Napisal/-a Kael Sr jul 28, 2010 8:29 pm
Potrjujem tudi sam (imeli Toleda 1.9 TDI), da so to uredu avtomobili. Mat je mela 4 leta Toleda, potem menjala za novega in 4 letih in 75.000 prevoženih km po sistemu "pedl tu de medl" ni bilo nobene okvare. Edino kar je vsake toliko časa ponagajalo je bila varovalka za gretje zadnjega stekla, pa kakšno žarnico je bilo potrebno menjat. Tudi pri nas se je sicer notranjost Toleda luščila. Mogoče še to: več kot 1.9 TDI motorja s 110 KM v tem Leonu ne potrebuješ, ker je ta motor vrh glave dosti in ima odlično razmerje moč / poraba (4.3 litra s klimo na relacije v težjem in večje Toledu). Glede nato da so tvoje vozniške izkušnje na začetku: ta motor pri 2000 rpm zagrabi ko svinja in verjetno boš v avtomobilu imel ABS, ASR(TCS) in ESP pa ne. Kar pomeni, da posebej na mokrem v ovinku, če preveč na gas stopiš kolesa obrne v prazno in potem ni ravno prijetno... tako da dokler ne spoznaš avta, previdno po gasu (:. Me je nekajkrat, sicer k sreči na prazni cesti malo odneslo, ko sem preveč po gasu stopu (prehod iz becinske ibize 1.4 60 KM na to raketo je pustilo posledice).
Glede 1.4 motorja v Leonu, pa sem tudi sam slišal, da naj bi bile težave z menjalniki. Glede na velikost in težo Leona, ti nakup 1.4 motorja odsvetujem, ker je ta avto nepremičnina ko prižgeš klimo. Poraba pa naraste ob vožnji s klimo tudi preko 10 litrov. Sicer se tudi pri 1.6 motorju pozna, vendar bo skupaj vzeto 1.6 zagotovo pil manj od 1.4, ob klimi sploh ob normalni vožnji pa bosta tu tu (razen če se vožiš vsak dan po ravnem 10 km s 75 na uro v peti prestavi - tam bi mogoče 1.4 popil par deci manj). Dobra izbira če ne potrebuješ formule je tudi 1.9 TDI s 90 KM - dovolj za tega Leona. S SDI-ji pa je podobna zgodba kot s 1.4 (menjalniki in nepremičnina). Je pa res, da vsaj pije slabih 5 litrov.