Našel sem zanimiv članek na
http://www.automarket.co.yu/naslovna/
Če vam srbski jezik ni tuj, vam bo spodaj napisano vsekakor razjasnilo marsikatere deleme.
LP
oji je dizel motor najbolji – TDI, dCi, HDI, JTD ili DTI?
Pozdrav,
Ja sam Ivan iz Beograda i pišem vam sa molbom da mi odgovorite koji od sledećih dizel motora (tdi, dci, hdi, jtd, dti) je najbolji, kakve su im karakteristike, kako funkcionišu i koja je razlika između njih.
Unapred zahvalan vaš verni čitalac....
Urošević Ivan
piše: Aleksandar Todorović
Poštovani gospodine Uroševiću, odgovor na Vaše pitanje nije nimalo jednostavan, naprotiv. Pošto niste redovno pratili moje odgovore na AutoMARKET-u, savetujem Vam da pre svega pročitate tekstove na ovu temu – Razlika između HDI i TDI agregata, kao i TD Vs TDI u rubrici Mozaik, kako biste razumeli o čemu se tu zapravo radi. Da odmah budem jasan, Volkswagen za razliku od otalih (Renault, Peugeot, Fiat, Opel, BMW, Mercedes, Toyota, Honda) još uvek u svoje modele ne ugrađuje common-rail motore, već primenjuje sistem pumpa-brizgaljka – PD. Kao što sam već neborojeno puta do sada istakao - razlika između common-rail (HDI, JTD, CDTI, dCi) i TDI (PD) motora je u snabdevanju gorivom svakog cilindra, koje kod common-rail agregata ide zajedničkim kanalom (common-rail), a kod TDI (PD) agregata odvojenim kanalima do svakog cilindra ponaosob. U oba slučaja radi se o direktnom ubrizgavanju goriva u cilindre.Prednost modernijih common-rail motora u odnosu na VW-ove TDI (PD) motore je što u "zajedničkom kanalu" – cevi vlada gotovo konstantan pritisak. Zbog toga su HDI, dCi, D-4D motori uglavnom tiši i uglađeniji od TDI (PD) jedinica. Pored toga, TDI (PD) agregati skokovito razvijaju obrtni moment, pa se čini da je kod njih turbo leg (kašnjenje) izraženije, ali su VW-ovi inženjeri uspeli do te mere da "ispeglaju" krivu obrtnog momenta, da je kod 1.9 TDI motora (105 KS) obrtni moment od 240 Nm na raspolaganju od 1.800 obr./min do skoro 3.000 obr./min. To u prevodu znači da motor već od 1.800 obr./min vuče odlično, i da sve do 3.000 obr./min motor isporučuje dovoljno veliku silu uz nisku potrošnju. Odnosno, Volkswagen je svoj sistem pumpa-brizgaljka (PD) razvio do maksimuma, i sada ga samo elektronikom unapređuje.
Novi šestocilindrični TDI motori koje već ugrađuje Audi u svoje modele su zapravo common-rail, pa sami prosudite u kom konceptu leži budućnost. Međutim, sve ovo gore navedeno nije precizan odgovor na Vaše pitanje. Na prvom mestu jer niste precizno naveli na koje ste TDI, HDI, CDTI, JTD motore tačno mislili, pa ću ja uporediti one koji nude više nego dovoljno snage a u isto vreme i prilično nisku potrošnju. U konkurenciji turbo dizelaša radne zapremine od oko 2.0 litra vlada poprilična "gužva". Čast VW-a brani TDI (PD) motor od 1.968 ccm, snage od 140 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm pri samo 1.800 obr./min. U drugom delu "ringa" je Peugeotov HDI agregat od 1.997 ccm i 136 KS. Francuski agregat takođe raspolaže sa maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm, ali pri 2.000 obr./min, međutim znatno je uglađeniji i tiši od nemačkog motora. Pored toga francuski motor ravnomernije razvija snagu, i uz to je i elastičniji. Na primer 407-ici sa 2.0 HDI motorom od 80 do 120 km/h treba 7,9 s dok Passatu 2.0 TDI treba skoro dve sekunde više – tačno 9,8 sekundi. Uz sve to, francuski motor je i štedljiviji, u proseku troši manje od 8,0 litara evro dizela, dok 2.0 TDI agregat popije 8,5 litara. Podatke koje sam naveo su iz velikog maratonskog testa koji je organizovao nemački Auto Motor und Sport, zajedno sa još 17 redakcija iz Španije, Italije, Francuske, Engleske, Grčke, Norveške, Poljske, Hrvatske, Mađarske itd.
Što znači da nije bilo mnogo mesta za štimovanje rezultata. Opelov 1.9 CDTI motor je zapravo Fiatov 1.9 JTD koji se ugrađuje i u Alfu 159 motor, koji razvija 150 KS, i raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm pri 2.000 obr./min. Iako je takođe common-rail kao i HDI motor, nije baš tako uglađen i tih, zapravo oslobađa sličan broj brundavih dB kao i VW-ov motor, stom razlikom što ravnomernije razvija snagu od nemačkog agregata. Prilično je štedljiv sa 7,7 litara evro dizela na svkih 100 km, ali mu za gore pomenuto ubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa treba 10,2 s. Renaultov 1.9 dCi motor od 130 KS i 300 Nm obrtnom moment pri 2.000 obr./min u proseku troši oko 7,5 litara evro dizela, i radi uglađeno poput Peugeotovog motora. Međutim, i od francuskih motora ima bolji – Hondin 2.2 CDTi (140 KS) koji je zapravo prvenac ovog japanskog proizvođača, kada su dizel motori u pitanju (ranije su koristili motore iz Isuzua i Rovera). Pomenuti motor jeste takođe common-rail ali je tiši i kultiviraniji od HDI motora (od TDI motora pogotovu). Uz sve to troši u proseku samo 7,4 litara evro dizela, a od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa stiže za 10,4 s, međutim taj podatk uzmite sa malom rezervom jer je Accordu peta brzina ujedno i najviša (Passat, Vectra, Peugeot 407 imaju manuelni menjač sa 6 brzina). Dakle, TDI motori jesu odlični, ali ima i boljih. Kada se kupovina automobila bude približila napišite malo konkretnije koje motore želite da Vam uporedim, i dobićete detaljnu analizu. Za sada, nadam se da Vam je i ovo dovoljno.