Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Ford Focus 1.6 vs. Citroen Xsara 1.6

Napisal/-a DragonForce So jun 27, 2009 8:42 am

Pozdravljeni,

Zanimam se za nakup 2. avtomobila pri hiši in sem gledal tale dva.
Bila bi letnik 1999 ali 2000.
Motor bi bil 1.6, ker mi je 1.4 vseeno premalo.
Zdaj me pa zanima, kaj vi mislite, kateri se bolj splača.
Citroen mi je bolj všeč po obliki in interieru (in je malo cenejši), o Fordu imam pa nasploh nek boljši občutek.

Hvala vsem vnaprej za odgovore

LP

slodreamer
Nov uporabnik

Napisal/-a slodreamer So jun 27, 2009 9:57 am

hehe, pri meni je pa ravno obratno, mi je focus bolj všeč sam se mi zdi da je xsara mal cenejša za vzdrževat pa tudi lastniki jo hvalijo glede udobja in vzdržljivosti. Sevede pa je tud focus dober, sam podvozje (roke ali kaj) se lahko dotraja ob bolj agresivni vožnji skozi ovinke.

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan So jun 27, 2009 10:47 am

js bi osebno raje forda. na sploh se mi zdi novejši avto.
lp

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce So jun 27, 2009 11:56 am

Hvala, obema za odgovor.

Glede Citroena; Lastniki jih zelo hvalijo in potem jih večina ostane še naprej pri Citroenu. Pohvaljio udobje, kar je meni pomembno in vzdrževanje.

Gleda Focusa pa zelo hvalijo nepokvarljivost in vozne lastnosti.

Zato se še odločam, ker sta si avtomobila nekako podobna.

Pri poglavju varnost je pa drugače...

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M So jun 27, 2009 12:19 pm

Imel sem Focusa 1.6, mislim da 2002. Zelo slaba izkušnja kar se tiče okvar, precej rje, pa tudi vožnja sama me ni ravno navdušila. Na splošno se pojavljajo mnenja, da naj bi imel Focus najboljšo lego na cesti v svojem razredu. No, meni se niti približno ne zdi tako, je pa res, da sem navajen vsaj razreda večjih...

Xsare ne morem komentirati, ker je še nisem vozil, je pa zame osebno občutno premehka. Sem eden od tistih, ki udobja avtomatično ne povezuje z mehkobo...

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan So jun 27, 2009 12:30 pm

hmm da bi bla pr 02 rja, je zelo čudno, verjeno je bil razbit potem pa slabo zrihtan, tako je največkrat.
bravo l. 97 ni popolnoma nič rjav, razen podvozje,ki se pa izolira, zato mi je čudno da bi biu ford 02. Res pa je, da fordov pleh ni nevem kaj, sam imamo doma mondea 05 letnik in se pod pokrovom motorja, že kje pa kje najde rjasta krasta, kar je nekoliko čudno za dokaj nov avto.
lp

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So jun 27, 2009 12:40 pm

Nekateri Fordi so rjaveli pod prtljažnimi vrati, motornim prostorim, na notranji strani vrat (odtočni kanali v vratih)... tudi Mazde, Vectre, MB... pač, slaba zaščita v tovarni. Edino pri Mazdi so to zrihtali pod garancijo. Ostali so se pa zgovarjali na prerjavenje (luknja v plehu).
Je bilo veliko o tem napisano na forumu.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce So jun 27, 2009 12:51 pm

Glede rje nisem še slišal, da bi Focus rjavel.
Jaz imam rad udoben (verjetno bolje mehek) avto.
Me pa zanima glede varnosti.

Ali je Citroen res tako nevaren, saj ima samo 3 zvezdice, se mi zdi?
Pleha nisem še nikoli potipal, da bi ocenil trdoto.
Focusa sem že in se mi zdi kar trd pleh.

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M So jun 27, 2009 3:00 pm

Focus 02 je rjavel, prevsem spodaj na vratih, pa tudi na pragovih. Nikoli ni bil zaleten. No, rjavel je tudi Mondeo 2001...

Trdota pleha nima popolnoma nobene zveze z varnostjo.

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan So jun 27, 2009 4:36 pm

Tako je, trdota pleha nima popolnoma nič veze z varnostjo. Napr audi a6 ima na sprednjih blatnikih takšen pleh kot papir, pa vendar ima 5 zvezdic. Pri varnosti je pomembna ojačitev podvodja, predvsem sprednji in zadnji del, za bočni trk pa predel vrat. Torej konstrukcija more biti kar se da toga in od tega je odvisna varnost avta. Nekdo bi lahko rekel za reno laguno da je popolnoma ne varen avto,saj so sprednji blatniki plastični in se upogibajo kot papir, pa vendar vsi vemo da ima 5 zvezdic.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So jun 27, 2009 4:50 pm

Glede Citroena; Lastniki jih zelo hvalijo in potem jih večina ostane še naprej pri Citroenu.
Pri marsikateri znamki ljudje ostanejo veliko let - vendar ne zato, ker bi bila tako dobra. Problem je drugje - ko želijo menjati avto, ga težko prodajo za kolikor-toliko normalno ceno, v promet ga spravijo le preko 'staro-za-novo' shem trgovcev novih vozil. En bivši sosed je tako leta menjaval razne Forde, pa nikoli ni nad nobenim svojim avtom kazal nekega posebnega navdušenja....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 So jun 27, 2009 5:22 pm

Fiatfan je napisal/-a:Tako je, trdota pleha nima popolnoma nič veze z varnostjo. Napr audi a6 ima na sprednjih blatnikih takšen pleh kot papir, pa vendar ima 5 zvezdic. Pri varnosti je pomembna ojačitev podvodja, predvsem sprednji in zadnji del, za bočni trk pa predel vrat. Torej konstrukcija more biti kar se da toga in od tega je odvisna varnost avta. Nekdo bi lahko rekel za reno laguno da je popolnoma ne varen avto,saj so sprednji blatniki plastični in se upogibajo kot papir, pa vendar vsi vemo da ima 5 zvezdic.

tu bi se strinjal z uporabnikom in vedi , da je pleh pravzaprav obleka skozi katero isto boli, če te nekdo udari kot brez nje.
glede vprašanja pa meni se xsara veliko bolj dopade po zunanjosti in notranjosti kot ford a vendarle vsak od njiju ima svoje prednosti in slabosti. če gre za drugi avto pri hiši verjamem, da enega že imate in bo ta drugi samo za občasne oz. krajše vožnje. v tem primeru bi jest gledal samo na ohranjenost in zgodovino avta, če je le ta poznana in bi kupil tistega, ki je lepše ohranjen.

uspešen nakup želim.
lp

jony
Novinec

Napisal/-a jony So jun 27, 2009 6:51 pm

mam focusa 2001 letnik 1.6 bencin. Rjo imam na vseh štirih vratih spodaj na robovih. Zadnji blatniki rjavijo, rjavi tudi zadaj na vratih prtljažnika. Avto je od prvega lastnika in preverjeno nekaramboliran ali kakorkoli štrihan. Avto ima pač serijsko napako na vratih, luknje pri kanalu za vodu so narejene previsoko. Dvakrat sem že reklamiral zadevo ampak je blo čez par mesecev isto. Zna crknt kakšna cinkšpula, ventil prostega teka, trenutno se ubadam s kompresoejem klime. Cukanja mi ne znajo odpravit na nobenem servisu. (oni bi kar vse menjaval). Na splošno mi z avtom nisem zadovoljen, je pa tudi res da je že 8 let star in ni nov. Aja, deli so pa dražji kot za citroena.

LP

Uporabniški avatar
MSrougeZX
Novinec

Kraj: Lendava

Napisal/-a MSrougeZX So jun 27, 2009 8:59 pm

Moj glas gre za xsaro. Najbolje je da se pelješ z obema pa boš videl. Xsara je bolj udobna definitivno. Pa tudi manj pokuri kot focus. Deli za xsaro so poceni. Zdi se mi, da jo dobiš ceneje kot focusa pa tudi več opreme ima serijsko. Aja, xsare ne rjavijo.
Laguna coupe 2.0 dci 2013
C4 Cactus Shine 1.2T 110 2018

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce So jun 27, 2009 9:52 pm

Res hvala vsem, da ste se potrudili za opis avtomobilov.

Tako je, pri hiši že imamo (imam :)) Volva S40 in ta avtomobil bi bil za ženo in sinove.

O avtomobilih ste res napisali veliko uporabnih stvari.
Za Focusa nisem vedel, da tako rjavi. Imel sem nekje v glavi, da je to soliden, nepokvarljiv avtomobil.
Ste pa začuda zelo pohvalili Xsaro, kar pa nisem mislil da se bo zgodilo.

Moja mnenja so bolj nagnjena sedaj k Xsari, tudi zaradi delov, porabe in udobja.
(vse za ženo :))

Me pa še zanima, če kdo ve, kako se je kakšna Xsara obnesla v kakšni nesreči in zanima me še, v kateri razred avtomobilov sploh spada Xsara. Zdi se mi, da je v kategoriji Golfa, Focusa, Megana...??
Popravite me, če se motim

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black So jun 27, 2009 10:47 pm

Joj,Focusi in nasploh vsi Fordi do nekje 2005 so rjavi kot lisice, vsi po vrsti.
Vem, ker jih popravljamo pod garancijo...

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce So jun 27, 2009 10:58 pm

Torej me zanima še glede varnosti. Varnost mi je kar pomembna.
Če poznate koga, ki je imel Xsaro in je imel nesrečo z njo, kako se je avto obnesel, ali je to varen avto.
Sem malo skeptičen do Citroenov, čeprav kar naprej berem na forumih, da imajo francozi varne avtomobile.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So jun 27, 2009 11:18 pm

Sej ne morejo ti uporabniki povedat, kak se je avto obnesel v nesreči.
En ti bo reku, da je bil avto totalka pri trčenjupri 15 km/h, ker so šli kaki nosilci, odbijač, luči hauba pa še kaka reč.
Drugi ti bo reku, da je prezivel trčenje na AC pri 130 km/h, kar seveda ni res.

Podobnega leta so prišli ven, tako da bi mogli bit neki podobnega v varnosti.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M So jun 27, 2009 11:38 pm

Varnost je dokaj povprečna.

KLIK

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Ne jun 28, 2009 7:17 am

xsara spada v razred kompaktnih vozil, se pravi v t.i. "golfov" razred, prav tako tudi focus.
Če že, potem vzami faceliftan model z več opreme, ta je kar dober ja, pred faceliftom pa skoraj gotovo boljši focus, vsaj za moje pojme.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov