maži je napisal/-a:Pozdravljeni !
Jaz bi vas prosil, če mi lahko kdo pove kaj o seat alteji ?
Kdo jo vozi prosim za vaše komentare (potrošnja, stabilnost na cesti , kako se vozi itd. ...) in seveda drugi tudi
In potem bomo videli, če se bomo odločili za ta avto .
Hvala !
S Seat Alteo sem prevozil nekaj 100 km, kolikor sem jo imel 2 dni na testu, medtem, ko sem imel svojega Leona na barvanju. Bila je Stylance, 2.0 140 KM TDI in športnim podvozjem, sedaj pa gremo kar po vrsti:
- motor: 1.4 85 KM motor, 1.6 motor s 102 KM odmisli, ker oboje nista motorja, ampak matranja sebe in denarnice: klima + kanček gasa pa si že v 100kg lažjem Leonu čez 8 l, kar pomeni pri Alteji še kakega pol litra zraven. 1.9 TDI motor nudi dovolj navora, da ne čutiš klime, omogoča varčno mestno vožnjo in daljša potovanja s hitrostjo tam do 120 km na uro, če ne želiš poslušat razbijanja dizla in imet visoke porabe. V slednjem primeru, bo poraba okoli 6l, pri relacijskih vožnjah proti 5l, čim pa začneš tega 5 stopenjskega TDIja priganjat po avtocesti poraba hitro poskoči na 8, 9 L - in to ni samo pri Seatu, ampak pri vseh VW dizelskih motorjih - poraba bencinca, 1.6 s 102 KM je pri takem priganjanju proti 12, 13 l. 105 konjski dizel bo torej dovolj za nezahtevne voznike, ki nočejo da naredi avtzo FJUUU k vžgeš klimo. Motorja, sposoba malo bolj dinamične vožnje pa sta 2.0 140KM oz. 1.4 TSI s 125 KM. 1.4 TSI nisem vozil, a že po varniških podatkih pije debel liter manj od navadnega 1.6 motorja, konjev pa mora biti dovolj za spodobno vožnjo. Vozil pa sem 2.0 140KM TDI-ja. S tem motorjem je avto pravi dirkalnik - prehitevanje suvereno, pospšeki so vse tja do 170 na uro, končna pa je pri 200. Poraba pa je precej podobna 105 konjskemu dizlu - okoli 6l, v primeru normalne vožnje. Board computer je recimo pri hitrosti 130 kazal nižjo porabo od tiste v mojem 105 konjskem Leonu, saj so prestavna razmerja dobro postavljena (svoje naredi 6 prestava) in so obrati pri 130 nižji, od 105 konjskega TDIja. Toliko o motorjih
- lega na cesti: preglednost ven je zaradi nekoliko višjega sedenja boljša od npr. Leona, volan je dovolj natančen, da brez težav vožiš športno, saj so Seati po naravi športniki - tudi pri Alteji je tako. Sploh v kombinaciji s športnim podvozjem in nizko presečnimi gumami, avta ne boš spravil iz smeri, opomnil bi edino, spet podobno kot pri Leonu, na pretiravanja v zelo zaprtih ovinkih, prej kot zadek, zdrsne ob občutnem pretiravanju nos (sploh kakšno krožišče, fino namotan volan in mokra cesta). Tako, da kar se lege tiče se pri Seatih (razen cordobe) nimaš česa bati - gre kot po tračnicah. V primeru navadnega podvozja, sicer najdeš nekaj več nagibanja v ovinkih, a vseeno je lega še vedno več kot dovolj dobra. Je pa tako: če kupuješ avto za dirkanje nekako že v osnovi enoprostorci niso zato in avto je trd ko p*****a - čuti se vsaka luknja. Če kupiš serijsko podvozje, pa je lega res za odtenek slabša, vendar pa je vožnja, sploh zadaj mnogo prijetnejša. Res priporočam peljat ob avta v primeru interesa za športno podvozje, da ne boš razočaran. V Touranu recimo, je taisto podvozje še bolj trdo - za umret.
- zdej koliko je v notranjosti neugledne plastike in koliko malo kakovostnejše mehke "gume" al kaj je že ta material je odvisno od nivoja opreme - sam bi pa rekel tako: odlagalnih mest maš dovolj, prostora spredaj in zadaj dovolj, avto je prostoren, to nimaš kaj rečt, je pa vse skupaj dolgočasno in sivo, napram drzni in strastni zunanjosti. Tako da vsaj za moje strani gre zameri plastičnosti in monotonosti - nikjer nobenega odtenka kake druge barve. Kar se tiče sedež sta sprednja, super, ledvene opore dovolj, da te tudi po enkaj urah vožnje nebo nič bolelo, volan nastavljiv po globini in višini, tudi stol si mirno nastaviš, tako da sedenje ni problem, splošen občutek prav tako pozitiven

.
- praktičnost: zadaj vrata se ti odprejo v luft, uno polico lahko daš stran, zice podreš 1/3, 2/3 (klop ne gre za zice - glupo na kvadrat) in sam izdelava zadka je taka, da laže pelješ kak večji predmet. Je pa vse skupaj za enoprostorca majhno... ravno slednje je stvar naslednjega mojega razmišljanja v naslednjem odstavku...
Seat Altea je posrečen kompromis za tiste ki nočejo Leona in tiste ki nočejo velike Alteje XL. Osebno pa pointa, zakaj kupit Alteo ne vidim. Zakaj? Zato ker med Leonom in Seat Alteo ni skoraj nobene razlike (isto podvozje, isti motorji, ista elektronika, ista notranjost, enako prostora na zadnjih sedežih) in praktično ista oblika razen zadnjega konca. Tako razliko najdeš le v: 60 litrih prtlažnika (altea več), slabih 100 kilogramih večji teži, posledično slabših pospeških, manjši aerodinamični obliki ter nekoliko višji porabi. Pogled na cenik brez popusta, za Alteo Reference TDI 105KM pravi 19.421 €, medtem ko Leona dobiš za 18.716€, se pravi 705€ razlike in vsaj recimo za moje pojme, Altea ne upraviči teh 700€. Sam bi ta denar vložil v kakšen kos dodatne opreme naprimer ESP, ali pa morda nakup truge, ki z odliko reši Leonov manjši prtlažnik - in takrat ko ga ne rabiš, ga pač snameš... Se pravi, da če se nagibaš bolj k voznim lastnostim, relativni prostornosti, porabi, pospeškom, je moj predlog vsekakor Leon, ker poseka Alteo prav vsem, razen velikosti kuferauna - edino še ena malenkost: leona ima zaradi drzne oblike nekoliko stisnjen del nad kolesi, zato vanj ne gredo toliko široki predmeti kot v Alteo (klel ker nisem mogel zapret vrat, ko sem domov peljal laserski printer - po podiranju zicev stvar rešena). Če pa gledaš bolj na enoprostorsko varianto, pa spet v Altei pogrešam večjo praktičnost - prtlažnik, število odlagalnih mest, prilagodljivost in opremljenost avta za take stvari - no pri Seatu imaš odgovor - Seat Altea XL.
Sedaj pa poglejva najprej na cenik, ki pravi 19.927 €, kar je 506 € več, s tem, za teh 500€ dobrih mnogo več od avtomobila, kot pri tamali Altei. Na zunaj sta avtomobila, razen zadka tako ali tako enaka, tudi podvozje, ponudba motorjev a potem se začnejo heci bonbončki: če si kupil isti motor, kot v tamali alteji, se boš s taveliko alteo peljal enako XL namreč tehta 35 kg manj kot manjša sestrica pri določenih motorjih, sicer pa enako, kar pomeni, da kljub večjemu avtu na porabi nisi zgubil nič. V XL dobiš že serijsko tipično opremljenega enoprostorca: več odlagalnih mest, na zadnjih stolih mizice ter ogromen 540 literski prtljažnik in zadnjo klop, ki katero lahko porineš bliže oziroma stran od sprednjih sedežov ter tako bistveno bolj prilagajaš avtomobil, svojim trenutnim potrebam. Tako naprimer, ko greš na morje in maš froce v stolčkih, mirno porineš klop bolj naprej ter imaš bistveno več prostora

. V primeru ogromnih prostorskih potreb, je XL altea tudi dovolj dolga, da nanjo spraviš največjo trugo, kar za Leona in Alteo ne gre (pod pogojem, da imaš še vedno željo odret zadnja vrata in poslušat radio ob dvignjeni anteni...), sicer lahko daš največjo trugo (vsaj za Thule) tudi na Ibizo. Kar pa se voznih lastnosti tiče, je Altea XL še vedno športen avtomobilih, z malo rezerve seveda - zadnji previs je vendarle večji, XL je malo višja od navadne, kar se seveda pozna pri legi na cesti, vendar je lega še vedno več kot zanesljiva in brez težav voziš precej dinamično, seveda pa takih užitkov, kot jih zmoreta Leon in mala Altea ne more, ne more ponuditi, še vedno pa je lega odlična - vsaj v vseh testih, je omenjen športen karakter... Saj pravim, premisli, če bi kateri izmed treh avtomobilov, bi najbolje opravil svoje delo in se na podlagi tega odloči, v kolikor bo to Seat. 500€ v končni fazi ni tako velik denar, pa naj gre navzdol ali navzgor.
Preveri tudi privatno sporočilo
Glede zanesljivosti pa
http://www.avtomobilizem.com/modules/articles/?art_id=1183. V splošnem pa: avto ti bo služil tako, kot boš z njim ravnal.