Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Dandy
Novinec

SERVISNA KNJIGA...

Napisal/-a Dandy Če jan 18, 2007 10:41 am

Lep pozdrav!
Zanima me,če mi lahko kdo pove zakaj nekateri avtomobili nimajo servisnih knjig???
A je to zato če so jim prevrtel kilometre nazaj pa jo pol raj bek vržejo(knjigo) al se to zgubi al kake fore majo to????

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Če jan 18, 2007 10:49 am

Ma for je tolk verjetn da bite glava pekla če bi za use vedu :lol:
od tega da avto ni redn vzdrževan, da se zgubi, da ni pr poblaščenmu servisiran, da je iz uvoza pa tk naprej
sicer pa gledano kaj ti bo poštemplana servisna knjiga, če npr. js lohk kr enmu furam avto rihtat, pol pa enmu k dela na pooblaščenmu servisu dam knjigo poštemplat pa je vse kao o.k., al pa dobiš en štempl ga poskeniraš pa si sam pol zrihtaš knigo če je taka k je na klanfe speta, in še in še je natikh način da se zrihtajo štempli
če hočeš res vedet da je knjiga prava, moreš zraven dobit vse delovne naloge k jih dobiš na servisu
js rečmo sm 6 let furu avto na pooblaščen servis in sem zraven vsakega dobu v podpis delovn nalog kaj so delali pa štempl u knigo, zdj ga pa ne furam več na pooblaščenga, in k bom avto prodaju bom pač pokazun knjigo kakršna je pa delvne naloge zraven, za ostalo naprej pa samo račune pa bo, zdj pa če kirmu to ne bo pasal k bom avto prodaju se nej pa j...... :lol:

Lep pozdrav!
Zanima me,če mi lahko kdo pove zakaj nekateri avtomobili nimajo servisnih knjig???
A je to zato če so jim prevrtel kilometre nazaj pa jo pol raj bek vržejo(knjigo) al se to zgubi al kake fore majo to????

Dandy
Novinec

Napisal/-a Dandy Če jan 18, 2007 11:01 am

Aha hvala! :)

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Če jan 18, 2007 11:17 am

Jst imam servisno knizico, ampak ni postemplana, ker se mi zdi bedno, da me samo stempelj v knjizico stane najmanj 20Eu na pooblascenem servisu, pa recimo servis (olje, oljni +zracni filter), me pri sosedu kosta tam nekje z materialom 25Eu, na pooblascenem servisu pa me to pride najmanj 50Eu. Tako kot sem napisal moja servisna ne bo potrjena, bodo pa vsi racuni prilozeni.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če jan 18, 2007 11:43 am

En zanimiv oglas z avtoneta:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1237880

Ta mitsubishi se prodaja že lep čas (ker pač spremljam japonske enoprostorce). Avto se stara, cena ostaja enaka.... V slabem letu dni, odkar sem prvič videla ta oglas, se je cena znižala na dobrih 1,9 mio tolarjev. No, včeraj pa vidim, da je "najdena" servisna knjiga (glej opombe, očitno je doslej ni imel) in da je cena spet poskočila na 2,1 mio.... Njegova prodajna logika mi je sicer uganka (ceno zvišuje namesto da bi jo zniževal), ampak OK, menda se za vsak avto najde kupec.
Servisna ti nekaj pove le, če so zraven tudi računi ali če na servisu lahko pogledaš v računalnik, ali servisni intervali držijo (za kar pa v bistvu ne rabiš servisne knjige). Veliko več ti seveda povedo delovni nalogi oz. računi. Razlogov za "izgubljene" servisne knjige je pa seveda več. Ampak pazi - ljudje imajo nov avto, pa izgubijo navodila. Kar je meni prav tako uganka.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Če jan 18, 2007 12:08 pm

kaj pa kilometri tega mitsubishija? so ostali isti, al so "shujšali"??? :P
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če jan 18, 2007 1:07 pm

zupi13 je napisal/-a:kaj pa kilometri tega mitsubishija? so ostali isti, al so "shujšali"??? :P

Zanimivo, to pa ne :D. Jih je že tako v bistvu malo za tak avto (glej motor). So pa ostali isti, torej predvidevam, da ni registriran in da že dolge mesece čepi na mestu.
Glede km pa je recimo zanimiva toyota picnic, ki je spet na avtonetu: je letnik 97, vsega skupaj ima trenutno 155.000 km, ko jo je tip prvič dal na net pred nekaj meseci, jih je imela 140.000. Torej je v treh, štirih mesecih naredil vsaj 10.000 km, se pravi, da jih prevozi vsaj 30.000 na leto, prej pa je avto v skoraj desetih letih naredil "samo" 140.000 km? No, je pa drugi lastnik, tako da je tudi to morda celo možno. Čeprav, spet govorimo v avtu, ki ni ravno samo za do trgovine in nazaj.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Če jan 18, 2007 1:41 pm

Mene nikoli ni pretirano zanimala servisna knjiga :? tega ponarejanja je vedno več. Zdaj pač, ko kupiš avto je isto kot bi šel loto listek vpisat :? Vsak tretji napiše menjano olje jermeni napenjalci ... a v opombe: nujno rabim denar :)
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Če jan 18, 2007 5:44 pm

vem, ko je kolega prodal audija z 216.000 originalnimi kilometri. je bil čez dva dni na netu s samo 175.000.........
Slika

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Pe jan 19, 2007 11:08 pm

Servisna knjiga naj bi bila pokazatelj dveh stvari:
a) avto je bil *redno* servisiran na uradnem servisu (Ki naj bi znal delati z določeno znamko avta. Nekako se pričakuje, da naj bi ta tudi sproti popravljal vse, kar je na avtu narobe. Če je zanič špuštanga, naj bi jo uradni servis menjal, neuradni pa boh ve...)
b) iz nje se naj bi dalo razbrati vso evidenco servisov in menjanih delov (npr. menjano olje vsakih 15k, svečke vsakih 30k, jermeni+vodna pumpa vsakih 90k itd.). Pri starejših avtih, ko je npr. treba menjati kak del podvozja, bo takšna evidenca seveda že pomanjkljiva...

Najpogostejši razlog za neobstoječo servisno knjigo je (poleg tega, da avto prodaja kak šverko :lol:), da nekoč lastniku v glavi klikne: "Mah, avto je že tolk star, da se ga ne splača več vozit na uradni servis. Pa itak nima več garancije."

In večina normalnega folka potem avto 1x letno zapelje k kakšnemu fušarju, ki ima recimo 3x cenejšo urno postavko. AMPAK: s tem ne bi bilo nič narobe, če bi se PREDPISANI servisi glede na intervale (neverjetno, pišejo tudi v servisni knjižici) še vedno upoštevali. Tako pa večina ljudi da zamenjat olje in čao (mogoče dobiš še kakšen reklamni listek za Ino Delto 5 v škatlo za varovalke :)). Ostalo menjajo po potrebi - ko kaj crkne :roll:. Evidence seveda ne dela nihče (v stilu: ja enkrat letno je bil na servisu"). Kaj naj naredi novi lastnik takšnega avta, ki bi rad pred poletjem vedel, kdaj se je na 10, 15 let starem avtu menjala vodna pumpa, termostat, hladilnik, cevi hladilnega sistema, jermeni :?: Slikat se gre lahko :lol:

Če bi lastnik avto vzdrževal tako kot je napisano "v knjigici", si pisal natančno evidenco kaj je bilo kdaj zamenjano (in pri koliko prevoženih km), po možnosti še s kakšnimi računi za material (če ga je kupoval sam), je to vredno več kot 10 servisnih knjig.

Obstaja pa še tretja sorta popoldanskih mehanikov - takih, ki si, ne boste verjeli, SAMI pišejo evidenco (vsaj) rednih servisov avtov, ki gredo čez njihove roke. :shock: Svaka jim čast...

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Pe feb 02, 2007 6:21 pm

protonika je napisal/-a:En zanimiv oglas z avtoneta:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1237880

Ta mitsubishi se prodaja že lep čas (ker pač spremljam japonske enoprostorce). Avto se stara, cena ostaja enaka.... V slabem letu dni, odkar sem prvič videla ta oglas, se je cena znižala na dobrih 1,9 mio tolarjev. No, včeraj pa vidim, da je "najdena" servisna knjiga (glej opombe, očitno je doslej ni imel) in da je cena spet poskočila na 2,1 mio.... Njegova prodajna logika mi je sicer uganka (ceno zvišuje namesto da bi jo zniževal), ampak OK, menda se za vsak avto najde kupec.
Servisna ti nekaj pove le, če so zraven tudi računi ali če na servisu lahko pogledaš v računalnik, ali servisni intervali držijo (za kar pa v bistvu ne rabiš servisne knjige). Veliko več ti seveda povedo delovni nalogi oz. računi. Razlogov za "izgubljene" servisne knjige je pa seveda več. Ampak pazi - ljudje imajo nov avto, pa izgubijo navodila. Kar je meni prav tako uganka.

No, cena tega mitsubishija spacewagona, ki ga očitno nihče noče, je spet pri 1,9 mio.... Tako kot pred cirka enim letom :D
Protonika ima bullbar.

jony
Novinec

Napisal/-a jony Pe feb 02, 2007 7:25 pm

Mene pa mot pri tej servisni knjižici, da veliko ljudi napiše ko prodaja avto da je servisna knjižici potrjena, v resnici pa je potrjena recimo samo tri leta, avto je star pa 6 let. Zakva hudiča pol napišeji da je servisna knjižica potrjena.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov