Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

krokar37
Nov uporabnik

Nakup vozila Ford Fista ali Renault Clio - diesel varianta

Napisal/-a krokar37 Sr avg 11, 2010 6:54 pm

Odločam se za nakup novega vozila Ford fiesta 1,4 TDCi 50 kW ali Renault Clio Expression dCi 70. Po tehničnih specifikacijah bi Ford Fiesta naj imela porabo goriva izven mesta 3,5 l/100 km, Renault clio pa 4,2 l/100 km.

Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje glede porabe goriva za omenjena tipa vozil oz. ali navedena podatka "držita".

Dnevno opravim 140 km relacijske (izvenmestne) vožnje, zato mi je prvotnega pomena nizka poraba goriva.

Hvala za odgovore.
Zadnjič spremenil krokar37, dne Sr avg 11, 2010 7:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar Sr avg 11, 2010 7:08 pm

Predlagam, da napišeš, ali imaš namen kupiti nov ali rabljen avtomobil (ter koliko star).

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Re: Nakup vozila Ford Fista ali Renault Clio - diesel varian

Napisal/-a zuzek Sr avg 11, 2010 8:24 pm

krokar37 je napisal/-a:Odločam se za nakup novega vozila ....
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Re: Nakup vozila Ford Fista ali Renault Clio - diesel varian

Napisal/-a Antiznačkar Sr avg 11, 2010 8:34 pm

krokar37 je napisal/-a:Odločam se za nakup novega vozila Ford fiesta 1,4 TDCi 50 kW ali Renault Clio Expression dCi 70. Po tehničnih specifikacijah bi Ford Fiesta naj imela porabo goriva izven mesta 3,5 l/100 km, Renault clio pa 4,2 l/100 km.

Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje glede porabe goriva za omenjena tipa vozil oz. ali navedena podatka "držita".

Dnevno opravim 140 km relacijske (izvenmestne) vožnje, zato mi je prvotnega pomena nizka poraba goriva.

Hvala za odgovore.

@zuzek: Hvala, sem spregledal... očitno me dajejo leta, bo treba nabavit očala. :lol:

Skratka, pri tebi je nakup dizla opravičljiv. Enak motor kot si ga v tem primeru lasti fiesta je v mojem peugeotu 206 (ford si je 1.4 dizla izposodil od PSA grupe in mu nadel svojo oznako TDCI) 1.4 HDI. Poraba 3,5 l/100 km je zgolj iluzija. Najmanjša poraba, ki se jo da dosegati, je 4-4,5 l/100 km na relacijah zelo umirjeno. Ob normalni vožnji se na relaciji dosega poraba cca 5 l/100 km, ob umirjeni mestni vožnji pa cca 5,5 l/100 km. Ob moji vožnji se poraba giblje okoli 6 l/100 km, je pa res da vozim kar dinamično.

Pri DCI-ju je poraba za odtenek nižja.

Oba avta ti priporočam, vendar bi sam izbral fiesto: predvsem zaradi meni nevšečnega dizajna pri cliotu, tako zunaj kot znotraj. Morda ne bi bilo napak pregledati tudi ostalo konkurenco... in btw, kupi avto z vsaj spodobno opremo.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Če avg 12, 2010 4:34 pm

Vsekakor fiesta, že zaradi voznih lastnosti in videza.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če avg 12, 2010 4:45 pm

Bedarija, daš 10+ k€ za avto in potem se sekiraš če en porabi 7 dl manj goriva na 100 km.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Vseved
Novinec

Napisal/-a Vseved Če avg 12, 2010 5:17 pm

Dodaj par € in vzami Clia z Dynamique opremo ter 63 kW (v praksi porabi manj kot 50 kW izvedba pa še mnogo bolj je poskočen).

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če avg 12, 2010 5:50 pm

Jaz bi ti priporočal fiesto!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če avg 12, 2010 6:09 pm

Gre se za "karakterno" precej različna avtomobila. Fiesta je zelo dinamičen malček(podvozje,neposreden volan,...), Clio pa precej bolj mehek, torej je to tudi odločitev med dinamiko oz. "zabavnostjo" in udobjem oz. "umirjenostjo".

Porabo je verjetno najbolj pogledat na spletnih straneh, kjer lastniki vnašajo svoje porabe...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Če avg 12, 2010 8:49 pm

Blinder je napisal/-a:Bedarija, daš 10+ k€ za avto in potem se sekiraš če en porabi 7 dl manj goriva na 100 km.

Točno tako.

Kater ma pa servise dražje? Kje je najbližji servis? Znajo dejansko popravit avto tam? Kako drage bodo gume? Kater je bolj zanesljiv? Bi bilo bolj smotrno kupit rabljen avto? ... ni vse poraba.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če avg 12, 2010 9:00 pm

/miha je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:Bedarija, daš 10+ k€ za avto in potem se sekiraš če en porabi 7 dl manj goriva na 100 km.

Točno tako.

Kater ma pa servise dražje? Kje je najbližji servis? Znajo dejansko popravit avto tam? Kako drage bodo gume? Kater je bolj zanesljiv? Bi bilo bolj smotrno kupit rabljen avto? ... ni vse poraba.

Res da poraba ni vse ampak pod predpostavko, da je vzdrževnanje obeh stane podobno, ni zanemarljiva. Servise, registracijo, gume menjaš na določeno obdobje in nekako daš denar na stran, poraba je pa dejavnik, ki ti v tem primeru več kot enkrat tedensko določa višino odhodka. Osebno raje vidim nekoliko večji strošek na začetku, pa potem manjše pri tankanju, kot obratno, čeprav je v končni fazi isti znesek.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe avg 13, 2010 8:28 am

Velikokrat se poraja vprašanje smiselnosti nakupa avtomobila nižjega razreda z dizelskim motorjem. Cenovna diferenca napram bencinarjem je velikokrat procentualno previsoka, bencinarji pa v tem razredu tudi niso preveliki požeruhi (npr. kakšen novejši TSI).
Ker si ogleduješ novejša primerka dizelskih agregatov, katerih ravno ne razganja po moči (50kW), se bo poraba najverjetneje sukala okrog 5 l/100km. Nižjo bo moč doseči le z nežno nogo na relacijski vožnji. Optimalnejša dizelska motorizacija (beri: voznejša ter verjetno posledično zaradi manjšega priganjanja varčnejša) omenjenih modelov je močnejša ter navorsko prijaznejša, vendar seveda dražja (Clio s 63kW ter 1.6 TDCi Fiesta).
Zatorej bi bilo smiselno pogledovati tudi k bencinskim konkurentom s kakšnimi 1.4 agregati, užitek (tudi ne pretirane porabe, predvsem na relacijah) bi znal zagotavljati nov 1.2 TSI VW agregat (Polo v Comfortline izvedbi). Kot omenjeno je razlika v porabi minorna, servisi cenejši, razlika v ceni rabljenega vozila pa minimalna.

Ker obe znamki trenutno ponujata dobre nakupne akcije (še posebej z njihovim financiranjem), predvidevam da si "zabetoniral" izbor znamk. Pri Renaultu predlagam opremo Dinamique, pri Fordu pa opremo Titanium (večja pasivna varnostna oprema! ter subjektivno lepši izgled z alu platišči). Žal oba predstavnika zahtevata dodatno doplačilo ESP. Zaradi praktičnosti nujna opcija 5 vrat. Pri obeh znamkah je možnost doplačila dodatnih 2 let garancije, kar toplo priporočam.
Osebno bi zaradi oblike, modernosti, voznosti izbral Fiesto (1.4 bencinarja; pogojno tudi 1.25) z dodatki: Control paket 2, zatemnjenimi zadnjimi stekli ter ESP.

krho
Novinec

Napisal/-a krho Pe avg 13, 2010 9:19 am

5l :? pri teh "malčkih"? Jaz imam v Golfu V po prevoženih 77k km povprečno 5,2l.

Pa da ne bom samo OT. Meni fiesta deluje všečnejše.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

denis,mag.
aka Fiatfan

Napisal/-a denis,mag. Pe avg 13, 2010 9:42 am

joj nekateri ste pa res zaplankani u nulo, kaj naj drugega rečem.
Mestni avto z dizelskim motorjem? Zakaj pa ne?
Ni vsem, da bi tankali nevem koliko, če se lahko ceneje vozijo.. res nevem zakaj ste tako proti, očitno faušija dela svoje, ker morate z velikmi bencinskimi kantami kar naprej tankati.
Osebno bi raje fiesto, seveda TDCI.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov