Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
cindy
Nov uporabnik

Pomagajte pri odločitvi

Napisal/-a cindy Ne jul 02, 2006 8:17 am

V kratkem bi rada kupila avto, nov ali malo rabljen, pa se nikakor ne morem odločiti kakšnega. Dam tam nekje do 2.3 mio sit. Ne premajhen, ne prevelik, varen, nizka poraba, super za po mestu, zmore tudi daljšo vožnjo. Moj izbor je nekako pristal na nissan micra ali novi clio. Nujno potrebujem nasvet izkušenih mačkov! Mi kdo razloži, od česa je odvisna poraba goriva - od prostornine motorja, KW ali KM ali kombinacije? Tavam v temi. Je 65 KM pri dci motorju dovolj, da ni pri višjih hitrostih avto čisto upehan? Ne potrebujem nekih blaznih športnih pospeškov, ampak po Nemčiji se pa dekle vseeno rado zapelje malce hitreje ane.
Vnaprej hvala!
Ali

OLI
Novinec

ojla!

Napisal/-a OLI Ne jul 02, 2006 8:45 am

Zdravo!

Zelo zanimivo vprašamje.
Sam sem imel novega cliota letnik 2001 1.2 16v 75KM in je imel porabo nekje med 5,5 in 6,5l/100km, kupil sem novega in naredil z njim 140.000km brez problema. Za njega sem dal z popustom takrat točno 1,9 miljona sit, letos pa dobil za njega 1 miljon, tako da ceno kar drži.

Zdaj sem od konca februarja lasnik popolnoma novega cliota 1.4 16 v 100 KM dynamik confort z avtomatsko klimo in sem za njega odštel 2.920.000 sit.
Porabo imam nekje 6, 7L/100km z vključeno klimo.

Tako da imam precej izkušenj z cliotom.
Na testni vožnji sem bil z novim cliom 1.5 dci 70 KM in moram povedati da je velik lenuh, porabo pa kaže potovalni računalnik zelo majhno, samo jaz sem se raje odločil za bencinca, ki je dovolj prožen in poskočen.
Lp
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Ne jul 02, 2006 9:22 am

Pri Renaultu priporočam zgolj bencinski motor, z dizli je namreč vse preveč težav
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=44792

Uporabniški avatar
cindy
Nov uporabnik

Napisal/-a cindy Ne jul 02, 2006 9:30 am

Hvala obema za info, zanimivo. Kaj pa motor v Nissan Micra 1.5 dCi?
carpe diem

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Ne jul 02, 2006 9:52 am

cindy je napisal/-a:Hvala obema za info, zanimivo. Kaj pa motor v Nissan Micra 1.5 dCi?

To je renojev motor...
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne jul 02, 2006 9:57 am

Bosko001 je napisal/-a:
cindy je napisal/-a:Hvala obema za info, zanimivo. Kaj pa motor v Nissan Micra 1.5 dCi?

To je renojev motor...

1.5 dCi motor je kar se mene tiče odličen
in nima nič skupnega z 1.9
tko da moje izkušnije in izkušnje kar nekaj kolegov so pozitivne- vendar je bil za clia potreben vsaj 82 km motor
srečen nakup
lp

OLI
Novinec

ojla!

Napisal/-a OLI Ne jul 02, 2006 10:22 am

Novi clio in motor 1.5 dci 70KM (prej 65KM) je malo premalo za avto težek 1125 kg, vem iz prve roke ker sem ga vozil.
Nisan in Renaul pa sta partnerja in imata iste motorje, kako pa vse skupaj klapa pa nevem.
1.4 16V 100KM je za tako velik avto več kot dovolj.

čao

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Napisal/-a metallic Ne jul 02, 2006 10:37 am

Mamo doma modusa 1.4 in stvar gre kr lepo, poraba pa tm okol 7.5 (večinoma mestna vožna). Pri cliotu bi bla verjetno še mal manjša... ;)
Glede dci: a to ste vi iz prve roke, al ste slišal od branjovke, da so leta '01 in '02 bli veliki problemi s temi motorji? Ker, vsaj po statistiki, so se renaulti v zadnjih močno popravl. ;)

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Pomagajte pri odločitvi

Napisal/-a Blinder Ne jul 02, 2006 10:39 am

cindy je napisal/-a:V kratkem bi rada kupila avto, nov ali malo rabljen, pa se nikakor ne morem odločiti kakšnega. Dam tam nekje do 2.3 mio sit. Ne premajhen, ne prevelik, varen, nizka poraba, super za po mestu, zmore tudi daljšo vožnjo. Moj izbor je nekako pristal na nissan micra ali novi clio. Nujno potrebujem nasvet izkušenih mačkov! Mi kdo razloži, od česa je odvisna poraba goriva - od prostornine motorja, KW ali KM ali kombinacije? Tavam v temi. Je 65 KM pri dci motorju dovolj, da ni pri višjih hitrostih avto čisto upehan? Ne potrebujem nekih blaznih športnih pospeškov, ampak po Nemčiji se pa dekle vseeno rado zapelje malce hitreje ane.
Vnaprej hvala!
Ali

Za porabo goriva si pomagaj s tovarniskimi podatki(to je le deklarirana poraba, ne efektivna). Naprimer ce oni hocejo prodat vec dizlov, jim zmanjsajo deklarirano porabo.
Tudi prostornina in moc vplivata na porabo(1kW = 1.36km).
Se lahko zgodi, da isti model avta pije manj z mocnejsim motorjemklik test
Aja se to: za ta avto na linku je deklarirana poraba: 5.2@90km/h, 6.5@120; izmerjena na testu pa 6.5@90, 8.2@120. Tov. pod lazejo, nic novega:)
Clio s 65 konji bo imel koncno hitrost cca 155 km/h, po stevcu se malce vec.

Lp
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Ne jul 02, 2006 12:09 pm

82km cdi se res komot pelje pod 5l- in to relativno živahne vožnje- sicer je novi clio malce težji vendar dost večje porabe sigurno nima- kar se tiče pa 65km- pa mislm da se splača stegnt na močnejšo različico- čeprov je pri storiji ne delajo več
lp

maccek_21
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a maccek_21 Ne jul 02, 2006 12:28 pm

kaj pa opel corsa....??
doma imamo letnik 2005 z 1.2 16v mašino in je super.....
zelo majhna poraba, res prostorna za svoj razred (4 tipi vsi nad 180cm smo že sedeli noter brez problema)

pa še ne bo je imel vsak sosed :P
Fantje so avtomobili: če ne paziš si pod njimi!

Uporabniški avatar
pery
Stalni uporabnik

Kraj: cerknica

Napisal/-a pery Ne jul 02, 2006 2:40 pm

js bi na tvojem mestu res pogledu tud kakšno corsico,sploh 1.3 dizl,parkrat sm se ze furu v njej pa morm rečt da je kr poskočna za 70hrčkov ;) poraba je pa res zelo nizka!
Slika Slika Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Ne jul 02, 2006 2:43 pm

sam corsa je daleč najstarejša- saj so vse ostale v tem razredu že prenovil
lp

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Ne jul 02, 2006 3:00 pm

kljukec je napisal/-a:sam corsa je daleč najstarejša- saj so vse ostale v tem razredu že prenovil
lp

Ahja, Corsa pa ni bila deležna vmes nobene prenove kaj? :roll:
Corso kupi, če ne drugega že zaradi božjega miru pred servisi. :twisted: :P

OLI
Novinec

ja res je................

Napisal/-a OLI Ne jul 02, 2006 3:19 pm

Ja res je če kupiš Corso ne boš nikoli na servisu, prav izognil se jim boš.

To je res !

Bolje bi bilo če bi bil tiho.

Pa brez zamere.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Ne jul 02, 2006 3:28 pm

bili smo pred enako dilemo, kot ti in se na koncu po premisleku in pregledu večine dosegljivega na trgu odločili za
novega renault modusa 1,4 16V elle. zanj dajemo točno 3M.

zakaj med vsemi ravno modus?

- ker je zelo varen (5 zvezdic euro n cap) in ima 6 zračnih vreč, abs in vse ostalo, kar znajo narediti pri renoju,
- ker ima vso možno opremo (5 vrat, avto klima, radio CD z obvolanonskimi komandami, dvojno električno strešno okno, pa vse do tempomatov in ...)
- ker nam je bil všeč v svoji nenavadnosti,
- ker so dokaj redki na naših cestah (to sicer ni tako pomembno),
- ker je dokaj majhen (dolžine cca 3,8m - z micro si deli podvozje)
- vseeno pa je znotraj zelo prostoren
...

res pa je, da ni nujno, da je vsem všeč,
ob modusu smo gledali še hondo JAZZ, nissan note ...

ob varnosti in dobri opremljenosti so nas prepričali tudi dokaj normalni testi avtomobila.

ker je kupovanje avtomobila resna zadeva, sem pregledal precej testov.

v branje priporočam:

avto foto market, januar, 2005;
delo, 29. 1. 2005;
delo 16. 10. 2004

in na netu:
http://www.mojavto.net/testi/test.php?id=639

http://www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=7270&artikel_seite=0

http://www.whatcar.com/car-review-readers.aspx?RT=682

http://www.auto-motor-und-sport.de/d/81335/d_ams_vtest_wertung

http://www.wisebuyers.co.uk/motoring/car-reviews/Renault/Modus+(2004-)/1532/
lp pilgrim

Uporabniški avatar
cindy
Nov uporabnik

Napisal/-a cindy Ne jul 02, 2006 3:30 pm

Hvala vsem, ki ste se že oglasili... kar se Corse tiče, je pa tako, da imamo v naši družini prav z njim slabe izkušnje glede pokvarljivosti... tako da bo težka. Tudi Vectra je bila kar naprej na servisu.

Zelo malo je bilo komentarjev na micro - jo kdo ima? Kakšne so izkušnje s temi? Mislim na novejše različice, tam od letnika 2003 dalje. Vem, da to ne bi smelo igrati tolikšne vloge, ampak zdijo se mi nehumano prikupne. Baje je poraba nizka in je nissan zelo zanesljiv? Ah, težke odločitve...............

Lp
carpe diem

Uporabniški avatar
cindy
Nov uporabnik

Napisal/-a cindy Ne jul 02, 2006 3:35 pm

pilgrim je napisal/-a:novega renault modusa 1,4 16V elle

Zanimivo, hvala za idejo, ga grem vsaj pogledat (prej ga nisem).
Lp
carpe diem

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Pomagajte pri odločitvi

Napisal/-a Mojster Miha Ne jul 02, 2006 3:57 pm

cindy je napisal/-a:V kratkem bi rada kupila avto, nov ali malo rabljen, pa se nikakor ne morem odločiti kakšnega. Dam tam nekje do 2.3 mio sit. Ne premajhen, ne prevelik, varen, nizka poraba, super za po mestu, zmore tudi daljšo vožnjo. Moj izbor je nekako pristal na nissan micra ali novi clio. Nujno potrebujem nasvet izkušenih mačkov! Mi kdo razloži, od česa je odvisna poraba goriva - od prostornine motorja, KW ali KM ali kombinacije? Tavam v temi. Je 65 KM pri dci motorju dovolj, da ni pri višjih hitrostih avto čisto upehan? Ne potrebujem nekih blaznih športnih pospeškov, ampak po Nemčiji se pa dekle vseeno rado zapelje malce hitreje ane.
Vnaprej hvala!
Ali

Poraba je v glavnem odvisna od voznika ter z eno besedo tehnike posameznega avtomobila (konstrukcija, zasnova, način delovanja, značilnosti, zmogljivosti ...). Če se zavemo dejstva, da je prvi "faktor" (voznik) recimo temu konstanta (ker bo vozil različne avtomobile z nekje enakim tempom) - bodo bistvene razlike pri tehniki. Bolj kot dolgotrajna (in zate verjetno dolgočasna) razlaga posameznih agregatov (DCI, TDI, HDI, JTD …) od prvega do zadnjega vijaka, ti bo boljše informacije nudila testna vožnja s posameznim agregatom.
Predvsem z vidika tvojih zahtev (daljša potovanja – Nemčija) bi ti priporočil POLO s TDI 100 agregatom – gre za več kot dovolj zmogljiv agregat. Omenjeni agregat v večjem GOLF-u velja kot optimalen (največ GOLF-ov se proda prav s tem agregatom). Več kot dovolj jasno je, da ima v razred manjšem avtomobilu že športen značaj.
Med dizelskimi konkurenti, katere dobiš za omenjeno vsoto ima najboljše zmogljivosti (moč, navor, končna hitrost, pospeški, prožnost …) – praktično ni ceste, kjer bi opešal pa naj si gre za klance ali »poln« avto (potniki + prtljaga). Mislim, da bo zate zmogljivosti več kot dovolj - sicer imajo tudi različico TDI 130. In ker se posledično manj »muči« z vsemi obremenitvami ni pretirano »žejen«. Realno lahko pričakuješ dobre 4 l – z drugo besedo če se odpravljaš v recimo Bavarsko prestolnico ali Milano se boš lahko domov vrnila brez postanka na bencinski črpalki, hitrostna povprečja pa bodo pri tem povsem solidna.
Tudi sicer je avto »v špici« med konkurenti (kakovost izdelave + materialov, energonomija, uporabnost, ter ostalih lastnosti ), v primeru da dobiš avto z bogato opremo (COMFORTLINE, HIGHLINE ...) ne gre pričakovat zamer. Recimo
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=893086
Cena se ti bo zdela mogoče pretirana na prvi pogled - z druge strani avto je nov veljal dobre 3,5 mio SIT, pa tudi tradicija VW vozil je, da "držijo" ceno.(neugodno ob nakupu - vendar ugodno pri prodaji :tomidelej: )
Sicer pa kot rečeno – testna vožnja z več »kandidati« pa izberi kar ti je »naj« po tvojem okusu, pričakovanjih, željah …

LP
Zadnjič spremenil Mojster Miha, dne Ne jul 02, 2006 4:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Napisal/-a metallic Ne jul 02, 2006 4:00 pm

Tuki pr nas ma en črnga elleja z vso opremo. Stvar zgleda TOK DOBR... :shock: :shock: Res, pomoje bi ga mel rajš kot kater kol drug avto te velikosti. 8)

Glede micre: pr sošolcu so jo mel 1 let (kar sva se vidla nazadne) pa so bli ful zadovolni. Dobr kompromis med udobjem in handlingom, soliden motorček (1.2 80), kr dost opreme...

PS, kolk km boš pa delala? K pomoje se ti ne splača dizla kupt. ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov