Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Citroën Xantia ali Mazda 626

Napisal/-a Damjan19 Sr mar 15, 2006 12:30 pm

Zdravo!

Kolega si kupuje prvi avto, nekje do 400 jurjev. Noče clia, ne polota, ne alfe 145, escord odpade...zame osebno preveč komplicira ampak okej... sej je njegov denar.
hoče met večjo kišto in prišla sva do xantie za cca 400jurjev in pa mazde 626.
kaj veste o teh avtih povedati? kaj ponavadi gre narobe?

verjetn majo te Xantie hidravliko, ali so napake pogoste? Vzel bi 1.8 mašino.
na kaj naj gleda, ko bo kupoval?
kake so hibe prvega in kake drugega?

Hvala za pomoč!

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Sr mar 15, 2006 2:36 pm

mazde 626 ne poznam, vozil pa sem Xantio (še zdaj jo občasno) z motorjem 1.8 16V 101KM in je malce prelena, zato ti priporočam 2.0 litrski motor že zaradi porabe, ker je enaka, performance pa večji.
Avtomobil je precej mehak in lepo plava po cesti, zato je tudi vožnja zelo udobna in neutrujajoča. problem lahko nastane v vožnji čez ovinke, ker ima mehka vzmetenja (hidravlika) vendar za povprečnega voznika je OK.
Glede hidravlike, če se pokvari pravijo, da stane celo premoženje, ni res. na ptuju jo popravlja en gospod in cene niso visoke, dobit pa se jo da tudi na odpadih (do cca. 7k SIT), verjetnost, da se pokvari pa tudi ni visoka, predhodno je dobro preverit količino hidravličnega olja.
Za ta denar se jo da dobit z veliko opreme in lepo ohranjeno, zato pazi pri nakupu, da se neboš zafrknil. Mi smo jo kupili za 230k SIT in ima avt.klimo, servo, abs, el.paket, naslon za roko, multifunkcijski volan, tonirana stekla, in še kakšna malenkost bi se našla.
Če te še kaj zanima v zvezi z Xantio, vprašaj. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Sr mar 15, 2006 2:50 pm

tudi jaz mazde ne poznam, imajo pa pri prijatelju xantio in ti lahko povem da se v tem avtu nadpovprecno udobno peljes, jst sm bil kr malo presenecen, tako kot je fabrizio povedal je avto mehak in udoben za vozit (ce ga pa spustis v najnizjo lego (kar ni priporocljivo za normalno voznjo) pa zna biti se pretrd. kaksnih vecjih problemov s xantio nimajo, razen celega kupa malenkosti ki so crknle (je pa res da je kriv pretezno nacin voznje + avto ima veliko kilometrov). oni majo 2.0 (150 km) motor in je popolnoma zadosti mocen, ze kar malo sporten ;)

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Sr mar 15, 2006 3:59 pm

Xantia se ne kvari nič bolj kot kakšen drugi avto. Glede hidravlike z njo ni problemov, če se olje in kugle menjajo, ko je potrebno in se ne avta v takem primeru brezveze gor pa dol vzdiguje. Drugače glede drugih lastnosti pravim isto kot prehodnika pred mano, avto je res pojem udobnosti in lepe vožnje, ima veliko opreme in za majhen dnar, ker pač nima cene. Je pa 1.8 16V (112KM) motor čisto zadosti za njo, ker ni tako težka.
Slika

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr mar 15, 2006 9:35 pm

Ja, samo 16V motorje imajo novejše in dražje Xantie. V starejših so 8V.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Če mar 16, 2006 12:53 am

6 let smo imeli pri hiši xantio 1.8 letnik 93

motor je poskočen (za moje pojme) edino malo preveč pokuri (9L)
edina resnejša okvara je bila na menjalniku - kar naenkrat je razpadel :lol: menda to ni ravno ravno nenavadno pri teh modelih

pa dali smo obnoviti komplet vso hidravliko ker je avto ratal pretrd
cena za obnovljene dele je smešno nizka 8)

menjali smo ga ker se je oče naveličal glasnega citroenovega motorja, pa še rjaveti je začel (avto, ne oče :lol: ) na zadnji premi in po blatnikih in bokih....ker je bil enkrat razbit in očitno slabo popravljen
drugje na avtu in podvozju niti pikice rje, niti na pragih 8)

ceste se drži neverjetno dobro in tudi ne nagiba se v ovinkih (kljub silni mehkosti)
še ena svetla plat teh avtomobilov so zavore, primejo zverinsko (4x diski)
pa udooooben je!!
zdaj imamo laguno pa je v primerjavi s xantio trda kot klopca v parku

aja, ne kupuj xantie od ženske
ne znajo skrbeti za hidravliko sploh :x
Slika
Clan Renault kluba Slovenija

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Če mar 16, 2006 6:20 am

Glede na to, da kupuje starejši avto je dobro najti dobro ohranjen primerek (nič rjav, nekaramboliran, malo km ...) - sicer se dodatni stroški kasneje hitro kopičijo.

XANTIA
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=622236

626
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=664183

Imaš pa še en model MAZDE ("večja kišta")
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=596829

Cene nekaterih so prek limita - vendar se pri nakupu starejših vozil, kot vedno srečuješ z rizikom kasnejših stroškov - v primeru dobro ohranjenega vozila jih je jasno manj. Zato je po mojem prepričanju dobro ob nakupu odšteti nekaj več. Sicer pa so cene še vedno stvar pogajanj in glede na to, da so večji avtomobili, je tudi kupcev manj kot za manjše "kištice" - argument za temu primeren popust.
Sicer pa imaš kar pestro ponudbo večjih avtomobilov takega razreda - poglej si !

LP

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Pe mar 17, 2006 4:59 pm

no, kolega se je pač zapiču v ta dva avta in do zdaj ste povedali o Xantii same dobre stvari...in se vedn bolj nagiba k nakupu xantie.
proračun znaša 400jurjev, mogoč 10 procentov več, tak da si bogve česa zej kupit ne more.
gre se pa seveda tudi za moč mašine, da ne bi plačeval zavarovanja previsoko.
že na splošno se meni zdi absurd da ma neumn avto 81 kW al pa 101kW, tak da ja preseže razred in pol daš brezveze 30 jurjev več.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe mar 17, 2006 5:32 pm

xantia...
pa break naj uzame, ker je navadna (vsaj meni) grša
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe mar 17, 2006 5:56 pm

Jao, vzemi mazdo nikakor ti ne bo žal. Pri nas je domovala 10 let in v se kar je bilo menjano na njej so bile gumice brisalcev. To je bil avto kot se šika v vseh pogledih ;) 2.0 115 km in 7 litrov v povprečju; da ti gre na smeh
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda Pe mar 17, 2006 6:16 pm

oče je imel citroena in drugega kot velke potrošnje in stalnega jebanja z hidravliko ni bilo. je pa res, je xantia plava na cesti, je pa avto bolj za avtocete, ne za dirjanje po ovinkih, ker je premehka. z mazdo ne boš imel velikih stroškov, motorji so ponavadi "state of art", tako da... edino na pleh pazi...

Uporabniški avatar
maniac
Novinec

Napisal/-a maniac To mar 28, 2006 5:08 pm

mi smo jo mel (l.93) 5 let, ko smo jo prodal je mela 210.000 km in motor, hidravlika..vse to je delovalo odlično...edino ključavnice so crknale (od vrat), pa ena roka je crkvala, ker je bil avto razbit!

skratka uber udoben avto z zelo dobro lego na cesti, čeprav ne daje tega občutka.
za moje pojme rahlo zgrešen položaj voznika in premehki sedeži....ampak to je subjektivno mnenje.

zna pa biti, če je doterana kr problematična..kt vsak drug avto

mazde pa načeloma delajo, pa delajo, pa delajo,...sam če jo razbiješ maš probleme, kr delov ni za dobit, originalni so pa dragi, da te sezuje

pa hidravlika je zakon

lp ;)

Uporabniški avatar
DonFilipo
Novinec

Kraj: 18S; 172W - najdi na karti

Napisal/-a DonFilipo To mar 28, 2006 5:36 pm

maniac je napisal/-a:sam če jo razbiješ maš probleme, kr delov ni za dobit, originalni so pa dragi, da te sezuje

lp ;)

otkod ti pa to?!? Cene delov niso nc drazje ali cenejse od ostalih avtov v klasi. Poleg tega dele za japonce najdes povsod, original in neoriginalne.
Moja 626ka je prevozila 280kkm in se naprej vozi. Samo redni servis ki staje 30-50ksit!

Itak debata kateri je bolsi je tukaj brezpredmetna, ker vsi vemo da so japonci najbolj kvalitetni, a je samo vprasanje, kaj kdo hoce. ce se hoce voziti nadpovprecno najvzame citroena, ce hoce se bolj udobno naj vzame Xantio Activo II, mazda ma pa povprecno podvozje!
--= Hasta La Vista Don =---

Impreza STi 330 SE
440i
R1200 RT

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 To mar 28, 2006 5:46 pm

INFINITI je napisal/-a:Jao, vzemi mazdo nikakor ti ne bo žal. Pri nas je domovala 10 let in v se kar je bilo menjano na njej so bile gumice brisalcev. To je bil avto kot se šika v vseh pogledih ;) 2.0 115 km in 7 litrov v povprečju; da ti gre na smeh

Ah no... lepo te prosm... :roll:

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 To mar 28, 2006 5:50 pm

DonFilipo je napisal/-a:
maniac je napisal/-a:sam če jo razbiješ maš probleme, kr delov ni za dobit, originalni so pa dragi, da te sezuje

lp ;)

otkod ti pa to?!? Cene delov niso nc drazje ali cenejse od ostalih avtov v klasi. Poleg tega dele za japonce najdes povsod, original in neoriginalne.
Moja 626ka je prevozila 280kkm in se naprej vozi. Samo redni servis ki staje 30-50ksit!

Itak debata kateri je bolsi je tukaj brezpredmetna, ker vsi vemo da so japonci najbolj kvalitetni, a je samo vprasanje, kaj kdo hoce. ce se hoce voziti nadpovprecno najvzame citroena, ce hoce se bolj udobno naj vzame Xantio Activo II, mazda ma pa povprecno podvozje!

Sej vprašanje je glih.. kaj kupiti oz. kako dobiti največ za svoj denar. Meni "racionalno" 626, srce pa pravi -->Xantia. :]

Uporabniški avatar
DonFilipo
Novinec

Kraj: 18S; 172W - najdi na karti

Napisal/-a DonFilipo To mar 28, 2006 6:24 pm

pugi405 je napisal/-a:
DonFilipo je napisal/-a:

lp ;)

Sej vprašanje je glih.. kaj kupiti oz. kako dobiti največ za svoj denar. Meni "racionalno" 626, srce pa pravi -->Xantia. :]

Zal ti tukaj lahko pomagamo samo tako da ti povemo vsak (priblizno) racionalno, tvoje srce pa naj se odloci (tu nimamo vpliva :) )

Mazda - zanesljivost, Xantia - srce
Zena - zanesljivost, Ljubica - srce :) - dobr primer? :)
--= Hasta La Vista Don =---

Impreza STi 330 SE
440i
R1200 RT

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 To mar 28, 2006 6:30 pm

DonFilipo je napisal/-a:
pugi405 je napisal/-a:
DonFilipo je napisal/-a:

lp ;)

Zal ti tukaj lahko pomagamo samo tako da ti povemo vsak (priblizno) racionalno, tvoje srce pa naj se odloci (tu nimamo vpliva :) )

Mazda - zanesljivost, Xantia - srce
Zena - zanesljivost, Ljubica - srce :) - dobr primer? :)

Prevlada naj tisto kar mora. Na koncu koncev se še zmeraj lahk tepeš po glavi ;)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To mar 28, 2006 6:48 pm

Jaz, če bi imel na razpolago 400 jurjev, bi se odločil za manjši avto. Če pa že moram izbirat, potem pa definitivno mazda. Tako racionalna kot tudi odločitev s srcem! :D
Antiznačkar po prepričanju

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej To mar 28, 2006 7:01 pm

Xantie prvi letniki so imeli tudi 2.0 16V motor in to z 155 konji.

Mazada ali Xantia?

Xantia

Evo mojo. Ko sem jo mel.

2.0 16V (155 konjev) letnik 93 z vso možno opemo. Usnje, klima, ABS Hydroactiva2 (program sport) itd itd...

Še sedaj se mi kolca po nje. Hidravlika je najmanjši problem. Ostalo pa ko kaj crkne dobiš večina že ponaredke in to je to... Servisira pa mu jo naj človek ki je že kdaj videl Xantio oz. nekdo ki pozna Xantio... O Xantiah pa imaš dosti napisano na citroen forumih...

;)
Priponke
18014Im000186-med.jpg

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx To mar 28, 2006 7:20 pm

Jest tud pogrešam Xantio,res da je bila novejša in 16v vendar nikoli nobenih problemov.Sodelavec pa jo ima 93l in navaden 1.8 motor in je ne proda ker avto je res bomba.Aja pa še za rjo ti ni treba skbet ker so bile pocinkane-kar pri japoncu dvomim
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov