Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sasitikade
Nov uporabnik

Chrysler Grand Voyager ali Ford Galaxy

Napisal/-a sasitikade Sr maj 06, 2009 9:44 am

Odločamo se o nakupu rabljenega avtomobila. Ker imamo več otrok, pa tudi prostor za prtljago mora biti velik, se odločamo med: Chrysler Grand Voyager ali pa Ford Galaxy. Zanimajo me vaše izkušnje, kako je kaj z vzdržljivostjo, na kaj moram paziti pri nakupu, oz. če imajo kakšne specifične napake... Hvala
Saska

Luks1
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a Luks1 Sr maj 06, 2009 10:47 am

Moje mnenje:
Odvisno, koliko otrok se bo vozilo v avtu. Za tri otroke je Galaxy dovolj velik, za štiri ali celo pet, pa je Grand Voyager bolj prostoren, saj je tudi kakih 30+ cm daljši in ostane nekaj prostora za prtljago. Galaxy ima lažje prilagodljivo notranjost, saj je vsak sedež možno posamično premikat in odstranit iz avta, Voyager pa ima zadaj enotno klop, kolikor jaz vem.
Če se odločate za Galaxy do leta 2006, je smiselno pogledat še za VW Sharana in Seata Alhambro, saj so identični avti z različnimi značkami. Med temi "trojčki" bi se najbrž lažje našlo ohranjenega, saj je večji izbor rabljenih, kot pa pri Voyagerjih.

Zanesljivost rabljenega avta pa je zelo odvisna od prejšnjih lastnikov.

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Sr maj 06, 2009 12:50 pm

letnik, cena, ...?

sasitikade
Nov uporabnik

Re: Chrysler Grand Voyager ali Ford Galaxy

Napisal/-a sasitikade Sr maj 06, 2009 2:19 pm

sasitikade je napisal/-a:Odločamo se o nakupu rabljenega avtomobila. Ker imamo več otrok, pa tudi prostor za prtljago mora biti velik, se odločamo med: Chrysler Grand Voyager ali pa Ford Galaxy. Zanimajo me vaše izkušnje, kako je kaj z vzdržljivostjo, na kaj moram paziti pri nakupu, oz. če imajo kakšne specifične napake... Hvala

Tam nekje do 10.000 evrov...
Saska

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo Sr maj 06, 2009 2:25 pm

Kot uporabnik galaxyja '02 ti lahko dam nekaj splošnih informacij(isto sicer velja za sharana in alhambro:
-avto na splošno je soliden, ni večjih felerjev, je pa precej drobnarij ki jih moraš vzet v zakup (hitro pobira gume, stabilizatorčke spredaj menjuješ na 30kkm, kakšen čriček se najde, precej je težav z gretjem pozimi...) Ne vem sicer kako je z zanesljivostjo voyagerja. Generalno gledano pa je galaxy zanesljiv avto.
-če vzameš dizla (115km je za osnovo tam tam, 130 je ravno prav-sicer VW mašina v vseh modelih) te bo presenetil z nizko porabo. (pri nas med 6 in 7 litri, če paziš tudi malo manj).
-prostornost: v kolikor ne rabiš tretje vrste sedežev je prtljažni prostor ogromen,
v kolikor daš not pa še zadnja dva sedeža, pa je le zasilen (2-3 kufri) in rabiš za daljše poti še trugo, ki pa ni praktična, ker rabiš zraven še lojtrco da prideš do nje...
-prilagodljivost: odlična: vsak sedež je individualen in imaš veliko možnih konfiguracij, tudi prestavljanje/odstranjevanje sedežev je povsem enostavno. V kolikor pobereš ven vseh zadnjih 5 sedežev imaš že skoraj kombi...

Pa še to: realna cena za ohranjen galaxy letnika 2002 ali 2003 je trenutno okrog 8.000 do 9.000 eur, za novejšega 2004 ali 2005 pa 10.000-11.000. Za ta denar bi mogu dobit dobro ohranjenega - cene na a-netu pa so povečini preterane, tako da v vsakem primeru odštej 10-15% nastavljeni ceni...

EDIT: so cene še padle v zadnjih mesecih, tako da moraš za 8k dobit dobro ohranjen letnik 03 ali!
Zadnjič spremenil GoGo, dne Sr maj 06, 2009 2:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep dan!

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr maj 06, 2009 2:30 pm

Vsekakor Granda! Veliko več udobja in prostora! 3.3lmotor ali 3.8l bencinar, odlična stroja. Morda celo z AWD pogonom.
Galaxy je kot vožnja z lojternim vozom.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr maj 06, 2009 2:36 pm

Chrysler Grand Voyager:
vzržljivost in udobje > +
poraba - benzinc > -
poraba - dizel > +

VW Galaxy:
TDI motor, poraba > +
glasen klenkajoč > -
trd, manj udoben > -

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr maj 06, 2009 2:49 pm

chevy.. pozabil si dodati (glede na to da bo otroke vozil), da je Voyager porazen na testih varnosti. katastrofa po celi črti. glede na uradne številke se tudi poraba ne mora kosati- o dizlih govorim...

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Napisal/-a GoGo Sr maj 06, 2009 3:02 pm

cruiser1 je napisal/-a:Vsekakor Granda! Veliko več udobja in prostora! 3.3lmotor ali 3.8l bencinar, odlična stroja. Morda celo z AWD pogonom.

Verjamem, da je voyager, vendar...
Koliko si se prevozil z galaxyjem, da si ga označil za lojtrni voz? :)
Ni višek udobja, je pa povsem OK. In mislim da ima vozne lastnosti (predvsem lega v ovinkih) precej boljše kot voyager.

Chryslerjeva 3.3 in 3.8 agregata sta dobra, vendar pa primerjava stroškov vožnje
pokaže . Če predpostavljamo, da galaxy TDI v povprečju porabi 7litrov dizla, voyager pa ob istem režimu 11 litrov bencina, je strošek goriva za 1000 prevoženih kilometrih ob trenutnih cenah za posemazen avto tak:

galaxy: 70 litrov dizla x 0.989= 69,23 EUR
voyager:110 litrov bencina x 1.008= 110,88 EUR

Pri 10.000 km je razlike dobrih 400 EUR,
pri povprečnih 30.000km na leto pa 1.200 eur
Pri mojih in ženinih kilometrih z galaxyjem bi bila ta razlika na letni ravni že čez 2000 EUR, to pa se že pozna.
Če je malo kilometrov letno pa se strinjam da to ne igra vloge.

Na področju varnosti ni noben biser...Voyager letnik 07 ima 1,5 zvezdice galaxy (oz. sharan) letnik 99 pa 3. (mislim da je bil novejši model nekoliko izboljšan.
Nobeden ne blesti, vendar je voyager dobil zeloo slabo oceno...
Lep dan!

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr maj 06, 2009 3:06 pm

OFF
Če se mislite zaletavat si kupite oklepnike. Včasih smo se vozili v avtih, ki so imeli 0 zvezdice in šli na morje + 2 majhna otroka.

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Napisal/-a GoGo Sr maj 06, 2009 3:15 pm

chevy je napisal/-a:OFF
Če se mislite zaletavat si kupite oklepnike. Včasih smo se vozili v avtih, ki so imeli 0 zvezdice in šli na morje + 2 majhna otroka.

Chevy, danes so razmere malo drugačne kot pred 20, 30, 40 leti...
Noben si ne kup avta za zaletavat, nesreča se lahko zgodi pa če še tako paziš.
Ko boš imel otroke, boš tudi ti ob takih in podobnih nakupih mal pogledal na to, verjemi... ;)

nočem pomislit da bi zaradi tega, ker bi nevede (ali zaradi brezbrižnosti) kupil avto, ki je izrazito manj varen od konkurence, otroci ostali sirote...razlike so lahko take,
da že pri hitrostih okrog 60 kmh pomenijo razliko med življenjem in...
Lep dan!

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr maj 06, 2009 3:36 pm

naprimer z reno 5 ane chevy :D Če se prav spomnim se nisi ti zaletaval, imel pa kar veliko srečo v nesreči ane? :P
Zadnjič spremenil M4rko, dne Sr maj 06, 2009 3:38 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr maj 06, 2009 3:37 pm

GoGo je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Vsekakor Granda! Veliko več udobja in prostora! 3.3lmotor ali 3.8l bencinar, odlična stroja. Morda celo z AWD pogonom.

Verjamem, da je voyager, vendar...
Koliko si se prevozil z galaxyjem, da si ga označil za lojtrni voz? :)
Ni višek udobja, je pa povsem OK. In mislim da ima vozne lastnosti (predvsem lega v ovinkih) precej boljše kot voyager.

Pri 10.000 km je razlike dobrih 400 EUR,
pri povprečnih 30.000km na leto pa 1.200 eur
Pri mojih in ženinih kilometrih z galaxyjem bi bila ta razlika na letni ravni že čez 2000 EUR, to pa se že pozna.
Če je malo kilometrov letno pa se strinjam da to ne igra vloge.

Na področju varnosti ni noben biser...Voyager letnik 07 ima 1,5 zvezdice galaxy (oz. sharan) letnik 99 pa 3. (mislim da je bil novejši model nekoliko izboljšan.
Nobeden ne blesti, vendar je voyager dobil zeloo slabo oceno...

Večkrat sem vozil chryslerja, galaxyija in sharana pa res zelo malo vendar, ko se presedeš iz voyegarja v drugadva je razlika res ogromna. Vozne lastnosti ima galaxy res mogoče boljše, tu se ne mislim pregovarjat ampak veliko je tudi kaj se navadiš in meni voyager bolj odgovarja. Tudi avtomatski menjalnik v voyegarju je zakon in vožnja je res udobna.
Poraba bencinarjev je res večja. kot si napisal mora to vsak pri sebi razčistit kaj se splača (če se res kaj splača)! Jaz pravim, da z dizlom ne prišparaš neke omembe vredne vsote (če sploh kaj) glede na vse skupaj. Ampak to je samo moje mnenje!! Kdor misli drugače naj kupi dizla!

O varnosti pa jaz res ne vem nič. Testov ne poznam. A morda kdo ve kako so se dejansko obnesli te avtomobili v pravih nesrečah? Mislim za oba avta galaxy in voyegar.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr maj 06, 2009 3:39 pm

M4rko je napisal/-a:naprimer z reno 5 ane chevy :D Če se prav spomnim se nisi ti zaletaval, imel pa kar veliko srečo v nesreči ane? :P

Se ne zaletavam :)
Mene zrivajo s ceste :? Sem imel srečo res :)

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr maj 06, 2009 3:42 pm

no sej.. noben se ne zaletava.. a se hitro lahko znajdemo v taki situaciji.. tako da okepnik sploh ni slaba ideja :P

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr maj 06, 2009 6:44 pm

Off: Kmalu bodo patrije zelo poceni, se splača malo počekirat :lol:
Slika

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr maj 06, 2009 6:51 pm

ja bi vzel alhambro/sharana/galaxya, največ pa iz tega razloga ker je voyager pomoje kot bi kupil hišo. nikakor se ga ne moreš znebit ko se ga hočeš.

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Sr maj 06, 2009 6:56 pm

absolutno forda!! nisi slučajno te ameriške jajce, ki kurijo da boš skos na bencinski, vreden praktično nič. Deli dragi, servisa nobenga pametnega, skratka daleč od teh starejših američanov. kot je bit tist le baron, mislim zastonj ga nobedn noče. nekdo je napisu vzemi 3.8 mislim haloo! forda vzemi dobro ohranjenga pa pusti dobesedno te ameriške jajce pri miru.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr maj 06, 2009 7:53 pm

Fiatfan je napisal/-a:absolutno forda!! nisi slučajno te ameriške jajce, ki kurijo da boš skos na bencinski, vreden praktično nič. Deli dragi, servisa nobenga pametnega, skratka daleč od teh starejših američanov. kot je bit tist le baron, mislim zastonj ga nobedn noče. nekdo je napisu vzemi 3.8 mislim haloo! forda vzemi dobro ohranjenga pa pusti dobesedno te ameriške jajce pri miru.

Vprašanje se nanaša na izkušnje, velikost in vzdržljivost. Jaz lahko rečem, da sta 3.3l in 3.8l motor odlična in vzdržljiva in imata več, kot dovolj moči, da je vožnja še vedno prijetna in se motor ne "matra" tudi če je polno naložen. Grand ima več prostora in udobja.
Druge omejitve (bencin, dizel, motor...) niso bile omenjene zato sem predlagal kar pač sem.
Voygerja se dobi tudi z 2.4l bencincem vendar jaz tega motorja ne poznam vendar sem prepričan, da je prešvoh. in pa tudi z dizel 2.5l in 2.8l motorjem, ki je evropski tudi tadva ne poznam.
Men se pač 2 litra goriva gor ali pa dol ne zdita omembe vredna, če ima vozilo druge pluse.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr maj 06, 2009 7:59 pm

jest bi vzel forda!
uspešen nakup ti želim.
lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov