Najprej - naj te nizka poraba dizla neposredno ne zavede - ena okvara dizla, pa boš leta vozil za tisti liter nižjo porabo,... išči avto katerega vzdrževanje poznaš (oziroma lahko preveriš), vozi po pameti in boš že na ta način ogromno prihranil. Dam ti primer: jaz imam Grand Scenic, becinec, avtomatik, 160 konjev in imam porabo 6.6l / 100km, kolega pa škodo octavio dizel (1 leto staro) pa ima porabo 6.5l / 100km. Na porabo namreč ne vpliva samo napisan podatek ampak ogromno dejavnikov: vzdrževanja vozila, gume (velikot in vrsta guma - npr. a voziš tiste EKO gume), moč motorja (najnižja možna moč ne da nujno optimalne porabe), teža samega avtomobila in tako naprej

. Drugi na forumu so ti napisali modele avtomobilov, ki porabijo malo goriva - pri nakupu pa upoštevaj še zapisano tukaj, pa boš imel nizko porabo.
Dam še en primer: leta 2016 sem kupil Megana 3 Grandtour, 1.5 DCI s 110km (EURO 6 serija motorjev že, brez DPF). Uspel sem se dogovoriti, da so mi v salonu lite 16ke menjali za 15ke. To so bili časi, ko smo pri nas res skrbno ravnali z denarjem, ker je vračal kredit. Avto sem vozil res optimalno in sem držal porabo med 3.7 in 4.3 / 100km. Tako sem z enim tankom naredil tudi 1400 na tank. Enkrat sem res imel optimalne pogoje za vožnjo, vreme zmerno (nisem rabil klime) sem naredil celo 1650 km - ampak taka vožnja je neživljenska.
Drugače pa glej Renault Clio, Peugeot 208 HDI (92 konjski motorček je šel pod 4l brez problema), Peugeot 301 in Citroen C-Elysee s 100 oz 92 konjskim motorjem sta imela tudi smešno porabo, ...