Patrik je napisal/-a:Nameravam nabavit ta avto, pa me zanimajo vaše izkušnje - namen imam vzeti diesla s 105 konji - sem umirjen voznik, kolikor vidim pa ima avto zame še preveč opreme (tempomat, potovalni računalnik,...), zanima pa me predvsem poraba, grajano nisko sedenje (se da šoferjev sedež nastavit po višini ???) in kvaliteta izdelave (notranjost avtomobila), pa tud preglednost nazaj baje ni ravno najboljša...
Če ima kdo tega Leona, lepo prosim za kratka pojasnila!
Lep pozdrav vsem na forumu!

Poraba Seat Leona 1.9 TDI s 105 KM ob umirjeni vožnji 6.5 L? Pa si ja nor malo, da bi men tuk žrl, pelem avto kr nazaj. Poleti s klimo imaš ob umirjeni vožnji porabo od 4.9 do 5.3 l / 100km, pozimi od 5.5 do 5.8-5.9 l / 100km, malo mestne, večinoma relacijske vožnje. Mesto, če se znaš po njem vozit, kamot držiš na kanček čez 6. Tako, da glede tega ni problem.
Voznikov sedež je nastavljiv, ledvene opore je dovolj, da te tudi po nekaj urah ne boli nič, sem prevozil v enem dnevu že slabih 1000km, pa sem prišel spočit iz avta, če damo stran, normalno utrujenost od vožnje - tako, da daljša potovanja niso problem. Sedaj pa kr ostalim stvarem ki te zanimajo:
- notranjost avtomobila je definitivno dolgočasna, pa maš Cupro al pa reference pake in platistična. Če maš stylance paket, zgleda malo boljše, vendar je še vedno dolgčas, ker je vse monotonih barv, nikjer skoraj nobenega živega dodatka in ničesar. So ti pa vse komande, tipično nemško (špansko) na svojem mestu, tak da ti je takoj jasno, kjer imaš kaj. Izdelava je za to ceno zadovoljiva, razen če si veliki picajzl in te recimo moti da zadnji odbijač ji čisto poravnan s karoserijo (kdor ima Leona naj od blizu pogleda in tako je na vseh Leonih kar sem jih pogledal) in kje bo zelo picajzlasto oko našlo kaj podobnega, če pa nisi res pikolovski, pa lahko rečem, dosti za to ceno.
- če si umirjen voznik in ciljaš na nizko porabo, se boš pozimi in poleti vozil kr pod 6 litri - v kolikor boš imel relacijsko vožnjo - po mesto se ne vozim, razen enkrat - dvakrat na teden do trgovine in takrat kupim vse, ker je avta škoda za 10x ugasnat v enem dnevu - za take stvari dizel preprosto ni. Ob zagonu in do zagretja je res glasen, ko pa se enkrat zagreje, pa je v idealnem območju vtrljajejev, od 15000 do 2200 glaseh ravno toliko da veš, da se pelješ z dizlom, ni pa krize. Pospeški za ta motor, so napram prejšnjemu TDIju 1.9 TDI s 110 km žalostni (prejšnji model toleda s tem motorjem je letel ko raketa), drugače pa ko zagrabi turbina, lahko brez težav prihtevaš in tudi ko si polno naložen, ma motor dovolj sape za spodobno vožnjo s prižgano klimo. Je pa nekje 150 na avtocesti maximum, kar potegneš iz motorja - gre tudi do 210 po števecu, ampak od 150 je motor huronsko glasen, pospeškui slabi, poraba pa nad 130 gre v nebesa - tam proti 9 - 11 litrim, odvisno koliko tiščiš. Na polno Ce Mb naprimer poraba 10.5, okoli 140 na uro poraba slabih 8, tako da se sam vozim udobnih okoli 110 in vedno pod 6l. Kar se tiče 1.9 TDI motorja in 6 prestav. 6 prestava je pri tem motorju (sedaj se bo dalo dobiti tudi v Leonih s tem motorjem) je bedarija - oziroma, nič nisi naredil. Tako npr. mamin Touran s tem motorjem in 6 prestav in moj s 5timi, sta pri 110 na 2000 rpm plus - torej isti obrati, tako, da nekako zgubi 6 prestava, v kolikor bo Leon isto nastavljen, svoj namen.
- lega na cesti: na suhi in mokri cesti se ti bo Leonček super držal ceste, same pohvale, nimaš kaj... je pa dejtvo dvoje (sicer v pretiravanjih) zelo rado odnaša zadnji konec (dokler ne pretiravaš gre k po tirnicah), v zelo ostrih ovinkih, naprimer krožišča, da ostri zaviješ pa se hitro pelješ naravnost. Zato v primeru, da bi izvajal kakšne športne manevre, ESP obvezno. Za umirjenega voznika, pa bo Leon s dobrimi gumami na suhem in mokrem šel kot po tirnicah. Kar se ABS z EBV tiče, deluje super, res pohvalno, testiral na travi + alfalt, 60 na uro, bremza napolno, sem se levo ustavil, tudi drugače se da super ustavit. O TCS kakšnih zelo posebnih pohval nimam - stvar dobro izpolnjuje nalogo, vendar pa kakšni težki nogi, oziroma res spolzkem cestišču v celoti ni kos, vsaj malo ob speljevanju, avto hitro podrsa z gumami, potem pa gre lepo brez obračanja koles v prazno dalje. Kar pa se snega tiče, pa pri Leonu, dokler se ne navadiš res dobro avta + vožnje v snegu previdno: sam imam namreč občutek, da ves čas gre zadnji konec malo po svoje, ob povsem normalni vožnji - morda je vzrok temu, da sedaj vozim Leona, prej sem pa Ibizo, vendar dokler je lepo asfalt, oziroma samo makadam, gre vse uredu. Pazi pa pri tem avtu na vožnju po snegu čez kakeršne koli bankine, naprimer, se komu umakneš na bankino in potem nazaj na cesto - tu te pa takoj čist spiga, če ma bankina rob. Delno to prispisujem tudi pnevmatikam: 205/R16, kar za zimo ni malo (manj kot R16 na Leona ne gre - ni homologacije). Da pa nebo zgledalo to kot kakšna kriza glede lege - Leon se pelje po snegu oz. spolzki cesti kot po tračnicah, napram maminemu Touranu, z svo mogočo elektroniko, a 4 leta starimi, R15 Sava zimskimi pnevmatikami.... Ti ne nuca ne ESP, ne TCS, ne ABS... tako, da če kupuješ Leona, razmisli o dobrih in kvalitetnih gumam. P.S: Seatov koncern priporoča recimo za normalne voznike Mabor WinterJet R16 205 - gume so dobre za svojo ceno, svetlobno leto pred savinimi vendar, pa Leon z njimi ni najbolj zadovoljen - ni to tista njega prava lega, tako da raje razmisli o Ultragrip 7 - prime, vozil in občutek, mnogo bolj poletno, Leonovski.
- parkiranje: WV Tourana ti brez park senzorjev parkiram kam češ, Leona pa nikakor ne. Za ta avto nikoli ne vem, koliko je širok, koliko je dolg in kdaj bom kam kresnil. Celo hec, Leon je daljši od Alteje..., tako da če ti parkiranje, ni ravno v mezincu, priporočam park senzorje in to iz dveh razlogov. Ko se enkrat navadiš kuk je dolg avto, nikol ne boš čit ziher, zarad "ovalno klinastega odbijača" kdaj se boš kam malo naslonil, ven pa se skozi umito zadnje okno, recimo, spodobno vidi. Največja mora pa je ponoči, ker kuraci pri Seatu niso dali dveh vzratnih luči ampak samo eno - in če si na nepoznanem terenu, je vožnja rikverc,... malo si že pomagaš z meglenko, ampak to vseeno ni isto.
P.S: preveri še privatno sporočilo.