jeba najdit ker je odvisen letnik in oprema
- sprednje žarnice boš menjal 1x na mesec, če boš imel srečo 1x na dva meseca

Drugače je pa kar všečen avtek, sem imel 3, 2x 1.4 bencinarja in 1x 1.6 dizla. Po dizlu se mi še danes kolca, je bil prava žepna raketa.

Mislim pa da imaš za dobro 206ko premalo budgeta, osebno bi jih gledal od 1000 evrov dalje.

In še zakaj ne Polota: VW in radi rjavijo bolj kot ostale znamke, prešvoh motorji in pretežak avto.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne avg 14, 2016 10:50 pm

1.6 diesel v 206 ni obstajal. bil je 2.0 90 in 110 in 1.4 68.
Razlike v tezi je za do 50kg v prid 206, ce gledamo generacijo polota do 2002.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

nejc1
Poznavalec foruma

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Ne avg 14, 2016 11:27 pm

Ni obstajal :lol: Sj ne da sem ga imel par let ;) Dejansko sta bile dve verzije, 90 km in 110km, zadnji je imel FAP filter in variabilno turbino, tega sem imel jaz, 2.0 je imel samo 90 km, si pa 2.0 našel tudi v 307 (90 in 135 km) ter 406 (90 in 110km).

Razlike pa ni samo v teži, je tudi v moči motorjev. Pomoje je že kar podvig dobit iz 1.4 motorja samo 60 konjev ...

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po avg 15, 2016 8:06 am

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id= ... i%20Accent

Jst bi pogledu nekej v tem stilu.. res pa d zna bit poraba mal visja najbrz,pa tud reg.in zav.... ce je to odlocujocega pomena...

206ko mislm d bos dubu konkretno zgonjeno plus tezave v zadnjo premo...
Se pa pridruzujem mnenju,da dodaj v krog favoritov 106ko in saxoja...

Kaj pa skoda felicia? Resda naceloma nimajo klime in serva,ampk pri taki ceni, nebi bil zbircen glede opreme,ampak bi raj gledal na ohranjenost..

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Po avg 15, 2016 10:04 am

Jaz bi za tak denar vsekakor kupil Renault Clio. Mogoče bi dodal še kakšnih 200€, pa da bi dobil tam letnik 2002, ko je posodobljen model. Se mi zdi, da s takšnim avtom nimaš kaj zgrešit. Motor 1.2 16v je dober, ni pa raketa. Avtov je ogromno, tako, da je tudi veliko rezervnih delov.

Vsekakor pa nebi kupoval Pola, ker skoraj vsakega, ki vidiš ima na sebi rjo, ali pa še jo bo imel. Prav tako naj bi njihov 1.4 16v motor rad pil olje, čeprav jaz nisem imel teh izkušenj na Seatu z istim motorjem.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po avg 15, 2016 10:09 am

Kolegica je kupila polo varianta l.00 . Torej facelift, 1.6,mislimda 75km.

Avto razen nekaj malega pri zadnjih kolotekih nima rje... tudi cez t.p.je brez problema prisel.
Tko d je zelo odvisno od tega kolk se je sproti rihtalo.
Je pa to bivsi policijski avto in dela k šus... cena je bila 550eur.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Po avg 15, 2016 10:19 am

Še majhen dodatek, 106/Saxo imata tudi premo zadaj. Lahko se pogleda tudi za 306, so poceni in dobiš nekaj od avta, a ima tudi zadnjo premo, poleg tega so pa radi rjaveli zadaj levo ker nimajo kolotečne plastike (in samo na levi strani, desna je vredu). Če boš že šel kakšnega gledat, preglej še tam kakšna je situacija z rjo. Nato, 406, 1.8 in 2.0 se splača gledat, 1.6 je prešvoh, prem nimajo, deli so pa kar ugodni, je pa to že večji avto a hkrati tudi precej bolj udoben.

Clio 1.2 16V ima 75 konjev, tako kot 206 z 1.4 8V in tako kot 1.6 Polo. Kar se tiče registracije, je še najboljša izbira Clio ker boš prišparal na cestni taksi, je pa 75 konjev zadosti da se lepo premakneš po cesti in tudi koga prehitiš.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po avg 15, 2016 10:35 am

Ampak cist tko,ponavad se mal prevec komplicira kaj izbrati ko je govora o teh poceni avtih...
Glede na starost itk lhk crkne kej kar sicer ni tipicna bolezen doticnega avta. Kej kar je tipicna napaka je pa lhk ze popravljeno/sanirano-rja recimo.

Jst k sm kupu svoja 2prva avta je bil vrstni red taksen:
Najprej se pozanimat ce kdo od poznanih,k se mu zaupa, prodaja kej.
Potem sm su do svojga serviserja,d rabim pomoc (tko sm kupu od njega svoj drugi avto,volvo460),ce se tle ni nc za vzet..
Okvirno si postavis kaj pride v postev,jst bi reku zase:accent,clio,fiesta,corsa,punto. Vtipkas v a.net,gres jih pogledat par v svoji okolici,pazis d ni neke v nebo vpijajoce neumnosti vidt,mal precekiras kaki ti deluje lastnik,zbijes ceno,nardis servis,das ga svojmu serviserju na dvigalo,zrihtas ok gume in se peljes... in se ne sekiras...
Tako sm kupu 1.avto,kio pride wagon,staro 6let...

Ne z volvom,ne z kio NOBENIH tezav,razen malenkosti...

Barva,klima,servo,kira masina... to se zbira pr novemu avtu,ne pa pr skatlici vredni 1povprecno placo...

Ok,edino izogni se motorjem,ki so pregovorno zanic.. ce se ne motim 1,4 75km od vw (golf4) in pa v corsi 1.0 12v (3valjnik, popravite me ce se motim)....

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po avg 15, 2016 12:04 pm

nejc1 je napisal/-a:Seveda da je obstajal 1.6 HDI..
http://www.cars-data.com/en/peugeot-206 ... pecs/34338

Sem imel v mislih zgodnejse letnike, okoli 2000, no, takrat se niti 1.4 ni bil na voljo. Je pa imel starega 1.9d na voljo ob prihodu na nas trg.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

bostjannn
Novinec

Kraj: preko razumnega

Napisal/-a bostjannn Po avg 15, 2016 2:26 pm

http://www.avto.net/a3fprodaja/ad.asp?id=10918313

Morda kaj takega, da se vsaj kam premakne, ker od tistih 1.0 do 1.2 mlinckov ni nic, sploh 8V verzije so ena sama zalost. ajde 16V verzije so malo boljse. Sploh, kot pišeš, boš delal 50km dnevno, torej sklepam, da se ne boš vozil samo po mestu.

Wodooo
Nov uporabnik

Napisal/-a Wodooo Po avg 15, 2016 2:53 pm

Najlepša hvala vsem za odgovore.

Kar se tiče klime in teh stvari, jo hocem, ker dobim za taki denar tudi avto s klimo, saj ne rabim prvi avto ki ga vidim kupit ;) hvala vsem še 1x :)

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Po avg 15, 2016 6:16 pm

moj glas gre za 206 1.4 8v.. za budget ni vraga da nebi našel kaj pametnega.
ni problemov z rjo,deli so poceni.
edino zadnji most zna biti drag (se pregleda pred nakupom, drugače servis nekih 150€)
poraba je okoli 6 litrov.

aja pa nujno glej 1.4 motor saj je 1.1 bolj nepremičnina

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Po avg 15, 2016 9:25 pm

Poznam punco,ki ima 206 1.4 HDI. Avto je kupila rabljen za faks in sedaj je star nekje 13 let in ima prevoženih več kot 250.000km. Redni servisi in to je to. Edino sedaj bo most zadnji počasi fuč. Tudi mi smo imeli 206 1.1. Avtek je super delal. Edino motorček je pa res šibak. Tako da 1.1 res ne priporočam,so pa itak precej redki. Večinoma so 1.4 kupovali. Če mene vprašaš,je to še danes zelo lep avtomobil. Oblikovalcu se še verjetno danes smeje.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To avg 16, 2016 10:28 am

Moja mami ima 206 1.4 HDi, letnik 2006, cca. 240.000km, ampak ker avtor želi oz. išče bencinarja, ga nisem omenjal. Avto dela na dan nekje 20km (služba in nazaj) ter včasih za vikend kakšnih 50-100km, idealna kombinacija da se dizel kvari... ampak se ne. Osebno sem pričakoval da bo motor odpovedal oz. nagajal, pa avto kar laufa in laufa. Koliko ima porabe nevem, ne gledamo, je pa poleg rednih servisov bolj malo stroškov, a se le najde kaj. Naprimer prema je bila že obnovljena, zajla za gas se je strgala, servo pumpa je bila menjana ker je puščala ravno na kondenzator klime in alternator, pa vrata od prtljažnika rjavijo (to je tudi hiba teh avtov, sem pozabil omenit). Je pa avto za po mestu idealen, na AC gre tudi 160 ampak ni to raketa.

Wodooo
Nov uporabnik

Napisal/-a Wodooo Sr avg 17, 2016 10:36 am

Najlepša hvala vsem! Zdaj mi bo dosti lažje pri iskanju :) se pa še kaj oglasim!

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr avg 17, 2016 7:34 pm

Vzami tistega, ki je najbolj ohranjen, imam korejca l.97 s porabo 6-7l in 90km, vrednost 100 evrov, tak da me boli ku*ac za avto, včas ga z drugi stiskam na 7-8000 obratov, da se prepuca, dela ko švicarska urca, nobenih težav.
Olja ne menjam, se ne splača, dolivam 1l/15000km.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Sr avg 17, 2016 8:35 pm

Sem videl zgoraj v postu da pregovorno so 1.4 v golfu 4 zanič..
Kaj pa vem. Ali sem jaz imel preklemano srečo in sem nabavil dobrega ali pa me še kaj čaka. Avto gre kot se zagre, je res da ni nek dirkalnik, a če je treba pognat do 6000 vrtljajev je to seveda zmožen. Kljub 252500km avto dela super, kar se tiče olja je pa res da treba pri tem avtu pazit. Pri mojem so bili tefloni menjani in seveda 1-2dcl na 800-1000km ni nič.

Vseeno je golf kar dražji od tvojega budgeta zato odpade. Clio se mi vseeno zdi najboljša opcija. Moj oče ima 98 letnik 1.2 59km. Daleč od dirkalnika, a vseeno 140 na AC ni noben problem, poraba in cestna taksa nizki, dal pa je zanj 500€ samo nima serva in klime. Kar se Peugeota tiče, sem imel sam 307-ico in sem žarnice menjal vsakih 20dni, ko pa sem dal skoraj 10€ za eno žarnico, so pa delale skoraj 3 mesece.
Jaz bi priporočil Clia.

pissdrunx
Nov uporabnik

Napisal/-a pissdrunx To avg 23, 2016 1:19 pm

bi se še jaz pridružil tej temi, ampak še z eno zahtevo...da se da v avtu sorazmerno udobno prespati! Tekom poletja sem veliko po tekmovanjih in, da ne rabim za en dan šotora postavljat, bi mi to res koristlo. Včasih sem mel twingota, ki je bil res zakon za to, ker se sedeži podrejo tako, da dobiš dve ležišči noter. Je še kak drug avto, ki ima to možnost? Lahko je tudi malo večji, čeprav raje nebi, lahko je tudi nekaj dražji, do cca 1500. Če ni druge, bom pač še enga twingiča vzel, sam kaj ko bi raj vidu, da bi mel vsaj 1.4 motor.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov