Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

LaKet
Nov uporabnik

peugeot 307 vs opela astra III vs renault megane

Napisal/-a LaKet To jul 14, 2009 9:30 pm

Prosim za pomoc. Kupujem rabljen avto, pa se ne morem odlociti med zgoraj navedenimi znamkami. Iscem letnik po 2003, max budget 8.000. Trenutno sem lastnica astre II, nad katero sem bila navdusena, doker nisem postala mamica. Moje "zahteve" za novi stari avto so naslednje: izklopljivi airbagi na sovoznikovem sedezu (moja astrica tega ne zmore, tako da sem svojo kricacko prisiljena vozit zadaj), dokaj velik pritljaznik z ne previsokim robom (transport vozicka) (o karavanu naceloma ne razmisljam), klima, airbagi in tudi sicer max kar se da dobit od opreme. Npr. všeč mi je renaultova varianta "keyless go", sem pa slisala, da je pritljaznik zelo neprakticen, ker ima visok rob. Menda imajo Peugoeti "švoh" mašine? So Opli odpravili hibo glede izklopa airbaga? Kako pa je s porabo in siceršnjim vzdrževanjem? Kakšno mnenje, izkušnje? Hvala....

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: peugeot 307 vs opela astra III vs renault megane

Napisal/-a lumpii To jul 14, 2009 9:38 pm

LaKet je napisal/-a:Prosim za pomoc. Kupujem rabljen avto, pa se ne morem odlociti med zgoraj navedenimi znamkami. Iscem letnik po 2003, max budget 8.000. Trenutno sem lastnica astre II, nad katero sem bila navdusena, doker nisem postala mamica. Moje "zahteve" za novi stari avto so naslednje: izklopljivi airbagi na sovoznikovem sedezu (moja astrica tega ne zmore, tako da sem svojo kricacko prisiljena vozit zadaj), dokaj velik pritljaznik z ne previsokim robom (transport vozicka) (o karavanu naceloma ne razmisljam), klima, airbagi in tudi sicer max kar se da dobit od opreme. Npr. všeč mi je renaultova varianta "keyless go", sem pa slisala, da je pritljaznik zelo neprakticen, ker ima visok rob. Menda imajo Peugoeti "švoh" mašine? So Opli odpravili hibo glede izklopa airbaga? Kako pa je s porabo in siceršnjim vzdrževanjem? Kakšno mnenje, izkušnje? Hvala....

Še vsak avtoelektričar izklopi na Oplu sovoznikov airbag ( pospajka se gor uporček ), airbagi normalno delujejo naprej, računalnik ne zaznava napak, se pravi tudi lučka ne gori na armaturi.....
E60 525dA M-Optic, 2005

LaKet
Nov uporabnik

Napisal/-a LaKet To jul 14, 2009 10:18 pm

Torej se to da urediti tako, da ko vozim dete izklopim airbag, ko pa vozim koga drugega ga pa lahko vklopim nazaj? Moj mehanikar mi je namrec razlozil zadevo tako, da se airbag sicer da fizicno izklopit, samo ga potem sama ne morem vklopit nazaj kadarkoli bi rada.. Nekako ne vidim fore, da imam avto z nevemkolkimi airbagi, da bo ja varen, potem pa jih dam za stalno izklopit.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr jul 15, 2009 7:25 am

LaKet je napisal/-a:Torej se to da urediti tako, da ko vozim dete izklopim airbag, ko pa vozim koga drugega ga pa lahko vklopim nazaj? Moj mehanikar mi je namrec razlozil zadevo tako, da se airbag sicer da fizicno izklopit, samo ga potem sama ne morem vklopit nazaj kadarkoli bi rada.. Nekako ne vidim fore, da imam avto z nevemkolkimi airbagi, da bo ja varen, potem pa jih dam za stalno izklopit.

Kot je napisal že Lumpi, izklopi se samo prednji desni airbag, ostali delujejo brez težav. Edina pomankljivost takega izklopa je da je narejen za stalno (do odstranitve upora). Sem pa prepričan da vsaj približno sposoben električar lahko vgradi vmes še preklopno stikalo s katerim lahko preklapljaš med uporom in airbagom).

Drugače pa kar se novega avtomobila tiče, najbolje da greš kakšnega preskusiti. Kriteriji ki si jih izbrala zvenijo logično. Kot že neštetokrat omenjeno, ko najdeš ustrezen primerek pa vzemi na ogled še strokovnjaka, da preveri ali je avtomobil res v stanju kot ga obljublja prodajalec - verjetno si že opazila da je nategovanje kupcev postalo nacionalni šport. Predvsem pa vzemi si čas in kupuj premišljeno, pripravi se da boš verjetno naredila precej zastonj kilometrov, preden najdeš primerek ki ustreza tvojim kriterjem in je vreden nakupa. Morda še kratek nasvet, ko izbiraš avtomobil vzemi s sabo tudi otroka, zaradi lupinice/sedeža, da vidiš kako je z montažo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Re: peugeot 307 vs opela astra III vs renault megane

Napisal/-a pugi405 Sr jul 15, 2009 8:08 am

LaKet je napisal/-a:Prosim za pomoc. Kupujem rabljen avto, pa se ne morem odlociti med zgoraj navedenimi znamkami. Iscem letnik po 2003, max budget 8.000. Trenutno sem lastnica astre II, nad katero sem bila navdusena, doker nisem postala mamica. Moje "zahteve" za novi stari avto so naslednje: izklopljivi airbagi na sovoznikovem sedezu (moja astrica tega ne zmore, tako da sem svojo kricacko prisiljena vozit zadaj), dokaj velik pritljaznik z ne previsokim robom (transport vozicka) (o karavanu naceloma ne razmisljam), klima, airbagi in tudi sicer max kar se da dobit od opreme. Npr. všeč mi je renaultova varianta "keyless go", sem pa slisala, da je pritljaznik zelo neprakticen, ker ima visok rob. Menda imajo Peugoeti "švoh" mašine? So Opli odpravili hibo glede izklopa airbaga? Kako pa je s porabo in siceršnjim vzdrževanjem? Kakšno mnenje, izkušnje? Hvala....

Švoh mašine? V kakšnem smislu švoh :lol: ?

LaKet
Nov uporabnik

Napisal/-a LaKet Sr jul 15, 2009 8:28 am

haha.. ja no, da more bit vsaj 2.0, da se da normalno prehitevat, pa da ne umre v vrhniski klanec... sej pravim, to so govorice, nisem se imela peugeota... mi je pa to nekako potrdil tudi kolega, ki dela na peugeotu, da so malo zaspali na razvoju motorjev v primerjavi s konkurenco..

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr jul 15, 2009 8:39 am

LaKet je napisal/-a:haha.. ja no, da more bit vsaj 2.0, da se da normalno prehitevat, pa da ne umre v vrhniski klanec... sej pravim, to so govorice, nisem se imela peugeota... mi je pa to nekako potrdil tudi kolega, ki dela na peugeotu, da so malo zaspali na razvoju motorjev v primerjavi s konkurenco..

Nov v6 diesel, THP motor razvit v sodelovanju z BMW... no ja... :P

LaKet
Nov uporabnik

Napisal/-a LaKet Sr jul 15, 2009 10:39 am

a to majo tudi ze letnik 03-05??

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr jul 15, 2009 12:10 pm

In zakaj ne karavana? Načeloma imajo glih karavani zadaj ravno površino brez roba pa še velik prtljažnik za voziček.
Aja, glede vrhniškega klanca - s Polotom 60KM se nas je 5 peljalo gor 130km/h brez problemov. Je včasih treba tudi zavrteti mašinco v višje obrate in do konca pritisniti stopalko, pa gre tudi s "švoh" avti v klanec. Ampak kot opažam folk tiši v klanec s pol gasa v peti prestavi in potem jamra, da avto nikamor ne gre...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr jul 15, 2009 12:27 pm

LaKet je napisal/-a:a to majo tudi ze letnik 03-05??

Ne.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jul 15, 2009 1:21 pm

Energetik81 je napisal/-a:In zakaj ne karavana? Načeloma imajo glih karavani zadaj ravno površino brez roba pa še velik prtljažnik za voziček.
Aja, glede vrhniškega klanca - s Polotom 60KM se nas je 5 peljalo gor 130km/h brez problemov. Je včasih treba tudi zavrteti mašinco v višje obrate in do konca pritisniti stopalko, pa gre tudi s "švoh" avti v klanec. Ampak kot opažam folk tiši v klanec s pol gasa v peti prestavi in potem jamra, da avto nikamor ne gre...

Tole ste se kar s problemom pelal... brez zamere...

Drugače pa ja, megani (vsaj moj tak letnik) imajo lepo stikalo za izklop/vklop sovoznikovega airbaga zaradi otroškega sedeža. Če vzameš 1.9dci 120KM motor je vrh glave dovolj. Navaden ima res malo nerodno globok prtljažnik, karavan res reši ta problem. Keyless sistem je super. Kartico imaš v žepu (ženske v torbici ;)) in lepo odklepaš/zaklepaš in vžigaš/ugašaš s pritiski na gumbe na vratih in na armaturki... skratka priročno.

Sicer ne vem za ostala vozila a vsi megani imajo vsaj 6 airbagov (armatura 2x, stranska vrata 2x, in zavesa čez celo stran 2x), če pa je coupe pa jih ima 8 airbagov. Tako da kar se tega tiče tipi top.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr jul 15, 2009 1:36 pm

Prokarjon je napisal/-a:Tole ste se kar s problemom pelal... brez zamere...

Kaj posebnih problemov nisem imel, menjalnik v četrti in gas pri 80-90%. Ne vem, jaz sem se enako "matral" kot če bi pri močnejšem avtu v peti prestavi držal gas do polovice. Lahko bi še za kakšnih 5-10km/h povečal hitrost, ampak bi šel čez omejitev... :twisted:
No, hotel sem samo reči, da bo normalno vozila po vseh AC klancih že če dobi eno 85-100KM mašinco.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jul 15, 2009 1:40 pm

Ne pa normalno prehitevala, kar je prvo omenila.

Pač z 60KM se v hrib s polno naloženim avtom ne pelješ komot ampak ga teraš do podna da sploh ohranjaš hitrost... kaj šele da bi pospeševal sredi hriba.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr jul 15, 2009 1:56 pm

Ja, sej to sem mislil. Da se peljati, ampak pospeševanja praktično ni več.

No, glede avta - priporočam karavana ali enoprostorca, vsekakor brez roba zadaj. Berlingo & Co imajo še to lepo lastnost, da imaš streho, ko odpreš zadnja vrata in na suhem zlagaš notr voziček, prav tako je privezovanje otroka na sedež zelo lahko, ker ima se sedi visoko in ima tudi nad glavo ogromno prostora.

tk2398
Nov uporabnik

Napisal/-a tk2398 Sr jul 15, 2009 2:01 pm

Samo za informacijo:
V Peugeote so v tistem času vgrajevali ta dva motorja 2 literske prostornine:
2.0 bencinec z 136 konji
2.0 HDI diesel z 136 konji

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr jul 15, 2009 4:18 pm

peugot 307 ima izklopljiv airbag (vsaj 307 CC od kolega sem videl da ima in to na sredini, med sedežema). megane tudi, astra pa kolikor se spomnem ima v predalu pred sovoznikom..

1.6 16v v 307 zna bit kar požrešen, če ga priganjaš, avto pa zaradi teže ni ravno poskočen- moje osebno mnenje. poleg tega me je motila še prestavna ročica, ki se vedno maje- tudi ko je v prestavi. ni natančna in se zelo pogosto zatika, ko želiš prestaviti vzvratno.

kako je z ostalimi avti nevem. najprej napiši koliko kilometrov delaš in kako pomembna ti je poraba. potem bo lažje kdo kaj več napisal. dejstvo pa je da če boš kupila kakšnega močnejšega dizla, bo avto zelo poskočen, zaradi navora tudi ko bo naložen, poleg tega pa varčen ko si boš to zaželela, toda zaradi starosti in kilometrine bo avto potencialno lahko dražji za vzdrževanje- zaradi izrednih servisov turbine naprimer.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr jul 15, 2009 5:11 pm

Poglej tudi kakšno Xsaro Picasso.

LaKet
Nov uporabnik

Napisal/-a LaKet Če jul 16, 2009 10:53 am

hvala za informacije.. karavana in enoprostorca sem nekako izkljucila, ker enoprostorca ze imamo (Scenica, ki ga za dnevne potrebe uporablja moz). Tole pa kupujem zase: za v sluzbo, v vrtec, trgovine, do babice... delam malo km 10.000-15.000 letno, tko da poraba ni glih ne vem kolk pomembna, bi si pa "privoscila" malo udobja (no vsaj klimo, ker mi trenutno dete zakuha se preden jo zapnem v avtosedez) in seveda bi dala poudarek na varnosti.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Če jul 16, 2009 11:13 am

No pomojem je kakšna meriva ali pa c-max 04-05 najboljša izbira.
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jul 16, 2009 12:06 pm

LaKet je napisal/-a:hvala za informacije.. karavana in enoprostorca sem nekako izkljucila, ker enoprostorca ze imamo (Scenica, ki ga za dnevne potrebe uporablja moz). Tole pa kupujem zase: za v sluzbo, v vrtec, trgovine, do babice... delam malo km 10.000-15.000 letno, tko da poraba ni glih ne vem kolk pomembna, bi si pa "privoscila" malo udobja (no vsaj klimo, ker mi trenutno dete zakuha se preden jo zapnem v avtosedez) in seveda bi dala poudarek na varnosti.

No, nočem se vmešavati ampak se ti ne zdi, da bi si lahko mož (ki se predpostavljam vozi sam) nabavil nekaj manjšega, ti pa bi se z otrokom vozila v Scenicu (dovolj prostora za voziček, verjetno klima, varnost)? Samo kot predlog...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov