Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

OLI
Novinec

SE ŠE SPLAČA KUPITI DIZLA verjetno ne!!!

Napisal/-a OLI Če dec 22, 2005 11:55 am

Če si človek malo bolj izdračuna vse kombinacije in prgleda cenike se DIZLA NE SPLAČA VEČ KUPITI.

Sam delam na dan 100 km v službo in nazaj in se ga mi ne splača kupiti.

Primer:1:) Clio 1.2 16V ima porabo 6,5 l/100km (malo pretiravam) krat 220je 1.430 sit, drži
2:)clio 1.5 dci pa ima porabo 4,5/100Kkm (tako pravijo) krat 220 je 990 sit

Povzetek: na dan profiriram 440 sit in dam to krat 24 delovnih dni je 10.560 SIT.

12 MESECEV NA LETO KRAT 10.560 JE 126.720SIT.Je to veliko ali malo povejte vi?

To je neki banalni izračun, glede koliko je dražji dizel od bencinca.

Hvala za komentarje!
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

jony
Novinec

Napisal/-a jony Če dec 22, 2005 12:05 pm

ja v primeru novega avtomobila je to tako.
Jaz sem kupil rabljenega. Za avto sem se odločil dat 1.1 mio sit. Vzel sem dizla, dobr ohranjenega, za ta denar bi dobil mogoče kakšno leto mlajšega bencinarja. Ta mi pije 5 l, bencinar take velikosti pa bi pil 7 l.
Na dan delam pa isto 100 km. Tako da men se splača.
LP

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Če dec 22, 2005 12:07 pm

ni merodajno samo gorivo, ampak vse kar sodi k stroškom avta, tko da ne moreš sklepat na osnovi tega. je pa res da se dandanašnji verjetno res ne splača več dizla kupit. :lol:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če dec 22, 2005 12:20 pm

Pozdravljeni!

Mogoče bi bilo dobro prišteti še razliko v cenah servisov in potrošnega materiala..Pa bognedaj še ceno turbine ali pa visokotlačne črpalke..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

andrazzupan
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a andrazzupan Če dec 22, 2005 12:22 pm

Če bi izbiral jaz bi izbral 1.2 16V.

1.2 16V ima 75KM, večjo končno hitrost, boljše pospeške, porabo pa na relaciji 4,9l, kombinirano 5,9l. Osnovna registracija in zavarovanje: 105.000 SIT

1.5 DCI ima 70KM, manjše pospeške, manjšo končno hitrost porabo pa 4,3(na relaciji) in 4,6l (kombinirano) Registracija in zavarovanje 106.000 SIT

Torej na relaciji se bencinar zelo približa dizlu. Ti se boš vozil v službo - relacija.

Edini problem je da ima bencinar malo manj ugodno dimenzijo gum - 165/65 R15, dizel pa 185/60 R15. Zato bi to dimenzijo težko dobil. Ob prvi menjavi gum lahko na ista platišča daš take dimenzija gum kot jih ima dizel, tako da razlike ni.

Razlika v ceni novih avtomobilov pa je dobrih 300.000 SIT.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Če dec 22, 2005 12:55 pm

Tu hote ali nehote pozabljate eno dejstvo - navor oz prožnost

Vozna dinamika je pri dizlu neprimerno boljša in glede tega podatka se dizli z delovno prostornino med 1,3 in 1,5 litra zlahka primerjajo z bencinskim motorji z delovno prostornino okrog 1,4 litra.

Če pa vzameš močnejše dizle - recimo TDI 105 konjev v POLO-tu ima avto že kanček športnih zmogljivosti

Pa še to - pri večjih obremenitvah motorja je prav zaradi boljšega navora poraba dodatno bolj ugodna, ker avtomobila ni potrebno toliko "preganjat".

LP

sviz2000
Novinec

Kraj: nova gorica

Napisal/-a sviz2000 Če dec 22, 2005 1:33 pm

po moje se splača,za 35 konjev več,je povprečna poraba 3 litre manj,govorim za alfo,če gledaš na daljši rok je dizel cenejši,razen izjemoma,navor itak da ni primerljiv,so pa seveda tudi slabe lastnosti,tko da tuki ni kej se splača in kej ne,je bolj kej komu paša

Uporabniški avatar
sport
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sport Če dec 22, 2005 1:48 pm

Dizla se splača kupit kakim dedkom ki jih pospeški ne zanimajo preveč.
Poraba je prbližn ista, servisi popravila se pa sploh ne da primerjat.
Pa kukr sm slišu da je registracija dražja za dizla, nism pa primerju tko
da če sm brcnu u temo me ne ganjat.
Vozi hitro in reskiraj

Uporabniški avatar
Dejan1
Novinec

Napisal/-a Dejan1 Če dec 22, 2005 2:07 pm

Tud sam sem razmišlju o dizlu, pa sem se odloču za bencinarja, ne glede na to da ima 2 litra večjo porabo. Sicer pa če bi kupil dizla s tako močjo bi se poraba še malce približala bencinarju. Samo pri dizlu so nekateri deli avtomobila, ki zadnje čase kar dosti ljudem crkujejo, in niso prav poceni. Tako da če tako pogledam, se ne splača imeti dizla. Potem so pa tukaj še užitki, ki z lahkoto pozabiš na kak liter porabe več ki ga imaš kot nekdo ki ima dizla.

Uporabniški avatar
mišel
Novinec

Kraj: Nova Gorica

Re: dizel

Napisal/-a mišel Če dec 22, 2005 3:31 pm

bajt je napisal/-a:Glede dizla ali benza je bilo dovolj napisanega.Vsak ima svoje poglede in izkusnje.Sam sem imel ze dosti avtov,enih in drugih.Ampak so mi bolj vsec dizli.Tudi benzi imajo turbine in vt crpalke,tako, da se tudi slednji lahko pokvarijo.Sama turbina ni nic problematicna,ce je ne priganjas na ful,dokler je motor neogret.Se bolj ji skodi, ce je motor v visokih obratih in ga vgasnes.Takrat se prekine dotok olja, ki hladi in maze osovino, na kateri se vrti turbina.Sicer pa poglejte avte,ki so na nujni voznji(policija,gasilci,resevalci)-v glavnem so vsi z turbinami,iz vecinoma neogretih garaz z mrzlimi motorji,a ne vem, da je imel kdo tezave z turbino.Priganjajo jih do kraja.Kot sem ze omenil,je najbolj treba pazitpri zelo ogretem motorju,da obrati padejo in potem ugasnemo motor.Sam vozim vec kot 20 let,od tega v glavnem vse z turbino,a do zdaj mi se nobena ni odpovedala.Problem je v zadnjem casu z gorivom(motorji z skupnim vodom),vendar se da tudi tu pomagati.Sicer mamP406 2,0 HDI,71000KM,poraba od 5,7 do6,3 z stalno vklopljeno klimo,pospeski zelo dobri,navor super(zlo malo saltanja)-mislim,da se bencinar z enako mocjo nikakor ne more primerjat ne z porabo ne z voznjo.To je le moje mnenje in moje izkusnje,zato tega ne vsiljujem nobenemu.Sm pa za dizla.LP Bajt

se strinjam s tabo :clapclap :clapclap

Uporabniški avatar
Biskvitek
Stalni uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Biskvitek Če dec 22, 2005 3:36 pm

jaz sem se tudi odločil za dizla in tega nikakor ne obžalujem! aja pa tista razlika v ceni med bencinom pa dizlom se pozna tudi pri prodaji avtomobila, takoda končno gledano dizel le ni toliko dražji kot pa bencinar
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Re: SE ŠE SPLAČA KUPITI DIZLA verjetno ne!!!

Napisal/-a Templar Če dec 22, 2005 4:03 pm

OLI je napisal/-a:Če si človek malo bolj izdračuna vse kombinacije in prgleda cenike se DIZLA NE SPLAČA VEČ KUPITI.

Sam delam na dan 100 km v službo in nazaj in se ga mi ne splača kupiti.

Primer:1:) Clio 1.2 16V ima porabo 6,5 l/100km (malo pretiravam) krat 220je 1.430 sit, drži
2:)clio 1.5 dci pa ima porabo 4,5/100Kkm (tako pravijo) krat 220 je 990 sit

Povzetek: na dan profiriram 440 sit in dam to krat 24 delovnih dni je 10.560 SIT.

12 MESECEV NA LETO KRAT 10.560 JE 126.720SIT.Je to veliko ali malo povejte vi?

To je neki banalni izračun, glede koliko je dražji dizel od bencinca.

Hvala za komentarje!

Takole bom rekel. Tole je izračun če voziš 28.800km na leto kar je za dizelski motor pod neko povprečno mejo pri kateri se ti splača še kupit dizla. JE pa vse odvisno od znamke. Recimo VW mislim da je izenačil tudi ostali se hočejo k temu nagibat kljub temu da so potem na zgubi ampak to je za potrošnika OK. :-P

Pri nas je bil izračun drugačen.
45.000km na leto praktično do dneva natančno( ne vem kaj je pri nas da smo tako datumsko usklajeni, pred prejšnji avto smo v točno 3 letih neredili 100 tisoč km do dneva natačno je istočasno potekla garancija po času in kilometrih :P )

Bencinar 1.6 poraba 7.9l/100km v povprečju je to zneslo dobrih 782kSIT za bencin
Dizel 1.9 poraba 5,8/100km je to 574kSIT na leto.

Tu je razlika že 210kSIT od oka. To pa pokrije v enem letu ali stroške registracije in zavarovanja ali obresti kredita ali polovico razlike v ceni.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Če dec 22, 2005 4:20 pm

Moje mnenje glede primerjave bencinarjev in dizlov je tako (če primerjamo novejše avtomobile) :
Če voziš malo mestno škatlico je bencinar čisto vredu, saj se ne splača kupiti dizla, tudi vzdževanje pa je potem dražje.
Če voziš pa neko potovalno limuzino ali celo SUV, ki mu je avtocesta dom, se mi zdi dosti bolj primerna motorizacija dizelski motor, katerega navor z lahkoto premika maso takega težjega vozila. K udobju pa seveda pripomore tudi manj šaltanja.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

sviz2000
Novinec

Kraj: nova gorica

Napisal/-a sviz2000 Če dec 22, 2005 4:24 pm

mislim kje ste pobrali to da bencinar porabi isto ku dizel?edino mogoče pr mini avtih,tako da verjetno pri kašnem cliotu al kej podobnega res mogoče ni smiselno kupit dizla,samo u ta razred avtov se ne bom spuščal ker ga ne poznam.ku sem že napisal,moja izkušnja z alfo je 1.8 bencin,poraba med 10 in10,5 pri vsakodnevnih vožnjah,ne prou počasna vožnja,pri 2,4 jtd pa 7,5 pri istih pogojih,s tem da ima širše gume in približno 200 kg več teže in seveda 175 KM proti 140KM,en teden pa sem imel na testu tudi 1.9 jtd ki ima iste konje ,je bila povprečna poraba 6,8.
Užitki v vožnji so neprimerljivo večji z dizlom,če govorimo seveda o sodobnih motorjih,saj ti bencinarji ki so zdej,so vsaj zame totalno dolgočasni ,verjetno zaradi ekologije so vsi motorji mrtvi,metdem ku dizel skoči ku kobila takoj ku daš gas,edino kar mi ni všeč je smrad od dizla skozi auspuh,samo ku jst natočim alfo in se vozim pol meseca namesto bit sponzor petrolu vsak teden,se pa pozna u denarnici,da ne govorim da lahko pridem do luxemburga brez dolivanja dragega nemškega goriva in tam spet tankam poceni
evo,v zadnjem času nekaj primerjam bmw,pa se mi spet ne izide da bi kupu bencinca

cRaZY
Nov uporabnik

Napisal/-a cRaZY Če dec 22, 2005 4:35 pm

Templar je napisal/-a:Takole bom rekel. Tole je izračun če voziš 28.800km na leto kar je za dizelski motor pod neko povprečno mejo pri kateri se ti splača še kupit dizla.

Se strinjam s tem. Mi pa res ni jasn, da se zmeraj najde en pametnjakovic, ki primerja 1.4 in 1.5dCi in rece da se dizel ne splaca.

Jaz imam 2.0 dizel, 120KM. Povprecna poraba pod 7l. Bencinar z 120KM bi mi kuril nekje 9l ali vec.

Letnih 35.000km na dizla nanese 536k medtem ko bi za bencinarja vsaj 702k. Razlika na leto je 170.000 SIT. Brez upostevanja cen servisa! Trenutna razlika v ceni novega avtomobila je 150.000 SIT! Ampak ce najdes pravi trenutek, je lahko ista! Pa vsi vidijo, da je NOV avto DRAZJI. Ste kdaj pogledali, koliko je STAR dizel VEC vreden?

Zate nevem, ampak jaz grem za teh 170.000 SIT vsako leto na lep dopust.

A ves kaj je pa najlepse? Da vrzem 100k sit in iz 120KM dobim 150KM!!! Koliko denarja bi potreboval pri bencinarju, da bi prisel na 150KM (recimo da nima turbine)?! Meni bo 150KM dizel pil malenkost vec, pa se to zato ker bi ga bolj tisal. Koliko pokuri 150KM bencinar?

Either way ... to so samo dokazi, da dizel se lahko se vedno splaca. Ampak ze to, da sploh zacnes debato o tem... brezveze... 100x je blo recen, da je stvar odlocitve in osebnega izracuna. ampak hvala da si svoje tegobe delil z nami.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če dec 22, 2005 4:42 pm

cRaZY je napisal/-a:Se strinjam s tem. Mi pa res ni jasn, da se zmeraj najde en pametnjakovic, ki primerja 1.4 in 1.5dCi in rece da se dizel ne splaca.

Jaz imam 2.0 dizel, 120KM. Povprecna poraba pod 7l. Bencinar z 120KM bi mi kuril nekje 9l ali vec.

Letnih 35.000km na dizla nanese 536k medtem ko bi za bencinarja vsaj 702k. Razlika na leto je 170.000 SIT. Brez upostevanja cen servisa! Trenutna razlika v ceni novega avtomobila je 150.000 SIT! Ampak ce najdes pravi trenutek, je lahko ista! Pa vsi vidijo, da je NOV avto DRAZJI. Ste kdaj pogledali, koliko je STAR dizel VEC vreden?

Zate nevem, ampak jaz grem za teh 170.000 SIT vsako leto na lep dopust.

A ves kaj je pa najlepse? Da vrzem 100k sit in iz 120KM dobim 150KM!!! Koliko denarja bi potreboval pri bencinarju, da bi prisel na 150KM (recimo da nima turbine)?! Meni bo 150KM dizel pil malenkost vec, pa se to zato ker bi ga bolj tisal. Koliko pokuri 150KM bencinar?

Either way ... to so samo dokazi, da dizel se lahko se vedno splaca. Ampak ze to, da sploh zacnes debato o tem... brezveze... 100x je blo recen, da je stvar odlocitve in osebnega izracuna. ampak hvala da si svoje tegobe delil z nami.

:tomidelej:

Se podpišem
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če dec 22, 2005 5:10 pm

Najbolša verzije je nakup solidnega bencinarja (po možnosti celo s turbino) in dodatna vgradnja plina. Plin se lahko vgradi ravno z razliko denarja med novim bencinarjen in dizlom.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Če dec 22, 2005 5:10 pm

jaz tudi, dobr post ;)
litr bencina, litr olja ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 13 gostov