kolesar je napisal/-a:kolk sm jst to spremljal...
predno se zagreje kuri bencin ane? pozimi kuri dost bencina ane? (ko sešteješ bencin+plina, računica za sam plin že je...)
servisirat moraš še plinsko napravo ane (še dodatna stvar ki lahko crkne)?
se ne splača
dizel
rs1975 je napisal/-a:ena primerjava glede porabe za Ford Focus 1.6 dizel ali bencin + plin:
dizel: poraba 5.3 l, mesečni strošek cca. 130 EUR
bencin + plin: poraba 6,7 L, mesečni strošek cca. 90 EUR
rs1975 je napisal/-a:ena primerjava glede porabe za Ford Focus 1.6 dizel ali bencin + plin:
dizel: poraba 5.3 l, mesečni strošek cca. 130 EUR
bencin + plin: poraba 6,7 L, mesečni strošek cca. 90 EUR
M je napisal/-a:Jaz se pa bolj nagibam k dieslu iz sledečih razlogov:
- čeprav so sodobni plinski sistemi bojda varni, v primeru karambola raje vidim, da moja otroka ne sedita na polnem rezervoarju plina. Mogoče gre zgolj za predsodek.
M je napisal/-a:Jaz se pa bolj nagibam k dieslu iz sledečih razlogov:
- čeprav so sodobni plinski sistemi bojda varni, v primeru karambola raje vidim, da moja otroka ne sedita na polnem rezervoarju plina. Mogoče gre zgolj za predsodek.
- plina ne moreš tankat sam, treba je čakat črpalkarja (vem, sliši se banalno, ampak čas je redka dobrina);
simonxy je napisal/-a:Jaz se prav tako odločam za to opcijo in sicer sem vzel za primer Hyundai IX35, ki ga kupujem.
Diesel ima realno porabo dobrih 7l, bencinar pa dobrih 10l, se pravi je razlika med njima 3l. Z avtomobilom bom recimo prevozil 120.000km preden ga bom menjal.
Vzel bom, da bo pri plinu poraba narasla za 1l se pravi na 11l. Referenca:
http://www.spc-skerjanec.si/sl/Novice/a ... perb_combi
- tudi pri kvalitetni večtočkovni vgradnji poraba namreč malo naraste.
Pri tem ne bom upošteval, da se pri vožnji s plinom porablja tudi 10% bencina ampak bom vzel, kot, da je vse plin.
Za 120.000km bom tako porabil 8400l nafte ali 13200l plina. Če upoštevam, da je cena plina 0,58 cene nafte, je to potem 7656l nafte(če pretvorim plin v nafto)., torej sem s tem avtomobilom privarčeval 744l nafte, kar znaša približno 892€. Glede na to, da je vgradnja 2000€ se potem to ne splača v tem mojem primeru ob trenutnih cenah goriv(vzel sem približne cene).
Res je, da je vzdrževanje diesel-a dražje, vendar moraš pri kombinaciji bencin-plin vozit avto 1x letno še na plinski servis, poleg tega imaš dodatno instalacijo v avtu pa še parkirat ne smeš v garažnih hišah. Kolikor sem sledil po internetu naj bi tudi določeni avtomobili imeli probleme pri plinu, ker so pač optimirani za bencin - predvsem elektronika doziranja. Ampak recimo, da se vse to izenači z dražjim vzdrževanjem disla in da vse to skupaj zanemarimo.
Po moji preprosti oceni se plin splača, če misliš naresti z avtom 200.000km ali več (seveda je to precej odvisno od avta in njegove porabe), za manj se ne splača še s tem zajebavat.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov