Smo se odločali doma 2x pri nakupu avtomobil "tega razreda" in obakrat smo se odločili za Santa Fe-ja (2.2 CRDi 155KM) - ročni menjalnik. Spet, nekdo drug bi se za Outlanderja, ali kako tretjo znamko.
Načeloma pa kar se Santa Fe-ja tiče.. Dober avtič, s primernimi gumami pozimi zleze "povsod", za štart sredi zasneženega klanca si lahko celo pomagaš z zaporo diferenciala (50:50), ampak mi ga nikoli nismo uporabljali, "samodejni" 4x4 načeloma popolnoma zadostuje oz vklopi tudi zadnji kolesni par pravočasno.
Udobje je za moje pojme na dovolj visoki ravni, pograjal bi edino prednje sedeže, ki imajo res slabo bočno oporo. Je pa nekomu to celo všeč. Mojega očeta npr "dobra" (športna) bočna opora celo moti, ker se mu zdi, da je preveč "okorno" oz utesnjeno, tako da mu Santa Fe-jevi sedeži ustrezajo. Se pa s tem avtom kar precej vozi, velikokrat tudi na ture, kjer v 1 dnevu naredi po 1.000 km. Pravi, da mu je udoben.
Poraba je seveda odvisna od vožnje (in menjalnika) oz še bolj od tega, ali voziš večinoma po AC/odprtih cestah, ali po mestu. Mestna se kaj kmalu začne gibati okrog 9-10 lit, medtem ko je recimo pri normalni, izvenmestni vožnji, lahko tudi okrog 7,5 lit. Pri nas je neko povprečje med 8-9 lit. Za moje pojme je to precej dober podatek za tovrsten avto.
Zmogljivosti.. Spet..nekaterim je ravno prav (kot npr mojemu očetu), drugim premalo, tretjim pa čez glavo. Po moji oceni, mu manjka nekih 30 konjičkov, da bi bil "pravšnji" in jaz bi ta "problem" rešil s čipanjem. Pravijo, da se kar relativno veliko število lastnikov odloči za čipanje pri tem avtomobilu (na cca 180KM).. Pač stvar posameznika. Drugače pa je dovolj hiter, da se tudi popolnoma normalno prehitevati, pa še glasen ni nevem kaj. Tudi ko ga pikaš po 180 km/h.
Pa če se dotaknem tudi lege..za SUV je super. Me je kar pozitivno presenetil. Mislim, da k celotnemu vtisu (pozitivno) prispevajo tudi 235/60/18 pnevmatike. Sploh v primerjavi s kakimi ostalimi SUV-i, ki imajo recimo premajhne feltne in previsoke pnevmatike (ala 235/75/16 ipd). Tudi z zimskimi (235/65/17) ni neke krize. Seveda, primerjave Santa Fe vs BMW X5 ne bom delal..
Servisi/pokvarljivost. Nekaj hudo drago vzdrževanje ni. Mi smo prvega sicer prodali pri cca 115k km, do te kilometrine pa tako ali tako nič ne sme biti narobe. Sedanji ima pa cca 45k km, tudi zaenkrat bp.
lp
P.S.: Zaradi lažje vzdrževanja priporočam črno/črno kombinacijo notranjosti. Naš prejšnji je imel sivo/črno, pa se tista siva, rada umaže oz moraš toliko bolj pogosto in natančno čistiti (tudi vrata, itd). Podobno, ali celo še huje, je z bež/črno. Ok, tudi črno/črno moraš, ampak mnogo mnogo manj in lažje. Razen če sta ti prvi dve toliko lepši..