Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

amun
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Nakup rabljenega avta do 2 MIO

Napisal/-a amun Po jul 03, 2006 8:01 am

Lep pozdrav!

Rad bi si kupil svoj prvi avto. Zanj bi odštel do 1.5 MIO SIT.
Zelo sta mi všeč AUDI A4 in A3, letnik 98.

Tile letniki imajo na avto.net-u nekje v povprečju prevoženih 160.000 km. Če bi se že odločil za nakup takega avtomobila, koliko km lahko pričakujem da bo še zdržal - ob predpostavki, da ga vozim normalno?

Kakšna je kaj poraba teh dveh vozil:
A4 - 1.6 ccm
A4 - 1.8 ccm
A4 - 1.8T ccm

A3 - 1.6
A3 - 1.8

in še diesel varianta
A4, A3 - 1.9 TDI

Zavedam se, da je diesel varianta nekoliko dražja...

In sedaj še tri ključna vprašanja...

1. Se mi splača dat toliko denarja za tako star avto (8 let)?
2. A je bolje kupit starejši in verjetno kvalitetnejši avto (audi l.98) ali pa novejšega, verjetno nekoliko manj kvalitetnejšega (clio l.2002).
3. Mi za ta denar morda priporočate kaj boljšega? (gledal sem tudi: Mitsubishi Carisma, Alfa Romeo 156, Golf IV)

Hvala vsem!
Zadnjič spremenil amun, dne Po sep 11, 2006 7:46 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp, Simon

Uporabniški avatar
J`Mavr0
Novinec

Kraj: Maribor-[okolica]

Napisal/-a J`Mavr0 Po jul 03, 2006 8:45 am

odvisno za kaj boš avtomobil uporabljal. Moraš vedet da so servisi dragi in stem tudi so pogojeni od prevoženih km. Ne rečem da ne delajo, so audiji ki imajo 300.000 prevoženi (redno servisirani) in delujejo prezhibno...

-Ali misliš avto menjat, (recimo po 2-3 letah)?
-Če misliš avtu kupit ki ima 1.8T ne pričakuj male porabe...
-Dizl agregat je dober v vsakem pomenu, samo zdaj je tak cena ista (skoraj), samo prideš v pozitivo če delaš velike km... 60km+

Jaz tudi kupujem avto, ampak ne kupim audija, saj ni tak poceni...
DAJEM + OPEL astri, glej novejšo nad 2001 letnik, saj ima eco tech (novejši blok) ne rjavi, pa še neko ceno drži...

Alfa je hud avto, samo cena zgubiš
Pristaš sem japoncev, ampak mi finance ne dopuščajo... 8)

Malo več povej, kakšne namene imaš

lp;
Jernej
Slika

amun
Nov uporabnik

Napisal/-a amun Po jul 03, 2006 9:14 am

Za kaj bom avto uporabljal?

Predvsem za tipično vožnjo normalnega človeka (služba, obiski, opravki...).
Z avtom bi rad tudi brez večjega strahu (da bo kaj crknilo) odpotoval na kakšno daljšo relacijo, kot je dopust...
Skratka za čisto normalne namene.

Pa tudi kolikor toliko varen naj bi bil.

Glede menjave...o tem ne razmišljam, avto bi obdržal dokler bo možno, se pravi, dokler mi ne bo povzročal večjih težav in okvar.

1.8T, -verjetno se ne bom spuščal na ta nivo, bi bilo res predrago, najprej registracija in potem še poraba...torej ta ne pride več v poštev...

Alfo mi je pravkar nekdo odsvetoval, saj ima precej težav, nekje sem celo prebral da je imel lastnik, ta avto več v popravilu kot pa doma.
Lp, Simon

Pepo25
Novinec

Napisal/-a Pepo25 Po jul 03, 2006 10:22 am

Boljše je kupit malo starejšega audija kot pa npr. novejšega cliota...moraš vedet da je imel audi leta 98 takšno opremo in tehniko, kot je nekateri osnovni modeli še danes nimajo...kar se tiče mašin, vse ki si jih naštel, morajo z rednimi servisi narediti 300.000km...Kar se tiče servisov, vsi govorijo kako so audi servisi dragi-sploh ni res, tako je kot pri vseh ostalih avtomobilih, sploh ti ga pa ni treba peljat na uradni servis, ampak ga pelješ k "vaškemu mehaniku", ki ti bo prav tako vredu, če ne še boljš naredil, pa za malo denarja...

Uporabniški avatar
LUCKY LUKE
Novinec

Kraj: notranjska

Napisal/-a LUCKY LUKE Po jul 03, 2006 10:38 am

priporočam predvsem japonca, če nočeš met problemov, glede alfe, sm jo imel (155 Q4) in nisem mel nobenih problemov, je pa res da je splošno znano da se alfe kvarijo,pač alfista to ne moti. se pa upam stavit da kaka laguna (Dci) ni nič kakovostnejša od alfe.
no mel sm japonca tut brez problema, drgač pa za kakšno hondo poglej-- http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=866226#

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: Nakup rabljenega avta do 1.5 MIO

Napisal/-a sonček Po jul 03, 2006 10:54 am

amun je napisal/-a:Lep pozdrav!

Tile letniki imajo na avto.net-u nekje v povprečju prevoženih 160.000 km. Če bi se že odločil za nakup takega avtomobila, koliko km lahko pričakujem da bo še zdržal - ob predpostavki, da ga vozim normalno?

A4 - 1.6 ccm
A4 - 1.8 ccm
A4 - 1.8T ccm

A3 - 1.6
A3 - 1.8

in še diesel varianta
A4, A3 - 1.9 TDI

Zavedam se, da je diesel varianta nekoliko dražja..

2. A je bolje kupit starejši in verjetno kvalitetnejši avto (audi l.98) ali pa novejšega, verjetno nekoliko manj kvalitetnejšega (clio l.2002).
3. Mi za ta denar morda priporočate kaj boljšega? (gledal sem tudi: Mitsubishi Carisma, Alfa Romeo 156, Golf IV)

Hvala vsem!

Ti kr pri audi-ju ostan (golf ni več tisto kar je bil pred 20 leti, reno pa ostane reno za enga povprečnega človeka je reno cool avto do trgovine in nazaj saj neki folka poznam k ma renoja sam do trgovine al pa ob nedeljah k maši). Za alfa so ti pa dugi povedal(če maš srečo bo delala BP)

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Po jul 03, 2006 11:06 am

1.8T pa ja ima manjso porabo od 1.6 in 1.8 motorjev ob enaki voznji. Edini problem je registracija, ki pa tudi ni toliko visja, ce je bonifikacija.

amun
Nov uporabnik

Napisal/-a amun Po jul 03, 2006 11:54 am

Najprej hvala vsem za te bogate informacije

pepo25
Boljše je kupit malo starejšega audija kot pa npr. novejšega cliota...moraš vedet da je imel audi leta 98 takšno opremo in tehniko, kot je nekateri osnovni modeli še danes nimajo...

Tako nekako sem tudi jaz razmišljal. Zanimalo me je samo če razmišljam v pravo smer, oz. če se še kdo strinja s tem.

Kaj pa mogoče kakšne konkretne številke glede porabe:
- po mestu
- izven mesta
- težka noga
- lahka noga
Lp, Simon

Pepo25
Novinec

Napisal/-a Pepo25 Po jul 03, 2006 12:08 pm

Oče ima 1,9 tdi sicer 2003 letnik, in je poraba nekje od 5-6,5 l/100km, sicer se pa bolj kot ne vozi po omejitvah, pa tud preveč težke noge nima... Vem da sem si ga parkrat pred časom sposodil za kakšno daljšo relacijo, in se nisem ravno počasi peljal, sem imel poprečje pod 6l/100km...

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Po jul 03, 2006 12:15 pm

Jaz vozim l98 1.6 a3, pa je kombinirana poraba z poudarkom na krajših relacijah in dosti mestne vožnje okrog 8,5. Relacije se da pa tudi pod 6L spravit. Pa tudi ni preveč podhranjena mašina, če je treba ga poženeš mal v višje vrtljaje pa tudi prehitevanja niso problem.
lp
Born to be wild !

amun
Nov uporabnik

Napisal/-a amun Po jul 03, 2006 12:22 pm

Airborne je napisal/-a:Jaz vozim l98 1.6 a3, pa je kombinirana poraba z poudarkom na krajših relacijah in dosti mestne vožnje okrog 8,5. Relacije se da pa tudi pod 6L spravit. Pa tudi ni preveč podhranjena mašina, če je treba ga poženeš mal v višje vrtljaje pa tudi prehitevanja niso problem.
lp

Koliko kW/KM pa ima?
Lp, Simon

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Po jul 03, 2006 12:26 pm

amun je napisal/-a:
Airborne je napisal/-a:Jaz vozim l98 1.6 a3, pa je kombinirana poraba z poudarkom na krajših relacijah in dosti mestne vožnje okrog 8,5. Relacije se da pa tudi pod 6L spravit. Pa tudi ni preveč podhranjena mašina, če je treba ga poženeš mal v višje vrtljaje pa tudi prehitevanja niso problem.
lp

Koliko kW/KM pa ima?

74KW 100KM Običajni servisi me pa pridejo od 20 do 25K SIT pri serviserju ki drugače dela na pooblaščenem servisu.
lp
Born to be wild !

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po jul 03, 2006 1:36 pm

Tudi jaz sem imel Golfa IV letnik 98 z 1.6 motorjem in je kuril povprečno 8.2 l/100km običajno pa sem vozil tam do 30km/h čez omejitev. Kar sem ga imel, je delal kot je bilo treba, razen serijskih malenkostnih napak: šipe v vratih in ključavnice.

Sedaj imam TDIja, ta pa povprečno kuri 6 litrov ob podobni vožnji. Mislm, da kilometri ob primernem vzdrževanju ne bi smeli biti problematični, sploh ne, če so bili opravljeni relacijsko.
Slika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Nakup rabljenega avta do 1.5 MIO

Napisal/-a Mojster Miha Po jul 03, 2006 7:18 pm

amun je napisal/-a:Lep pozdrav!

A4 - 1.6 ccm
A4 - 1.8 ccm
A4 - 1.8T ccm

A3 - 1.6
A3 - 1.8

in še diesel varianta
A4, A3 - 1.9 TDI

Zavedam se, da je diesel varianta nekoliko dražja...

Hvala vsem!

Glede na tvoje zahteve bi osebno izbral A3 z enim od TDI agregatov - za normalne zahteve bo tudi TDI 90 dovolj zmogljiv, sicer izberi TDI 110.
Poglavitna prednost A3-ja je v uporabnosti napram A4 - klasični limuzini (razen če ne kupuješ AVANT-a), ki za povrh ne ravno "blesti" po prostornosti na zadnji klopi. Tako zunaj kot znotraj je povsem dorasel vsemu kar od znamke AUDI pričakuješ.
Tudi glede tvoje primerjave s CLIO-m letnika 2002 je glede kvalitete izdelave + materialov, tehnike, udobja .... oz na kratko splošnih lastnosti AUDI boljši. "Problem" je najti primerno ohranjenega, s katerim si v prihodnosti ne boš nakopal kup stroškov in popravil - dober CLIO (malo km, nekaramboliran, vzdrževan .. ) je s tega vidika lažje najti in izbrati, pričakovati pa je tudi nižje stroške (čeprav ne blesti po kvaliteti in zanesljivosti).
Na kratko: moj glas gre za A3 s TDI agregatom

LP

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Po jul 03, 2006 7:47 pm

amun je napisal/-a:Alfo mi je pravkar nekdo odsvetoval, saj ima precej težav, nekje sem celo prebral da je imel lastnik, ta avto več v popravilu kot pa doma.

Z alfo moreš znat delat pa jo maš skoz doma.Ni alfa za mesarje :lol:

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Po jul 03, 2006 7:50 pm

tud jst gledam zadnji mesec avtic do 1,5 mio, ki ga mislim kupiti v kratkem.
gledam pezoja 406, A4, Focusa, 156, 147.

še najbolj se nagibam k 406-ki in 156, k sta mi avta carska. ful sta lepa.
tud a4 sm gledu, sam so dragi. da o a3 ne govorim.

še par mesecov da našparam pa v lov. :D

Uporabniški avatar
cliopower
Novinec

Napisal/-a cliopower Po jul 03, 2006 8:04 pm

Pepo25 je napisal/-a:Boljše je kupit malo starejšega audija kot pa npr. novejšega cliota...moraš vedet da je imel audi leta 98 takšno opremo in tehniko, kot je nekateri osnovni modeli še danes nimajo...kar se tiče mašin, vse ki si jih naštel, morajo z rednimi servisi narediti 300.000km...Kar se tiče servisov, vsi govorijo kako so audi servisi dragi-sploh ni res, tako je kot pri vseh ostalih avtomobilih, sploh ti ga pa ni treba peljat na uradni servis, ampak ga pelješ k "vaškemu mehaniku", ki ti bo prav tako vredu, če ne še boljš naredil, pa za malo denarja...

To je lahko tvoje mnenje res je to zadnje kar si napisal vendar imam cliota dci prevozenih okoli 100.000 km avto star 3 leta nobenih problemov razen redni servisi kolega ma tudi dcija prevozenih 220.000km nobenih problemov samo servisi redni pa se vso opremo mas klima itd.. tko da ni samo audi ki ima uso tehnologijo in opremo kot pravis pa brez zemre pac moje iskusnje :D :D

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po jul 03, 2006 8:27 pm

A4: http://www.euroncap.com/content/safety_ ... 1=3&id2=14
jst bom tkole rekel
za koliko časa kupuješ avto- če je za 2-3leta pol je več al mn vseen
če je pa za daljše obdobje, bi se pa na tvojem mestu nagibal k manjši, manj ''prestižni'' konkurenci, ki pa je za ta denar predvsem cenejša
lp

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Po jul 03, 2006 9:04 pm

Born to be wild !

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po jul 03, 2006 9:12 pm

Airborne je napisal/-a:Pol bi dal lahko še tale link 8) :
http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=30
lp

ma ta se je odrezal kokr se audi mora ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov