Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

tanjas
Nov uporabnik

proton, hyundai ali suzuki?

Napisal/-a tanjas Če mar 02, 2006 4:30 pm

Imam hude dileme pri kupovanju novega avta. Do pred kratkim sem bila srečna lastnica fieste, ki je bila super. Ker je že precej stara in pokvarjena, moram kupiti nov avto, na voljo imam približno 350.000 +/- (do max. 500.000, ampak le, če je nekaj res hudega). Za ta denar bi rada dobila nekaj čim mlajšega s čim manj kilometri, ki čim manj pije, motor oz. moč mi sploh ni toliko važna (ker močnejši itak več pije), s servo volanom, kakšna klima tudi ne bi škodila (vendar ni nujna).

Všeč so mi manjši avto v rangu fiesta, ibiza, clio, polo, punto, toyota yaris ... Kar sem videla cene na netu, dobim letnik 97/98 za ta denar puntota, hyundai, suzuki swift, peugeota, fiesto celo polota ali ibizo. Kaj priporocate? Ce kupim avto letnik 97/98, ki ima skoraj 100.000 +/- km in ga zelim imeti cim dlje, kaj se najbolj splaca?

Skoraj sem se ze odlocila za fiat punto, pa so mi ljudje (frendi) rekli, da precej crkujejo (sicer manjse zadeve, ampak vseeno...). Kaj menite? Je res?

Druga izbira je Suzuki swift (ki ga omenjeni frendi ful hvalijo). Mnenja? Od drugih je priporocen tudi Hyundai (Accent), ki je tudi resno v igri, čeprav me moti, ker je nekoliko večji (rabim predvsem za mestno vožnjo). je pa cena super ugodna in dobim več opreme (klima) kot pri drugih. Mnenja??

Vse bolj razmišljam tudi o Protonu (313), predvsem zaradi zelo ugodne cene, pa tudi dobro izgleda, motor baje od mitsubishija, ampak nimajo pooblaščenih servisov v SLO. Ali je to zelo moteče? Zakaj bi tukaj lahko bil problme (npr. dragi kosi? ali kaj?)Ma kdo izkušnje s Protonom?

Rabila bi tudi nekaj splošnih nasvetov za nakup avtomobila. Na kaj moram paziti? Kako prepoznam 'dober' nakup, da mi avto ne bo crknil cez pol leta?

Bom zelo hvalezna za vsak nasvet ali usmeritev. Thanks!
tanja

Uporabniški avatar
OG_Blaz
Novinec

Kraj: Ok.Domžal

Napisal/-a OG_Blaz Če mar 02, 2006 5:18 pm

Protona si lastim sam in ti ga lahko samo priporocam.Res da ni servisov vendar ti ga vsak zna postimat ker je res motor mitsubishijev.Res pa je da je malo bolj na hitro sestavljen in mam kr dost crickov v prtlazniku(skripa mal ko gres cez luknje) drugace pa vecjih tezav ni, razen ce ga mislis rihtat je tuve tezko dobis ;) .Mam pa drugace 315 Glsi vse od opreme sam klime nimam letnik 1997.
Kolega pa ma accenta l 1998 1.5 GS pa tud nima nobenih tezav z njim tko da sta oba cool.
Drugace pa je proton cool ker dobis dober avto za "mal" dnarja ;)
Odlocit se bos mogla pa sama, Lp
Neki je, dobr je, nč ni!!1

combe
Novinec

Kraj: Logatec

Napisal/-a combe Če mar 02, 2006 5:36 pm

Jst sm zdele prodal accenta z 250.000 km, ki sem jih prevozil brez broblemov, pa še bo verjetn laufal neki cajta, edin olje mu je treba mal nalivat, sam pr teh km je to čist samoumevno, po moje... To je zihr en plus za njega, pr teh km tud čričkov še ni blo nobenih, pa sm iz logatca, če slučajno veš kakšno cesto mamo tuki... Sej drugač je mogoče mal večji kot ostali našteti, sam tud za parkirat ni nobene panike, ker ma ful mejhn rajdni krog, tko da se tuki mal izenač vse skupi z unimi manjšimi mogoče... bla je mašina 1.5, 90 KM, kuru mi je od 6,2 (LJ - Dubrovnik), pa do 8,5 skoz mesto večinoma, normalno (Logatec-LJ - AC) pa okol 7. Ko sm rabu prehitet, sm prehitu, tud u klanc ni blo nobenih problemov, tko da ti ga lohk sam priporočam... jst sm bil kr tok zadovoljen z njim, da sm kupu istga, sam novejšga (l.01), pa upam da mi bo ta tud delal tko... če maš pa še kšno uprašanje pa kr upraši...

lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če mar 02, 2006 6:23 pm

Za 650 tisoč se prodaja Nissan Micra letnik 97, od prvega lastnika. Motor 1.0 16V 40 kW. Avto je metalik bakrene barve, odbijači v barvi avta, prevoženih manj kot 60 tisoč km, ima servo volan, airbag in sončno streho, pet vrat. Vsa leta servisiran pri pooblaščenem serviserju (Krulc v Moravčah). Avto je kot nov.

Avto je po izgledu tak kot ta, samo da je drugačne barve in da ima črna platišča z okrasnimi pokrovi.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=287801
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

tanjas
Nov uporabnik

hvala

Napisal/-a tanjas Po mar 06, 2006 1:18 am

hvala za pripombe.
Nissan micra mi je tud vsec, ampak nimam na voljo tolk denarja. Ocitno bo res kar proton ali pa hyundai, se bom se malo razgledala. Sem tudi drugod slisala dobre stvari o hyundaiu, proton pa je pri nas se nepoznan in nisem vedela, ce je v redu.

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Po mar 06, 2006 1:24 am

Če te zanima Suzuki Belno letnik 97 1.6GLX (poznam lastnika ;) ), 115.000km, servisna do 2003 - 80.000, vsa oprema razen klime, ima štrom komplet in ABS, nove zimske gume, odlično lego na cesti (možen vklop sport sistem vzmetenja) in malo porabo od 7 l naprej od 8.1 l MAX. Mislim da je bil pred kratkim narejen servis itd... reg do maja 2006, temno sive barve. Lepo ohranjen cena se sporoči v primeru zanimanja prek p.s.
Več info na PS

Glede Hyundajev je zadeva taka da niso slabi avti a v tem primeru za enak denar dobiš vsaj japonca - glede motorjev pa vemo že iz časov oziroma modela swift.

P.S. glede velikosti avta in mestnega prometa ti povem takole pa naj me kdo popravi: ponavadi ko ni placa za avto npr. accent ali baleno itd... morda tudi subaru legacy na katere sem mahnjen tudi ni za matiza, fiesto itd... večji avti so dostikrat boljše pregledni in na razpolago imajo več opreme za tako ceno...
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

AS_
Novinec

Kraj: Vas na Gorenjskem:)

Napisal/-a AS_ Po mar 06, 2006 8:01 am

Sej so ti ze vse povedal :D

Ce se bos pa slucajno odlocla za swifta, ti lahko povem samo dobre stvari :D . Seveda bos za okoli 400k dobila zelo dobrega, samo vseeno bodi previdna. Moj prijatelj je kupil swifta gls l93 brez opreme kake 2 leti nazaj pa ga skos gon do daske pa mu se kar ne pije olja ali dela kaksnih izrednih problemov.
Lastim si ga tudi sam (sicer gti verzijo) in nimam pripomb, kljub temi, da ga je malo nacel zob casa.
Glavni problem pri teh avtih je pa rja. Ce ga bos kupovala, glej, da bos cimmanj rjastega dobila..se posebej glej pragove.
Pije pa navaden 1.3 okoli 6, ce ga pa gonis pa tam do 8. Rezervnih delov je dovolj, ne crkuje veliko, je pregleden, pa se vozi se ko petka..najbols :D

lp AS_
GTi rocks?!

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Po mar 06, 2006 11:23 am

No sej to govorim Balenota pa dobiš za 450 - 500k kot novega in letnik 97, je pa kvaliteta na enakem nivoju, če pa nebi tega kupla pa zagotovo swift al pa micra - jest pravim kar je japoncev vse dela in vrača zadovoljstvo ;)
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

Uporabniški avatar
jan stas
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a jan stas Po mar 06, 2006 11:39 am

Swift je leteča krsta :evil: Ti kr subija92 raj posluš... ;)
Subaru Legacy driver!

Tomaz_
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz_ Po mar 06, 2006 4:12 pm

Po imenu sodeč bi vzel Subaruja. Nimam pa izkušenj z nobenim od omenjenih.

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Po mar 06, 2006 4:19 pm

hyundai, enostavno ker bos imela najmanjše stroške z njim in bos verjetno dobila največ opreme, kar se parkiranja in same vožnje tiče je zelo mehek in ko se ga navadiš izredno pregleden.
Tudi suzuki ni slab ( baleno), ampak je pomoje dražji za vzdrževat in servisirat ( lahk da se motim), je pa vsekakor grši od accenta ( IMHO)

@subi92 (91) :D ..nacionalist si :D :D :D ;)

Andrew
Novinec

Napisal/-a Andrew Po mar 06, 2006 5:59 pm

glede na ponujeno bi tut jst vzel hyudaja.....to je čist uredu avto.....suzuki swift se men zdi že mal zastarel avto....ampak OK, odločitev je tvoja

PS: aja mogoče še to....a si kej gledala daewoo lanosa.....to je tut dobr avto!

Lp:)

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po mar 06, 2006 6:09 pm

Od naštet ti se splača vzet accenta
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Po mar 06, 2006 7:04 pm

Glede na to, da si imela FIESTO in si bila z njo kot s zapisala zadovoljna bi bilo mogoče ponovno zaupati tej znamki. Dobiš že novejši model letnik 96 naprej. Cene se gibljejo od dobrih 300 tisočakov naprej
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=676832#
Novejši letniki s klimo so pa že prek tvojega limita
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=623226
Glede na moje izkušnje, bi za majhno porabo, pa tudi manjše ostale stroške izbral dizel različico. Sicer investiraš nekaj več, obrestuje se ti bo kasneje. Ta motor je v FIESTI dinamičen, na sploh pa je vzdržljiv, stroški vzdrževanja so nižji, napram vsej našteti konkurenci pa lahko pričakuješ vsaj 2 litra manjšo porabo na 100 km. In ko se enkrat navadiš pozitivnih lastnosti dizla (recimo 800 - 900 km z enim tankanjem, prožnost motorja, majhni stroški, dobra cena ob prodaji ... ) boš v naslednjem avtomobilu verjetno spet "zahtevala" dizla.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=674686
Sicer pa je v tem cenovnem rangu še veliko preostale ponudbe - poglej si tudi ostalo ! Pri nakupu pa obvezno mojstra s seboj, da ti oceni ali avto vreden nakupa.

LP

Andrew
Novinec

Napisal/-a Andrew Po mar 06, 2006 7:30 pm

evo še en accent z mal kilometri in niti ne tolk star....glede cene pa mislm da bi se dal dogovort za ene 520.000 SIT

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=660999

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: proton, hyundai ali suzuki?

Napisal/-a sonček Po mar 06, 2006 9:14 pm

Všeč so mi manjši avto v rangu fiesta, ibiza, clio, polo, punto, toyota yaris

Ibiza ali polo so dobri avti in je vse usklajeno (poraba,reg,vzdrževanje).
Kakšnih Japonskih-Korejskih avtov jest nebi kupoval več iz lastnih izkušenj(deli dragi če kej crkne).

lp

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Po mar 06, 2006 9:29 pm

@ Sonček..k apa golf II dizel? :D :D :D ,

Drgač pa naj mi en pove kaj je tak dragega pr korejcih, konkretno pri hyundaiju?, no res bi prosil da naj mi en napiše par cen za razne dele pa da primerjamo....

Evo accent 1.5..jermen 7k, napenjalec 7k, ploščice 6k, diski 5k komad, oljni filter 1k, bencinski filter ene 3k ( ne vem točn), svečke po jurja, ( to so cene v trgovinah); menjava teflonov ene 20 k material ( na pooblaščenem servisu).

A je to drago? S tem da mam js minimalno 170kkm pa še prve diske, prvi auspuh, roke in ostalo se tak ne menja...

drago a ne? :twisted:

tanjas
Nov uporabnik

tezka odlocitev

Napisal/-a tanjas To mar 07, 2006 3:18 am

hvala za pomoc. Ceprav so odgovori kar precej razlicni in sem nekoliko zmedena. Jao...

Ocitno je suzuki v redu, ampak ne swift, ampak baleno??
Res je suzuki swift nekoliko zastarel, pa nekako tud verjamem, da zna biti 'leteca krsta', ceprav je baje res hvalezen glede vzdrzevanja. Tud suzuki baleno sem gledala, vendar je nekako velik - ta kratkih variant pa je zelo malo. Ampak bom pozorna.

Protona bi kar imela, tud ce ima cricke, vendar jih je zelo malo, tako da ne vem, ce bom nasla kaksnega. Tud kasneje ni bilo komentarjev glede tega avta

Glede tistega hyundija na avto.net ... En kolega, ki pogosto kupuje avte mi je rekel, da se za moj budget ne splaca iti preko avto hise, ker poberejo precejsnjo provizijo, tako da bolj iscem variante, da kupim direkt od kupca. Glede hyundaija vecina nima pripomb, tako da ta tudi ostane v izboru.

Glede fieste pa ... res sem bila ful zadovoljna, ampak je bila prakticno moj edini avto, in verjamem, da je treba malo menjati znamke.

Glede komentarja, da lahko dobim se kaj drugega za moj budget - predlogi? V bistvu gledam, da bi avto imel cim manj kilometrov in da je cim manjsi letnik (po teh dveh kriterijih najlaze ocenim ohranjenost) in ven pridejo omenjeni modeli. Pa razne Kie, ki so mi jo odsvetovali.
Daewoo lanos pa mi je vsec, ampak sem slisala, da se ful trdo vozi. Baje.

Glede strokovnjaka so mi tudi frendi rekli, da naj vzamem koga s sabo. Ampak od znancev se noben ne spozna na avte. Se da dobiti mehanike, ki gredo zraven na oglede in ocenijo avte? Poznate kakega dobrega (zaupanja vrednega) v LJ? Kupovala bom itak verjetno v LJ ali okolici, se mi ne da hoditi na oglede v razne murske sobote ali novo mesto. Ceprav je res, da se mi ze malo mudi in bo mogoce treba.

Pa se to.. kolk so sploh realne te cene na avto.net? Meni se zdi, da bi pri nekaterh lahko zbila dodatnih 50 do 100 tisoč, al sem prevelik optimist?

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha To mar 07, 2006 6:33 am

Glede FIESTE sm ti svetoval v smislu "konja, ki zmaguje se ne menja". Zadovoljna si bila, veš kam jo vozit servisirat, poznaš lastnosti avtomobila + v novejšem modelu je običajno večina stvari boljših, izboljšanih.
Glede motorja - kot sm ti rekel premisli bencin ali dizel. Ali boš naredila z enim tankanjem okrog 500 km ali jih bo po mojih izkušnjah tudi 900 in več. Pri tem pa se boš enako dinamično oz hitro vozila. + vzdrževanje je cenejše.
Glede nakupa - poglej na Primorsko, posebno Goriško. Tam so avtomobili nedvomno bolje ohranjeni - dobiš tudi FIESTE kakršno si imela ti (predvidevam) v odličnem stanju - dobiš pa jih za praktično "drobiž".
In če boš še kaj v dvomih kar vprašaj - nč bat.

LP

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To mar 07, 2006 6:04 pm

maniaxxx je napisal/-a:@ Sonček..k apa golf II dizel? :D :D :D ,

Drgač pa naj mi en pove kaj je tak dragega pr korejcih, konkretno pri hyundaiju?, no res bi prosil da naj mi en napiše par cen za razne dele pa da primerjamo....

Evo accent 1.5..jermen 7k, napenjalec 7k, ploščice 6k, diski 5k komad, oljni filter 1k, bencinski filter ene 3k ( ne vem točn), svečke po jurja, ( to so cene v trgovinah); menjava teflonov ene 20 k material ( na pooblaščenem servisu).

A je to drago? S tem da mam js minimalno 170kkm pa še prve diske, prvi auspuh, roke in ostalo se tak ne menja...

drago a ne? :twisted:

Veš kaj vsak bi lahko mel starejši avto tud po 15 let sam glej Slovenci smo tako razvajen da nas še marsikdo ne mara, in to so dlih Ljubljančani pri nas v tem kraju ni skoraj da novih avtov, ker nismo taki kot tisti po**kani ljubljančani, moj golf je za moje pojme čist vredu avto in kaj mu manjka nič (čeprav eni boste prec govoril...),
V glavnem to so neuničljivi avti, Hyunday bejš stran j***a,....nimam kej druzga rečt........še posebaj pa rja,...končno ni moja odločitev sam ko sem ga jaz kupoval sem v prvem pogledu se odstranil in šev gledat druge avte...........to so cene ki so dražje po 2X in celo več sam to so ponaredki poglej .......vsak ma svoj ukus in sam ve kaj hoče pa če je to avto oldtajmer al pa nov avto.........

lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov