Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

rabljeni: Golf V vs. Passat, zanimiva primerjava cen

Napisal/-a sonic Če maj 14, 2009 3:26 pm

Iz dolgčasa sem šel zadnjič malo pregledat na avto.net, koliko naj bi bil moj Golf V 1.9 TDI trenutno vreden.
Se mi je kar malo povesil nos, saj so že oglaševane cene nižje, kot bi si želel - nekje 13-15 k EUR.

Po drugi strani pa so oglaševane cene Passatov (Variant- se pravi karavan) prav tako nizke: Passat variant istega letnika kot moj golf (2007) ima skorajda isto ceno (ob enakem motorju in podobni opremi).
Če bi se sprijaznil z leto ali dve starejšim avtom od sedanjega (se pravi 2005, 2006), pa bi za svojega golfa dobil Passat karavana celo z 2.0 TDI, DSG menjalnikom in ful opreme.

V čem je tukaj fora - ali večjim/dražjim avtom res cena pade toliko hitreje kot manjšim/cenejšim?

Ker bi mi trenutno prav prišel večji avto (enoprostorec ali karavan), sem začel razmišljati o podobni menjavi.
Bi se mi splačalo ali sem kaj spregledal?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če maj 14, 2009 4:08 pm

Imas prav... Problem je le v tem, da passat s tem motorjem je kar precej podhranjen. Sploh ko ga mal nalozis..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če maj 14, 2009 4:10 pm

Gleda na trenutno situacijo je pomojem to normalno. Manjših avtov je vedno več v primerjavi z večjimi, torej je povpraševanje po manjših večje in posledično držanje cene boljše.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če maj 14, 2009 5:54 pm

Situacija ni nič drugačna kot pred gospodarsko krizo. Sam se takrat misil kupiti rabljenega golfa, a sem raje dodal 1500 € in kupil močnejšega in bolje opremljenega Passata - pa ne na račun slabe ohranjenosti ali kaj drugega - enostavo so golfi bistveno precenjeni.

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Pe maj 15, 2009 6:20 am

Golf ima trenutno zelo visoko ceno... amapk za 15k ga skoraj nobene ne proda... moraš vedeti da je bila 2 meseca nazaj akcija za 15,2 k€ za novega dizla z zelo lepo opremo. Dve leti star golf je realno vreden nekje 12k€ če je re lep... ;)

Passat je pa svojevrstni fenomen glede cene, saj dobiš novega za dobrih 23k€... plus nasldnje leto se obeta nov...

In ja... veliki avtomobili zgublja ceno veliko hitreje kot pa manjši...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 8:21 am

a_sist je napisal/-a:Imas prav... Problem je le v tem, da passat s tem motorjem je kar precej podhranjen. Sploh ko ga mal nalozis..
Verjetno misliš na 1.9 TDI (105 KM)?
Glede tega bi ti kar verjel, ta mašina je za golfa še ravno dovolj, za passata pa morda ne več.
Sicer se 105-konjski TDI kar lepo obnese v touranu, ki je težji od golfa - ampak zaradi krajših prestavnih razmerij, kar za sabo povleče višje obrate motorja pri 130 kmh na avtocesti (na hrup sicer to ne vpliva dosti, ker je motor touranu bolje zvočno izoliran).

Kako je glede tega v passatu? No delno že vem, da se motorja skoraj ne sliši (sem se enkrat peljal v taksiju)

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 8:24 am

mito155 je napisal/-a:Golf ima trenutno zelo visoko ceno... amapk za 15k ga skoraj nobene ne proda... moraš vedeti da je bila 2 meseca nazaj akcija za 15,2 k€ za novega dizla z zelo lepo opremo. Dve leti star golf je realno vreden nekje 12k€ če je re lep... ;)
Z zadnjim stavkom me nisi ravno razveselil : :cry:
Ampak bo najbrž kar držalo.
Še vedno pa najbrž velja, da so cene passatov podobne/enake - gledam sicer oglaševane cene, ki kot vemo niso čisto realne, ampak to potem velja za in golfa in za passata, tako da smo tam nekje...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 8:27 am

Pa še eno vprašanje: imata golf V in trenutni passat enake dimenzije platišč in pnevmatik, če so 16"?

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Pe maj 15, 2009 9:32 am

sonic je napisal/-a:
mito155 je napisal/-a:Golf ima trenutno zelo visoko ceno... amapk za 15k ga skoraj nobene ne proda... moraš vedeti da je bila 2 meseca nazaj akcija za 15,2 k€ za novega dizla z zelo lepo opremo. Dve leti star golf je realno vreden nekje 12k€ če je re lep... ;)
Z zadnjim stavkom me nisi ravno razveselil : :cry:
Ampak bo najbrž kar držalo.
Še vedno pa najbrž velja, da so cene passatov podobne/enake - gledam sicer oglaševane cene, ki kot vemo niso čisto realne, ampak to potem velja za in golfa in za passata, tako da smo tam nekje...

eno je prodajati, drugo pa prodati... ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 10:44 am

Mito, vem kakšna je razlika med 'prodajati' in 'prodati' 8)

In saj ravno to hočem ugotoviti:
naprimer nekdo oglašuje golfa za 14k EUR , nekdo drug pa passata za prav tako 14k EUR.
Za golfa bo prvi morda potem dejansko dobil cca 12k namesto željenih 14k - kaj pa lastnik pasata, ali bo zanj dobil oglaševanih 14k ali se bo moral tudi zadovoljiti s cca 12k EUR, tako kot prodajalec golfa?

Oziroma če pogledamo z druge strani: tisti ki prodaja golfa, mora pristati na znižanje cene - ali lahko podobno pričakuje tudi, ko zamenja vlogo in postane on kupec?

Skratka, ali se da pri kupovanju passata doseči podobno znižanje (glede na oglaševano ceno) kot pri golfu)? Verjetno da ja? Ali ne?

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe maj 15, 2009 10:53 am

Vse je odvisno od prodajalca, če nekdo hoče met 14 k € jih bo mogoče na koncu tud dobil, mogoče bo pršlo pa 100 kupcev in vsak bo dal največ 13. Potem pride pa 101 in brez problema odšteje 14 in si misl kako ugodno je dobil avto. Sicer je veliko bolj verjejtna prva opcija ampak tud druga ni izključena (sem jo doživel sam).

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 2:09 pm

Strokovnjak je napisal/-a:Situacija ni nič drugačna kot pred gospodarsko krizo. Sam se takrat misil kupiti rabljenega golfa, a sem raje dodal 1500 € in kupil močnejšega in bolje opremljenega Passata - pa ne na račun slabe ohranjenosti ali kaj drugega - enostavo so golfi bistveno precenjeni.
Lahko poveš kaj več podrobnosti, predvsem o passatu, kakšne so izkušnje? Kje pa si kupil?

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe maj 15, 2009 6:54 pm

Ja in ne.

Na začetku so bile na passatu gume 205/55/16, ki so enake kot pri golfu, zdaj so na novih passatih 215/55/16, če se ne motim. :?

Je pa res, da vsi dajejo 205/55/16.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Pe maj 15, 2009 7:27 pm

sonic je napisal/-a:
Strokovnjak je napisal/-a:Situacija ni nič drugačna kot pred gospodarsko krizo. Sam se takrat misil kupiti rabljenega golfa, a sem raje dodal 1500 € in kupil močnejšega in bolje opremljenega Passata - pa ne na račun slabe ohranjenosti ali kaj drugega - enostavo so golfi bistveno precenjeni.
Lahko poveš kaj več podrobnosti, predvsem o passatu, kakšne so izkušnje? Kje pa si kupil?

Passat TDI 96kW, limuzina Highline, krom paket, 6x airbag, črno usnje + alkantara, gretje sedežev, radio + cd menjalec, servisna knjiga + računi servisov + račun novega vozila in račun komisijske prodaje drugemu lastniku, nov kupljen v Porsche Koper. Kupil od drugega lastnika, pred tem sem ga celega premeril z merilcem debeline laka. ... Ko sem ga kupil je imel 88000 km, star pa je bil slabih 5 let. Negativnih presenečenj nobenih, v slabem letu in pol mi je crknila sklopka alternatorja in senzor temperature vode - tipične bolezni teh avtov. Pije mi cca 6 litrov, pozimi malo več, poleti malo manj, večinoma ga vozim po AC, po omejitvah. Na skupaj 40.000 km se moral doliti 1 liter olja - TDI mašine ga rade kaj srknejo. Iskal sem ga 3 do 4 mesece, ponudbo raznih preprodajalcev sem totalno ignoriral.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 8:21 pm

Hvala za info.
Če prav razumem, si torej kupil prejšnjo generacijo?
Se pravi, se splača najti primerek, ki ga prodaja privat lastnik sam.

Na skupaj 40.000 km se moral doliti 1 liter olja - TDI mašine ga rade kaj srknejo
Hehe, to pa vem.S TDI motorjem moraš vedno v prtljažniku imeti eno plastenko olja.... :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe maj 15, 2009 8:53 pm

Čisto po domače rečeno, zakaj so jim cene padle: Pač ljudje so kapirali (razen nekaterih izjem) da za mnogo manj evrov, dobiš dosti bolje opremljen, in dosti bolj zanesliv avtomobil kot je VW. Tako da drugega, kot cene spustiti jim že ni preostalo.
PS: Se opravičuje usem ki imate VW. Ampak pač resnica včasih boli ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
shaggx
Stalni uporabnik

Napisal/-a shaggx Pe maj 15, 2009 9:23 pm

boli tudi to da se pri vsaki znamki najde kakšen avtomobil z serijsko napako. in v našem, naselju imamo primer ko smo mi kupili passata uvoženega, po usej verjetnosti zbiti km pa nam je 6 let BP, od sošolca fotr kupu enakega pasata z enako mašino, opremo pa use pa je nonstop nekaj crkovalo
aja ta pasat je bil kupljen nov
Slika
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 10:54 pm

lancia hf je napisal/-a:Čisto po domače rečeno, zakaj so jim cene padle: Pač ljudje so kapirali (razen nekaterih izjem) da za mnogo manj evrov, dobiš dosti bolje opremljen, in dosti bolj zanesliv avtomobil kot je VW. Tako da drugega, kot cene spustiti jim že ni preostalo.
V imenu vseh lastnikov VW se globoko zahvaljujemo za vaše neprecenljive bisere modrosti glede zavrženosti znamke VW. Še zlasti, ker ste nam te iskrice vaše vsevednosti blagovolili prostovoljno nakloniti, ne da bi vas za to prosili.
Najodličneje vas pozdravljamo, ponižno upajoč na še kakšen očetovski nasvet s strani občudovanega guruja, ki vozi 20 let star italijanski avto.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak So maj 16, 2009 9:50 am

Ja avto je modelsko leto 2003. Zbiral pa sem med golfom IV in passati od 2001 naprej. In ja, izogibaj se VSEH preprodajalcev, brez izjeme.

Nevem kaj pa eni tupite od drugih znamkah, govora je o VW. Vsak si kupi tisto kar želi. Vedno pa lastniki ceješih vozil solijo pamet drugim, kako so naredili bolj racionalen nakup in podobne fore. Kdor si pač lahko kupi VW naj si ga, kdor pa ne, pač ne.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne maj 17, 2009 8:02 pm

sonic je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Čisto po domače rečeno, zakaj so jim cene padle: Pač ljudje so kapirali (razen nekaterih izjem) da za mnogo manj evrov, dobiš dosti bolje opremljen, in dosti bolj zanesliv avtomobil kot je VW. Tako da drugega, kot cene spustiti jim že ni preostalo.
V imenu vseh lastnikov VW se globoko zahvaljujemo za vaše neprecenljive bisere modrosti glede zavrženosti znamke VW. Še zlasti, ker ste nam te iskrice vaše vsevednosti blagovolili prostovoljno nakloniti, ne da bi vas za to prosili.
Najodličneje vas pozdravljamo, ponižno upajoč na še kakšen očetovski nasvet s strani občudovanega guruja, ki vozi 20 let star italijanski avto.

Se ponovno opravičujem, če sem slučajno pozabil odebeliti oklepaj, (da bi nekateri malo bolje prebrali, kar je: (v njem pše vse)) Tudi če vozi 20 let starega italiana :P
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov