Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

DTB
Nov uporabnik

Prvi avto, kupec pa izbirčnež...

Napisal/-a DTB Sr okt 22, 2008 10:27 pm

Lep pozdrav najprej vsem forumovcem! :)
Upam, da niste jezni, ker že v svojem prvem postu sprašujem po nemogočem (zakaj, boste sami videli v nadaljevanju :)), obljubim da bom tud v prihodnje ostal aktiven; ne samo "težak". ;)

V kratkem bom kupoval svoj prvi avto.
Budget je omejen na nekje MAKSIMALNO 5.000 eur, seveda pa je manj bolje. :)
Mesečno imam v planu narediti nekje okoli 4000 km, ne veliko mestne vožnje, bolj relacije 25-50 km, pol od tega navadno po AC.

Iščem pa avto, ki bo:
- Udoben,
- poskočen (dovolj moči, predvsem kar se tiče realne moči - pospeševanje 0-100 km recimo),
- čim bolj varčen v razmerju glede na moč,
- ne premajhen (ala Smart variante...), a karavani VEČINOMA odpadejo, tudi dvosedi odpadejo,
- varčen iz vzdrževalskega vidika,
- imel vsaj (za moje pojme) osnovno opremo - ABS, klima, min. 2× airbag ...

Zdaj vam je verjetno že jasno, zakaj "izbirčnež"... :) :)

Glede na to, kaj si želim, in moje slabše poznavanje avtomobilizma (predvsem v smislu prednosti in slabosti določenih znamk/modelov, ki niso uradno nikjer zapisane), sem malo brskal po avto.net, ampak je zadetkov, ki na prvi pogled ustrezajo mojim zahtevam na milijone.

Zarad tega, ker mi nekateri oblikovno ne ustrezajo, sem že izločil razne Cliote, Scenice ... ampak vseeno ostajam odprt.

Rad bi slišal čim več predlogov izkušenih...
Hvalaaaa! :) :oops: ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr okt 22, 2008 10:40 pm

Pozdravljen na forumu ;)

Dilema je zastavljena preširoko - moraš biti bolj natančen - tako bodo tudi odgovori bolj koristni in uporabni.

1. Ker ti očitno nekaj pomeni tudi estetika, povej nekaj (čim več) avtov, ki so ti vizualno všeč.
2. Isto velja za notranjost - pač kolikor si se že vozil v različnih avtih. V katerih si se bolje počutil itd.
3. Sedaj isto ponovi še za tvoje občutke med vožnjo (ko si ti vozil) - kaj ti je bolj ustrezalo, kaj manj.

4. Zdi se, da bi ti bolj ustrezal dizel (kilometrina) - se strinjaš ?

5. Koliko ti pomeni udobje in kako ga definiraš (mehkoba, tišina, oprema ...)?
6. Koliko ti pomeni bolj "športen" občutek za volanom (natančen volan itd, trše podvozje, odzivnost motorja..., tudi ergonomija)?

itd

Skratka - zoži začetno dilemo - je malce preširoka.

lp

audislovenija
Nov uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a audislovenija Sr okt 22, 2008 11:05 pm

moj nasvet je kaki bmw 5 ali 3 ali pa audi a6 ali a4

dms
Novinec

Napisal/-a dms Sr okt 22, 2008 11:16 pm

Moj predlog je,da kup avto za 4000,ostalo si pust za popravila,drgac pa tko kot je @esem rekel.Moras povedat kaksni so ti vsec.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr okt 22, 2008 11:32 pm

@audislovenija -> (Audi A6; BMW 3, 5) glede varčnosti, udobja in vzrževalskega vidika nisi zadel...se pravi odpade.

@DTB -> glede na to, da so relacije in AC je najbolje kakšna dizel limuzina srednjega rezreda in (pogojno) naj ima 6 brzin...načeloma so med najbolje udobnimi francoski auti...če pa gledaš glede vzrževalskega vidika se pa korejci nekako najbolje obnesejo (poceni uzdževanje). Izbire je veliko se pravi, probaj omejit izbiro.

Moraš tudi vedet, da ti bo kle usak predlagal svojo fan znamko.

Moji predlogi:
AR 166 JTD -> http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2368338

Ta je benzinc pa ne najdem bolj poceni - zgolj za primerjavo:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2354912

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Če okt 23, 2008 1:35 am

chevy zakaj 6 brzin? Sem videl že par primerov po tovarniških podatkih, ko je vozilo z 6 prestavami porabilo 0.3l več goriva kot enak avtomobil z 5 prestavami!

Torej prvo zoži čim bol izbiro, šele nato ti bomo lahko bol konkretno svetovali.

Kot je že en pred mano omenil, ne kupuj avto za 5000€! Ampak raje za 4000€ in pusti tisočaka za morebitna popravila, ker konec koncev noben avto za tak denar ne bo perfekten!

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če okt 23, 2008 6:12 am

blind3k je napisal/-a:chevy zakaj 6 brzin? Sem videl že par primerov po tovarniških podatkih, ko je vozilo z 6 prestavami porabilo 0.3l več goriva kot enak avtomobil z 5 prestavami!

6 prestava prinese do liter manjšo porabo na avtocesti, ko voziš tam 130+, ker bistveno zniža vrtljaje motorja. Če pa maš večinoma relacijsko vožnjo in mesto, je pa 6 prestav brez veze, ker pol šaltaš ko bu****.

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Če okt 23, 2008 6:53 am

chevy je napisal/-a: Moji predlogi:
AR 166 JTD -> http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2368338

Tale Alfa ne bo šla čez tehničnega - naknadno vgrajen xenon kit.
V tem cenovnem razredu bi jaz poizkusil poiskat kakšno dobro 156 JTD. Po mojih izkušnjah odgovarja vsem kriterijem.

chevy je napisal/-a: Ta je benzinc pa ne najdem bolj poceni - zgolj za primerjavo: http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2354912

Sonata žal ni vzor nizke porabe, stroškov vzrdževanja, zanesljivosti in udobja. Spet moje osebne izkušnje...

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če okt 23, 2008 7:01 am

Ker imaš v šplanu narediti mesečno okoli 4000 km, kar na dve leti znaša okoli 100.000 km, bož za tak denar zelo težko najdel nekaj, kar te ne bo razočaralo z popravili.

Večina avtomobilov ima (za cca 5000 EUR), še posebej če je dizel minimalno 130.000 km.

Torej o nakupu boš moral vseeno zelo premisliti

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če okt 23, 2008 7:19 am

Če imaš max 5000 evrov, potem glej avto za 3000 evrov, 2000 pa imaš za nove dobre gume, registracijo in en orenk servis, da ti avto poštimajo, ker pri prvem avtu se je še večina nategnila in so dobili avto, ki je bil potreben servisa.

S tem ko boš imel avto poservisiran tudi ne boš spadal med tiste, ki govorijo, kok se kak avto kvari, ker večina ravno po prvem avtu sklepa da tista znamka crkuje. To pa zato, ker imajo 5000 evrov, kupijo avto za 5500 evrov, potem en mesec čakajo na novo plačo in ga registrirajo, poservisirajo ga pa ne, gum tudi ne kupijo novih in seveda tak avto potem lahko tudi crkne - največkrat je pri mladini, ki kupuje prvi avto. In potem celo življenje govorijo kok je kaka znamka zanič, u bistvu so pa čisto sami krivi.

Pa ne verjet, da BMW ali audi ali VW je pa v tem kej bolši. Vsi avtomobili če niso servisirani crknejo. Tako da en tak velik servis je vseeno potreben ob nakupu. Menjaš pa vse - vodno pumpo, jermene, bremze, filtre, olje, zato da veš pri čem si in da imaš avto poštiman za nekaj časa.

Pa ne verjemi prodajalcu. Osebno nobenemu ne verjamem, če mi govori, da so vsi servisi narejeni. Sam vedno naredim tak servis na avtu, ki ga kupim in imam potem mir.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če okt 23, 2008 7:24 am

Točno tako

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Če okt 23, 2008 9:23 am

Itak, da je treba delat servis, ko se kupi avto.
Evo jaz sem takoj delal pri Hondi mali servis (olje in filtri) za glavni servis pa je še malo prehitro.

Prehitro zakaj?? Tut če še nimaš 100.000 bi moral že zdavnej menjat jermena zaradi starosti. Pol bo odtrgal kaj pa bo ista zgodba kot je nebivedu povedal..

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Če okt 23, 2008 11:17 am

nebivedu je napisal/-a:Če imaš max 5000 evrov, potem glej avto za 3000 evrov, 2000 pa imaš za nove dobre gume, registracijo in en orenk servis, da ti avto poštimajo, ker pri prvem avtu se je še večina nategnila in so dobili avto, ki je bil potreben servisa.

S tem ko boš imel avto poservisiran tudi ne boš spadal med tiste, ki govorijo, kok se kak avto kvari, ker večina ravno po prvem avtu sklepa da tista znamka crkuje. To pa zato, ker imajo 5000 evrov, kupijo avto za 5500 evrov, potem en mesec čakajo na novo plačo in ga registrirajo, poservisirajo ga pa ne, gum tudi ne kupijo novih in seveda tak avto potem lahko tudi crkne - največkrat je pri mladini, ki kupuje prvi avto. In potem celo življenje govorijo kok je kaka znamka zanič, u bistvu so pa čisto sami krivi.

Pa ne verjet, da BMW ali audi ali VW je pa v tem kej bolši. Vsi avtomobili če niso servisirani crknejo. Tako da en tak velik servis je vseeno potreben ob nakupu. Menjaš pa vse - vodno pumpo, jermene, bremze, filtre, olje, zato da veš pri čem si in da imaš avto poštiman za nekaj časa.

Pa ne verjemi prodajalcu. Osebno nobenemu ne verjamem, če mi govori, da so vsi servisi narejeni. Sam vedno naredim tak servis na avtu, ki ga kupim in imam potem mir.

podpis pod tole :tomidelej:

upam trditi, da so ravno bmw,audi ipd. še bol občutljivi na to, če se ni redno servis delal...

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Če okt 23, 2008 11:31 am

Glede jermenov sem pa jaz zelo občutljiv. Posledica neprijetne izkušnje, ko mi je pri 4 leta starem avto odtrgalo jermen 10.000 km prezgodaj...

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Če okt 23, 2008 11:39 am

Tista dva auta sem dal zgolja za primer. Da Sonata ni udobna in zanesljiva? No če praviš osebne izkušnje - jaz jih nisem imel. 6 brzin pa zato, kot je @Kael napisal prvo poved ;)
Drgač pa kot so ostali napisali . Zožaj izbiro in tvoje želje ;)
Konec koncev izbira je tvoja pa srečno.

LP

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Če okt 23, 2008 11:51 am

CupraR je napisal/-a:
Evo jaz sem takoj delal pri Hondi mali servis (olje in filtri) za glavni servis pa je še malo prehitro.

Prehitro zakaj?? Tut če še nimaš 100.000 bi moral že zdavnej menjat jermena zaradi starosti. Pol bo odtrgal kaj pa bo ista zgodba kot je nebivedu povedal..

Avto je 8 let v uporabi in ni potrebe še delat drugega glavnega servisa.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če okt 23, 2008 12:05 pm

trust je napisal/-a:
CupraR je napisal/-a:

Avto je 8 let v uporabi in ni potrebe še delat drugega glavnega servisa.

1.) jermeni se menjajo na 5 let ali po predpisanih likometrih (kar prej pride)
2.) Jermen na mojem avtu se je vtrgal po 20.000km prevoženih in ker nisem imel računa od jermena (vrgel stran) sem se obrisal pod nosom za popravilo na servisu, kjer so jermen prvič menjali. Renault namreč daje garancijo 40.000km za jermen, s te, da se ga menja na 100.000, torej 60.000km vozš na blef, ker se lahko utrga ali ne - če imaš srečo se ne. Servis me je prišel potem dost poceni, ker sem sam vse naredil.
3.) večina poceni jermenov je zelo slabe kvalietete in bi jih jaz menjal na 40 do 60.000km, ali pa raje kupil kvalitetnejšega, ampak cena je 2 do 5x višja. Namreč najcenejši jermeni se dobijo že za 10 evrov, zelo kvalitetni so pa 50 evrov. Večina pa kupuje tiste za 20 do 25 evrov, ki pa tudi niso pojem kvalitete, ampak lahko zdržijo predpisane kilometre, ali pa tudi ne. S tem se ni za zajebavat, ker so servisi potem tok dražji.

Nekako podobno je s termostati. Ljudem se težko dopove, da vsako leto pred zimo zamenjajo termostat v avtu, ker stane 15 evrov termostat + 15 evrov hladilna tekočina in 40 evrov delo. Seveda je vsakemu težko dat teh 70 evrov, vendar ko termostat crkne, je pa čisto lahko dat vsaj 700 evrov za menjavo dihtunge, brušenje glave in nov termostat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če okt 23, 2008 12:15 pm

nebivedu je napisal/-a:Če imaš max 5000 evrov, potem glej avto za 3000 evrov, 2000 pa imaš za nove dobre gume, registracijo in en orenk servis, da ti avto poštimajo, ker pri prvem avtu se je še večina nategnila in so dobili avto, ki je bil potreben servisa.

Kot je dejal nebivedu. Pri izbiri avtomobila pa se vprašaj še koliko si pripravljen letno odšteti za registracijo, vzdrževanje in potrošni material (gume, brisalci,.....)

Glede na tvoj proračun ti kljub tvojim pomislekom svetujem avtomobil razreda Clio ali Polo, največ razred večji kot npr Golf. Razlog je omejenost tvojega proračuna. Delal boš kar veliko kilometrov, zato bi bilo logično kupiti avtomobil ki je čim mlajši in s čimmanj kilometri. Drugi razlog pa so tekoči stroški vzdrževanja. Če primerjaš npr set gum za Clio/Polo dobiš za 200€ solidno obutev. Pri kakšnem BMW pa bo to zadoščalo za eno, morda dve gumi. Ob tem razmisli tudi koliko pride potrošen material, kot so končniki, diski, disk ploščice, kugle, kakšen amortizer. V 2 letih nameravaš z rabljenim vozilom narediti cca 100.000km. Manjša popravila bodo zagotov potrebna.

Na kratko kot so ti svetovali naredi malce ožji izbor, naredi kakšno preskusno vožnjo s katerim od kandidatov, nato pa vprašaj še za mnenje o konkretnem avtomobilu.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Če okt 23, 2008 12:25 pm

Ja brat ga je menjal pri 60tkm, ker je prej starost jermena prišla. 5let ali 120tkmB/90tkmD.
lp

Uporabniški avatar
AudiBoy
Poznavalec foruma

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a AudiBoy Če okt 23, 2008 2:13 pm

[size=75]Volvo. For life.[/size]
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov