Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

_kitka
Nov uporabnik

Kraj: Smarje pri Jelsah

Iščem varčen avto

Napisal/-a _kitka Če sep 09, 2010 3:01 pm

Pozdravljeni!

Verjetno je bilo že na to temo veliko napisanega, vendar ste tukaj sami mojstri in z veliko hvaležnostjo bom prebrala vaše komentarje.

Zadeva je takšna. Dobila sem službo (juhu, čestitke zame), le da je lokacija oddaljena cca 50-70 km (odvisno od izbire poti) od mojega bivališča. Vsekakor vključuje mestno, regionalno in AC vožnjo. Delodajalec plača 70% mesečne vozovnice, moj požrešni avto pa bi mesečno pokuril malo več kot bi pokrili potni stroški (javni promet pa ne pride v poštev zaradi prevelike porabe časa - presedanje). Zato premišljujem o nakupu drugega, rabljenega, manj požrešnega avta.

Pa naj naštejem moje zahteve oz. želje. 5 vrat, ne prevelik-ne premajhen (načrtujeva družino v bližnji prihodnosti, avta pa ne mislim menjat čez leto oz. dve), majhna poraba goriva (raje bencin kot dizel), ne ekstremno veliki stroški vzdrževanja... se pravi "poceni" avto, ki pa bi bil tudi vsaj malo varen (vsaj 1x airbag), pa kakšen "luksuz" z daljinskim centralnim zaklepanjem in električnim pomikom šip tudi ne bi bil odveč. Denar, ki bi ga bila pripravljena vložit v avto, pa se suče okoli cifre 5.000 €.

Tako bi vas prosila za kakšne konkretne primere manj požrešnih avtomobilov, ki bi ustrezali mojim željam.

Hvala za vašo pomoč.

LP

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Če sep 09, 2010 3:10 pm

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Re: Iščem varčen avto

Napisal/-a mITJA122 Če sep 09, 2010 3:12 pm

_kitka je napisal/-a:Pozdravljeni!

Verjetno je bilo že na to temo veliko napisanega, vendar ste tukaj sami mojstri in z veliko hvaležnostjo bom prebrala vaše komentarje.

Zadeva je takšna. Dobila sem službo (juhu, čestitke zame), le da je lokacija oddaljena cca 50-70 km (odvisno od izbire poti) od mojega bivališča. Vsekakor vključuje mestno, regionalno in AC vožnjo. Delodajalec plača 70% mesečne vozovnice, moj požrešni avto pa bi mesečno pokuril malo več kot bi pokrili potni stroški (javni promet pa ne pride v poštev zaradi prevelike porabe časa - presedanje). Zato premišljujem o nakupu drugega, rabljenega, manj požrešnega avta.

Pa naj naštejem moje zahteve oz. želje. 5 vrat, ne prevelik-ne premajhen (načrtujeva družino v bližnji prihodnosti, avta pa ne mislim menjat čez leto oz. dve), majhna poraba goriva (raje bencin kot dizel), ne ekstremno veliki stroški vzdrževanja... se pravi "poceni" avto, ki pa bi bil tudi vsaj malo varen (vsaj 1x airbag), pa kakšen "luksuz" z daljinskim centralnim zaklepanjem in električnim pomikom šip tudi ne bi bil odveč. Denar, ki bi ga bila pripravljena vložit v avto, pa se suče okoli cifre 5.000 €.

Tako bi vas prosila za kakšne konkretne primere manj požrešnih avtomobilov, ki bi ustrezali mojim željam.

Hvala za vašo pomoč.

LP

Clio, Peugeot kaka Astra.... :) to sm se takoi spomnu, kei druga in konkretne primere ti bodo pa svetovali ostali uporabniki ;)

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če sep 09, 2010 3:12 pm

Torej najbolje bi bilo nekaj v rangu megana/astre... kar koli od tega je za 5k€ že z po najmanj 4 airbagi, klimo,...itd... avta brez centralnega zaklepanja pa verjetno ni že 10 let...

_kitka
Nov uporabnik

Kraj: Smarje pri Jelsah

Napisal/-a _kitka Če sep 09, 2010 3:22 pm

O, to je bilo pa hitro :D Hvala.

No... Renault odpade (slabe izkušnje).
Honda Civic in Toyota Corolla - to sem vedno mislila, da pije več. Čeprav oblika je pa simpatična.
Kaj pa pravite na Hyundai Getza? Peugeot 206?

študent
aka Fiatfan

Napisal/-a študent Če sep 09, 2010 3:41 pm

getz in 206 je dobra izbira.. vem, ker sem tudi kupoval pred mesecem v tem rangu, na koncu pa je v tej skupini zmagal stilo, ki pa je rang višje.

V kolikor je lahko proračun okoli 5500 ali 6000 potem mislim, da ni konkurence in izbereš fiat grande punto 1.3 jtd.
Mašina super, poraba po mojih 2500km od 3.5 do 4l, avto varen, 6 airbag, abs, asr itd.
Predvsem ti priporočam slednjega.
lp

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če sep 09, 2010 3:43 pm

Pa se ti res bolj splača kupiti drugi avto? Praviš, da imaš zdaj avto, ki porabi preveč. Koliko je zdaj to preveč in ali boš na dolgi rok z drugim avtom res kaj občutno prišparal. Ali se misliš zdajšnega avtomobila znebiti ali misliš imeti oba? Ne vem no, če ti zdajšen avto odgovorja, dobro dela in je zanesljiv ne vidim razloga za menjavo. Vseeno še malo razmisli in zračunaj kako pa kaj predno kupiš novega, ki bo porabil liter, dva manj. Komaj si dobil službo pa si že velike stroške delaš :roll:

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Če sep 09, 2010 4:01 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4063047&show=1

če pa ta motor ne pije malo, pol pa ne vem kaj drugega lahko svetujem...

če bi bil na tvojem mestu bi imel telefon že v roki...

g
Nov uporabnik

Napisal/-a g Če sep 09, 2010 4:01 pm

tako je kot je uporabnik cruiser1 napisal,treba je oreng razmislit,ker sluzba ni zagarantirana vrjetno za dlje casa

drugac pa v rangu za pogledt kot so avti:opel corsa,ford fiesta,seat ibiza,peugot 206,citroen c3 ali kaj podobnega

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Če sep 09, 2010 4:04 pm

Clio,Peugeot206... pa ostala majhna j***a so absolutno premajhna vozila sploh če bo naraščaj v bližnji prihodnosti...
Osebno bi gledal velikost avtomobila "spodnji srednji razred".Sicer pa poglej še za kakšno mazdo...morda kei iz VAG groupe.Absolutno bi pa prej priporočal avtomobil iz dežele vzhajajočega sonca... sploh če je na prvem mestu
poraba,kvaliteta,zanesljivost.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če sep 09, 2010 4:15 pm

a4 je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4063047&show=1

če pa ta motor ne pije malo, pol pa ne vem kaj drugega lahko svetujem...

če bi bil na tvojem mestu bi imel telefon že v roki...

pa ti veš kolk rabiš da s tem pospešiš na 130 :lol:
to je nepremičnina ;)
clio 1.2, oz kaj podobnega, če pa večji avto pa dizla..

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če sep 09, 2010 5:12 pm

Postavila si si želje, katerih se ne da rešiti po sistemu: kupi tale avto pa bo manj porabil in bo hkrati primeren za družino. Najprej v startu si morata izbrati razred avtomobilov, ki jih bosta gledala: bo to rang Ibize, Corse, Clia ipd ali bosta šla razred više, kjer so Golfi, Leoni, Megani ali celo do razreda enoprostorcev, kjer je npr. Scenic. Za razrede velja praviloma, da večji kot je avtomobil (s tem praviloma tudi težji) več goriva bo porabil. V višanjem razreda avtomobila pa skokovito rastejo tudi stroški vzdrževanja, saj boš delala kar lepo vrsto kilometrov. Idealni razred bi bil razred Golfa, mogoče velikost Lagune, v splošnem pa avtomobil z dizelskim motorjem, vsaj 100 KM ter 6 prestavami (nižja poraba na AC) ter xenonskimi žarometi (namig: Laguna).

Pri toliko kilometrih letno bo sicer res načeloma največji strošek bencin / nafta, vendar pa je zelo pomembno tudi kakšen avtomobil izbereš: cene rezervnih delov (filtri, jermeni, vrsta olja, zavorni diski, dimenzija pnevmatik). Moja najdražja se vozi iz Celja v Ljubljano vsakodnevno in ne morem reči, da ima primeren avto, za vožnjo po avtocesti: Peugeot 206 1.4 HDI (dizel) s 68 KM - kar pomeni, da so hitrosti višje od 110 na uro bolj utopija in priganjanje avtomobila, kot pa nomralna vožnja, zato pač vozi med 100 in 110 na uro - vendar - so pa stroški smešni. Nekaj primerov: gume Michelin Energy saver v dimeziji 175 65 R14 pridejo 200 €, sam imam pa Leona (1.9 TDI s 105 KM) pa pridejo gume v dimeziji 205 55 R16 že 320 €. Poraba goriva: pri Peugeotu 4.1 do 4.6 litra / 100km, pri Leonu pa že 5.3 do 5.7 l / 100km ob vožnji kot pri Peugeotu, če hitrost dvigneš na 130 pa smo čez preko 6 litrov. Porabo goriva lahko sicer preveriš na http://www.poraba.com in http://www.spritmonitor.de

Predlagam, da na papir vržeš stroške vdrževanja trenutnega avtomobila ter stroške nakupa drugega avtomobila (obvezno prišteti obresti morebitnega kredita), potem se vprašati bo avtomobil za 5.000 € kasko zavarovan ali ne ter primerjati orientacijske podatke o porabi drugega avtomobila in trenutnega avtomobila. Ponavadi pa je pri rabljenem avtomobilu tako, da ko ga dobiš vanj vložiš od 500 do 1000 € (gume, veliki servis, menjava raznih malenkosti). Porabo svoje avtomobila lahko ob pametni vožnji in vdrževanju (redno pomenjani filtri), vožnja do 110 na uro in izbira gum z nizkim kotalnim uporom (npr. Micelin Energy saver) znižaš za od 0.3 pa vse do dobrega litra - marsikaj je v načinu vožnje. Pri izbiri znamke js neki toliko gledal, ali je francoz, španc, nemc, kitajc ampak KDO je avtomobil vozil, ali je zgodovina avtomobila preverljiva ter predvsem še eno zadevo: ali poznam serviserja, ki mi bo za spodoben denar naredil dober servis. Če imaš npr. v žlahti serviserja za Citroene, potem...

Sedaj pa pojdmimo k kandidatom:
- če izbiraš iz razreda malčkov potem je za pogledat: Peugeot 206 SW, Seat Cordoba Vario (zelo star model), Škoda Fabia Combi, Seat Cordoba (sicer nepraktičen, vendar OGROMEN prtaljažnik - zadnji model), Honda Jazz, Nissan Note, Renault Clio Grandtour, Renault Modus in ali Grand Modus (zadnja dva znata biti nekoliko dražja, vendar sem dopisal avtomobile, ki imajo večji prtljažnik), VW Polo variant
- če gremo razred više: Škoda Octavia Combi, Seat Toledo (limuzina vendar velik ptrjažnik), Renault Megane predvsem v Grandtour izvedbi, Renault Laguna (predlog Grandtour), VW Passat Variant, Golf variant (vendar ne vem če je bil IV)
- če gremo v enoprostorce: mogoče Renault Scenic (lahko tudi v Grand izvedbi), Xara Picasso.

Predlagam da pogledaš te predloge ter predloge kolegov, izbereš avtomobilski razred, potem pa predebatiramo, kateri avtomobil in kakšne napake iskat oziroma kje lahko brcneš v temo pri nakupu določenega modela. Predvsem pa pri nakupu ne računat na maximum, kar si lahko privoščiš, saj na vsak avtomobil sodijo gume ocenjene zelo priporočljivo na ADAC / AMZS testiranju, izpraven in dobro delujoč zavorni sistem in nekatere druge malenkosti (npr. dobre žarnice - namig Nightbraker, dobre metlice). Glede porabe goriva in kaj pomeni liter razlike je tukaj en moj izračun, za najine Peugeota.

Poglejmo stroške mesečno:
- strošek nafte o varčni vožnji - poraba 4.3 l = 203 €
- strošek nafte ob malo hitrejši vožnji - poraba 5.3 l = 250 € + 43 €
- strošek nafte ob hitri vožnji - poraba 6.0 l = 280 € + 77 €

Poglejmo stroške letno:
- strošek nafte o varčni vožnji - poraba 4.3 l = 2436 €
- strošek nafte ob malo hitrejši vožnji - poraba 5.3 l = 3000 € + 516 €
- strošek nafte ob hitri vožnji - poraba 6.0 l = 3360 € + 924 €

Stroški po 4 letih:
- strošek nafte o varčni vožnji - poraba 4.3 l = 9744€
- strošek nafte ob malo hitrejši vožnji - poraba 5.3 l = 12000€ + 2064€
- strošek nafte ob hitri vožnji - poraba 6.0 l = 13440€ + 3696€

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Če sep 09, 2010 5:48 pm

Sam ne bi vzel takšnih malčkov, sploh če misliš delati toliko km. Že zaradi udobne vožnje. Če se že odločiš menjati avtomobil, bi razmislil tudi o kakšnem enoprostorcu, npr. Citroen Xara Picasso itd. Med vsemi podatki manjka podatek o tem kakšen avtomobil imaš sedaj.

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Če sep 09, 2010 6:56 pm

itak če že na benz potem kak 1,6 motor in plinska naprava je najceneje. poraba nekje med 8 in 9 lit plina kar je manj kot kak disel.

Druga varianta pa diesel avto.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če sep 09, 2010 7:02 pm

Najprej vsi lepo pozdravljeni.

Sem nova na tem forumu, tako da ne bodite hudi, ce je bila ta tema ze kdaj zaceta (se zahvaljujem za obvestilo v tem primeru).

Pred tremi meseci sem zamenjala avto - kot pravijo Clioti se podajo zenskam. Prej ga je vozila mlada mamica, samo za prevoze v sluzbo (prevozenih 70.000 km). javascript:emoticon('')
Smile Avto je bil v dobrem stanju, le po treh mesecih voznje se je stevec hitrosti ustavil. Po mirovanju je spet zacel normalno delovati. Vendar pa je drugi dan spet kazal napacne hitrosti (10-20 km/h premalo). Med voznjo se je stanje normaliziralo, potem pa je spet zacel pretiravat in kazati prevec. Ob postanku se je pa kazalec nehal premikati in je obstal na zacetni poziciji.

Kaj pravite, se obstaja moznost za popravilo pri strokovnjakih elektronike ali pa klice po novem? Ce imate izkusnje s taksnim problemom, bi prosila za primernega strokovnjaka (in njegove okvirne cene). Mi pac ne disi voznja po obcutku, saj mimogrede naletis na kak radar.

Hvala za vas odgovor.

Lep pozdrav.

Mateja

Tole je njen prvi post, v naslovu je omenila, da je letnik 2001. Ni omenila kateri motor, ampak meni se zdi, da če ji je Clio požrešen - potem je z njim nekaj hudo narobe.
Z menjavo avta boš težko kaj naredila, kar se porabe tiče. Moj predlog Cliota k mehaniku pa porihtat.
Drugače pa @_kitka povej koliko ti sedaj porabi Clio?

Jaz imam recimo Cliota, let. 98 1.4 motor in imam sedaj celo poletje porabo pod 6. Trenutno imam povprečja na tank ves čas okrog 5,7 do 5,8l/100km. Podeželska vožnja 28km v eno smer. Po poti imam tri semaforje, ki pa ne vplivajo kaj posebej na porabo.
Clioti so šparovci. Če si umisliš razred, Golfa, Megana pa motor 1.6 bencin boš imela porabo takoj okrog 7, če pa je vmes še izrazito mestna vožnja pa avtocesta pa mislim, da lahko samo sanjaš o taki porabi.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če sep 09, 2010 7:38 pm

JamesTheMan je napisal/-a:Sam ne bi vzel takšnih malčkov, sploh če misliš delati toliko km. Že zaradi udobne vožnje. Če se že odločiš menjati avtomobil, bi razmislil tudi o kakšnem enoprostorcu, npr. Citroen Xara Picasso itd. Med vsemi podatki manjka podatek o tem kakšen avtomobil imaš sedaj.

Ne vem od kdaj je 50 km v eno smer taka razdalja, da rabiš najmanj avto ranga bmw7 za njo :roll: .

Če sm z opel corso lahko naredil tudi 800km v enem kosu pa sm normalno lahko hodil potem tudi teh par kilometrov ne bo problem.

Moj predlog opel corsa C cdti ali 1.4 bencinar. Na relaciji zna tudi bencinar piti okoli 5, oba mata verigo pa sta relativno zanesljiva.

Kar se ša študentovih 3.5 litra tiče pa ne verjamem dokler ne vidim, oziroma to lahko doseže če ma sam relacijo pa hrib navzdol. oops
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

študent
aka Fiatfan

Napisal/-a študent Če sep 09, 2010 7:52 pm

speedfreak, dokazat ti ne morem, ker avta nimam več ( sedaj je stilo). Js tud nism mogu verjet, ker so vsi rekli, da bo poraba okoli 5 litrov. Z zelo lepim speljevanjem ( obrati do 2400) in normalno vožnjo ( do 90 km/h) se da peljati s tem avtom 3,3 porabe. Neverjetno vendar resnično. Tudi trenutna poraba pri 90, je okoli 2,5l.
Najprej sem mislil, da ta potovalni računalnik kaže napačno sliko, vendar po preračunu km in l, je bila poraba takšna kot je pokazal računalnik.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če sep 09, 2010 7:57 pm

študent je napisal/-a:speedfreak, dokazat ti ne morem, ker avta nimam več ( sedaj je stilo). Js tud nism mogu verjet, ker so vsi rekli, da bo poraba okoli 5 litrov. Z zelo lepim speljevanjem ( obrati do 2400) in normalno vožnjo ( do 90 km/h) se da peljati s tem avtom 3,3 porabe. Neverjetno vendar resnično. Tudi trenutna poraba pri 90, je okoli 2,5l.
Najprej sem mislil, da ta potovalni računalnik kaže napačno sliko, vendar po preračunu km in l, je bila poraba takšna kot je pokazal računalnik.

Koelga ma corso z istim motorjem in porabo okoli 5 pa normalno vozi. Verjamemd a lahko imaš 3.5 ampak ne povprecno na tank, lahko pa na relacijo npr CE-Šmarje sred noči in podobno.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Če sep 09, 2010 7:59 pm

študent je napisal/-a:speedfreak, dokazat ti ne morem, ker avta nimam več ( sedaj je stilo). Js tud nism mogu verjet, ker so vsi rekli, da bo poraba okoli 5 litrov. Z zelo lepim speljevanjem ( obrati do 2400) in normalno vožnjo ( do 90 km/h) se da peljati s tem avtom 3,3 porabe. Neverjetno vendar resnično. Tudi trenutna poraba pri 90, je okoli 2,5l.

Bull....... shit. ;) Dej komu drugemu razlagaj take pravljice.

lp

študent
aka Fiatfan

Napisal/-a študent Če sep 09, 2010 8:05 pm

king, če imaš ti kakšno požrežno kanto še ne pomeni, da smo vsi taki.
ne bi govoril neumnosti, če ne bi imel avta več kot 2 meseca!
če ne verjamete, pojdite se peljat s puntom 1.3 jtd pri 90km/h ga umirite pa poglejte koliko vam porabi. od 2.5 do 3 bo skos.

corsa mu kuri 5l?? No men sedaj stilo 1.9 jtd 120hp porabi 5,1l povprečja 14dni.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov