Prva dilema se pojavi že pri izbiri motorja: z avtom bi se vozil vsak teden v Ljubljano in nazaj, torej 200 km/teden po avtocesti, plus kar bi bilo še krajših relacij. Če upoštevam to, se mi zdi, da bi se vsekakor bolj splačalo vzet dizla, ampak se pa hkrati zavedam, da je dobrega dizla za tak denar težje najti, pa še vzdrževanje je, kolikor vem, dražje in nisem siguren, koliko bi se potem poznal prihranek pri gorivu oz. ali bi sploh kaj prihranil. Kaj mi vi svetujete?
Glede na moje kriterije sem malo brskal po avto.net in sem prišel do recimo temu seznama modelov, ki bi prišli v poštev, pa me zanima, kaj od tega bi mi vi priporočali:
Renault Megane cca. 2005 letnik, motor 1,6 bencinar 83 kW ali 1,9 dCi 88 kW: opažam, da ima dizel 6 prestav, kar bi se najbrž kar poznalo pri vožnji po avtocesti. Nisem pa do sedaj slišal nobenih konkretnih izkušenj z Renaultovim 1,9 dizlom, kaj vi menite o tem motorju?
Peugeot 307 ali Citroen C4 cca. 2005 letnik, motor PSA-jev 1,6 HDi ali 2,0 HDi 66 kW: o 1,6 HDi sem slišal/bral mešana mnenja, 66-kilovatnega 2,0HDi pa sploh ne poznam.
Fiat Stilo cca. 2005 letnik oz. karkoli v tem razredu z 1,9JTD-jem: o tem motorju sem do zdaj slišal same pohvale, nisem pa nekaj navdušen nad italijanskimi avtomobili, OK razen Alfami, ki so mi bajne, ampak zaradi stereotipne pokvarljivosti si je nekako ne upam kupiti za prvi avto, sicer pa mi je recimo 156 karavan bomba. No pa recimo Fiat Stilo, če sem ga že omenil, mi ni napačen, tako hatchback kot karavan.
Ford Focus cca. 2005 letnik, motor 1,6 TDCi ali 1,8 TDCi: slišal mešana mnenja, konkretno sem se pa parkrat vozil z 2004 letnikom karavanom z 1,6 dizlom, se mi je zdelo, da se kar dobro pelje, četudi nas je bilo kdaj 5 v avtu. Mi je pa deloval ful glasen, lahko pa da je to samo moj občutek.
V bistvu sem se v štartu najbolj navduševal za Focusa, ampak mi je vedno bolj všeč Megane, skorajda bolj karavan kot hatch, ampak bi bila oba v redu. Katerega od zgoraj navedenih bi pa vi izbrali, oz. če imate kak drugi predlog kar na plano z njim, vse je dobrodošlo, kot sem rekel, nisem odločen za specifično znamko/model in sem povsem odprt za druge ideje.
Najlepša hvala za pomoč in LP