weta je napisal/-a:jaz sem veliko vozil škodo limuzino s takim motorjem. če jo teraš spije po BC tudi 10, drugače pa povprečje tam okoli 8-8.5. relacije pa tudi 6.5 litra.
avto potegne solidno, komot se pelješ po ac 160 brez matrat mašino, končna pa po števcu proti 200, na semaforju pa tudi nisi zadnji. če voziš relativno po predpisih( pač vožnja v službo in družinski izleti) je popolnoma zadosti moči in udobja, poraba pa ugodna..recimo 8 litrov povprečja.
glede na to, da vsi svetujejo tdi 105 km...ja....ampak, kdaj boš prinesel noter razliko v nabavni ceni....to zračunaj sam..pa tudu diesel pije okoli 6-6.5...to je cca 2 litra manj od bencinca.....ob tem računaj pri bencincu še na nižjo cestno takso...o pokvarljiosti ne bom govoril, ker sta oba stroja odlična..ni to kak HDI ali dci izpred 5 let, ko se kvarijo kot po tekočem traku.
Najprej, da razčistimo nekaj: vsak avto, katerega pristiskaš bo pil kot žolna, pa piše gor TDI ali pa je bencinec. Kako voziš ti sam ne vem, vendar je za dizla velikosti Seat Leona, ob nežni vožnji poraba 6.5 v kolikor imaš relacijsko vožnjo, za moje pojme visoka. Nama s hladnim pije Seat Leon okoli 5.4 l / 100km, s tem, da je večinoma relacijska in nežna vožnja. Enako žre tudi kolegu, ki ima Leona in se vozi podobno. Po drugi strani imamo doma tudi VW Tourana s taisto 1.9 TDI motorjem in 105 KM + 6 prestav, ta pa pije na relacije 5.7. 5-8, kombinirano okoli 6.2. Vendar Touran je težji in neaerodinamičen. Tako, da napisana poraba 6.5 je visoka. Se pravi razlike v istem avtu med dizlom in bencincem, če prav voziš je 2.5l / 100km in ne samo cca 2l, ampak kar lepo 2.5l

. Da podatek o pritiskanju dizlov drži: mama ima z VW Touranom (omenjen prej) kombinirano porabo 8.8 l / 100km, ob mestni vožnji ne pride pod 10. Tako da očitno, vsaj napram njej vozim precej varčno in vsaj pri Touranu dosegam tovarniške podatke porabe; torej nisem naredil izpita pred dnemi dnevi ane. O tem kdaj dizla in kdaj bencinca sem napisal tudi v temi, kateri sem podal link; zato pa sem prilimal link.
Kar se tiče pa 1.6 motorja s 102 KM. Nisem napisal, da je avto nepremičnina, tudi prižgana klima se mu ne pozna. Vendar pa je primerjalno s 1.9 TDI s 105 KM manj odziven in manj suveren - za normalnega voznika bo dovolj eden ali drugi. Na mojem testu je bila poraba 8-9l, katera se bolj bliža 9l v Seat Leonu, je bila dosežena na 300 km relacijski vožnji (od tega je blo 30km mesta), 100 km avtoceste pri 120 na uro in ostalo relacijke vožnje med 70 in 90 na uro. Vtestnem vozilu s 5.000 km prevoženimi, 17" litimi platišči in prižgano klimo. Avto sem vozil kar se da nežno, pa vendar sem na koncu zaključil na 8.7l / 100km, v mestu pod 9l / 100 km ni šlo. Podatki iz board computerja. Naslednji dan sem stvar ponovil z Leonom 1.9 TDI 105 KM, ki je bil tudi testen, s 2400 prevoženimi + paket nitro, enaka relacija: v mestu 6.4, nato pa je na koncu poraba ostala na 5.4l / 100km. Če odštejem razliki je to ravno 3.3l / 100km razlike. Seveda pa oba motorja nista bila utečena, zato je kakšno odstopanje možno. Itak pa pri trenutnih cenah nafte in bencina in le 2.5l / 100km razlike v porabi prišparaš 88.000 sit. Pri 3.3l je to več kot 100.000 sit na 10.000 km, kar pomeni, da bom pri 402.858 tolarjev začetno razliko v ceni privozil po 30.000 km, saj sem na dizla dobil še konkreten popust in koš opreme, tako da je bila razlika rečmo 300.000 sit. Malo dražje zavarovanje in cestni sklad me ne ganeta. Vsaj ne stojim na pumpi vsakih 10 minut, držaji servisi pa se mi ne poznajo, saj bo avto samo 2 leti na uradnem servisu, nato pa pri kolegu.