Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Opel Astra karavan 02 diesel

Napisal/-a erixon Po apr 20, 2009 5:54 pm

Torej možnost imam kupiti Opel Astro karavan 2.0 diesel 101KM letnik 2002. Avto je od mojega znanca in preverjeno ni bil karamboliran in ima realnih 153 kkm. Je redno vzdrževan in do zdaj ni imel nobenih resnih težav. Ima tudi ročno klimatsko napravo in vlečno kljuko.

Meni jo ponuja za 4000 €. Kolikor sem gledal na netu je to ugodna ponudba.
Na avtu so letos kupljene nove gume in še en komplet zimskih dobim zraven. Edino kar me moti, da ima ročni pomik stekel, ampak to se da tudi naknadno vgradit.

Avto prodaja ker je že kupil drugega in mi je pripravljen avto posodit v preizkušnjo za par dni.

Kakšna je načeloma zanesljivost teh avtomobilov? Oz. kakšne stroške lahko pričakujem z bodočimi servisi? Kakšna je načeloma tu poraba.

Zdaj tukaj bom verjetno moral vzet nekaj kredita (s kratko dobo odplačevanja), zato me to še bolj zanima. Če ga mislim kupiti, ga potem mislim obdržat vsaj 5 let (razen če ne pride kaj vmes - dobro ali slabo). Velikost avtomobila pa mi v bistvu ustreza.

Hvala za vaše nasvete in odgovore.
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po apr 20, 2009 6:04 pm

Pravzaprav nevem kaj te zanima točno, ampak ti bom poskusil nekako odgovorit.

Avto na splošno nima nekih večjih hib ali okvar. Če je redno vzdrževan nimaš kaj falit. Cena servisa ni draga , sploh pri popoldancu se da ugodno pridet skozi, tako da glede tega se nimaš bat. Seveda obstaja možnost večje okvare(kje pa ne?!), ampak na splošno avto ni problematičen. Poraba se vrti nekje okoli 6 litrov, z lahko nogo prideš na 5, z mestnim priganjanjem tudi na 7.
Glede na to da za 4000 euro dobiš 7 let star diesel avto z klimo, realnimi km, novimi gumami....go for it ;)

LP

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Po apr 20, 2009 7:02 pm

js mam 2.0 dti astro karavan.
zadeva je tako solidna za vsakdanjo uporabo, ni dirkalnik, se pa da normalno vozit. poraba realno je 6-7, če ga fajn prganjaš al pa velik mesta bo 7.5 al pa tud proti 8, če boš pa po ac mal bl normalno al pa šparovno vozt, se da pa tud na 5 pridet. js mam kombinirano 6.5 s tem da se furam na 18 col pa več al manj polno naložen, ac 130-150 na uro.

servisi.
material te košta 60€, zamenjaš vse doma, ker ma ketnco nobenih jermen (ok mikrojermen). je pa vprašljiva bosch pumpa, ki jo slej al prej hudič vzame, ni pa nobenega pravila, lahko ti jo pr 130.000, lahko pa pr 250.000

js sm kr zadovoljen no, če daš pa čipat pa sploh, sem probu vectro, gre neprimerno boljše

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Napisal/-a erixon Po apr 20, 2009 7:28 pm

Nimam namena avta predelovat oz. nekaj posebej rihtat. Potrebujem zanesljiv in stroškovno ugoden avto. Prostoren je dovolj, motor je dovolj močan, poraba pa majhna.
Trenutno mam punta mk1, 75 KM tako da en preskok bo.

Se pravi avto nima nekih serijskih napak oz. večjih defektov?

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Po apr 20, 2009 8:40 pm

no, sj ne rečem. za 100 konjev in skoraj 1400 kil gre zelo dobro (napram 100 konjskim bencinarjem, ki sem jih imel priložnost vozit je raketa), samo pravim, da če čipaš pa sploh...

stroški.
kot sem reku, bosch pumpa. obnovitev stane od 500-800€, nova je 2000€ + računaj montažo. ostalo pa ni neke sile. mogoče kak egr, lmm...egr se spuca pa ponavadi potem ne šteka več, tudi blindirat se ga da, ker ni bistven za delovanje motorja, lmm pa mislm da tud ni ful drag.

no moja je iz italije, 2004 letnik, zle ma cca 167.000 na števcu pa moram potrkat da deluje bp. razen tega, da mi je enkrat dihtungo na glavi prepihalo (pregretje) pa v mehanizmu sprednjih prisalcev se je neki zlomilo pa so pol štekal, ampak smo doma vse porihtal. drugo pa nič.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Po apr 20, 2009 8:47 pm

Tukaj se strinjam glede Bosch pumpe in lepo, da nekdo pritrdi (da se ne bo kdo najdu, da trosim zgodbice za lahko noč). Cena nove z delom vred zna prit blizu 3000€ :shock:
Znajo biti problem te pumpe :?

Za povprečnega voznika je dovolj teh 100 konjev. Izogibaj se 1.7 DTI, še posebej DT Isuzu, ker ne gre nikamor in žere kot naš zdajšnji 2.0 120 konjski t. dizel ob priganjanju.

Cena pa mislim, da je ugodna, ker mi smo za našo dobili 3000€, letnik 2000 brez klime, elektrike,... in z realnih 200 000 km.

lp

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Po apr 20, 2009 9:05 pm

pri nas smo imeli 1.7 DTI letnik 2003, naredili smo okoli 140.000 km z njo. je bil super avto,majhna poraba,nikoli ni blo kaj narobe samo redni servisi in to je to. pa tudi za tistih 75 konjev je kr presenetljivo dobro sla. :D

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Napisal/-a erixon Po apr 20, 2009 9:46 pm

Noa vto je 2.0 DTI tako ta tu mislim da ne bo težav. Bom za hec vzel avto za dva ali tri dni na probo pa povem kako naprej.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To apr 21, 2009 4:47 am

@chevy
imaš prav da se naj izogiba 1.7dti motorju ker ni bogvekaj ampak tuki ti pa ne dam prov,
da žre k 2.0 120 konjev! jo imam že dve leti in pol pa res malo pije za tako zastareli motor. sicer nisem divjak ampak če je kej dobrga na moji astri je to poraba !

@erixon
mislim da so ti že odgovorili na nekaj pomembnih vprašanj zato če se ti zdi avto kul ga kr vzem. je pa razlika med puntotom in tole velika!
uspešen nakup ti želim!
lp

Uporabniški avatar
Doktor
Novinec

Napisal/-a Doktor To apr 21, 2009 7:36 am

Stari "predpotopni" dizli imajo kar nekaj dobrih lastnosti - so preprosti, robustni, veliko bolj trpežni za slabo nafto, vodo in ostalo "svinjarijo".

Kdor upa preživeti trušč in anemičnost si lahko obeta dober nakup.

LP

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy To apr 21, 2009 2:15 pm

King1 je napisal/-a:@chevy
imaš prav da se naj izogiba 1.7dti motorju ker ni bogvekaj ampak tuki ti pa ne dam prov,
da žre k 2.0 120 konjev! jo imam že dve leti in pol pa res malo pije za tako zastareli motor. sicer nisem divjak ampak če je kej dobrga na moji astri je to poraba !

Mislil, sem na 1.7 DT 50 kW glede porabe ;)
1.7 DTI 55 kW je veliko boljši in tišji :)

lp

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To apr 21, 2009 2:20 pm

@chevy

my bad nisem vedel da si mislu un motor! tistega pa ne poznam tako da imaš ti verjetno prav!
lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov