Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sa
Nov uporabnik

Ford S-max: bencinar ali dizel ?

Napisal/-a sa Ne mar 04, 2007 7:27 pm

Pozdravljeni, sem (skoraj) nov na forumu. Družina raste, potrebujemo nov avto v rangu (kompaktnega) enoprostorca.

Ogledal/preizkusil sem praktično vsa vozila v tem razredu. Glede vseh lastnosti me je najbolj prepričal Ford S-max in ga nameravam tudi kupiti v kratkem. Dilema pa ostaja glede izbire motorja.

Vozil sem vse tri: 2.0 bencinar (145 km), 1.8tdci (125 km) in 2.0 tdci (140 km). Najbolj mu je pisan na kožo (beri pločevino) 2.0 dizel, vendar je cca.
1,1 mio SIT (se opravičujem za še staro valuto) dražji od bencinarja, (kar je absolutno preveč), 1.8 tdci pa 870 k SIT.

Razlike v ceni so enormne, postavlja se torej vprašanje, ali se splača investirati 870 k SIT v 1.8 tdci glede na maso (1,7 tone), upor in posledično porabo bencinarja (v mestu 12 l, na ac 10 l). Bencinar se pri 140 km/h v 5. prestavi (ne vem zakaj nima 6.) vrti na 4200 obratih/min, 1.8tdci pa v 6. prestavi na 2500 obratih/min (na ac je porabil okoli 7 l/km, v mestu 8l). Se pravi, da je razlike v porabi cca 2-3 litre, kar znese šele cca. 700 k sit pri 100 k km.

Porabo bencinarja bi se verjetno dalo znižati za mogoče 1l (testni je imel 18 col gume, kar ni bilo najbolj udobno na ac zaradi kolesnic, k porabi verjetno prispeva kakšen dcl), če bi ga vozil malce bolj umirjeno, vendar ga je zaradi mase potrebno kar pritisniti, če hočeš pospeševati ali prehitevati.

Na leto naredim 15 do 20 k, dve tretjini po ac.

Je mogoče kdo (bil) v podobni dilemi in kako se je odločil. Srce seveda govori za dizla, razum (finančni) pa za bencinarja. PRi dizlu je večja verjetnost morebitne okvare, kar ti takoj izniči doseženo razliko v porabi. Vem, ni vse v porabi, dizel je za takšno vozilo bolj primeren (predvsem navor), vendar dilema ostaja. Doma vozim tako dizla kot bencinarja.

Se vnaprej zahvaljujem za morebitna mnenja, izkušnje.........

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne mar 04, 2007 7:45 pm

Sanjaš malo...v bistvu veliko... če se avto lepo vozi in redno vzdržuje nima it kaj narobe...kaj pa garancija???
Karkoli drugega pisati se mi zdi scanje v veter, ker mi je jasno, da ne veš kam bi se dal, vsi skupaj tukaj ti pa ne moremo pomagati, dokler tudi sam ne veš kaj bi.

Nebi tudi debatiral o srcu - če bi kupoval avto s srcem, sigurno nebi gledal enoprostorca, temveč kakega športnega karavana/morda "terenca".
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

dare999
Nov uporabnik

Napisal/-a dare999 Ne mar 04, 2007 7:56 pm

http://www.ford-team.si/forum

Tu išči konkretne odgovore.

LP!

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Ne mar 04, 2007 8:20 pm

Izračunaj si, po koliko kilometrih se ti bo povrnila investicija v dizla.

Recimo da dizel porabi 2L/100km manj goriva kot primerljiv bencinar.
Praviš, da je pa približno 4.000€ dražji. Za 4000€ dobiš 4000L goriva (cena za bencin in dizel je približno enaka, recimo 1€ za liter). Kar pomeni, da se investicija povrne po 200.000km. Se ti zdi, da se to splača? Po moje ne, sploh pa ker je vzdrževanje dizelskega motorja dražje, pa turbina lahko crkne, pa problemi v ekstremnih zimah, zaradi zmrzovanja nafte, ...

sa
Nov uporabnik

Napisal/-a sa Ne mar 04, 2007 8:46 pm

[quote="bass"]Sanjaš malo...v bistvu veliko... če se avto lepo vozi in redno vzdržuje nima it kaj narobe...kaj pa garancija???
Karkoli drugega pisati se mi zdi scanje v veter, ker mi je jasno, da ne veš kam bi se dal, vsi skupaj tukaj ti pa ne moremo pomagati, dokler tudi sam ne veš kaj bi.

Nebi tudi debatiral o srcu - če bi kupoval avto s srcem, sigurno nebi gledal enoprostorca, temveč kakega športnega karavana/morda "terenca".[/quote]

Dragi bass, moram reči, da z zanimanjem spremljam tale forum in potem na zelo konkretno vprašanje na podlagi relevantnih dejstev, dobim odgovore v smislu "sc.... po vetru" in "ne veš kam bi se dal", ipd. konstruktivne cvetke. Kaj pa naj bi bilo narobe z enoprostorci in srcem, če imaš tri otroke in vsi sedijo še na otroških avto sedežih?

In takšne odgovore človek dobi od "mojstra foruma" !? Žal sicer ne poznam sistema napredovanja znotraj foruma, ampak, če ti takšni odgovori dajo pike za napredovanje, bom z veseljem še kdaj postavil kakšno vprašanje, da boš lahko postal nadmojster. Pa še naprej lep nedeljski večer.

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Ne mar 04, 2007 8:49 pm

Če ti srce govori za dizla in denarnica enako (če vsaj lahko malo stisneš) - potem kupi dizla. Če pa denarnico ta dizel zelo muči - potem pa bencinar.

@milankregar: zakaj je že vzdrževanje dizlerja toliko dražje?
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne mar 04, 2007 8:52 pm

ne meni se za take odgovore...zdej odločitev dizel bencin...finančni izracun po kolk kilometrih se ti povrne visja cena dizla si ze sam predstavil, tak da je po moje dilema sam v tem ali si lahko privoscis dodatni milijon. Glede na tri otroke dvomim da mas ravno viska denarja, zato bi na tvojem mestu uzel bencinarja, ta milijon pa zapravil za kaj drugega, sej porabo si nekak razdelis na obroke, pa se ne pozna toliko, kot takoj zdaj dati milijon več.

Absolutno je pa dizel primernejsi agregat če si ga le lahko privoscis.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne mar 04, 2007 9:06 pm

sa: Tudi sibkejsi dizel, ki si ga vozil je v voznji zivahnejsi kot bencinski(2.0, 145km)?

Koliksna je razlika v ceni med 2.0 bencin in 2.0 dizel(136km) pri drugih modelih? 1.1 mln sit je kar hudo :shock: Mam podatek za focusa v italiji... 2.0 d je za 1750 euro drazji od bencinskega 2.0 :)
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Ne mar 04, 2007 9:30 pm

tri leta sem imel scenica dizla, ki sem ga - da!! - vozil s srcem, čeprav je bil enoprostorc. za družino in udobno vožnjo je bil prava pesem.
porabil je cca 6,5 l, potem sem presedlal na bencinca, ki pije deset litrov. če je dobre volje :cry: (razlogi za zamenjavo so bili drugje)

pri dizlu nisem kot pozitivno občutil samo manjše porabe, čeprav je bila ta kar očitna, prej sem zavil na pumpo po 900, zdaj po dobrih 500 km.

a mi je bil dizel všeč še drugače. polno naložen na morje s kupom otrok in prtljage je navor kar pomemben. vožnja v nižjih obratih na AC prav tako. sodobni dizli so poskočni, živahni, vztrajni.
glede okvar si sam ne bi belil glave, sploh če kupuješ nov avto. in še glede cene: kolikor več daš zanj, toliko več boš potem tudi iztržil. sicer pa ne kupuješ avta za preprodajanje, ampak za to, da boš več let prevažal družino.

če se ti zdi dizel zanimiv in te privlači, če že zdaj pogrešaš šesto prestavo, in če že daješ toliko za avto, dobro premisli, če morda le ne bi reskiral še tega denarja in si kupil res avto, ki ti najbolj ugaja. meni osebno je bilo že parkrat žal, da sem pretirano šparal pri nakupu avtomobila.

no, ni konkreten odgovor v smislu, kupi to in pika! - a mogoče ti tudi takšno razmišljanje kaj pomaga.

PS: aja, mojster foruma tu gor postaneš, ko imaš 1000 objav, pa četudi v vseh tisočih ne počneš drugega, kot da vežeš otrobe in otresaš neumnosti. ampak, kaj hočemo, - to je problem ne samo tega, ampak premnogih spletnih forumov - za mnoge je to edino mojstrstvo, ki so ga v življenju sposobni doseči.
lp pilgrim

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Ne mar 04, 2007 9:58 pm

men se pri teh dizlih recimo pri toyoti 2.2 ko ma približno tolk konjev ko 2.0 dizel od forda zelo dopade navor!
avto vleče, ni ga pa terba priganjavti v take obrate ko bencinarja da bi podobno vlekel.

pač večja je dinamika z dizlom, del investicije se ti bo pa povrnil ob prodaji avta. Kdo še danes uzame rabljen avto ki pije 10l al pa še več.

res pa da je razlika prevelika zakaj? oprema je enaka?

odisno kolk te je kir agregat navdušu glede na tvoj stil vožnje...

vozim bencinarja ampak so mi tile novi dizli ful všeč..

res je da je veliko denarja sam potem moraš gledati še na zadovoljstvo....

Uporabniški avatar
LudiLimun
Stalni uporabnik

Napisal/-a LudiLimun Ne mar 04, 2007 10:08 pm

Pozdravljen,

razumem tvojo dilemo. tudi sam sem vozil 2.0tdci motor in biu nad vožnjo navdušen, poraba kljub neprestanemu pospeševanju (avtocesta dol, avtocesta gor do 200, pa spet dol - umes je bla pa še mestna vožnja) ni presegla po dveh urah vožnje 7L/100km. :shock: po opravljeni vožnji sem seveda uzel cenik s seboj, in se ob pogledu na razliko v ceni konkurenčnega bencinskega in dizelskega motorja kar ugriznil v jezik. a naj ti predstavim razliko v sposobnostih motorja.

motor, pospešek, pospešek od 50 do 100 (IV. prestava) , poraba
2.0tdci, 10.2s, 9.2s, 6.4L/100km
2.0duratec, 10.9s, 14.9s, 8.1L/100km

po moji logiki bo bencinarju poraba hitro narastla v kolikor boš imel malo bolj dinamično vožnjo, kar pri dizlu niti nebi bil problem. pa tretjina večji navor se dobro pozna pri pospeških v 4. prestavi.
sam si naračunal, da razliko v investiciji pokriješ po 100kkm, oz. glede na tvojo letno kilometrino pomeni 5let (domnevam da kupuješ avto še za dlje - gre namreč za družinskega). morda je ta doba petih let še celo malo krajša v kolikor uzameš švohnejšega dizla, ker padeš v nižjo klaso tako po kubikih, kot po moči - pa recimo da nanese v petih letih to cca. 500€.
poleg tega pa bo ta dizel ko ga boš prodajal imel večjo ceno kot bencinar, res da ne miljon, bo pa razlika sigurn večja kot 1000€ - kar zopet zmanjša tistih 100kkm.

po tej logiki je zame odločitev enostavna, poleg tega pa iz lastnih izkušenj vem, da je 2.0tdci motor pisan na kožo S-max-u, tako za mirnejšo vojsko, kot tudi malo bolj dinamično vožnjo.

upam da sem ti vsaj malo pomagal. LP
Zadnjič spremenil LudiLimun, dne Ne mar 04, 2007 10:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Ne mar 04, 2007 10:11 pm

Vozil sem se z S Maxom bencinarjem 2.0.Motor lepo vleče,je tih in tudi teža avta ne predstavlja kakšnega problema za to mašino.

Imam tudi nekaj izkušenj z 2.0 tdci motorjem (sicer v Mondeu).Motor ima velik navor in vleče nenormalno dobro!
Z porabo nimam izkušenj pri nobenmu od teh dveh :)

Bi imel tudi jaz dilemo katrega izbrat od teh,ampak ker sem pristaš bencinarjev bi sigurno vzel prvega 8)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 04, 2007 10:16 pm

Če si nabit z denarjem greš po najmočnejšega dizla.
Če nisi tako hudo bogat pa hočeš dizla, po srednjo varianto.
Če pa narediš 10-20 tkm letno, pa bencinarja, mislim a je to tak težko za pogruntat da če ne narediš vsaj 30tkm letno se dizel ne splača.
LOGIKA

Uporabniški avatar
der_Alte
Novinec

Napisal/-a der_Alte Ne mar 04, 2007 10:18 pm

Vzameš bencinarja in ga predelaš na plin. :) Če seveda živiš kjer je blizu črpalka s plinom.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 04, 2007 10:20 pm

der_Alte je napisal/-a:Vzameš bencinarja in ga predelaš na plin. :) Če seveda živiš kjer je blizu črpalka s plinom.
Ha,ha,ha... še dobro da mu nisi predlagal da si naj še sončne kolektorje da gor!

Uporabniški avatar
der_Alte
Novinec

Napisal/-a der_Alte Ne mar 04, 2007 10:22 pm

fare je napisal/-a:Če si nabit z denarjem greš po najmočnejšega dizla.

To pa res ne. Naročiš si S-Max z 2,5l turbo bencinarjem. Tistemu pa res nič ne manjka. :)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 04, 2007 10:25 pm

der_Alte je napisal/-a:
fare je napisal/-a:Če si nabit z denarjem greš po najmočnejšega dizla.

To pa res ne. Naročiš si S-Max z 2,5l turbo bencinarjem. Tistemu pa res nič ne manjka. :)
Saj vemo! Ampak vidiš da tip kalkulira na 1dcl goriva dol in gor... mislim???

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po mar 05, 2007 12:43 am

Sorry banda, ampak ne prenesem, ko mi nekdo začne kvasit, kako srčno rad z največjim veseljem kupi enoprostorca. :lol:
Še kavo si z večjim užitkom privoščim.
Mislim, da ga ni človeka, ki kupi enoprostorca zgolj zaradi videza, performans... to se kupuje zaradi domnevne kvaziuporabnosti pri 5-sedežnikih (lahko imaš afro frizuro) in dejansko večje uporabnosti pri 6 in 7-sedežnikih ozr. ker je kupec takega vozila v to "prisiljen" zaradi potrebe po več sedežih.

To je avtor teme že razčistil.
Ne moremo pa mi razčistiti, kaj se njemu bolj "splača" že zaradi izhodiščnega dejstva, da se noben avtomobil ne splača imeti v lasti, saj mu cena z leti pada, zahteva dosti denarja za vzdrževanje, gorivo...

Se iskreno opravičujem @sa, a še enkrat poudarjam, da nihče ne more namesto tebe vedeti ali ti je diesel motor vreden dodatnega denarja napram bencinarju!
Od nas zahtevaš neko totalno subjektivno oceno in, glede na to, da ima vsak od nas drugačen dohodek, se nekomu za par tisoč ojrov doplačila fučka, nekdo ima pa avto v vrednosti par 100 € in mu je vsak cent pomemben.
Zato so naši komentarji scanje v veter, ker se na tvoje vprašanje ne da odgovoriti OBJEKTIVNO.
Koliko je tebi pomembno par tisoč ojrov, pa je odvisno SAMO OD TEBE.
Kapis?
Če že moraš koga spraševati, pa vprašaj ženo, te bolj pozna(in tvojo finančno situacjo) od nas vseh skupaj.

Lp, bass
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po mar 05, 2007 1:41 pm

Jaz bi se pa v tej dilemi morda odločil za manjšega dizla (1.8 tdci 125km). Je cenejši od 2.0 tdci, vleče verjetno še vedno v redu, poraba je tudi nizka, od vseh naštetih motorjev pa daš najmanj za registracijo, kar pa tudi ni zanemarjlivo (razred od 80 do 100 kw je kar konkretno cenejši od tistega, kjer se nahajata oba 2.0 motorja). :idea:

Kar se pa enoprostorcev tiče, hja lahko bi odprli novo temo za to, samo se bojim da bi bilo preveč kregarije. Meni jih večina ni všeč (škatlenakolesih.press), ampak tale S-max mi je pa nadvse všeč. In ne samo to, prava bomba od avta se mi zdi. :D :P
Antiznačkar po prepričanju

sa
Nov uporabnik

Napisal/-a sa Po mar 05, 2007 7:01 pm

Lepa hvala vsem za odgovore in mnenja. Bolj se nagibam na bencinarja tudi z vidika zanesljivosti, saj imam doma tako bencinarja kot dizla. Z bencinarjem nimam nobenih problemov, z dizlom pa po 120 k km klasika v smislu menjave merilca masnega pretoka zraka, EGR ventila, poraba olja, etc. Avto kupujem za vsaj 5 let +. Razlika med bencinarjem in šibkejšim dizlom je v zahodni Evropi 1500 €, pri nas pa .... čudna cenovna politika Forda. Vsem še naprej srečno vožnjo in uživajte.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov