Napisal/-a Agent1 Sr mar 21, 2007 3:03 pm
Tovarišice in tovariši,
Odločam se za nakup rabljenega avtomobila. Po dolgotrajnem preračunavanju mi je še najbližji nakup avtomobila Ford Focus 1,8tdci, letnik 2003 ali morda 2004 (stari model). Gledal sem na avto.net, vendar je tam cela poplava karavanov, "navadnih" pa zelo malo (kljub vsemu bi rad takega, ki ima vrata tudi zadaj, ker imam sedaj 16 let staro toyoto starlet s 3 vrati in bencinskim motorjem, ta avto pa ne bomo prodajali, ampak ga bomo obdržali doma za bolj lokalne vožnje, ki ne pridejo v poštev za avtomobile na dizel pogon). Konec koncev nimam nič proti, če nabavim karavana, ki jih je daleč največ, mislim pa, da je za okrog 12cm daljši od HB verzije. Malo me skrbi, ker grem vsaj enkrat tedensko zvečer v stari del Ljubljane (ob Ljubljanici - Jurčičev trg) in tam parkiram običajno vzdolžno, prostora pa je precej malo, tako da še s svojim sedanjim dostikrat težko parkiram.
Razmišljal pa sem tudi o tem, ali se mi splača imeti dizla. Ker bom verjetno kmalu dobil kakšno zaposlitev v Ljubljani, se bom moral voziti tja (ena smer od doma do LJ je 20 km), vsaj trikrat na teden pa se zapeljem v Lj tudi zvečer, kar bi pomenilo, da bi pri sedanjem tankal vsaj enkrat tedensko. Kako je s segrevanjem dizel-motorja na optimalno temperaturo pri Focusu? Gledal sem tudi ponudbo bencinarjev Focus, jih je pa precej manj, razlika v ceni pri rabljenih pa je praktično zanemarljiva, prednost pa imajo v tem, da imajo manj kilometrine. Sam dostikrat delam tudi kakšne relacijske vožnje (z Gorenjske v Prekmurje in nazaj), če sem šel sam, me je doslej strošek prišel skupaj s cestnino okrog 50 evrov. Letno sem sicer delal petnajst tisoč kilometrov, kar je neka povprečna količina, v bodoče pa bo verjetno še več.
Sam sem razmišljal tudi o drugih možnostih (rabljeni avtomobili Toyota Corolla, VW Golf IV ali III, VW Polo TDI, ki ima praktično isto ceno kot Focus, Nissan Almera, Mazda 2 ali 323). Pri VW me je nekoliko odbilo to, da so zelo priljubljeni pri avtomobilskih tatovih. Francoski in italijanski pa me niti ne zanimajo. Za Focusa sem slišal, da je bil glede kakovosti/št. okvar skupaj s toyoto eden najbolje ocenjenih. Pri rabljenih toyotah (model corolla zame pride v poštev, yaris je že nekoliko premajhen) sem pogruntal, da jih je malo in da so v povprečju dražje od focusa. Zanimajo me vaše izkušnje in kaj vi svetujete? Pogovarjal sem se z nekaterimi lastniki focus TDCI, pa so rekli, da so zelo zadovoljni.
Mir in dobro!