@king1: vse je odvisno od potreb in želja tvojega očeta ter seveda debeline denarnice. Za nekoga, ki se pretežno vozi sam, ali pa vozi naokoli kakšno večjo vendar ne zelo težko stvar in ne potrebuje pospeškov, je motor 1.9 TDI odlična izbira - če paziš kako voziš, si na avtocesti malo hitrejši od kamionov je poraba pod 6 litri brez težav, če a pa stiskaš, pa tudi 10 litrov ni problem. Je pa motor za take razmere dovolj močan, klima shladi, prostora je dovolj

. Na vsak način pa, da se ne bosta zaletela, predlagam testno vožnjo - za vsenamensko uporabo je vseeno 2.0 TDI boljša izbira, vendar vsakomur svoje ane.
Sedaj pa gremo k opremi: tukaj imaš cel trop mladih ljudi, katerim se (nam) dopade če maš touch screen radio, pa daš noter 20 cdjev z mpji, pa da so fajn temnjena stekla ipd bedarije, vprašanje pa je kaj je všeč tvojemu očetu. Če mu je vseeno za videz avtomobila (pač črna plastika, gume so iste dimenzije, vsa stekla iste barve ne da je zadnji del temnjen), ne namerava uporabljat touch screenm radia ter zna parkirat, se mi zdi bedarija ven vreč 3.000 € in več za kup stvari, za katere vem, da jih ne potrebujem. Mamljivi sta dve stvari:
- smerno prilagodljivi xenonski žarometi: zdej me bo verjetno kdo napadel, vendar tudi xenon ni ultra super duper zadeva, je pa roko na srce napram povsem navadnim žarnicam, ki so sicer zraven svelobno leto boljša rešitev. Če se tvoj oče vozi petkrat na leto ponoči, pa še to po avtocesti, je vlagat v xenonske žaromete za moje pojme bedarija. Za avtocesto, mestno vožnjo s xenonom dobiš sicer malo boljšo vidljivost, vendar ni vredno 1.3000 € (za moje pojme). Če pa se voziš precej ponoči po regionalkah, ki niso osvetljene, imajo dosti ovinkov tudi tiste 90 stopinjske, e tukaj pa xenon zablesti v svoji moči. Namreč tukaj vidiš kot bi peljal podnevi, luči ti svetijo v ovinek (omogoča varnejšo in hitrejšo vožjo), v najostrejših ovinkih se ti prižgeta še meglenki in ti osvetli del ceste, kamor zavijaš (uporabo za videt kako bankino, skrit kamen) - za take ceste in razmere je pa xenon res ultra super duper - če vozi ata po takih cestah, obvezen nakup. Če je pa to trikrat na leto, bo pa po mojem nakup kvalitetnih običajnih žarnic (povečana svetilnost) zadovoljila njegove potrebe. Namreč v extremnih razmerah, kot je megla, temna noč in dež ter gladek asfalt tudi xenon zmrzne. Recimo če poznaš ceste Celje-Velenje - pol leta nazaj ponoči je deževalo. Kljub xenonu v Touranu sem se pelu 40 ker nisem videl ama ništa - da mam luči prižgane se sploh ni poznalo.
- parkirni sistem: za moje pojme je Tourana zaradi velikih steklenih površin zelo enostavno parkirat, predvsem bistveno lažje kot parkiram svojega Leona, še pred tem Toleda ipd. Tako, da če je ata dosedaj dobro parkiral Sharana, je stvar debate če to rabi. Je pa res, da je doplačilo toliko nizko, da ko se prvič kam nasloniš, imaš več stroškov...
Osebno bi šel v salon in pogledal, ali so to res edine razlike med avtomobiloma (tvoje navedbe). Npr. ogledal bi si še kakšno je dno (kuferaun) v obeh Touranih, ali so sedeži enaki (pazi na nastavljanje sedežev - ledveni predel), blago na sedežih, imata hlajen predal pri sovozniku, se dajo pri obeh sedeži popolnoma odstranit?, kakšne so gume na enem in drugem ipd. in se na podlagi tega odločil za nakup:
- vem, da ko je mama kupovala Tourana (redna cena 29.000 € - kup dodatne opreme) je doplačala za ravno v prtlažniku npr. in sedaj brez težav fura cucka in njegov box.
- gume so ponavadi na slabše opremljenih verzijah slabše (npr. na Leonu Reference dobiš Michelin Energy saver, pri Stylance pa Potenzo). Še nekaj pazit - kupite dobro zimsko obutev: letne gume 17" bridgestone potenza - Tourana lahko pelješ kot po tračnicah (+ športno podvozje) nato pride zima in da mat gor 15" ke od save 3 leta stare. Čim je bila malo mokra cesta, mi je v avtu v vsakem ovinku vklopil ESP, zavorna pot dolga kot, da ustavljam tramvaj ipd. Sedaj je kupila nove gume, se je lega bistveno izboljšala, vendar mislim, da bi avto bil lepše vozen na 16" zimskih gumah - dimenzijo 15" odsvetujem (kljub temu, da so za sneg boljše ožje gume). Primerjava med Leonom (navadno podvozje) in Touranom (športno podvozje) glede lege sicer ni najbolj na mestu, vendar če poleti mami v Touranu ne morem sledit v ovinkih, pozimi ko mam pa js 16"ke, ona pa 15" ke ter bistveno kvalitetnejše gume (nove letos), bo že nekaj na tem.
Skratka sam bi šel v smeri, da bi pogledal koliko stane xenon in ali je pri cenejšem Touranu mogoče naročati dodatno opremo. Občutek imam, da tvoj ata ne potrebuje šminke, ampak funkcionalno uporaben avto in ne vidim razloga (v kolikor imaš lahko doplačila) zakaj bi plačeval konec koncev zavarovanje za 3.000 € dražji avto in kupil stvari ki so ti brezvezne. Če je xenon npr. 1300 €, bi mogoče tvoj foter vzel še ravno dno, pa stropne predalčke, pa recimo zimski paket (odmrzovanje šob za pranje stekel,...) in tako bistveno bolj modro porabil 3.000 €, če jih že mora. Mislim, da razumeš kaj hočem povedat. Glede cen pa dobro privijajta trgovce, kajti rezerve imajo kljub so called popustu (drugo leto pride nov Touran) imajo precej. Taktita ki vedno užge je, da zbreš čim več ponudb + avto.net, pogledaš za kako čimbolj zakotno vas, kjer prodajajo WV-jev, jih stisneš in dobiš željeno ceno. Npr. v centru Ljubljane boš teže iztisnil zadnje € popusta, kot pri enem vaškem prodajalcu WVjev.
Kar se pa okvar tiče je pa takole: mat zida hišo, tak da v avtu fura občasno tudi kakšen gradbeni material, smeti, psa, box in če bi ga dali sčistit, bi avto razen nekaj prask bil kot nov (notranjost trpežna). Imela ga je na servisu enkrat zaradi ckrjenga radia, 3x zaradi menjave nosilca zadnje šipe (šipa padla v vrata), sliši se ventilator klime (baje serijski problem), avto pije olje (vsakih 7.000 do 8.000 dobi napis, da je nivo olja prenizek pa ga dolije), poraba je okoli 8 - 9 litrov (zaradi vožnje od prvega kilometra na full, šaltanje na 3000 rpm dost mestne vožnje, klima na ful, krama v avtu), par crkjenih žarnic. Vse ostalo OK. Kar se tiče dvomasovnih vztrajnikov - kolikor sem izvedel po kanalih s strani Seata (isti motorji) so problemi s temi vztrajniki končani v letu 2008).