Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ABS
Nov uporabnik

Kateri velik avto za 2000€ ?

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 3:20 am

Pozdravljeni.

Zanimam se nakup avta za največ 2000€. Ni še nič sigurno da ga bom kupil in tudi mudi se čisto nič. Moje želje (in ne nujno pričakovanja) so, dobiti avto, ki me bo brez večjih stroškov vozil kake 2 leti. Želim večji avto z (relativno) veliko opreme. Avto nikakor ne sme imeti več kot 130 kw in po možnosti tudi manj kot 2500 ccm, zaradi stroškov registracije. Vožen bo na krajše proge in ne bo naredil veliko kilometrov, ko bo pri meni (manj kot 10.000 na leto).
Pogoj je seveda, da mi je všeč, tako da sem spodaj napisal seznam avtov, ki so mi zanimivi in bi vas prosil, če napišete svoje morebitne izkušnje s temi avtomobili, dobre ali slabe, vaše znanje o stroških vzdrževanja, dobavljivosti delov, poraba, karkoli pač.

Rover 825 Si
Alfa Romeo 155 1.8 TS (zanimala bi me tudi 164 3.0, 2.0 turbo pa raje ne)
Audi 100 2.6
BMW E34 520i (mogoče tudi E32 730i)
Chrysler Stratus 2.5 avtomatik
Lancia Kappa 2.0
Mercedes W124 230 E avtomatik (iskreno rečeno, že kar prestara oblika)
Opel Omega 2.5i
Volvo 850 GLT (trenutno ni nobenega lepega 2.5 za tako ceno
Pontiac TransSport 2.3

OK, naj bo zaenkrat dovolj, saj bi se sigurno še kak našel, pa tudi ti iz seznama niso vsi ravno favoriti (na primer ta zadnji).

Hvala za vaša mnenja. :)

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Ne nov 11, 2007 6:16 am

po moje mission impossible.

to troje težko dvomim, da je združljivo:
nakup avta za največ 2000€
avto, ki me bo brez večjih stroškov vozil kake 2 leti.
večji avto z (relativno) veliko opreme

preveč jih poznam, ki so za starih petsto jurjev kupovali bmw 7 in podobno pa potem obupovali in preklinjali.

premisli.
lp pilgrim

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 2:37 pm

Še enega sem našel ki mi je všeč...

Chrysler LeBaron 3.0

Ima najboljši 3.0 motor, ki ima samo 100kw, tako da ni velika registracija in bi znal bit precej vzdržljiv, pa se ročni menjalnik ma, tako da mogoče nebi bila slaba izbira. Če ima kdo od vas takege Lebarona oz. pozna koga, ki ga je imel, naj prosim napiše izkušnje z njim.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne nov 11, 2007 3:32 pm

lanča kapa ti je dobr avto. imaš jih na avtonetu nekaj.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Ne nov 11, 2007 3:35 pm

gnara za pametni avto nimaš,za tankat pa boš mel pa servise itd.? mislim,neumnost...
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne nov 11, 2007 6:31 pm

Pač še en začetnik.......

ABS: se ti zavedaš da ti bo tale avto pil okol 12 do 16 litrov? Če ne še kak liter več...Poleg tega rezervni deli....... zavedaj se da je to američan in da nekih ponaredkov ni.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 6:42 pm

lisko je napisal/-a:Pač še en začetnik.......

ABS: se ti zavedaš da ti bo tale avto pil okol 12 do 16 litrov? Če ne še kak liter več...Poleg tega rezervni deli....... zavedaj se da je to američan in da nekih ponaredkov ni.

No, 12 - 16 litrov je kar malo preveč se mi zdi, sploh z mojim stilom vožnje. Saj se da marsikater avto spravit na 16 l če hočeš. Drugače sem pa imel prej E34 525i in vem koliko je pil (11,5l) in vem koliko so bili servisi. Samo zdaj bi rad nekaj drugega. Za Lebarona tudi nisem rekel da ga bom kar vzel, ampak pač da mi je zanimiv. Bral sem, da ima 3.0 V6 motor od Mitsubishija, ki naj bi bil zanesljiv in naj bi imel porabo okrog 11 l. Če pa misliš da sem tako neumen da mislim da bi mi tak avto žrl toliko kot en Twingo, se pa pač motiš.

No, še zmeraj upam da se bo kdo našel, ki kaj konkretnega ve o teh avtih, posebej za Roverja 800 bi zelo rad kaj izvedel.

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 6:53 pm

Naj dodam še, da mislim da se popolnoma nikogar ne tiče koliko imam denarja in zakaj kupujem to kar kupujem. Tako da se mi zdi da so neka zmerjanja z »začetniki« in »neumnostmi« zelo odveč in nižajo kvaliteto pogovora.
Lepota forumov na splošno je ravno to, da se na kupu najdejo ljudje, ki se drugače ne poznajo in izmenjajo izkušnje. Če že vidim npr. Roverja 800 na cesti, ne bom tekel za njim in spraševal lastnika kje ga servisira, koliko ima porabo, itd. Tukaj pa se bo mogoče, ampak res mogoče, kdo našel, ki ga je recimo imel, ali pa je bil tak avto v družini ali pri prijateljih in mi bo kaj o njem povedal, kar nebi mogel drugje izvedeti.

Če bi pa mislil, da mi bo tak avto porabil 6 litrov na 100 kilometrov in da noben servis ne bo dražji od 50€, pa verjetno tudi nebi imel dovolj visokega IQ-ja da bi se včlanil na ta forum.

Aja, pa lep dan tudi vam. ;)

Uporabniški avatar
audi-fan
Novinec

Napisal/-a audi-fan Ne nov 11, 2007 7:39 pm

Jaz lahko podam mnenje o Audiju 100 2.3 in A6 2.6 (modela C4). Glede na to da te skrbi strošek registracije bi priporočal 2.3 motor, po drugi strani pa ima ta motor še K-jetronic (upam da sem prav napisal :oops: ), ki je pri meni povzoročal nekaj izdatkov dokler mehanik ni odkril vzroka.
Poraba se je gibala med 9 in 12l na 100km pri obeh modelih, kar govori v prid 2.6 motorju (tudi zvok je pri V6 :D ). Paziti je treba na sesalni kolektor (ko kupuješ) da ni počen.
Skupaj sem prevozil kar nekaj km (z obema) in tehničnih težav, razen s vbrizgom pri 2.3 modelu ni bilo. Vožnja je udobna. Avtomobila sta "pocinkana" tako da s rjo ne bo težav. Načeloma imajo vsi klimo in nekaj opreme. Jaz bi ga priporočal brez razmisleka. Vendar je v mestni gneči mogoče malo velik (samo pri iskanju parkirnih prostorov). Glede na malo prevoženih km tudi gorivo ne bo pretiran strošek.
Servisi niso predragi če jih opravi "pošten" mehanik. Motorji pa so pri cca 200.000km komaj dobro utečeni (ob primerni negi).
Skratka moj glas gre k Audiju, po možnosti quattro za užitek na snegu.

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 7:41 pm

audi-fan je napisal/-a:Jaz lahko podam mnenje o Audiju 100 2.3 in A6 2.6 (modela C4). Glede na to da te skrbi strošek registracije bi priporočal 2.3 motor, po drugi strani pa ima ta motor še K-jetronic (upam da sem prav napisal :oops: ), ki je pri meni povzoročal nekaj izdatkov dokler mehanik ni odkril vzroka.
Poraba se je gibala med 9 in 12l na 100km pri obeh modelih, kar govori v prid 2.6 motorju (tudi zvok je pri V6 :D ). Paziti je treba na sesalni kolektor (ko kupuješ) da ni počen.
Skupaj sem prevozil kar nekaj km (z obema) in tehničnih težav, razen s vbrizgom pri 2.3 modelu ni bilo. Vožnja je udobna. Avtomobila sta "pocinkana" tako da s rjo ne bo težav. Načeloma imajo vsi klimo in nekaj opreme. Jaz bi ga priporočal brez razmisleka. Vendar je v mestni gneči mogoče malo velik (samo pri iskanju parkirnih prostorov). Glede na malo prevoženih km tudi gorivo ne bo pretiran strošek.
Servisi niso predragi če jih opravi "pošten" mehanik. Motorji pa so pri cca 200.000km komaj dobro utečeni (ob primerni negi).
Skratka moj glas gre k Audiju, po možnosti quattro za užitek na snegu.

Super, hvala ti za trud in iskreno mnenje.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne nov 11, 2007 7:48 pm

to s pitjem goriva 16l in podobno ne poslušaj nikogar . taki močni avti ti trošijo kak liter dva več od normale. jaz sem kupil tipota sedicivalvole in so vsi ki so mi svetovali kako in kaj govorili da pije 14 litrov in podobno. sedaj ga imam eno leto in sem dobro večkrat izmeril porabo ,ki ne presega 9 litrov na 100km nikoli. vozim se pa tako da nič ne merkam koliko gasa pritiskam .v skladu z razmerami na cesti. imam pa tudi avto z mašino 1,4 litra ki porabi pol litra manj od tega. samo ne moreš primerjati vožnje z enim in drugim.

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 8:11 pm

Se strinjam. Nekateri ljudje so mogoče nekako »alergični« na avte z večjimi benciskimi motorji. Mogoče zato (gibam), ker samo vozijo dizle in se jim posledično zdi vsak avto ki porabi več kot 7 litrov na 100 kilometrov povsem neuporaben. Zato sem tudi poudaril v prvem postu da ga bom rabil samo za kratke vožnje, čeprav tudi če bi z njim delal 40.000 kilometrov na leto je to še zmeraj moja izbira.

Lep primer sta tudi 2 temi na tem forumu, prva v kateri je nekdo kupoval Audi A8 4.2 in so mu nekateri rekli da ima nenormalno porabo, potem pa so ljudje, ki imajo dejansko izkušnje s takim avtom povedali kakšna je poraba. Tudi v temi, kjer nekdo sprašuje po mnenju zakaj ne more prodati svojega Audija A3 1.8 125 KM nekateri pravijo, da naj iz opomb oglasa umakne podatek, da je poraba 8.7. To je čisto realna poraba, ker imajo pri kolegu doma že zelo dolgo Passata Varianta s tem motorjem in imajo porabo okrog 10 litrov, s tem da se avta ne špara, pa seveda je težji kot tisti A3. Jaz vem, da bi človeku, ki napiše dejansko porabo avta bolj zaupal, da je bil iskren tudi pri ostalih navedbah o avtu. K nekomu, ki bi mi pa »nabijal« da to požre 6 litrov pa niti šel nebi avta pogledat, pa če ga prodaja napol zastonj. Ker če laže o tem je velika možnost da tudi pri drugih podatkih »olepšuje resnico«.

Seveda je to moje mnenje in upam da se bo polemika o moji »neumnosti« oz. neinformiranosti lahko zaključila, ker res nima smisla. V bistvu, če nebi želel bit informiran o teh avtih, tudi nebi spisal te tema ampak bi pač šel in kupil prvega, ki bi mi prišel pod roke.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne nov 11, 2007 8:28 pm

kaj pa kaka fiat marea?

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 8:30 pm

monster_d je napisal/-a:kaj pa kaka fiat marea?

Sem tudi že gledal. Zunanja oblika mi je všeč, armatura oz. notranjost malo manj. Ampak vseeno bi bila kakšna za pogledat, ker sem do zdaj samo enkrat sedel v takem avtu, peljal se pa še nisem.

branko1
Nov uporabnik

Napisal/-a branko1 Ne nov 11, 2007 8:32 pm

Pozdravljen. Odločitev o nakupu je seveda tvoja. Tudi jaz sem za velike avto. Vozim Chrysler Stratusa 2,5 lx avtomatik. To je ladja. Ima vso možno opremo, V6 motor, avtomatik,usnje. Motor ima 2500 ccm, 120 kw ,24 ventilsko tehniko in ima zelo miren tek. Se mi zgodi da moram pogledat na obratomer če motor sploh laufa. Seveda ta avto ni za dirkanje okrog vogalov - je precej uglajena limuzina.
S Chryslerji imam zelo dobre izkušnje. Pred Stratusem se par let imel Voyagerja 2,5 SE
letnik 1994. Avti se ne kvarijo, ne rjavijo, vožnja udabna.
In na koncu naj povdarim: vožnja s Stratusem in porabo cca 9 do max 11 litrov je užitek proti kaki mali prdulji, ki porabi recimo 7 litrov.

ABS
Nov uporabnik

Napisal/-a ABS Ne nov 11, 2007 8:41 pm

branko1 je napisal/-a:Pozdravljen. Odločitev o nakupu je seveda tvoja. Tudi jaz sem za velike avto. Vozim Chrysler Stratusa 2,5 lx avtomatik. To je ladja. Ima vso možno opremo, V6 motor, avtomatik,usnje. Motor ima 2500 ccm, 120 kw ,24 ventilsko tehniko in ima zelo miren tek. Se mi zgodi da moram pogledat na obratomer če motor sploh laufa. Seveda ta avto ni za dirkanje okrog vogalov - je precej uglajena limuzina.
S Chryslerji imam zelo dobre izkušnje. Pred Stratusem se par let imel Voyagerja 2,5 SE
In na koncu naj povdarim: vožnja s Stratusem in porabo cca 9 do max 11 litrov je užitek proti kaki mali prdulji, ki porabi recimo 7 litrov.

Živjo, hvala za informacije. Tudi meni se ta avto dopade, ravno zaradi njegove »uglajene« duše, ker ni namenjen za dirkanje, niti ne izgleda kot da bi bil.

Te lahko povprašam o stroških vzdrževanja, ki jih imaš, cenah in dobavljivosti delov in kje ga servisiraš?

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Ne nov 11, 2007 9:35 pm

Iskreno ti povem- če imaš 2000 eur, se izogibaj velikih avtov, ker vzdrževanje ni poceni. Pa ni samo poraba (odvisno od kubikaže, vsekakor nad 10, 11) ali registracija, ampak so tudi servisi dražji.
Tudi "veliko opreme" se bolj kvari kot malo opreme.

Pa nisem voznik malega dizla (kot ste napadli liskota), ampak safrana- in vem, zakaj govorim "velik avto, velik strošek". Vprašaj se, če si lahko privoščiš. Tudi jaz načeloma "tankam in menjavam olje". AMPAK- volanska letev, toliko pa toliko. Ta del klime, toliko in toliko. In tako dalje. In prideš na zelo lepe številke.

Gerchy ima na svoji strani napisano koliko ga stane bivša petica, ki pa se ne kvari- klasičen potrošni material za avto s toliko leti/kilometri pač. In poglej si tabelo in se vprašaj, če si sposoben- da ne boš na koncu kot nekateri- najprej dovolj denarja za komot živet in žurat, potem pa delal samo za avto.

Če te zanima ti lahko dam še skupno ceno za vzdrževanje mojega (seveda sem vse menjal kot je treba, ne "poflikal"). Pač, nasvet da se ne zakolješ. Itak boš pa naredil kot boš sam želel (in ja, vem kako je če ti niso všeč mali avti :-P )

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po nov 12, 2007 7:55 am

Pa sem vse prebral zanimivo, ko končno en hoče normalen avto kupit je pa vse zanič in veliko pokuri :?: :?: :?: V 14 letih nikoli nismo menjali karkoli razen jermenov in olje moraš pač kupiti dober velik avto ne pa popularne in zjeb*** vsi vemo kaj so to,.... Stratus odličen spoh ta model 120KW zakon, Rover 800 raje ne sicer lep samo prestar, kaj pa še kaka AR 164 2.0 Super tam letnik 95 :?: , Saab 9000 Cs tudi 95 samo nekaj res odličnih v svojem času :D ;)

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Po nov 12, 2007 8:08 pm

ABS je napisal/-a:
branko1 je napisal/-a:Pozdravljen. Odločitev o nakupu je seveda tvoja. Tudi jaz sem za velike avto. Vozim Chrysler Stratusa 2,5 lx avtomatik. To je ladja. Ima vso možno opremo, V6 motor, avtomatik,usnje. Motor ima 2500 ccm, 120 kw ,24 ventilsko tehniko in ima zelo miren tek. Se mi zgodi da moram pogledat na obratomer če motor sploh laufa. Seveda ta avto ni za dirkanje okrog vogalov - je precej uglajena limuzina.

Živjo, hvala za informacije. Tudi meni se ta avto dopade, ravno zaradi njegove »uglajene« duše, ker ni namenjen za dirkanje, niti ne izgleda kot da bi bil.

Te lahko povprašam o stroških vzdrževanja, ki jih imaš, cenah in dobavljivosti delov in kje ga servisiraš?

Zdravo,

se bom še jaz malo vmešal. Se strinjam z uporabnikom "branko1". Tudi sam imam dosti izkušenj s Chrysler-ji in ga podprem pri tem kar je napisal. Rad bi ti samo podal predlog glede rezervnih delov in sicer je to naročanje prek spleta, direk iz ZDA. Stran je www.rockauto.com. Sam tukaj naročam dele že več kot dve leti. So poceni(okoli 300% ceneje kot enak del pri nas), zanesljivi in prijazni (sem nekajkrat govoril z njimi preko tel.). Slabost je edino ta, da na dele čakaš okoli 10 dni in pa da poštnina pride okoli 50€. Poštnina je sicer odvisna od teže, ampak mene je vedno stala okoli 10.000 bivših sit. Ampak ta strošek poštnine zelo hitro dobiš not pri nizkih cenah v primerjavi z nami. In če se ti za rezervne dele ne mudi, potem je to zlata jama za rezervne dele. Mislim pa da boš moral za stratusa iskati pod znamko Dodge in ne Chrysler (skoraj zagotovo)
Predvidevam, da boš (tudi sam sem bil) skeptičen do takšnih nakupov preko spleta, to je razumljivo, ampak strah je odveč, imam dosti izkušenj z njimi, vse pozitivne.
Glede servisev pa ti ne znam dosti povedati. Sam ga vozim na pooblaščen servis, ta pa sta v sloveniji samo dva, LJ (KMAG) in Ptuj (Dominko). Tam pač je urna postavka takšna, kakršna pač je, ampak mislim da nekaj podobnega kot na pooblaščenih servisih katerihkoli drugih znamk.
Drugače, pa imam jaz Visiona z 3.5 motorjem in sem zelo zelo zadovoljen. Delam okoli 15.000 km na leto, večinoma dolge ture in ni ga čez udobja v takšnih avtih. Da o opremi ne govorim.
Kateri avto vozim, sem povedal zato, da ne boš mislil, da govorim na pamet ;)

O osatlih avtih s tvojega seznama pa ti tudi nimam kaj dosti povedati. Edino tisti LeBaron 3.0 V6, mislim, da je avtomatik in ne ročni menjalnik....

Uspešen nakup, karkoli pač boš kupoval.

Lp.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov