sonic je napisal/-a:Tourana imamo doma (uradno od moje boljše polovice, sicer pa ga veliko vozim tudi jaz) in v splošnem je avto super in pomojem odlična izbira (morda celo najboljša), če iščeš enoprostorca v tem velikostnem razredu.
Naš je sicer bencinar (glej podpis), pred nakupom sem pa vozil tudi testnega 1.9 TDI ter tudi 2.0 TDI.
105-konjski 1.9 TDI (enakega dajejo v tourane) imam sicer tudi jaz v golfu in je v splošnem odličen motor.
V touranu 1.9 TDI ima menjalnik krajša prestavna razmerja kot enak motor v golfu. Zato motor deluje zelo odzivno in nimaš absolutno nobenega občutka da bi bila mašina kaj podhranjena ali kaj podobnega. Kot smo že pisali, je 105-konjska verzija 1.9 TDIja zelo prožen motor, ki začne suvereno vleči že od zelo nizkih obratov.
Edini potencialni 'problem' je povezan z omenjenimi kratkim prestavnimi razmerji, zaradi česar je tudi 6. prestava relativno kratka (130 kmh pri več kot 3000 obratih). Zato touran s tem motorjem morda ni najbolj primeren za ljudi, ki vsak dan veliko prevozijo po avtocesti - v tem primeru (in IMO zgolj v tem primeru) bi bilo bolje kupiti 2.0 TDI.
Za regionalne ceste in tudi za po mestu pa je tudi 1.9 TDI več kot dovolj, posebej če praviš da ne potrebuješ velike konjenice (kot pravim, s tem motorjem v kombinaciji z menjalnikom tudi sicer ne dobiš nobenega občutka, da bi bilo konjev premalo).
Lastnih izkušenj glede porabe nimam, tourana s takim motorjem sem vozil le na testu. Poraba po tovarni je 7,4/5,2/5,9. Po mojih izkušnjah so tovarniške navedbe porabe pri VW dokaj zanesljive (pa tudi pri Renaultu, BTW). Recimo, za golfa z enakim motorjem tovarna navaja cca pol litra manj kot zgornje cifre in kar približno držijo.
Nekih večjih težav s tem motorjem naj ne bi bilo, vsaj jaz jih v golfu nisem imel. Če kupiš novega, bo na začetku (prvih 10-20.000 km) spil nekaj olja (za TDIje je to povsem normalno, pomojem bi bil že skoraj razlog za skrb, če ne bi pil olja, hehe).
V glavnem, s tem avtom skoraj ne moreš faliti.
Kupuješ novega ali rabljenega?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov