Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

titanium
Nov uporabnik

Nakup 4x4 vozila

Napisal/-a titanium To sep 22, 2009 8:28 pm

Pozdravljeni!
Nedolgo nazaj je že bila aktualna tema zelo podobna tej, ampak ker gre za veliko razliko v vrednosti vozila, sem se odločil da odprem novo temo.
In zadeva je sledeča, iščem avto za očeta in ker živi na enem manjšem hribu ampak strmem, mora biti ta nujno 4x4 da lahko pride v snegu (splužen makedam), ledu, mokroti,.. domov! Iščem nekje v rangu do 5,5k€ (oče bi najraje videl da bi bilo dosti manj, ampak…) in zaenkrat je v igri vse, bencin in disel. Moč in oblika (osebi ali SUV ali terenec ) sploh ni noben pogoj, kajti do sedaj je vozil podobnega kot je ta: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... io_003.JPG z 44KM in pravi da je to zanj čisto dovolj, samo da je AWD in da je relativno mala poraba. Letno pa dela manj kot 10.000 km. Bilo bi dobro če bi bila klima (moja želja)
In zdaj gledam te kot primere:
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2679864&show=1 Suzuki Baleno 1.6 4WD, tu ne vem kakšna je kaj poraba, drugače se mi avto zdi čisto OK. (oz. boga vprašaj koliko so mu zbili km, tako kot vsem ostalim)
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3138669&show=1 Suzuki Ignis 1.3I 16V 4WD
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3135283&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3092506&show=1 Daihatsu Terios 1.3, spet vprašanje poraba in kakšna je kaj kvaliteta te znamke
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3127261&show=1 Kia Sportage 2.0 TDSL TDi, pri teh mislim da bi moral biti disel ker bencinar 2.0 verjetno potroši ogromno
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3145837&show=1 Honda HR-V 1.6 16V
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2904255&show=1 Renault Scenic RX4 1.9 dCi, tudi pri teh mislim da bi moral biti disel ker renault bencinar 2.0 sigurno potroši enormno
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3043538&show=1 VW Passat 1.9 TDI 4Motion
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3094216&show=1 VW Golf 4Motion 1.9 TDI
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3107902&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3071416&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3149968&show=1 tudi pri teh bi se odločil za disel varianto ker imajo drugače bencinarji le 1.8T motorje, tisti pa so veliki požeruhi (ima kolega). Pri teh dizlih je pa tudi tako, da eni govorijo da koko se kvarijo turbine, drugi pa spet pravijo da naredijo ala 300.000 km brez problema, zdaj pa vedi kaj je res.
Kot vidite veliko izpostavljam porabo, pa vem da pri teh km/leto to ni taka razlika, ampak je pač tako da bi oče raje preplačal avto kot pa tisto razliko pustil na petrolu.
Ker o vseh teh avtomobilih nevem veliko, bi vas prosil za kaka mnenja, mogoče imate kakšne predloge, mogoče za kakšen popolnoma drugi avto… Razpišite se!
Hvala!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To sep 22, 2009 10:03 pm

Glede na to da nardi malo kilometrov letno bi jaz vsekakor predlagal bencinarja. Že res da dizel porabi manj a pri starem avtu se nekak pričakuje , da bo tu pa tam kaj za pošravfat. Vse je odvisno kako je prejšni lasntik skrbel zanj a vedet pa le ne moreš.
Osebno bi predlagal kaj takega:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3061311&show=1

Mislim da pri tem 1.3 motorčku ne more crknit kaj drugega kot pa svečke. Glede kilometrine se pa tudi ne bo sekiral ali bo pil 8 ( ta primer) ali pa okrog 6 (dizel) govorim na pamet....

Starega dizla je rizično kupovat....kajti dizli so ponavadi že v štartu kupljleni , ker bodo delali ogromno kilometrov....v 10tih letih jih ni problem naklepat 400 tisoč potem pa zbit na magičnih 160.....In zato pri starih dizlih ponavad stroški narastejo preko vrednosti avta, če hočeš dobro in kakovostno uredit kot je treba. Pri taki kilometrini jaz ne bi gledal drugega kot bencinarja.

Glede turbin je spet tako....kako je pač lastnik delal z vozilom in pa če ni kaka serijska napaka v materialo....sam sem jo menjal na 350 tisoč. Je imela zračnost ampak delala je še normalno.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Sr sep 23, 2009 5:28 am

Tole bo postala enkratna tema za kregarijo o tem, kaj je terenec oziroma sminkerski SUV in zakaj je boljsi karavan od limuzine, med dizelasi ter bencinarji in nenazadnje fanaticni pripadniki znamk bodo uzaljeni, ker nisi nalimal linka do 4x4 gnanega avta, ki ga ima na programu njihova najljubsa fabrika. Skratka, pestro bo.

Sem pa preprican, da bi iskanje naslo komentarje o vecini teh avtov, celo sam si lastim enega izmed nastetih in sem ze kar nekaj napisal o njem.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Sr sep 23, 2009 7:49 am

kaj pa subaru impreza?
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr sep 23, 2009 10:34 am

Za omenjene snežne potrebe bi priporočal čim lažji, plezalno sposobni 4x4 model.
@lisko je predlagal optimalen model v tem cenovnem razredu (konec, koncev je model še vedno aktualen in nezastarel), za težje "napore" pa ima tudi reduktor.
Bolj civilno cestne različice znajo biti še kakšna solidna Panda 4x4, ki pa zna že držati višjo ceno ali pa še 1. generacija Toyotinega RAVA, ki velja za izjemno kvaliteten model (govorim o 1. generaciji, da se ne bo spet kdo spotikal čez "napake" 3. zadnje generacije - vir so razni JD Power, ADAC, etc). 2. generacija omenjenega modela pa je že dražja.
Razne 1. generacije Sportagov odsvetujem zaradi kupa napak, Terios je solidnejši, gledal bi še kakšno Vitaro (1. ali 2. generacije), Honde HRV delujejo prenežno, lastniki pa imajo (preverjeno!) okrog 9-10 l porabe.
V VW paleti pa bi gledal kakšno staro Octavio 4x4.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr sep 23, 2009 11:40 am

Za Daihatsu Terios ti lahko zagotovim, da so zelo kvalitetno narejeni avtomobili in zelo zelo vzdržljivi.
Redni servis stane 55 evrov (olje, svečke, filtri), veliki servis pa okoli 250 do 300 evrov (če menjaš jermen, napenjalec, vodno pumpo, zavore in narediš še redni servis z oljem, svečkami ter filtri)

Kolegici sem zrihtal enega dve leti nazaj, ker živi na enem hribu, kjer se iz 300 na 900m nadmorske višine dvigne v štirih kilometrih makadamske ceste (torej zelo strmo in ovinkasto, pa pozimi zelo zaledenelo). Lansko leto ni imela celo zimo nobenega problema in je vsak dan brez problema prišla do doma.
Ko sva ga šla iskat, sva se odločila, da narediva en res velik servis. Pač mi prodajalec ni bil všeč in nisem bil prepričan, da je vse po resnici povedal, tako da sva se zato odločila preventivno in sem nabavil vse dele za avto. Menjala sva zavore, vodno pumpo, jermen, napenjalec, vsa olja (zavorna, v menjalniku, v diferencialih in v motorju), svečke, termostat, hladilno tekočino in vse filtre. Material je stal okoli 190 evrov.
V dvehj letih je naredila samo 2 redna servisa (olje svečke in filtri), crknilo ni nič, letos pa je hudo zadela v robnik in je bil končnik za zamenjat. Drugega nič, pa je avto letnik 1998.

Avto ima poleti porabo okoli 6.9 do 7.5 litrov, pozimi pa od 7.5 do 8. Problem je pa ker kaj dosti več od 140 ne gre, pa že takrat se ne moreš več pogovarjat. Ta avto je za vožnje okoli do 110km/h.
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Sr sep 23, 2009 11:50 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Old subarus never die, they just get faster!

zlarre_
Novinec

Napisal/-a zlarre_ Sr sep 23, 2009 11:41 am

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr sep 23, 2009 11:51 am

zlarre_ je napisal/-a:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3151059&show=1

To je zame 4x4 avtek. :twisted: 8)
Če gledamo slabše motorje.

Če si si prebral, gleda do 5500 evrov ali še manj, če se da.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Sr sep 23, 2009 12:16 pm

grand
Nov uporabnik

Napisal/-a grand Sr sep 23, 2009 12:54 pm

Zdravo,bom pa še jaz izkoristil to razpravo.Jaz pa sem se odločil za Granda 4.7 od letnika 99-01,tako če kdo ve za kakšnega se toplo priporočam :twisted: .
Hvala!
LP

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr sep 23, 2009 12:55 pm

grand je napisal/-a:Zdravo,bom pa še jaz izkoristil to razpravo.Jaz pa sem se odločil za Granda 4.7 od letnika 99-01,tako če kdo ve za kakšnega se toplo priporočam :twisted: .
Hvala!
LP

Preveri pri Maroltu v Mozirju.

grand
Nov uporabnik

Napisal/-a grand Sr sep 23, 2009 12:58 pm

Nič preverjeno,na avto.net sta dva aktualna samo je cena :shock: ,pradraga za 2k.
Hvala!
LP

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr sep 23, 2009 1:04 pm

grand je napisal/-a:Nič preverjeno,na avto.net sta dva aktualna samo je cena :shock: ,pradraga za 2k.
Hvala!
LP

Pokliči ga, če ti lahko kakšnega dobi. Drugače jih sam zelo dobro porihta.

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli Sr sep 23, 2009 6:11 pm

tudi jaz glasujem za subaru imprezo, letos sem bil v švici na smučanju in ko smo se vozili čez en prelaz smo srečali vasico, tam je obstajala samo ena glavna asfaltna cesta, ostalo makadam in hribi in gore, uglavnem, vsi so se vozili v starih imprezah
Bruum Bruum!

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Sr sep 23, 2009 6:17 pm

matobeli je napisal/-a:tudi jaz glasujem za subaru imprezo, letos sem bil v švici na smučanju in ko smo se vozili čez en prelaz smo srečali vasico, tam je obstajala samo ena glavna asfaltna cesta, ostalo makadam in hribi in gore, uglavnem, vsi so se vozili v starih imprezah
x2 8)

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Sr sep 23, 2009 6:30 pm

no naj še jaz pristavim svoj lonček...vsekakor je dober avto tudi baleno, čeprav bi reje vzel nek avto katerega ima malo več ljudi...recimo subaruja legacya, glede subarujev ti lahko povem , da sam vozim imprezo in do sedaj še nobenega problema , skoraj 2 leti nič...tudi toyota rav 4 je dobra, ampak grda, če fotru to ne odgovoraja :lol: , sicer imamo doma tudi rav 4 , samo novejši model, ta pa je dražja, spomnil sem se pa tudi feroze, sicer malo prešibak motor za kakšne hude podvige , drugače pa dober avto za teren...vsekakor bencinarja, bi se pa zadnjih 6 izogibal...ampak to sem samo jaz :idea:
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
Pitu
Novinec

Napisal/-a Pitu Sr sep 23, 2009 8:13 pm

Mislim da je ogromna izbira teh vozil,odvisno pa je kakšne so zahteve. Je pa res,da skoraj vsak "orng" terenec potroši vsaj 9-10l/100km. Doma imamo Freelanderja 1.8 in ne gre pod 9 litrov,smo imeli vitaro tudi ista pesem,Galloper dizel ni bil nič boljši,itd... Smo imeli doma ogromno terencev,ker se naša pot domov ravno toliko zakomplicira,da je potreben 4x4 pogon.

Sem pa od vseh avtov,kar smo jih doma zamenjali bil najbolj presenečen nad Subarujem in Audijevem quattrom,tako da jaz bi osebno gledal v tej smeri...

Glede na to,da praviš da je oče bolj šparoven že pri porabi in sami vožnji(beri malo kilometrov) bi jaz izbral Suzukija Jimnya.Mali avtek,solidna poraba,poceni vzdrževanje,je pa kot mala raketa in prideš z njim vsepovsod...

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr sep 23, 2009 8:18 pm

Najboljše kakšnega Subaruja ali Daihatsuja.

titanium
Nov uporabnik

Napisal/-a titanium Sr sep 23, 2009 8:22 pm

Hvala za odgovore in mnenja!
Ja na Suzuki Jimny kot je tvoj predlog ''lisko'' sem jaz že tudi pomislil, ampak me je od njega odvrnil kolega, kajti njegov oče dela na elektru in tam so te dobili kot službena vozila in so se jih tudi (po njegovih besedah) po kratkem postopku rešili, ker naj bi bili zelo neudobni in nasploh nekako tak tak avti, no nevem moral bom enega sprobati. Vidim da vas kar nekaj prisega na Subaru, no tudi moj oče je do sedaj vozil Subaru Vivio 4WD (moj prvi link) z motorjem 600 ccm in 44KM (ta malček bo skoraj polnoleten, zato iščemo drugega) in je bil z njim še kar zadovoljen, razen z porabo ki je za ta avtek apsolutno previsoka – skoraj 7lit. Poznam pa tudi dva ki vozita Legacy in imata tudi 11-12 lit porabe, kaj šele če naletiš na kakega zjodlanega, tako da mislim da sedaj več nebo Subaru. Za pando tudi gledam (ta se očetu še najbolj dopade) ampak ja kot praviš ''CHAN'' imajo še sedaj nekoliko višjo ceno (novi modeli mislim). RAVi pa so za to ceno že precej stari (97,98) pa tudi ni potrebe po zmoglivejšem terenskem vozilu. No če bi primerjal Balenota in Vitaro oba imata verjetno isti motor 1,6 in tu me bol vleče k Balenotu, ker Vitara je že terenec in je po moje dražji avto v vseh pogledih (nabavna cena, poraba, gume, servisi…). O Teriosu pa sem zdaj slišal že kar nekaj dobrih besed, tako da ta bo verjetno tudi šel v ožji izbor. Dajte prosim napisat, če veste za: Baleno, Terios, Panda model 2004, Jimny kako je 4x4 pogonom, ali je stalni, ali ročno priklopljiv ali avtomatsko, ker sem čital da je z stalnim lahko problem zaradi neenakomerne obrabe gum (dodatne napetosti v prenosih).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr sep 23, 2009 8:50 pm

Vitaro imava midva doma, sicer 1994 letnik z 1.6 motorjem in je pet vratna(dolga vitara). Servisi so poceni, vzdrževanja praktično ni, samo redni servisi in vožnja, gume, če kupiš dobre z AT profilom (all terrain) jih imaš 5 let ali oko l100.000km. Tko da vitara je tudi dobra izbira.
Vitara ima stalni zadnji pogon in priklopljiv prednji. Ima tudi reduktor, kar ti pomaga v kakem strmem zasneženem klancu. Poraba je stalno okoli 9 litrov, kar je za 1400kg težak avto nekaj normalnega.

O teriosu sem ti prej že napisal, lahko ti pa povem da od prvih 400 prodanih v sloveniji ni niti en prišel na kako garancijsko popravilo, samo redni servisi in nič drugega.
Terios ima stalni 4x4 pogon z sredinsko zaporo diferenciala. Prva prestava ima tako razmerje, da je vožnja tudi v vsak strm klanec možna. Sam sem ga vozil n zadeva gre odlično.

jimny ima enako kot vitara stalni zadnji pogon in priklopljiv prednji pogon ter reduktor. Od vseh teh je najmanjši in jaz ga na tvojem mestu nebi jemal. Je pač premajhen. Poraba je enako kot pri vitari okol 9 litrov.

Kar se tiče obrab gum. Na terencih naj bi se gume obračale na vsakih 10.000km. Kar pomeni da jih samo navzkriž zamenjaš. Torej če začneš spredaj levo, prestaviš gumo zadaj desno in zadnjo desno spredaj levo. Enako potem še s sprednjo desno in zadnjo levo.

Lahko ti pa še povem za toyoto rav4 letnik 1998, ki jo imava tudi doma. Avto je odličen, pospeški zelo dobri, marsikateri osebni avto ostane zadaj. Ima namreč 2000ccm in 130KM, kar je za 3.4m dolg avto celo malo preveč. Ima stalni 4x4 pogon z zaporo sredinskega diferenciala. Poraba je okoli 10 litrov konstantna.
Kupili smo jo 3 leta nazaj, vse kar sem imel za narest so bili redni servisi in en končnik (30 evrov). Problem tega avta pa je olje. Če ne daš pravega 5W30, ga bo popil kolikor mu ga daš. Sprobal sem z 10W40, pa je v 800 kilometrih avto popil 2.5 litra olja, ko sem dal 5W30, pa popije 3 do 4 deci na 10.000km.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov