Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dmalis
Nov uporabnik

Kupujem družinski avto: VW Passat 1.9 TDI ali Mercedes C200

Napisal/-a dmalis Sr jun 09, 2010 10:48 am

Živjo,

fantje prosil bi vas za kakšen nasvet glede nakupa novega družinskega avtomobila. Z družinskim ciljam na nekaj kar bo odgovarjalo prostorskim in varnostnim potrebam ob pridobitvi novega člana.

Avto bo sicer večino časa uporabljen kot prevozno sredstvo 1 osebe, po drugi strani pa se bo vsake toliko časa vanj nametalo voziček in ostale "periferije" :)

Osebno nimam fetišev po čimveč konjih ali končni hitrosti. Bolj mi je pomembna razumna poraba, minimum okvar in nasplošno čimmanj obratovalnih stroškov. Seveda bom vesel kateregakoli drugega predloga znamke/modela.

V mislih imam nekaj očesu prijetnega kot sta:
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3315022&show=1
- http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3778152&show=1

Ostali pomembni podatki pa so:
- cena: do 10k-12k €
- predvideno dizel (zaradi manjše porabe?)
- 5 vrat
- čimmanj obiskov serviserja
- razumna poraba (cca 7L?)
- dovolj prostora za prtljago dojenčka (dopusti)
- razumno število že prevoženih km
- best buy nasplošno :)
- 80% časa se vozim po avtocesti: Vrnika-LJ-Vrnika

Torej prosim vas za pomoč pri izbiri "novega-rabljenega" avtomobila, saj je trenutni Clio postal premajhen.

Thanks in lp,
Damjan

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Sr jun 09, 2010 10:50 am

Za prevoz družine bi ti svetoval karavana ali enoprostorca.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jun 09, 2010 11:03 am

Kot si rekel, rabiš avto s petimi vrati zato pomoje tako Passat kot Mercedes odpadeta (limuzini) ;)

Moja izbira bi bla nekaj takega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3584169&show=1
-šparovček
-veliko prostora

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3795388&show=1
-rezerva moči
- ugodna poraba ca. 6l, na relacijah tudi manj
-še več prostora
-pa še glavni razlog, ima DSG menjalnik 8)

lp

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jun 09, 2010 11:06 am

Sicer si napisal, da izbiraš med pasatom in mercedesom, ampak si bom vseeno dovolil dodati še en dober avto. Npr škodo octavio.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3834739&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3830776&show=1
Pa brez zamere. ;)

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr jun 09, 2010 11:35 am

Pomoje je relacija Vrhnika-Lj-Vrhnika prekratka za dizla, ker vecino casa avto ne bo ogret, sploh pozimi.

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Sr jun 09, 2010 11:55 am

in kaj ti mislš? limuzina ali karavan ki ima tono pa pou pa 1.6 bencinar? k bo piu 10 po tamalm. zakaj misliš da se nebi segreu? od vrhnke do lj ga imas ze do brezovice segretga.sicer pa ni potrebno ga mrzuga tišati ali ne?

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Sr jun 09, 2010 11:58 am

Thanks vsem za odgovore. Takoj ko sem postal post sem ugotovil, da v bistvu rabim bolj karavana kot ne :) Kot kaže se še ne zavedam čisto da kupujem familjaren avto :lol:

Torej ja - Škode dejansko zgledajo prav super - še posebi zadnja črna varianta.

Glede dizel VS bencin - res je vsakodnevna razdalja zelo kratka (cca 17km) - kakšna je pa kej drugače razlika v porabi goriva? Mi je pa dizel nekako ljubši za vozit.

Če pa najdete še kaj primernega (karavana) pa se priporočam.

LP
D

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Sr jun 09, 2010 12:10 pm

Pa ne moreš primerjati Octavio s C klaso in Passatom. :roll:

Kaj pa kaj takega?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3665664&show=1

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Sr jun 09, 2010 12:27 pm

No ja - v bistvu mi je dokaj vseeno katera znamka in/ali model. Vizualno preferiram Mercedeza C in Pasata vendar mi je res najbolj pomembno to, da ne bom vsake tri mesece na servisu (tko k s trenutnim zelo malo rabljenim in dokaj novim Cliom).

Sej vrjetno je večina omenjenih avtov nasplošno dobrih in mam samo jst s kliom nesrečo.

Kaj pa kaj takega?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3763061&show=1

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP Sr jun 09, 2010 12:33 pm

Sicer so te avti iz linkov lepi pa šparovni pa dost opreme ampak, če kupuješ zanesljiv avto z malo možnostjo okvar, bi ti js priporoču da gledaš 1.9 TDI dizle iz VAG koncerna, k so res trpežni avti, po možnosti z DSG menjalnikom da ti olajša življenje. Drugače pa bi se js na tvojmu mestu izogibu raznih švercerjev kot so Avto Grosuplje in podobni, ker taki majo VEČINOMA avte uvožene, zbite, prevrtene in še kej druzga. Tko da glej avte s slo. poreklom, original servisno knjigo in pa obvezno pred nakupom al uzet kkšnga stručkota sabo, al pa reskirat tistih 50-100€ pa ga odpelat na pooblaščen servis da avto res pregledajo kokr je treba.
Če se usaj prbližn držiš teh stvari, k so nekak vodič za ''varen'' nakup, maš velik šans da dobr auto kupš.
LP

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr jun 09, 2010 1:15 pm

mropc je napisal/-a:in kaj ti mislš? limuzina ali karavan ki ima tono pa pou pa 1.6 bencinar? k bo piu 10 po tamalm. zakaj misliš da se nebi segreu? od vrhnke do lj ga imas ze do brezovice segretga.sicer pa ni potrebno ga mrzuga tišati ali ne?
To so voznje po 17km, meni se zdi to malo za dizla. Js predlagam bencinarja, recimo tale se je v neki drugi temi pojavil in se mi zdi zelo zanimiv: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3840034&show=1
Ali pa malo bolj odmevna znamka: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3177165&show=1

Edino poraba je pri bencinarjih visja, ampak to je vecna debata kaj pretehta - res je odvisno kaj so preference. Za take krajse voznje js ne bi dizla kupoval zaradi porabe, ce ze, bi ga zaradi navora.

Suljo20 je napisal/-a:Tko da glej avte s slo. poreklom, original servisno knjigo in pa obvezno pred nakupom al uzet kkšnga stručkota sabo, al pa reskirat tistih 50-100€ pa ga odpelat na pooblaščen servis da avto res pregledajo kokr je treba.
Se strinjam, to je treba veckrat poudariti, to je skoraj tako pomembno kot izbira avta!

edit: glede porabe, razlika bo verjetno 2-3L na 100km.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr jun 09, 2010 1:31 pm

Ko maš enkrat otroka pa furaš seboj prvo leto tisti ogromen voziček, si bosta vsakič, ko bosta vzela tist velik voziček iz avta v enem kosu rekla, hvala bogu za karavana - če nima nakladalnega roba. Midva npr. v Leonu imava dovol velik kuferaun da sva iz vozička devala samo sedež in sem vsakič klel, da moram to razstavljat - ko pa enkrat lahko kupiš marelco (oni mali vozički od leta dalje) pa ga fukneš za zic, pa ne boš mel več teh problemov, vendar boš slej kot prej vozil s seboj pecikl, igrače k babici ipd. fore, tako, da za takšne stvari je karavan bomba. Enoprostorci, razen kakšen hvale vreden Touran (govorimo o prtljažniku) če imajo nakladalni rob, so drek.

VW TDI motorji so znani kot vzdržljivi, načeloma je problem 1.9 TDI dvomasovni vztrajnik ter EGR ventili. Pri meni je bil simptom njegove odpovedi pokanje in težko vžiganje vročega motorja - hladen užgal vedno kot urica. EGR ventil pa sem prepoznal po črnem odbijaču. Cena prvega izven garancije je 1100 €, EGR ventila pa okoli 300 € (govorimo o 1.9 TDI s 105 KM). Ogibaj pa se 2.0 TDI motorja s 140 KM do letnika 2007 (torej letnik 2006 je še problem) saj je po opisanem na forumih to ena katastrofa od motorja (malo pobrskaj po forumu). Izmed primernih kandidatov poglej še Škodo Octavio Combi ter morda Seat Alteo XL (pozor na nakladalni rob) ter mogoče Tourana. So pa to vsi po vrsti težki avtomobili in čim TDI-je v njih pritisneš poraba goriva strmno naraste (npr. Touran lahko pije pod 6l, brez težav pa tudi več kot 8 l).

Če ne delaš ogromnega števila kilometrov ter ne rabiš dirkalnika, pa ti je optimalna izbira 1.4 TSI motor s 125 KM - ima za razliko od 1.9 TDI (razen starih verzij nad 110 KM) 6 stopenjski menjalnik, v avtu ne veš da je motor prižgan, potegne kar lepo in poraba je ob zmerni vožnji med 6 in 7 litri.

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Če jun 10, 2010 8:34 am

Hey, full thanks za vse predloge in razlage.

lpd

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Če jun 10, 2010 9:41 am

V bistvu imam še eno vprašanje :) Malo sem bral poste kako avtohiše nategujejo z uvoženimi kot slovenskimi, rabljenimi kot novimi, prevrtenimi km...

Predlagali ste, da avto zapelješ serviserju in ga ta preveri. In zdej me zanima kakšen je ponavadi ta postopek - prodajalec ti vrjetno ne zaupa avta na lepe oči in tudi serviser verjetno nima kadarkoli časa.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jun 10, 2010 9:52 am

dmalis je napisal/-a:V bistvu imam še eno vprašanje :) Malo sem bral poste kako avtohiše nategujejo z uvoženimi kot slovenskimi, rabljenimi kot novimi, prevrtenimi km...

Predlagali ste, da avto zapelješ serviserju in ga ta preveri. In zdej me zanima kakšen je ponavadi ta postopek - prodajalec ti vrjetno ne zaupa avta na lepe oči in tudi serviser verjetno nima kadarkoli časa.

Kar se tiče prodajalca...ti mu enostavno rečeš, da hočeš peljat avto pregledat na servis. Če se on ne strinja s tem, mu enostavno rečeš nasvidenje. Tisti, ki ima čisto vest ti bo zihr pustil pregledat (seveda bo šel s tabo), vem iz lastnih izkušenj. Sem kupil že kar nekaj rabljenih avtomobilov (zase in za znance), nekateri privat, drugi v avtohišah, trije so bli uvoženi iz Italije in nisem imel s tem nikoli problemov. ;)
Je pa res, da boš moral v tem primeru žrtvovat nekaj denarja za preizkusno tablico, ter za servisni pregled (to je čist odvisno od serviserja koliko ti zaračuna, lahko je 50 ali pa 200€). Vendar ti je v končni fazi vredno dat nekaj denarja, pa da si potem prepričan, da je avto v redu. ;)

Še ena zadeva (vsaj pri VAG je tako): pri starih avtih s priklopom na tester ne moreš videt ali so kilometri prevrteni, pri novejših (mislim, da od 2008 naprej, nisem zihr) pa se to da ugotovit!

lp

h4ck
Stalni uporabnik

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov