Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

novinetz
Nov uporabnik

Nakup velikega družinskega enoprostorca ali kombija?

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 11:14 am

Doma imamo že dva majhna otroka, en je star malo manj kot 5 drugi pa 2 leti.
Čez nekaj mesecev pa dobimo še dva(jep dvojčki), poleg praktičnega problema širine sedežne klopi, saj so vsi otroci še majhni, oziroma dojenčki(torej obvezni avtosedeži, jajčke, jahači itd.) je tu še problem prtljažnega prostora (voziček za dvojčke in ostala krama).

Sam sem razmišljal v smeri velikih enoprostorcev z drsnimi vrati in 3 vrstami sedežev(2+3+2) Peugeot 807, C8, Mazda MPV itd. Pri mazdi me skrbi varnost, ker se na crash testih ni preveč dobro izkazala, pri otrocih pa je to na prvem mestu.

Kar nekaj ljudi mi je namesto omenjenih enoprostorcev svetovalo kombije(van), kot so Renault Traffic, Hyunday H-1, Peugeot Expert itd.

Vozilo mora obvezno imeti drsna vrata in pa še dovolj ptljažnega prostora, poleg treh sedežnih vrst. Faktor varnosti je zelo pomemben, predvsem v potniškem delu, ker bodo tam seveda otroci.
Gledam seveda rabljena vozila zaradi omejenih sredstev, pri novem je vračilo DMV edino prednost katero trenutno vidim(ali pa se tu motim?)

Vesel bom vsakega komentarja oziroma izkušenj, če je kdo imel podobne :)

Dobro da je Shadez opozoril na pomembno "malenkost", dosti čez 15k € ne bi rad šel,
bi pa če bi bilo vračilo DMV dovolj veliko in pa seveda nov avto in samo nekaj jurjev nad to mejo, še sprejemljivo tja do 20-22k
Zadnjič spremenil novinetz, dne Če okt 14, 2010 11:34 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Shadez
Novinec

Kraj: Lost in stereo

Napisal/-a Shadez Če okt 14, 2010 11:21 am

Najprej čestitke ob dvojčkih, to boš še imel veselja :D

Mogoče edino ena stvar - nisi navedel, koliko si pripravljen dati za avtomobil?
Mogoče bi ti potem lažje svetovali, da ne bo vsak lepil linkov od 1k - 30.

Lp
Patience is something you admire in the driver behind you and scorn in the one ahead.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Če okt 14, 2010 11:41 am

Po mojem je najbolj praktičen ravno kombi. Pri teti imajo VW Transporterja (4 otroci) in je kar fajn. Za vsakodnevno uporabo je sicer malo velik, ampak ko se navadiš, ga je baje super vozit.
Za morje itd. je pa itak zakon ;)
Kakšen H1 bi znal bit kar zanimiva zadeva.

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 11:51 am

Ja Hyunday-a so mi predlagali nazadnje in je kar zanimiv, poleg ogromne prostornosti, dolg je namreč kar 5125mm ima presentljivo majhen premer obračalnega kroga le 5.6m

Nov stane okrog 26k bi pa se moral pozanimati koliko od tega znese DMV.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Če okt 14, 2010 12:22 pm

Kaj pa kakšen Vito?
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če okt 14, 2010 12:25 pm

dask je napisal/-a:Po mojem je najbolj praktičen ravno kombi. Pri teti imajo VW Transporterja (4 otroci) in je kar fajn. Za vsakodnevno uporabo je sicer malo velik, ampak ko se navadiš, ga je baje super vozit.
Za morje itd. je pa itak zakon ;).

.. transporter bi res bil optimalen kar se vožnje in prostora tiče. Ima ga bivši šef, ki tudi ima kupico otrok in je super vozilo. Kar bi mene odbilo od nakupa je edino to, da je imel ogromno problemov z njim ( ima 2.5TDI) - 2x turbina, alternator ipd..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če okt 14, 2010 12:47 pm

Načeloma je v tem rangu vozil dokaj majhen izbor vozil. Kot rabljene opcije bi gledal v rangu Ford Galaxy v zadnji verziji ter 7-sedežni opciji (samo, kot primer: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3610130&show=1 ). Svoj čas so ponujali dokaj ugodno ceno zanaše ceste raritetnega Dodge Journeya ( http://www.dodge.si/journey/ ), nisem pa več prepričan, če je še v prodaji. Eksot je tudi ugoden Kijin Carnival, katerega pa tudi v najnovejši izdaji izdatno kritizirajo zaradi napak.
Če bi bil cenovni rang postavljen višje, bi prioritetno gledal novega Sharana v 7-sedežni izvedbi ter osnovnem paketu Trendline, ki že ponuja vso potrebno opremo ( http://www.volkswagen.si/files/si/downl ... sharan.pdf )!!! Kljub višji ceni bi poskušal pridobiti kakšno ugodno ponudbo - ob predpostavki, da se ne dela ogromno kilometrov, je dovoljšen 1.4TSI. Še boljša opcija prihaja koncem meseca v obliki koncernskega dvojčka Seat Alhambre, ki bo definitivno CENEJŠA (cenika žal še ni) ter identična Sharanu ( http://www.seat.si/si/index.php ).
Med kombijevskimi velikoprostorci je najverjetneje VW Transporter / Caravelle / Multivan še najbližji približek vožnji osebnega vozila, brez občutka "kombijevstva". Predhodnik pa je že omenil kup problemov z omenjenim modelom - predvsem 5-valjni motor 2.5 TDI (glej kakšen tuj forum: http://www.bully-board.de/ ). Načeloma je tudi problem pri rabljenih "delovnih" velikoprostorcih, ki so bili v večini primerov v službeni uporabi, s katerimi se ni nič kaj nežno upravljalo!
Kakšnega Hyundajevega H1 (tudi Trajet) bi odsvetoval zaradi dokajšnje zastarelosti ter "ladijskega" občutka med vožnjo - četudi ugaja s ceno ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4100574&show=1 ). Peugeot ali Renault v velikoprostorskih verzijah pa tudi ne sežeta do kolen VW Transporterju v voznih lastnostih.

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 12:52 pm

zgagaxxl je napisal/-a:Kaj pa kakšen Vito?

Dobra da si izpostavil še Mercedesa, Vito se namreč prodaja v 3. različnih dolžinah
4.75m, 5m in 5.22m. Zanima me glede na to da rabimo prtljažni prostor zaradi večejga vozička, ali ima kdo izkušnje s tem. Osebno bi najraje imel čim krajšo izvedbo, ampak ali je dovolj 4.75m pri dodatni vrsti sedežev ?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če okt 14, 2010 12:53 pm

Kaj pa kak 7 sedežni terenec? Varen, zanesljiv in ravno tako prostoren. Recimo toyota land cruiser ali nissan patrol?

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Če okt 14, 2010 12:53 pm

zgagaxxl je napisal/-a:Kaj pa kakšen Vito?

Si videl kakšnega nekaj let starega Vito-ta? Jaz sem dva, eden je bil star 7 let, pregnit poden, drugi star 8 let pa vsesplošno gnil ;) Ne priporočam!

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 12:58 pm

Hvala za izčrpen odgvor CHAN.

Galaxy mi je tudi osebno najbolj všeč ker imam že nekaj časa Forda Focusa, prej pa še Fiesto, žal pa je problem ker Galaxy nima drsnih vrat kar mi je prioriteta.

Alhambrino ceno nestrpno čakam tudi sam :) ampak imam slab občutek, ker jim VW znotraj koncerna ne bo pomoje dopustil prenizke cene ob dejstvu, da sta s Sharanom enaka do pikice.

VW turbine skrbijo tudi mene, sploh ker je pri 2.5 to še faktor 2x.

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Če okt 14, 2010 1:02 pm

Alhambra naj bi bila v povprečju za ca. 5% cenejša od Sharana. Vsaj tako je bilo rečeno ob predstavitvi.

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 1:03 pm

nebivedu je napisal/-a:Kaj pa kak 7 sedežni terenec? Varen, zanesljiv in ravno tako prostoren. Recimo toyota land cruiser ali nissan patrol?

Če bi bilo samo 7 sedežev pogoj bi počkal prihajajočega Ford Grand C-MAX ali pa morda renojevega senika, žal pa sem ravno pri slednjem ugtovil da je to krepko premalo. Namreč pri 7 sedežih ti potem ostane prsotra še ravno za dežnik in cekar.

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Če okt 14, 2010 1:13 pm

imam kolega z do pike isto zgodbo. 1+1+double kinder surprise. po tuhtanju in raziskovanju se je odlocil za krajsega 1.9 multivana. ponavadi multivani niso sluzbeni dostavniki ampak so vecinoma v lasti vecjih druzin ali popotnikov. ni dirkalnik, za normalno voznjo z otroci pa gre cez glavo. ce so problem prtljage samo vozicki je ta kratek dovolj, ce pa si slucajno se sportnik po dusi (srfarija, kolesa....) potem isci daljso varianto.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če okt 14, 2010 1:19 pm

Morda malenkostno v pomoč razlika v ceni med Sharanom in Alhambro v Avstriji - čeravno so cene drastično višje od naših! ( http://www.seat.at/countries/at/files/pricelists/al.pdf vs: http://www.volkswagen.at/files/at/downl ... 10_web.pdf ).
Je pa predpogoj ogled modela, če ob postavljeni 7-sedežni konfiguraciji ostaja še kaj prtljažnega prostora (po tehničnih podatkih ostaja za 300l prostora).
Drugače bo potreben ogled rabljenih velikoprostorcev - nove opcije so žal cenovno visoko pozicionirane).

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če okt 14, 2010 1:21 pm

novinetz je napisal/-a:Če bi bilo samo 7 sedežev pogoj bi počkal prihajajočega Ford Grand C-MAX ali pa morda renojevega senika, žal pa sem ravno pri slednjem ugtovil da je to krepko premalo. Namreč pri 7 sedežih ti potem ostane prsotra še ravno za dežnik in cekar.
Pa ne samo to. Ker ti je pomembna varnost, ne spreglej da je pri 7-sedežnikih, zadnja vrsta ponavadi zelo blizu zadnjih vrat - pri naletu od zadaj tvoji otroci špilajo 'zmečkljivo cono'. Absolutno nesprejemljivo.

Naj ti torej pri 7-sedežnih variantah ne bo žal večje dolžine, IMO tukaj povsem odpade rang kompaktnih enoprostorcev (touran, C-max, scenic...), ki za moje pojme ravno zaradi svoje kratkosti niso primerni/varni za 7-sedežno konfiguracijo.

Išči med večjimi - so ti že svetovali Sharana, Multivana ipd.. Mogoče bo ustrezal kak Chrysler Grand Voyager (to bi pomojem jaz gledal na tvojem mestu)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 1:27 pm

CHAN je napisal/-a:Morda malenkostno v pomoč razlika v ceni med Sharanom in Alhambro v Avstriji - čeravno so cene drastično višje od naših! ( http://www.seat.at/countries/at/files/pricelists/al.pdf vs: http://www.volkswagen.at/files/at/downl ... 10_web.pdf ).
Je pa predpogoj ogled modela, če ob postavljeni 7-sedežni konfiguraciji ostaja še kaj prtljažnega prostora (po tehničnih podatkih ostaja za 300l prostora).
Drugače bo potreben ogled rabljenih velikoprostorcev - nove opcije so žal cenovno visoko pozicionirane).

Žal kot sem pričakoval in kot je že daskl, razlike bodo minimalne, očitno so pri VW pritisnili na Seat.

brrr morda poznava isto osebo :) tudi sam se gledal multivana, je pa kar drag, več kot 7 let star i skoraj 200k prevoženih pa še zmeraj 17jurjev...

novinetz
Nov uporabnik

Napisal/-a novinetz Če okt 14, 2010 1:34 pm

SONIC resda sem pozabil prej izpostaviti varnost, ampak v tistem komentarju z dežnikom, sem mislil predvsem na to razdaljo v prtljažnem prostoru. Gorjni del sedeža pri tretji vrsti je v srednjih enoprostorcih dobesedno na zadnjih vratih, tako da sem te variante srednjih enoprostorcev krajše od 4.7m črtal takoj.

Omenil si Chryslerya, kako je kaj s servisi in rezervnimi deli, kake izkušnje morda?

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Če okt 14, 2010 1:41 pm

Tuhtajte kolikor hočete, omenjena je bila varnost in tega se ne da preprečit v nobenem enoprostorcu z 7 sedeži: http://www.youtube.com/watch?v=-fUsWCsxnuc

Konec debate, treba bo kupit kombija. Lahko pa reskiraš.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Če okt 14, 2010 1:47 pm

Jaz bi se na tvojem mestu obračal za VW Transporterom ali pa Multivanom
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov