bajt je napisal/-a:Glede dizla ali benza je bilo dovolj napisanega.Vsak ima svoje poglede in izkusnje.Sam sem imel ze dosti avtov,enih in drugih.Ampak so mi bolj vsec dizli.Tudi benzi imajo turbine in vt crpalke,tako, da se tudi slednji lahko pokvarijo.Sama turbina ni nic problematicna,ce je ne priganjas na ful,dokler je motor neogret.Se bolj ji skodi, ce je motor v visokih obratih in ga vgasnes.Takrat se prekine dotok olja, ki hladi in maze osovino, na kateri se vrti turbina.Sicer pa poglejte avte,ki so na nujni voznji(policija,gasilci,resevalci)-v glavnem so vsi z turbinami,iz vecinoma neogretih garaz z mrzlimi motorji,a ne vem, da je imel kdo tezave z turbino.Priganjajo jih do kraja.Kot sem ze omenil,je najbolj treba pazitpri zelo ogretem motorju,da obrati padejo in potem ugasnemo motor.Sam vozim vec kot 20 let,od tega v glavnem vse z turbino,a do zdaj mi se nobena ni odpovedala.Problem je v zadnjem casu z gorivom(motorji z skupnim vodom),vendar se da tudi tu pomagati.Sicer mamP406 2,0 HDI,71000KM,poraba od 5,7 do6,3 z stalno vklopljeno klimo,pospeski zelo dobri,navor super(zlo malo saltanja)-mislim,da se bencinar z enako mocjo nikakor ne more primerjat ne z porabo ne z voznjo.To je le moje mnenje in moje izkusnje,zato tega ne vsiljujem nobenemu.Sm pa za dizla.LP Bajt
OLI je napisal/-a:Če si človek malo bolj izdračuna vse kombinacije in prgleda cenike se DIZLA NE SPLAČA VEČ KUPITI.
Sam delam na dan 100 km v službo in nazaj in se ga mi ne splača kupiti.
Primer:1:) Clio 1.2 16V ima porabo 6,5 l/100km (malo pretiravam) krat 220je 1.430 sit, drži
2:)clio 1.5 dci pa ima porabo 4,5/100Kkm (tako pravijo) krat 220 je 990 sit
Povzetek: na dan profiriram 440 sit in dam to krat 24 delovnih dni je 10.560 SIT.
12 MESECEV NA LETO KRAT 10.560 JE 126.720SIT.Je to veliko ali malo povejte vi?
To je neki banalni izračun, glede koliko je dražji dizel od bencinca.
Hvala za komentarje!
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.
Templar je napisal/-a:Takole bom rekel. Tole je izračun če voziš 28.800km na leto kar je za dizelski motor pod neko povprečno mejo pri kateri se ti splača še kupit dizla.
cRaZY je napisal/-a:Se strinjam s tem. Mi pa res ni jasn, da se zmeraj najde en pametnjakovic, ki primerja 1.4 in 1.5dCi in rece da se dizel ne splaca.
Jaz imam 2.0 dizel, 120KM. Povprecna poraba pod 7l. Bencinar z 120KM bi mi kuril nekje 9l ali vec.
Letnih 35.000km na dizla nanese 536k medtem ko bi za bencinarja vsaj 702k. Razlika na leto je 170.000 SIT. Brez upostevanja cen servisa! Trenutna razlika v ceni novega avtomobila je 150.000 SIT! Ampak ce najdes pravi trenutek, je lahko ista! Pa vsi vidijo, da je NOV avto DRAZJI. Ste kdaj pogledali, koliko je STAR dizel VEC vreden?
Zate nevem, ampak jaz grem za teh 170.000 SIT vsako leto na lep dopust.
A ves kaj je pa najlepse? Da vrzem 100k sit in iz 120KM dobim 150KM!!! Koliko denarja bi potreboval pri bencinarju, da bi prisel na 150KM (recimo da nima turbine)?! Meni bo 150KM dizel pil malenkost vec, pa se to zato ker bi ga bolj tisal. Koliko pokuri 150KM bencinar?
Either way ... to so samo dokazi, da dizel se lahko se vedno splaca. Ampak ze to, da sploh zacnes debato o tem... brezveze... 100x je blo recen, da je stvar odlocitve in osebnega izracuna. ampak hvala da si svoje tegobe delil z nami.
Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 13 gostov