VW T4 je napisal/-a:vw transporter četrte generacije (T4), letniki 1991-2003. Motor 2.4 diesel (brez turbine), podaljšan, dobiš da ni kaj dosti rjav in si zmagal. Mogoče celo dobiš kakšnega bivšega rešilca, ki ima višjo streho.
Sem ga imel, z bendom prefurali z njim ogromno, potem pa prodal. Sedaj po par letih mi je žal, zdaj bi mi prišel prav za predelat v kamper...
Hvala lepa za nasvet! Zelo vreden nasvet

Vendar ko gledam ta kombi - ima prenizko streho. Zelo dobrodošlo je da lahko stojiš, saj bom v tem kombiju živel po 6+ mesecev vsako leto. In vem iz izkušenj drugih popotnikov, da višina je ful pomembna, ker pod posteljo ti je glavnina za prtljago in športno opremo, tukaj pa je tako nizek kombi, da če hoče nekaj prostora za prtljago, spiš pod stropom. To je potem edino kot si napisal - bivši rešilec, da je povišan.
chad je napisal/-a:Tudi jaz svetujem previdnost pred rjo. Oziroma, če boš kupil rjav kombi, tisoč do dva+ tisoč boš dal, da rjo saniraš tako kot se zagre, seveda ne za večno. Brez, da saniraš rjo in greš v prihodnost z rjastim kombijem, ne bo dolga ljubav. Rjavi pa vse staro, sprinter, crafter, iveco daily, jumper ...you name it, vse rjavi. Zelo malo starih kombijev je, ki so bili nekje garažirani, redno voženi in redno spirani pozimi. Največkrat je na zunaj pleh v redu, pogledaš podvozje, pragove, žlebove ob stranskih in zadnjih vratih in znotraj pod haubo, pa vidiš koliko je ura.
Odloči se tudi, a bi imel glomaznejši kombi na šasiji z zadnjim pogonom (crafter, daily, sprinter) ali preprostejšega s prednjim pogonom (jumper, boxer, master, ducato, movano...ipd). Prvi trije na zadnji pogon so konjski, močni, kabina na tovornjaški šasiji, zato jih imajo romuni, ker so res močni kombiji za preobtežit. Za turizem bi jaz raje gledal na prednji pogon. Ker zadnji pogon je takoj še nekaj dodatnih stroškov, kot prvo za udobno vožnjo poleg amortizerjev, imaš tam še gumijaste nosilce kabine (med šasijo in kabino blaži udarce), dalje zadnji pogon - kardan, pa če boš imel premalo teže boš zakopal marsikje, kjer si misliš, da ne boš. Imaš tudi manjše vw transporterje, ampak to je manjši kombi in seveda manjši tloris, ne vem kakšne imaš želje, pa tudi ni imun na rjo. V glavnem, jaz bi gledal kombije na prednji pogon (manj stroškov z vzdrževanjem) in v račun si vkalkuliraj rjo, se pravi, bo kombi dražji že ob nakupu ali pa boš sam švasal in tam doplačal. Jaz bi raje dodal kakšnega tisočaka več že ob nakupu, če boš našel kaj zanimivega in ustreznega. Mimogrede, pri dilerjih boš lahko videl blazno lepe stare kombije - na zunaj, preveri podvozje, pragove, pod haubo, žlebove ob stranskih in zandjih vratih, če so povarjeni tako kot je treba ali samo na zunaj lepi.
Mogoče še samo za občutek, sem imel starega ivecota in me je vzdrževanje letno prišlo preračunano redno dobrih tisoč eurov, kilometrov je delal 15k letno, malo za kombi. Se pravi, kvari se tudi, ko stoji. Servis zavor, še posebej ročne pa vsako leto nujno, v štirih letih je dvakrat tudi hladilnik spustil kar tako. Sicer pustil me ni nikjer, ker sem vse sproti servisiral. S tem ti ne pošiljam panike, da ne kupit nič starega, saj se dobi kaj dobrega in boš dobro speljal projekt, samo da veš, kaj lahko pričakovati.
Uf tole si bom pa kar za plonk listek dal nekam na mizo, da bom večkrat prebral

Definitivno bom posvetil ogromno pozornost rji ob ogledu. Hvala!
To kar si pa napisal glede šasije in pogona spredaj/zadaj pa definitivno pogon spredaj in brez šasije. Kombi ne bo ful obtežen, zato tega res ne rabim.
Vse ostalo kar si napisal pa mi pomeni res OGROMNO! To iščem sedaj. Da sploh vem kaj gledat, na kaj bit malo pozoren. Sem zelo hvaležen za tvoj čas.
PS: ja, tast mi pravi da on svoje kombije vsako leto pelje zaščitit podvozje z nekim ?oljem? in zato ima Iveco Daily in Fiat Ducato po 10 letih še kot nove. Prijatelju je pa iste kombije, sploh Iveco že rja prežrla. Potem najbolje, da ga kupim kar od tasta :P Bo za ziher.
Jah nič, potem grem gledat jumper, boxer, master, ducato, movano, pa da vidim kakšne velikosti to so sploh. Da potem dam arhitektu - ženi - narisat tloris pa da se malo pogovarjat začneva koliko rabiva. Zdaj imam kar nekaj usmeritev, da razmišljam naprej.
HDI, TDI, JTD mašine niso zaželjene? Zaradi turbine sprašujem...
PS: kje pa naj gledam kombije? Autoline.si? Ker na Avto.net nič ne najdem kombijev