Eno so pocket-rocketi... Clio RS, Corsa OPC, Fiesta ST, Polo GTI. Verjetno super zadevce za igranje na cesti... Potem imaš t.i. Hot-hatche, ki imajo malo več prostora, so dejansko lahko uporabni tudi kot družinski avtomobili... z določenimi zadržki.
Za Focusa ST ti lahko jaz povem nekaj stvari... tehnikalije upam da poznaš. Vozne lastnosti avta so odlične... zelo nevtralen na cesti, meja zdrsa včasih tako daleč, da enostavno ne upaš peljat tako hitro skozi kak ovinek... uhajanje sprednjega konca je zelo predvidljivo. Ob lift-offu v ovinku pa včasih zadek malo trzne... vse pod kontrolo. ESP posega v vožnjo relativno pozno. Pri pospeševanjih iz ovinkov se moraš včasih malo poprijet z volanom... Volan daje dosti informacij... imaš pa tudi možnost nastavitve trdote volana (sport, confort, normal). Atvo je še kar trd, predvsem se čutijo kratke luknje. Kar mene najbolj navdušuje je razpon navora... lahko si precej len na menjalniku. 320 Nm maš od 1600 obratov naprej. No, potem je tu zvok... vsekakor prednost pred ostalimi 4 cilinderci. Ma pa to svoje slabosti... poraba. Moja povprečna 11 litrov... pa vozim umirjeno. Sem pa spravil povprečno porabo na kakšnih "hitrih" odsekih tud konkretno preko 20 litrov.... ampak če kupuješ tak avto, potem verjetno preveč povdarka na porabo ne daješ.
Notranjost... ne vem kaj toliko hvalite razne BMWje, AUDIje... razlika v kvaliteti materialov vsekakor je, ampak nikako ni takšna, da bi upravičevala tolikšno razliko v ceni... oziroma vsaj meni to ni toliko pomembno. Notranjost je simpatična, ni pa nek dizajnerski biser... zame sta v takem avtu bistvena volan, sedež in menjalnik. Prva dva sta odlična, menjalnik občasno nenatančen (ali pa sem jaz včasih neučakan

). Malo me le moti način preklapljanja sedeža za vstop na zadnjo klop... nepomembno. Aja, še ena stvar... ob vseh dolgočasnih barvah večine avtomobilskih proizvajalcev, imaš pri ST-ju eno ki lepo izstopa iz množice... če ti je to seveda všeč. Jaz sem se v to oranžno zaljubil na prvi pogled... še gate imam oranžne.
Ko sem govoril o družinskem avtu... ST nima ravno največjega prtljažnika, sploh če imaš rezervno gumo (namesto kita za popravilo pnevmatike).
Torej... verjetno precej realna ocena bi bila:
(+): - vozne lastnosti
- cena
- zvok
(-): - poraba
- majhen tank (to dvoje gre skupaj

ops: )
- preklop prednjih sedežev
- odpiranje oz. predvsem zapiranje sprednih šip
LP U