Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Kraj: okolica Ljubljane

Ford Focus 1,8tdci

Napisal/-a Agent1 Sr mar 21, 2007 3:03 pm

Tovarišice in tovariši,

Odločam se za nakup rabljenega avtomobila. Po dolgotrajnem preračunavanju mi je še najbližji nakup avtomobila Ford Focus 1,8tdci, letnik 2003 ali morda 2004 (stari model). Gledal sem na avto.net, vendar je tam cela poplava karavanov, "navadnih" pa zelo malo (kljub vsemu bi rad takega, ki ima vrata tudi zadaj, ker imam sedaj 16 let staro toyoto starlet s 3 vrati in bencinskim motorjem, ta avto pa ne bomo prodajali, ampak ga bomo obdržali doma za bolj lokalne vožnje, ki ne pridejo v poštev za avtomobile na dizel pogon). Konec koncev nimam nič proti, če nabavim karavana, ki jih je daleč največ, mislim pa, da je za okrog 12cm daljši od HB verzije. Malo me skrbi, ker grem vsaj enkrat tedensko zvečer v stari del Ljubljane (ob Ljubljanici - Jurčičev trg) in tam parkiram običajno vzdolžno, prostora pa je precej malo, tako da še s svojim sedanjim dostikrat težko parkiram.
Razmišljal pa sem tudi o tem, ali se mi splača imeti dizla. Ker bom verjetno kmalu dobil kakšno zaposlitev v Ljubljani, se bom moral voziti tja (ena smer od doma do LJ je 20 km), vsaj trikrat na teden pa se zapeljem v Lj tudi zvečer, kar bi pomenilo, da bi pri sedanjem tankal vsaj enkrat tedensko. Kako je s segrevanjem dizel-motorja na optimalno temperaturo pri Focusu? Gledal sem tudi ponudbo bencinarjev Focus, jih je pa precej manj, razlika v ceni pri rabljenih pa je praktično zanemarljiva, prednost pa imajo v tem, da imajo manj kilometrine. Sam dostikrat delam tudi kakšne relacijske vožnje (z Gorenjske v Prekmurje in nazaj), če sem šel sam, me je doslej strošek prišel skupaj s cestnino okrog 50 evrov. Letno sem sicer delal petnajst tisoč kilometrov, kar je neka povprečna količina, v bodoče pa bo verjetno še več.
Sam sem razmišljal tudi o drugih možnostih (rabljeni avtomobili Toyota Corolla, VW Golf IV ali III, VW Polo TDI, ki ima praktično isto ceno kot Focus, Nissan Almera, Mazda 2 ali 323). Pri VW me je nekoliko odbilo to, da so zelo priljubljeni pri avtomobilskih tatovih. Francoski in italijanski pa me niti ne zanimajo. Za Focusa sem slišal, da je bil glede kakovosti/št. okvar skupaj s toyoto eden najbolje ocenjenih. Pri rabljenih toyotah (model corolla zame pride v poštev, yaris je že nekoliko premajhen) sem pogruntal, da jih je malo in da so v povprečju dražje od focusa. Zanimajo me vaše izkušnje in kaj vi svetujete? Pogovarjal sem se z nekaterimi lastniki focus TDCI, pa so rekli, da so zelo zadovoljni.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Napisal/-a Agent1 Sr mar 21, 2007 3:05 pm

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1324650

To je primer, kakšen avto si želim. Barva je tudi OK. Nisem pa si ga šel ogledat. Zanima pa me, na kaj moram biti pozoren. Ta oglas je že kar nekaj časa gor - je to lahko znak, da je kaj sumljivega?

Naj povem še to, da bi dal tam nekje okoli dva milijona za rabljenega focusa.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
DrSaso
Nov uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a DrSaso Sr mar 21, 2007 3:56 pm

Vabljen na www.ford-team.si/forum . Tam ti bodo ziher pomagali.

LP,
Sašo
It's nice to be important, but it's more important to be nice!

krho
Novinec

Napisal/-a krho Če mar 22, 2007 8:19 am

@Agent1: Zgornjega Focusa sem gledal tudi sam... Nekaj me moti... Lastnik ga je na stran dal že drugič, sedaj ne vem, ali je s avtom res kaj narobe ali pač res en najde kupca.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Napisal/-a Agent1 Ne mar 25, 2007 12:39 pm

Jaz se tudi sprašujem. Ker čudno se mi zdi, da bi kdo tako dolgo prodajal focusa, ki ima razmeroma malo prevoženih kilometrov in zgleda odlično.

Sicer pa bom najverjetneje karavana nabavil, ker jih je več, zato je večja izbira.
Mir in dobro!

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Ne mar 25, 2007 12:49 pm

Razlika v porabi med bencinarjem in dizlom na relacijskih vožnjah je majhna. Če upoštevaš še dražje vzdrževanje in večjo možnost okvar pri dizlih, so le-ti ugodnejši za večo kilometražo. Po mojem mnenju in mojih izkušnjah je dizel ugodnejši od 35.000 km letno.

LP

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Napisal/-a Agent1 Sr mar 28, 2007 1:05 pm

Ima kdo podatke, kakšna je poraba pri bencinarju 1,6 za prejšnjo generacijo focusa?
Mir in dobro!

krho
Novinec

Napisal/-a krho Sr mar 28, 2007 1:21 pm

Jaz. l.99 relacija KR->Jesenice 46km v eno smer. 7,2-7,6
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

Uporabniški avatar
Agent1
Novinec

Napisal/-a Agent1 Sr mar 28, 2007 1:30 pm

Sem pa pogruntal, da se dizlov precej več prodaja med rabljenimi, bencinarjev je kar premalo.
Mir in dobro!

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Če mar 29, 2007 6:42 am

Ja, bedno, a ni. :evil:
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov