Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Sphero
Nov uporabnik

Clio 1.5 dCi ali Ibiza 1.9 TDi

Napisal/-a Sphero So maj 26, 2007 1:15 pm

Pozdrav vsem!

Sem pred nakupom novega rabljenega avtomobila in ker sta glede na ponudbo na slovenskem trgu v najožji izbor prišla Renault Clio 1.5 dCi in Seat Ibiza 1.9 TDi, me zanima, za katerega bi se odločili vi?

Gre za omenjena avta oz. njima podobnimi:

http://www.bolha.com/oglas2401072
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1449474#

Torej, dizel, ker bom letno delal cca. 35-40.000 km, klima, pa vse ostalo kar poleg paše. Cenovni rang do cca. 6000€.

Se mi bolj splača vzeti Ibizo ali Clia? Pri Ibizi me je prodajalec opozoril na zadnji kolotek, ki naj bi splošno rjavel pri Ibizah. Je to res? Težko odpraviti problem?

Pa s Cliom? Kakšne posebnosti, na kaj moram biti pazljiv pri nakupu?

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So maj 26, 2007 1:29 pm

glas bi dal za seata. sošolc ima cliota 1.5dci in mu motor še kr veliko zajebava in ima 120k prevoženih, kar za dizla se mi ne zdi velik da bi potem tuk nagajal.tudi stric je mel probleme s cliotom, ko so pri 1. menjavi olja začeli iztekat neki drobni opilki in je bilo potrebno menjat celotni motor (avto pa mel komi 10k km)...

seati imajo tk VW mašine. naj me kdo popravi, če ni res.

moj glas bi šel ibizi, za tisto rjavenje bo pa kdo drug povedal

Uporabniški avatar
povh
Novinec

Kraj: med ovinki

Napisal/-a povh So maj 26, 2007 1:29 pm

Jaz osebno bi vzel ibizo. Sam je pa dražja registracija. S clioti je pa vse sorte, eni delajo brez problema, eni pa ne.

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN So maj 26, 2007 1:41 pm

clio itak

s12345
Stalni uporabnik

Napisal/-a s12345 So maj 26, 2007 1:49 pm

Vzemi Seata. Jaz imam Seat-a sicer Cordobo tdi že tretje leto. Zamenjal nisem niti ene same žarnice. Delal pa sem redno vse servise. Odlična prožnost motorja, dokaj prostorna notranjost, ter zadovoljiva kvaliteta materijalov ( v tem cenovnem razredu). Kar se pleha tiče - niti ene pikice rje.

lp
kako ste pametni. blagor vašim mamicam.

Uporabniški avatar
mega_ne
Stalni uporabnik

Kraj: Wrhnka

Napisal/-a mega_ne So maj 26, 2007 2:27 pm

moj glas gre za cliota.tudi sam sem se odločal med tema dvema in mi ni žal. prednost ibize je samo v moči motorja. čeprav tudi clio 82PS ne gre slabo. probaj najti kerga s športnimi sedeži (v glavnem jih ima večina, razen ta iz oglasa nima) in tudi nasplošno čimveč opreme. zdej eni majo probleme z mašinami, samo je odvisno kako ga je vozil lastnik pred tabo - ker že v prvih 10kkm lahko motor poškoduješ do te mere, da ti bo kasneje (recimo pri sto tisoč ali pa še prej) crknu. tud oblika mi je lepša od cliota in še novejši je.

Uporabniški avatar
mega_ne
Stalni uporabnik

Kraj: Wrhnka

Napisal/-a mega_ne So maj 26, 2007 2:32 pm

tist iz oglasa v prvem postu ubistvu sploh ni tako napačen - je od 1. lastnika, sorazmerno mal km, še neki garancije.... ....športne sedeže ti pa jaz prodam zelo ugodno (z airbagi) :D

Sphero
Nov uporabnik

Napisal/-a Sphero So maj 26, 2007 2:51 pm

Hm, tud sam sem nekako skoraj bolj na strani Ibize, čeprav vem, da je registracija kar nekaj dražja zaradi večje moči motorja.

Je pa lastnik Ibize rekel po telefonu, da sta bila sprednji in zadnji odbijač menjana, prvega naj bi ob izletu s poledenele ceste počil, pa naj bi bil samo odbijač, hladilnik, airbagi in ostalo nedotaknjeno, zadnjega pa na parkirišču. Kolk zdaj to verjeti?

Skoraj najboljše peljat na kak AMZS, pa da tam pogledajo in povedo kako pa kaj, kaj mislite?

Še kakšne posebne hibe, na katere moram biti pri obeh avtih ob ogledu zelo pozoren?

Sicer pa zaenkrat najlepša hvala vsem za predloge in komentarje. Znajo kar občutno pripomoči h končni odločitvi.

BAZO
Nov uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a BAZO So maj 26, 2007 2:54 pm

Jah jez oba avta poznam, cliota je mu fotr, ibizo mam pa jez. Clio je mu ene 70k kilometrov in ni delal nobenih težav pa poraba je bla 4,6. Jez mam ibizo od oktobra, sicer tanovo je pa tut 1,9tdi in ni težav porabo mam pa tam nekje okol 5,4.
Glede cliotov slišim več pripomb, čeprou pa nevem, mislm da sta oba auta kar dobra izbira, odvisno kakega dobiš.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So maj 26, 2007 3:42 pm

sam tok glede cliotovga motorja - je res, da so tele mašince ful občutljive, ampak za teh 80KM je pa res špica (je še boljš kokr pa kkšn bencinar z npr. 115KM), poraba je tud zlo nizka - tm okrog 4,5l/100km. Pozim ni najbolj priporočljivo tankat petrolovga dizla (moj brat vedno hod na OMV pozim, edin enkrt je šu na Petrola pozim in tkrt je bil problem, sam ne pa spet tok). K pa lih bratovga cliota omenjam - glede na njegovo vožnjo še kr dela (k slišm da drugim na veliko crkava), ma mal več k 50k km ampak sm nekak v dvomih, da bo motor zdržu do 100k km (na njegov način vožnje). OK, mal sm zašel. Če boš ravnal tko, kot se za dizla spodob, bosta oba delala. Je pa tud res odvisno od sreče.

Aja, pa glede registracije - po podatkih sodeč Cordoba ni le en zavarovalni razred višje, ampak kr 2.
Slika

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN So maj 26, 2007 4:11 pm

hladni je napisal/-a: Kdor primerja 1.5 dci in 110 tdi pa res ne ve kaj dosti o avtih. Da se o IZKUŠNJAH ne pogovarjamo!!

aja, imaš izkušnje, da te je 1.5 dci 80 dol poknu, če te ni 80 te je pa 100 :har :har :har

wiliamskis
Novinec

Napisal/-a wiliamskis So maj 26, 2007 4:45 pm

Jaz sem za Clia, ki mi je po obliki lepši od tega primerka Ibize, edino moti me, da ima clio zelo malo prostora na zadnji klopi! Drugače pa se strinjam s tem, da je tdi 110 motor ena od boljših poguntavščin vw-ja, vendar pa renojev 1.5 dci ni nič slabši- ga imamo doma in sicer v Kangooju in zelo lepo dela!
Je pa tako, seveda se sliši več pripomb na račun Clia, saj jih je v primerjavi z Ibizami 6X več :roll:
A ves ka je moč??? Ko biku tako v rit pihneš, da se mu rogovi zravnajo!!!

Uporabniški avatar
povh
Novinec

Kraj: med ovinki

Napisal/-a povh So maj 26, 2007 5:21 pm

Po tej logiki, bi moralo biti pol tud tistih cliov, ki delajo brezhibno, 6x več. :D

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody So maj 26, 2007 5:26 pm

nimam proti nobenemu nč...kokr vidm je pač vsak s svojim in ni važn al je biza al clio zadovoln..če je to res bi vseen zbral ibizo zato ker je že itak skor vsak drugi avto clio
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
mufijena
Nov uporabnik

Kraj: Komenda

Napisal/-a mufijena So maj 26, 2007 6:20 pm

ja da nauš res kliota šu kupt

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Napisal/-a martin_krpan So maj 26, 2007 6:49 pm

Jaz sem imel točno tako Ibizo - 1.9 TDI Sport. Starši pa imajo stari Leon z enakim motorjem.

Motor je bil odličen - zmogljivosti zelo dobre (čeprav nič boljše od večjega Leona), poraba pa nizka, nikoli nad 5,5 litra. Motilo me je samo glasnost zaradi slabe zvočne izolacije in pa za dolge vožnje manj udobno podvozje in sedeži (še posebej v primerjavi z Leonom). Radio tudi ni preveč kvaliteten, pa še kasetofon ima. Verjetno ga bo težko zamenjat, ker je povezan z displejem.

Z avtom nisem imel težav, edino so mi večkrat crknili različni senzorji (recimo merilec zunanje temperature, zato ni pravilno delala klima). Ni me pa z ničemer posebej navdušil, razen z zmogljivostmi.

Od opreme boš dobil skoraj vse, kar potrebuješ. Doplačaj zaščitne letvice na boku, če jih še ponujajo.
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So maj 26, 2007 7:07 pm

Jaz dam glas za Ibizo.

A tak te, pelješ Cliota na Petrol tankat in če crknit? :P :lol: Jaz sploh nebi študiral, kerga bi vzel. Je pa res da nisem prvič tega slišal za dci in Petrol.

Upam da se boš prav odločil in da ti bo dobro služil, katerga boš pač vzel.

LP ;)
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Sphero
Nov uporabnik

Napisal/-a Sphero So maj 26, 2007 7:26 pm

Evo, prvi vtisi o Seat Ibizi so sledeči. Avto je na zunaj lep, sicer mal pleh rjavi pri zadnjem desnem kolesu v koloteku, prav tako je na vrhu vetrobranskega stekla vidno, da na dolžini 5 cm rjavi ali pa je rjavelo, pa je samo čez blo z barvo poštrihano, tako, da se vidijo "mehurčki" rje spodaj.

Tudi navznoter je avto srednje dobro ohranjen, kluke in plastika okrog njih je kar očitno obdrsana, prav tako je volan na 2 koncih kar zelo zdrsan, čeprav na čudnih delih ... levo spodaj na segmentu 6-8. ure, če bi opredelil po analogni uri in to tako občutno, da originalnega gripa ni več. Lastnik je rekel, da naj bi se mu gor čigumi zalepil, pa ga je šel z brisačo dol drzat in je tolko drzal, da je vse skupaj dol šlo. Mal čudno, da bi se ti čigumi tam zalepil, ampak ok ... Pa drugi del je pa kak cm široko, prav tako na levi strani v predelu 9. ure.

Pod pokrovom je vse zgledalo lepo, mogoče celo malce preveč, ampak ker je plastični okvir prek motorja, se ga da jasno s cunjo hitro obrisati, da zgleda še lepše. Me pa zanima kako je s številkami stekel na avtu? Vsa 4 stranska so imela enake številke, vetrobransko in zadnje pa vsaka svoje, v nobeni povezavi z ostalimi 4imi? Je to ok?

Pa še vtisi s testne vožnje ... avto je kar precej trd za vozit, servo ni ravno ne vem kako mehak, prav tako se zelo čutijo luknje na cestišču. Na cca 5km vožnji je bila poraba 8.1l/100km, s tem, da sem večino razdalje vozil precej umirjeno in mestne vožnje z vklopljeno klimo. Tudi povprečna z zadnjih 700 km lastnika je bila 7.2 litra, kar ob zatrjevanju, da je večinoma mestna vožnja, rečmo, da je ok. Me pa vseeno zanima, koliko bi znala biti mešana poraba, recimo 70% relacijskih in 30% mestne vožnje?

Pa še to, avta ne kupujem za dirkanje, bolj zaradi varčnosti in dokaj udobnega avta v tem cenovnem razredu. Po pravici sem bil nad trdoto vožnje nad tole Ibizo kar malce razočaran, kljub temu, da je bila mašina kar poskočna, ampak od avta s cca. 1 tono in 110km gre to že nekako pričakovati.

Aja, pa še to ... avto je na ravnem cestišču, če sem volanu pustil svojo pot, začel rahlo vlečt v levo stran. Kaj bi znalo biti vzrok temu?

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So maj 26, 2007 7:42 pm

To v zvezi z oguljenostjo volana in vsega ostalega pa ti da lahko samo to vedet, da avto ziher nima tak malo km prevoženih, al pa je oni tip res burek pa ne zna z avtom.

To da vleče avto je lahko da je optika zjebana.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So maj 26, 2007 7:56 pm

Nekatere stevilke na steklih pomenijo kdaj so bila stekla izdelana. Ce stekla so bila izdelana v raznicnem casu lahko pomeni, da so bila zamenjana(vdor v avto, nesreca..).

Nizkoprofilne gume naredijo, da je avto bolj "trd". Drugi vzrok za trdoto bi lahko bile nizje in trse vzmeti, samo ce je avto originalne visine bi morale bit vzmeti tudi originalne.

Da avto vlece v eno stran ne rabi dosti: dovolj je,ce se zamenja gume(npr. sprednje zadaj in zadnje spredaj).
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov