Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Scorp84
Stalni uporabnik

Kateri avto izbrati Octavia ali Superb, oba greenline?

Napisal/-a Scorp84 To jun 29, 2010 3:13 pm

No kot na noslovu piše izbiram med tema dvema, Octavia greenline stane sicer 17.990, ponujajo nam pa tudi za 1000 evrov manj. Pol je tukaj še Superb greenline ki se ga dobi za 19.990 evrov.
Sicer avta še nisem testiral, ker niso imeli registrirane, ampak zaenkrat mi je bolj udobna Octavia ( z to opremo kar ponujajo pri greenline), pa tudi zdi se mi da je Octavia višja in starejši ljudlje lažje izstopajo.
Avto se bo za taxi uporabljal, pa kolikor gledam sta cenovna ugodna, ter poraba naj bi bila nizka. Več bom vedel ko bom vozil oba avta. Pomembno je da ima čim daljšo garancijo 4 leta, zato tudi gledamo na Škodo. Bolj me zanima katera od teh modelov bosta po 4 letih imela višjo ceno, oziroma kateremu bo manj padla cena po 4 letih? Čeprov je zdaj razlika le 3 tisoč evrvov, ampak ponavadi avti višjega razreda bolj izgubljajo na ceni.
Gledal sem tudi na kvaliteti in opažam da je octavia zelo podonba Golfu, edino menjalna ročica se mi zdi bolj natančna pri Golfu. Medtem ko drugače zelo lepo gre v prestave. Drugače podvozje je verjetno od golfa, tko da ubistvu je Octavia bolj kopija Golfa ker vidim da so materiali isti kot pri Golfu. Za Superb pa niti ne vem, na čem je. Najbolj važno nam je da se avto čim manj kvari, v tem garancijskem roku, čeprav je garancija. Ampak izguba če je avto na servisu, če me razumete. Še en plus gre Octaviji, ker je avto lažji in verjetno se tudi manj končniki, nasploh podvozje obrablja, ter zavore. Ker recimo zdašnji enoprostorec Zafira močno zavore obrablja, kot njegov precej lažji bratec astra, ki imata isto podvozje. Pa še bi lahko naštel kaj prej gre, kot je recimo kolesni ležaj.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To jun 29, 2010 3:16 pm

Aja pa še to, za oba vem da imata podaljšano prestavno razmerje in da avta nimata hudih pospeškov. Ampak to me niti ne moti, ker imamo zelo umirjeno vožnjo in redko kdaj pospešujemo, kolikor avto zmore.

Andraz3d
Novinec

Napisal/-a Andraz3d To jun 29, 2010 3:53 pm

octavia si deli zasnovo z golfom (petico), seat leon, seat altea, jetto. Super pa je na podaljsani osnovi passata. Torej, ni glih cist ista zadeva.

Superb je bistveno bolj udoben avto, ostalo sledi temu. Noben pa ni dinamicen.

Jasno, da je super boljsi, je pa octavia ze imela facelift, kar pomeni bistveno manj "otroskih" napak.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To jun 29, 2010 3:53 pm

doma ima oče zadnjo generacijo octavio 1.9tdi. razlika od 4leta stare z enakim motorjem in opremo je da pije konstantno liter več. morda zaradi večjih platišč (15-->16) ali pa ogromnih ogledal.. poleg tega ima malenkost drugačna razmerja in drugačno sklopko. podvozje pomojem enako.
pa da se vrnem na bistvo. podvozje superba je precej mehkejše in bolj udobno, hkrati pa se zato nič slabše ne vozi. vsaj tako se je meni zdelo. glede na majhno razliko v ceni bi že zaradi obdelave notranjosti in podvozja vzel superba

andraz3d otroških napak ne pri prvem ne pri drugem modelu nismo opazili.. pri prejšnji octavi se je edino luščil volan, ki je bil menjan v garanciji.

Andraz3d
Novinec

Napisal/-a Andraz3d To jun 29, 2010 4:16 pm

no sej, gledano statisticno, facelift avti so bolj zanesljivi. Ce je ze to pogoj za kupovanje. Ampak se bolj statisticno bi pa bilo rect, da so vsi super zanesljivi.

btw, tudi jest sem opazil da nova octavia zre vec kot prejsnja. IMHO je v tezi tudi precej razlike?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jun 29, 2010 4:26 pm

Bistvena razlika med obema modeloma greenline je, da ima Superb 1.9TDI PD motor, medtem ko ima Octavia 1.6TDI CR motor, oba z isto močjo. CR motor dela precej tišje, je pa zato malenkost manj odziven.

Drugače pa če naredim primerjavo na hitro:
Superb je neprimerno bolj prostoren in udoben (mehkejši) kot Octavia. Podvozje je veliko močneje zasnovano kot pri Octavii (pač avto višje klase, večja teža).

Moraš tudi upoštevat, da pri Superbu od opreme dobiš več ESP (s celim kupom varnostnih podsistemov) ter stranski zračni zavesi pa še nekaj malenkosti kot so pranje žarometov, dodatno zatemnjena stekla zadaj ipd.

Kolikor sem opazil si verjetno Octavio gledal karavana (17.777€), medtem ko limuzina stane 16.666€.

Glavne prednosti Octavie:
-cenejša registracija (cestnine je manj za 1.6 motor)
-malenkost manjša poraba goriva (na račun manjše teže in 195 širine gum)
-manjša dimenzija pnevmatik (cenovno bolj ugodne)
-manjša nabavna cena (2.000-3000€ spet ni tako malo)

Bi pa jaz osebno raje dal nekaj denarja več in vzel Superba, saj je avto špica za ta denar, prostora v izobilju, je idealen za prevoz potnikov, še posebej na daljše relacije ;)

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 To jun 29, 2010 5:50 pm

Na tvojem mestu bi izbral octavio. Sigurno bolša izbira za taxi avto. Vse bo ceneje, potrošnja goriva, gume, servisi,....
Lp by Mare

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To jun 29, 2010 5:51 pm

Glede na to, da bo avtomobil uporabljen predvsem za taxi bi izbral Superb-a.
1. Boljša zvočna izolacija - navkljub temu da nima CR-motorja
2. Več prostora zadaj - taxi - mogoče celo več kot S class pri MB
3. Bolj prestižen avtomobil v notranjosti
4. 1.9 TDI je zanesljiv motor - 1.6 CR TDI pa nov - ni podatkov o zanesljivosti
5. Servisi so cenovno tam tam.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To jun 29, 2010 7:19 pm

Vzel bi superb, sam ta model greenline ki ga dobiš, nima v notranjosti nič posebnega da bi odstopal od octavie. Izjema kot je gor uporabnik napisal, airbag, esp... To morem še pogledati kaj dobiš v superb. Drugače se mi je res zdelo boljše za sedeti octavia, kot superb. Pri superbu sem imel občutek da bi moral imeti 150 kil da bi se rit in bočno lepo usedel. No če pa se usedemo v superba ki ima veliko več opreme in stane že 30 tisoč evrov, je pa čisto druga zgodba in sama notranjost. Zato sem v dvomih katerega uzeti, ker pride v poštev samo greeenline.
Drugače se mi zdi octavia da je narejena v osnovi golf 6, kajti gledal sem samo novo octavio 1.6 tdi. Pa ima nekje okoli 1385 kg, superb ima 100kg več. Sam če ima superb toliko ojačano podvozje, kot smo imeli pri zafiri, so rezervni deli spet dražji.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To jun 29, 2010 7:31 pm

Facelift pomeni, da je avto na trgu že 3-4 leta in, če ga nameravaš prodat čez nekaj let, boš potem dobil zanj manj denarja kot da bi bil svež. Pol so še tiste teorije, da vsak avto je narejen, da se nekaj stvari na njemu pokvari, tako da prizvajalec potem zasluži še z rezervnimi deli in servisi...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar To jun 29, 2010 7:44 pm

Na papir daj prednosti enega in drugega ter jih primerjaj. Tisti, ki pretehta, naj bo tudi končna izbira.

Octavia :
+ nov 1.6 TDI CR dizel
+ nižja poraba, sodobnejši in tišji motor
+ v kolikor kupiš karavana, mnogo večji prtljažnik
+ mnogo nižja cena (2 oz. 3 tisočake)
- nepreverjen agregat
- manj varnostne opreme
- manj prostora zadaj

Superb:
+ preverjen agregat
+ prostornejši
+ nasploh višja klasa avtmobila
+ več varnostne opreme
- neuglajen 1.9 TDI PD agregat
- glasnejše delovanje motorja
- manjši prtljažnik v primerjavi z karavansko izvedbo octavie

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To jun 29, 2010 11:30 pm

če se ne motim je zate pomembno vzdrževanje. in na žalost je realno octavia tam cenejša. kljub temu pa navijam za superba

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To jun 29, 2010 11:38 pm

Pa ne sam vzdrževanje, kateri avto bo manj izgubil ceno. Nočem da čez 4 leta prodajam avto, pa je med njima razlika v ceni 1500 evrov. Na koncu je to izguba. Pač imamo mal slabe izkušnje z težjimi avti, kljub temu da je podvozje močnejše, ampak naše ceste so katastrofa.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr jun 30, 2010 8:50 am

Če gledam prvenstveno uporabnost obeh vozil za namene taxi službe, bi se odločil za Superba. Najverjetneje se bo večina strank vozila na zadnji klopi, prioritetno bi pač gledal na zadovoljstvo strank ter posledično večji promet! Napram Octaviji ponuja Superb pač neprimerljivo več prostora zadaj, Octavia sedi na podvozju Golfa V (2578 mm medosne razdalje), kar se pozna v prostornosti zadnje klopi. Kot je omenil že @simply, je prostornost zadnje klopi Superba primerljiva z avtomobili višjega razreda (S-klasa, A8, ipd...). Udobnost vožnje Superba ter požiranje neravnin slovenskih "kolovozov" izniči prednosti Octavije.
Večja prednost, ki jo je omenil že @peroRS je definitivno večja aktivna in pasivna varnost akcijskega Superba (ESP, dodatna airbaga), kar bo definitivno boljši prodajni argument pri prodaji rabljenega vozila čez 4 leta. Groba projekcija sicer kaže na malenkost večji padec cene Superba (večji razred).
Superbov motor je preverjen 1.9 TDI napram novejšemu 1.6 TDI CR ter za odtenek odzivnejši. Stroški vzdrževanja pa so pri Škodi že pregovorno izjemno ugodni.

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Napisal/-a 4tuning_team Sr jun 30, 2010 10:05 am

...če bi se jaz odločal za taxi službo, bi izbral Superba, ravno iz vidika prostora, kot je bilo o tem že napisano v prejšnih postih. Tudi iz vidika opreme ima Superb kr nekaj plusov več. Moram pa te opozoriti, da boš moral za 4 letno jamstvo doplačati po ceni uvoznika, torej nisi opravičen tega, kot fizične osebe, v kolikor ga boš hotel koristit.
Drugače pa sem za Superba.

Lp
Boštjan

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr jun 30, 2010 1:07 pm

TAXI? - Absolutno Superba ;)
-Je precej udobnejši - prtljažnik je velik ter zadaj imajo potniki kar 9cm več prostora kot recimo Mercedes S klasa - halo? :D

Moj namig- kupi precej lepšo Combi verzijo, ki pa ima res izvrsten prtljažni prostor :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr jun 30, 2010 1:14 pm

samo se vam ne zdi da je prevelik avto težje obračat v ozkih ulicah ?

heh, na koncu bom jaz svetoval škodo fabio :huh:

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr jun 30, 2010 1:15 pm

INFINITI je napisal/-a:TAXI? - Absolutno Superba ;)
-Je precej udobnejši - prtljažnik je velik ter zadaj imajo potniki kar 9cm več prostora kot recimo Mercedes S klasa - halo? :D

Moj namig- kupi precej lepšo Combi verzijo, ki pa ima res izvrsten prtljažni prostor :)

Podpis. Ni kaj za mozgat. Stranke bi se v Superbu počutile boljše, in to je vse kar rabiš vedet. ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jun 30, 2010 1:25 pm

a4 je napisal/-a:samo se vam ne zdi da je prevelik avto težje obračat v ozkih ulicah ?
Mah glede tega najbrž vseeno ni take razlike med Octavio in Superbom.
Pa recimo v Ljubljani itak ni več ostalo veliko ozkih ulic, kamor še smeš z avtom, je Zoki vse zaprl (ožje središče glede prometa izgleda kot leta 1953)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr jun 30, 2010 2:16 pm

a4 je napisal/-a:samo se vam ne zdi da je prevelik avto težje obračat v ozkih ulicah ?

heh, na koncu bom jaz svetoval škodo fabio :huh:

-Nikoli nisem imel težav, kakšen profi taksist pa sploh ne :D
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov