Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

hnoda
Novinec

pomagajte, pleh bomo kupili!

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:09 pm

Tako, cenjeno komentatorstvo, tudi pri nas se odločamo za nakup nove jeklene kočije in sicer so si mati zaželeli nekaj dovolj udobnega v nižjem srednjem razredu, kar bi jo dovolj elegantno, pa ne pretirano drago, vsakodnevno prepeljalo osemdeset kilometrov, kolikor meri razdalja do službe v Ljubljani in nazaj, občasno pa s kolegicami tudi do kakšne izletne točke v hribe, na morje in podobno.

Ogledala sva si naslednje primerke zapeljivih štirikolesnikov, prodajalci plehnatih lepotcev pa so si ob najinem obisku meli roke v upanju dobre kupčije in dali naslednje cenovne predloge:

Opel Astra 1.6 16V Enjoy 16.200 EUR
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3524518&show=1

Citroën C4 1.6 VTI 14.200 EUR ali 1.6 HDi 16.000 EUR oboje Comfort
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3560968&show=1

Fiat Bravo 14 T-jet Emotion 14.200 EUR
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3815527&show=1

VW Golf 1.2 TSI (105 konj) Comfortline 17.700 EUR
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3723390&show=1 (ta je trendline)

Ford Focus 1.6 TDCi Ebony 15.100 EUR (gre dejansko za 1.6 HDi motor od PSA)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3888157&show=1

Od prodajalcev sva odšla s kupi prospektov in mešanimi občutki (slednji niso objektivni!)...

Astra je bila že na mestu odpikana, predvsem ker se nama je zdela premalo pregledna (problem avta ki ga ima sedaj), prav tako pa mati ni bila všeč notranjost in armaturna plošča (je 'kičasta' ;D), zunanjost ji v primerjavi s konkurenco prav tako ni bila navdušujoča, je pa Astra celo nekoliko dražji avto od nekaterih konkurentov...

Golf naju je pustil hladna, avto je sicer konkretno narejen, vendar tako notranjost kot zunanjost ni zbudila nikakršnih čustev (torej tudi pozitivnih ne). Kljub nekoliko manjšemu prtljažniku od konkurentov je znotraj za sedenje dovolj prostora, vendar so sedeži bili za najin okus preveč 'nemški' (takoj se znajdeš v prusko pravilnem položaju za sedenje, kar je sicer verjetno v redu za hrbtenico, a daleč daleč od udobja, ki ga nudi na primer C4-ka). Prav tako je avto občutno dražji od ostalih, zato se človek ne more znebiti občutka da bi drugje za ta denar dobil 'več', tako da je tudi Golf odpadel.

Tako sva ostala pred trilemo: Bravo 14 T-jet, Focus 1.6 TDCi ali C4 1.6 VTI.

Komentatorsko občestvo prosim in pozivam k objektivnim komentarjem glede motorizacije, opreme in drugih lastnosti navedenih treh avtomobilov, ki bi nama olajšali skorajšnji nakup.

Zaenkrat sta manjša favorita Focus in Bravo.

Hvala za vaše komentarje, ki jih bom budno spremljal! Pozneje še kaj napišem o razlogih za kočno odločitev.

Kristijan1980
Nov uporabnik

Kraj: Jurovski Dol

oj

Napisal/-a Kristijan1980 Ne avg 22, 2010 3:28 pm

Kupita kaj se vama pač zdi primerno...ampak po moje čist napačni favoriti...saj za mene. Astra in Golf bi jaz rekel...ostalo...no ja...mogoče Ford!

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Ne avg 22, 2010 3:40 pm

jaz bi izbiral med astro in focusem - verjetno bi izbral focusa

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne avg 22, 2010 3:43 pm

moja mati ima astro prejsnji model (ce se ne motim je isti 1.6 motor, 85kw). dnevno naredi 50 km (malo vec kot pol avtoceste, ostalo pa mestna voznja) in ima porabo okoli 9 litrov. za moje pojme je to vsekakor prevec za te konje. zato ta motor ne bi sel kupovat. pac moje mnenje.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne avg 22, 2010 3:45 pm

Vozil sem Astro s takšnim motorjem, ampak tisti model pred tem, katerega si dal link. Tistih 115 konjev sploh ne kaže pa tudi poraba je visoka za te konje. Vglavnem falus od motorja.

Golf je preveč ''običen'' pa motor je prešvohen. Pomoje bi bila boljša izbira 1.4 TSI.

Izbral bi Bravota zaradi tega, ker je lepše oblike in ima boljši motor.

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:47 pm

Hvala za komentarje... še kaj o motorjih?

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:48 pm

Za Golfa mi je sicer trdil da gre komot 190, pa da so pospeški solidni za to kar 'gospa potrebuje' :D

Astra in Golf sta itak praktično odpadla, kaj pa ostalo?
Zadnjič spremenil hnoda, dne Ne avg 22, 2010 3:49 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne avg 22, 2010 3:49 pm

Bravo ima turbino zato je motor prožnejši še posebej v spodnjem območju vrtljajev in zato bo bolj lagoden za vozit. Motor se ne bo mantral, ker ga ne bo potrebno tiščat v obrate.

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:49 pm

Ja, Octavia je zmaga, ampak ne rabi tolk avta... Hvala1

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:51 pm

@nevermind Sem se peljal s tem motorjem testno in se mi je zdel špica, uglajen a vseeno dovolj zmogljiv. Sem pa slišal tud pohvale glede 1.6 dizla na Focusu, pa še manjša poraba je... Primerljiva sta, ampak T-jet me je res presenetil, hvala za komentar.
Zadnjič spremenil hnoda, dne Ne avg 22, 2010 3:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne avg 22, 2010 3:51 pm

aja... Opel Astra 1.6 16V z Enjoy opremo se mi zdi da ma ceno okoli 14.500 ;)

kaj pa kaj takega? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4016869&show=1

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 3:54 pm

@furby
Mam od Opla cenik doma in sem prepisal to ceno. Na ceniku astre sploh ni pod 15k...
Žal nama pa tud ni všeč...

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne avg 22, 2010 3:56 pm

aja...po ceniku...
drugace se po moje dosti bolj splaca vzet avto iz zaloge. ti lahko dajo se nekaj popusta, samo moras od ene avtohise do druge ;)

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Ne avg 22, 2010 3:59 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3888421&show=1

Če se ne motim se da dobiti še kar nekaj popusta... poleg tega pa cena glede na nekoliko zastarela Focusa in C4 in obilico opreme spet ni tako visoka. Sploh če avto primerjaš z dolgočasnim Golfom.

Edit: Od zgornjih pa bi bil moj aboslutni favorit favorit Bravo. Privlačen avto s pravo konjenico.

hnoda
Novinec

Napisal/-a hnoda Ne avg 22, 2010 4:04 pm

@mindflash
Ja, Julija je že od prešernovih časov lepotica, ampak Bravo ki ima tudi 1.4 stodvejst-konjov motor, bo bolj praktičen za v hribe in po nakupih, tiste štiri jurje razlike se pa tudi občudi...
Hvala za predlog (btw. za osemnajst jurjev je tud Lancia Delta huda konkurenca juliji)!

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Ne avg 22, 2010 4:08 pm

Popusta boš dobil precej, odvisno kaj zbarantaš. Naši so tudi pri Oplu Merivo, precej poceni dobil, s kr dobro opremo...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Ne avg 22, 2010 4:18 pm

Najbolj udobno se bo mati peljala v C4. Pa še varen avto je.. ti zagotavljam iz lastnih iskušenj.
Sem jo imel. SPloh pa s temle VTI motorjem nimaš kaj zgrešiti. jaz sem imel še starega 1.6 16v in je bil res požrešen in nepremičnina.

Kolega ima Bravota (sicer 150konjsko različico) pa ga nemore prehvaliti.
Kolikor sem se jaz navozil v njemu ga tudi nebi kaj dosti kritiziral. Tako da to sta moja favorita.
S tem da je Bravo za moj okus dosti lepši kot C4.

Kar pa se cen tiče, pa je treba barantati. Brez sramu.. ;)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne avg 22, 2010 7:16 pm

Pred nekaj meseci sem bil v podobni dilemi tudi sam. Kupoval se je avtomobil s katerim se bo draga vsak dan vozila iz PO v LJ in nazaj. V izboru so bili isti avtomobili kot pri tebi. Preizkusil sem C4, ki me z dolgočasno črno notranjostjo ni prepričal, prav tako se je zdel 1.6 bencinar nekoliko glasen (verjetno posledica dokaj kratkega menjalnika). Nato sem preskusil še Fiata. Avtomobil je korekten, z zajetnim seznamom dodatne opreme. Od Opla so me uspešno odvrnili prodajalci, ki ponujajo konkurenčne cene le ob nakupu na lizing. Uradna obrazložitev pa je takšna da lizing hiša kot velik kupec dobi boljše pogoje nakupa kot jaz za gotovino - prav pa naj prodajajo lizing hišam namesto kupcem. Nato sva preskusila še Focusa, ki je korekten avtomobil, vendar ga tepe prihod novega modela to jesen - od tu tudi trenutno zelo zanimive cene. Golf pa je bil za najin žep predrag. Vseeno sva ga preskusila in ugotovila da lahko dobiva vozilo iz zaloge po precej nižjih cenah. Predvsem pa je navdušil 1.2TSI v povezavi s 6 brzinskim menjalnikom (105 KM).

Glede tri izbrane favorite, bi se odločil za Fiata, saj ponuja odličen motorček, zajeten kup opreme in dobro razmerje glede vloženega denarja. Sam bi sicer pogledal še za paketom opreme sport, saj so za moj okus serijski malce prekratki v sedalnem delu. Upam da se vozilo kupuje na dolgi rok, saj zna biti pri Fiatu izguba vrednosti na kratek rok precej boleča.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Ne avg 22, 2010 8:10 pm

na radgonskem sejmu sem videl focusa znižanega na 12.800 :shock:

pa v novo astro sem se spet usedel po dolgem času :lol:

8]

pol leta nazaj so doma kupili NOVO astro H. je dosti bolj pregledna, preizkušena na trgu že 5 let in dovolj velika
solidna oprema je bila takrat 12.000, danes morda 11.000
(90 konjev, klima, esp, tempomat)
po BC zaenkrat 6.8 s klimo na polno
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov