Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

maj-mun
Nov uporabnik

avto do 15k€ in letnik največ 07

Napisal/-a maj-mun Sr mar 24, 2010 11:28 pm

lep pozdrav vsem skupaj.
Z mojo bolšo polovico sva se po dolgem času odločanja odločila da bova zamenjala avto.
Pogoji so naslednji. Avto ne sme biti prevelek tako da kaki karavani in limuzine odpadejo.
Zaželjeno je da je dizel. Da je dokaj poceni vzdrževanje. Nesme biti nov in ne starejši kot 2007 letnik. Da je varen, ker bom kmalu prevažal še 3tjega člana in nebi otrokaj vozu v paperju. Cena pa do max 15.000€. Aja pa vzeu bom na lizing tako da gledam da bo bil za nadalne 5 6 let. Jz sm se nekak orientiru na evropski trg ker po dosedanjih info. Imajo avtomobili iz azijskega tržišča dražje servise.
Tako da sm nekako gledau avte kot so:
Fiat 500
Fiat Grande Punto
Fiat Bravo
Vw Golf 5
Vw Polo

kateri avto pa bi mi svetovali ti.
Najlepša hvala za vašo pomoč

54m0
Novinec

Kraj: Med cesto in zrakom

Napisal/-a 54m0 Sr mar 24, 2010 11:45 pm

glede na to da praviš, da boste kmalu trije, vsi malčki ki si jih naštel, odpadejo s seznama, sam bi na tvojem mestu vzel fiat bravo - z 1.9 mašino ne bi smelo biti težav, servisi pa so verjetno tudi cenovno sprejemljivi
Drive, drive and drive untill you run out of gas

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Sr mar 24, 2010 11:46 pm

V tem ratredu jih je še veliko:

- Ford Focus
- Renault Megane
- Opel Astra
- Peugeot 308
- Seat Leon

maj-mun
Nov uporabnik

Napisal/-a maj-mun Sr mar 24, 2010 11:56 pm

ja bravo se tud men dopade. Servisi pa tud niso veliko dražji kot za Puntota.
Glede velikosti ni problema. Tud 500 je dovol velk za 3 (že testerano) ;)
aja pa prej sem še pozabu napisat Alfo 147 sm tud že gledu.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Če mar 25, 2010 12:02 am

Za 15k€ se dobi Alfo 159, Audi A4, VW Passat, ne pa te malčke. Kolega ima C3, ki je malo manjši kot zgoraj omenjeni in ima velike težave sedaj, ko ima naraščaj (torej so sedaj najmanjša možna družinica - trije).
Če daš pa 15k€ za 2 leti starega Golfa ti pa res ni pomoči :D
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če mar 25, 2010 12:18 am

za ta denar dobiš nov avto...
smo pa ravno kupl avto 8 mescov star tega ranga je bil 25% cenej..

pač eni nimajo več za lizing odplačevat, drugi si kaj drua zmislijo..

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če mar 25, 2010 9:22 am

Na tvojem mestu bi vzel novega I30 ali Ceeda. Za tako ceno dobiš dizla s kar dobro opremo, tudi že z ESP.
Glede na to, da boš dobil 3. člana tudi ne vem, zakaj se otepaš karavana. Pri omenjenih dveh je karavanska izvedba le malenkost dražja od navadne, ti bi pa zelo prav prišla pri nalaganju kakšnega vozička itd.
Smešno pa je, da kolebaš med recimo Fiat500 in Golf5, očitno še ne veš, kaj hočeš.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

maj-mun
Nov uporabnik

Napisal/-a maj-mun Če mar 25, 2010 9:40 am

ja seveda da ne vem zato sem se pa obrniu sem po pomoč.. Hyundai pa Kie mi ne potegnejo kej preveč.. Najraje bi avto evropskega porekla.. Zakaj ne vem.. Tko sem se odloču..
Zakaj karavana ne? Nekak se mi zdi da ne potrebujem tako velhk avto.. Bi mi biu rang Golfa in Bravota ravno dovol.. Glede na to da je pa znanka svojga otroka prevažala v Maticu je pa tud 500 dovol velik..hehe. No dobr morda je res malo premajčken za 3 z vozičkom tako da kot sem že povedal rang Golfa Puntota 147ke ali Bravota bi mi bil čisto dovol..
Za katerega pa bi vi dali glas?
Če se pa najde kakšen lastnik da mi iz lastne roke pove kako se avto odnese in kaki so stroški servisiranja bi bil zelo vesel.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če mar 25, 2010 9:47 am

Škoda fabia combi, je tolk velik kot golf, ima velik prtljažnik, tako da tud z vozički ni problema, pa za tak denar dobiš že novega. Pa še evropski avto je :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če mar 25, 2010 9:47 am

mislim, da bi ti bil ford focus kar ok...veliko prostora za zelo dobro ceno.

nov focus je tam cca. 12.000-13.000 eur - za premislit ;)

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če mar 25, 2010 10:01 am

Zanimiv pogled na situacijo imas. Sam sem bil podobnega misljenja, dokler nisem ugotovil, da vecji avto prinasa ogromno enih prednosti, ki so postale jasne sele skozi prakso kasneje.

F500 je pomojem zelo trapast izbor - ce ze, bi vzel Pando. Je na isti platformi, ima pet vrat, je bistveno cenejsa in mnogo mnogo bolj prakticna. Avto za svoje 3,5 m dolzine res ponuja precej prakticne vrednosti.

GP je sicer dovolj prostoren znotraj, tudi za malcka zadaj je dovolj prostora, vendar spet, ce ze, bi obvezno vzel petvratnega. Ko bos otroka 4x na dan posajal na zadnji sedez, verjemi, bos drugacno odlocitev obzaloval.

Bravo ni bistveno vecji od GP, po drugi strani pa tudi ni bistveno drazji in se mi zdi nekako se najbolj pameten izbor izmed navedenih. Bos imel pa pri obeh, tako GPju kot Bravotu tezavo v kufer stlacit vozicek.

Za Golfa ali Pola bos v startu odstel vec kot za podobno opremljenega in motoriziranega Fiata po drugi strani bos imel manjsi upad vrednosti, pri turbodieslu sploh.

Odlocas se za dizla - zakaj? Ce bos veliko na cesti je izbor smotrn, zaradi drugega pa se ti ne splaca, sploh pa ne v segmentu mini vozil. Upam, da imas tole razcisceno.

Ce bi gledal sam, bi izmed omenjenih po tvojih kriterijih ciljal na Golfa TDI ali Brava Multijet. Osebno pa bi obvezno ciljal na karavana, glede na to, da kupujes avto za dlje casa. Sam sem bil se nedolgo nazaj podobnega misljenja kot ti - v stilu: "ce so me moji lahko naokoli lahko prevazali v R4, je majhen avto cisto dovolj"...sedaj razmislajm nekoliko drugace. Res pa je, da praviloma vecji avtomobil potegne za seboj vecji strosek vzdrzevanja (vecja kolesa, gume, praviloma drazji deli, nekoliko visja poraba goriva itn...)

Razmisli temeljito

EDIT: dodajam se tole - Focus se mi zdi odlicna varianta. @ Aerial: kaksen je razlog, da si mu nastel bolj ko ne "trendovska" in ze v startu drazja vozila, kot jih ponuja konkurenca?

maj-mun
Nov uporabnik

Napisal/-a maj-mun Če mar 25, 2010 10:03 am

no ja focus niti ni tok slb.. Alfe mito nism najdu na avto netu za tak denar. DS3 mi je pa tud ušeč samo moji pa ni.. Morm še mal nanjo gledat ker ga bova vozila oba.

Gofra: ja glede dizla sm preracunou in glede na mojo kilometrino (minimalno 80km na dan.) se mi ga bol splača.. Glede tvojega predloga se pa strinjam z tabo. Samo problem je v tem da ze otrok predstavlja velik finančni zalogaj. In glede na moje finančno stanje si ne morem privoščit avta z dragim vzdrževanjem.. Kot pravijo večji avto večji stroški.. Zato se mi zdi nekako najbol praktičen že omenjen rang vozil.. Ker se mi vseeno zdi da je vzdrževanje vseeno malo cenejše kot pri večjih avtih. Ali se motim?

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Če mar 25, 2010 10:25 am

Je to resna tema, a se spet samo malo hecamo?

3-članska družina in Fiat 500, Mito, DS3???
15k€ za 2 leti star avto nižjega razreda???
:roll: :bonk

Drugače se pa podpišem pod to kar je napisal Gofra in tudi meni se zdi Focus mogoče še najboljša izbira med omenjenimi avtomobili. Pa za 15k dobiš itak že novega, dobro opremljenega in z garancijo. Tako, da kakšnih večjih stroškov z avtomobilom v naslednjih nekaj letih na bi smel imeti.
Zadnjič spremenil grizli, dne Če mar 25, 2010 10:30 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 25, 2010 10:27 am

maj-mun je napisal/-a:Najraje bi avto evropskega porekla.. Zakaj ne vem.. Tko sem se odloču..

maj-mun je napisal/-a:Zakaj karavana ne? Nekak se mi zdi da ne potrebujem tako velhk avto..

Lej, če že sprašuješ na forumu, bi lahko kakšen nasvet tudi upošteval. Ker očitno se ti vse samo nekaj ZDI. Najprej moraš povedati, ali kupuješ razumsko ali pa tisto kar ti je samo vizualno všeč. Bojim se, da boš na koncu nabavil nek trendovski, rabljen avto, medtem ko bi lahko za isti denar nabavil novega, večjega in dobro opremljenega.
Če še sam ne veš, zakaj karavana ne bi in glede na to, da boš dobil otroka, še enkrat pretehtaj to odločitev in malo preberi, kaj ti pravijo drugi z izkušnjami.
Tudi to, da mora bit nujno evropski avto, je taka za lase privlečena odločitev.

Če že hočeš Evropejca poleg ostali poglej še Opel Astro, starejši Classic modeli so kar ugodni, za 15k€ bi lahko dobil dizla s 6 prestavami, karavan.
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Če mar 25, 2010 10:35 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 25, 2010 10:39 am

Karavani teh modelov, ki smo jih našteli imajo praktično enake sestavne dele kot navadne izvedenke in vzdrževanje ne bi bilo nič dražje.
No, itak se boš na koncu sam odločil.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če mar 25, 2010 10:39 am

pa ravno zarad naraščaja bi mogu gledat en družinski avto. vlačit s seboj kup plenic, za preoblečt, tlačit voziček...

kaj pa boš s fiatom 500, že če ženo pošleš v trgovino, bo nabavla 3 vrečke hrane, se bo od tega ena na sedežih peljala...

malo razmisli no. prostora ni nikoli preveč, sploh pa za 15 jurjev dobiš soliden avto (kak focus ali pa astra npr.)

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Če mar 25, 2010 11:04 am

Smem vprasat zakaj ne novega, ce ga ze vzames na lizing in ves da bos avto imel 5-6 let? Zakaj nebi kupil nekaj kar ima garancijo?

Drugace pa kolikor vidim isces nek trendovski avto z malo porabo in eu porekla:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3641801&show=1
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če mar 25, 2010 11:10 am

Ce so finance problem spremeni kriterije. Dve leti star avtomobil za 15 jurjev je v povprecju doboro motoriziran TD srednjega razreda z osnovno do dobro opremo.

Ce bos kupoval nov avtomobil za 15 jurjev, bos padel en segment nizje, zavedaj pa se, da bos v prvih dveh, treh letih izgubil ogromno na vrednosti samega vozila. Te stvari so varljive - vec servisov rabljenega srednje razrednega TD skupaj z izgubo vrednosti in ostalimi stroski vzdrzevanja te lahko pride ceneje kot samo lastnistvo novega vozila in njegov padec vrednosti.

Svetujem ti, da si postavis nekje 3-5 brezpogojnih kriterijev in zožaš svoj izbor po potrebi. Potem ti znotraj tega ne bo vec tezko izbrati primeren avtomobil zase. To ti govorim predvsem, ker opazam, da imas zelo zelo siroko zastavljeno izbiro.

Omenil bi ti se tole - 80 km dnevno se zdalec ne pomei, da je diesel edina primerna izbira. Ce bi jih delal se 1x toliko pa morda res. Zavedat se moras, da bos v startu placal kar nekaj vec hkrati pa bos kupil vozilo, ki ima potenicalno gledano lahko vecji strosek vzdrzevanje. Odvisno je tudi kje in kako se bos vozil. Ce bos delal vec kratkih relacij je diesel spet neprimerna izbira. In tako naprej...

@ branee: totalno neprakticen in nepregleden avto s (za moje pojme) preslabotnim motorjem. Zdej, ce odpiratelj teme to isce, potem morda res ni napacna izbira - se pa bojim, da bi se s temle znal na dolgi rok fajn opect.

LpF

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če mar 25, 2010 11:19 am

Kupi novo kio ceed in uživaj izredno kvaliteten avto in najboljšo garancijo v sloveniji
http://www.kia.si/pricelist/?model=287
Zadnjič spremenil INFINITI, dne Če mar 25, 2010 11:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov