Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Novi VW Touran 1.4 TSI (140KM)

Napisal/-a MBtouran Po okt 18, 2010 6:21 pm

Nekako je v ožji izbor z anakup prišel še novi VW Touran Highline 1.4 TSI (140KM) 6-stopenjski ročni menjalnik.

Kakšne posebnosti pri tem dokaj novem motorju, modelu?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po okt 18, 2010 7:53 pm

Jaz bi raje vzel 2.0 TDI 140, 2k eur razlike, pa še več boš dobil za rabljenega in lažje ga boš prodal, ker bencin in več kot 1,5T težak avto bo poraba kar huda, razen če delaš malo kilometrov

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Po okt 18, 2010 7:56 pm

Delam malo kilometrov največ 7.500 na leto tako da se mi dizel ne splača

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo Po okt 18, 2010 7:59 pm

Če pogledaš oglase sta ponudba in povpraševanje naredila svoje. Dizla boš težko prodal dražje, ker bencinarjev v oglasih skoraj ni več in ker je ponudba zgonjenih, poceni, prevrtenih dizlov iz tujine sesula cene. No, pa za razliko od dizel ropotal je TSI pravi užitek ;) Sem prepričan, da tourana premika suvereno in ne preveč žejno.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Po okt 18, 2010 8:09 pm

Tudi sam sem mnenja da je 140km več kot dovolj za suvereno vožnjo. Sem bil na testni vožnji z alteo 1.2 TSI pa je bilo čisto dovolj. Na testno z 1.4 TSI pa še grem in bom poročal vtise.

Zanimajo me predvsem izkušnej z tem motorjem glede kvarljivosti ipd

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po okt 18, 2010 8:48 pm

MBLeon je napisal/-a:Tudi sam sem mnenja da je 140km več kot dovolj za suvereno vožnjo. Sem bil na testni vožnji z alteo 1.2 TSI pa je bilo čisto dovolj. Na testno z 1.4 TSI pa še grem in bom poročal vtise.

Zanimajo me predvsem izkušnej z tem motorjem glede kvarljivosti ipd

Če ti je bila Altea s to motorizacijo dovolj, ti bo Touran vsekakor več kot dovolj, ni kaj razmišljat. Zaenkrat glede tega motorja ne pomnim večjih pripomb, več pa lahko povedo lastniki...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po okt 18, 2010 8:49 pm

Ma to ne crkuje sploh, itak je vw :lol:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

Napisal/-a fantom Po okt 18, 2010 8:53 pm

vzdržljivost teh motorjev se bo še pokazala, ampak se mi zdi da ta recept mala kubikaža z veliko konji ne obeta dobrih rezultatov :?

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po okt 18, 2010 8:57 pm

Če kaj pomaga, tule je test, sicer starejšega modela Tourana a z enakim motorjem:
http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/?n=1277

Poraba je kar konkretna, samo pri avtomagazinovih testih moraš ponavadi odštet kake 2 litra. :lol:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po okt 18, 2010 9:15 pm

speedfreak je napisal/-a:Ma to ne crkuje sploh, itak je vw :lol:

In to se javi Oplelaš(pri nas je crklo vse na Oplu)! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr okt 20, 2010 9:46 am

1.4 TSI niti ni tako zelo nov, saj je ne trgu že par let.

Kolikor vem, naj ne bi bilo kakšnih večjih težav s tem motorjem (upam). Glede izkušenj lahko rečem, da je odličen, le da je po mestu ali ob priganjanju na avtocesti precej žejen. Na relacijskih vožnjah pa med 7 in 8 litrov. Poraba v Avtomagazinovem testu pa je bila vseeno kar malo prevelika . no oziroma niti ne, ker so ga verjetno fajn pritiskali. Kot pravijo Nemci: "Turbo läuft, Turbo säuft" ("turbina laufa - turbina pije")

Če delaš 7500 km na leto, pozabi TDI, 1.4 TSI je odlična izbira. Ob tem toplo priporočam DSG menjalnik - doplačilo je sicer precejšnje, a če ti gre finančno skozi, je vreden vsakega evra.

Če kupuješ novi Touran, sicer za uporabnika verjento ni bistvenih razlik glede na prejšnjega (pač dodobra so ga spolirali), kar pomeni za moje pojme skoraj idealen avto v tem rangu (čeprav drag), edino kar mu pomojem manjka so drsna vrata (čeprav razen Mazde tega sicer nima skoraj noben enoprostorec v tem velikostnem razredu, a vseeno bi se prileglo...)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr okt 20, 2010 9:52 am

fantom je napisal/-a:vzdržljivost teh motorjev se bo še pokazala, ampak se mi zdi da ta recept mala kubikaža z veliko konji ne obeta dobrih rezultatov :?

Narobe se ti zdi.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 20, 2010 10:58 am

Ja Touran je zelo všečen avtomobil a je res precej drag, saj ravno razlika v ceni med Seat Alteo 1.8 TFSI (160KM) in Touranom 1.4 TSI (140KM) me še malo pušča v dvomih.

Razlika v ceni je 6.000 € pri podobno opremljenem avtomobilu. Če bi vzel pa pri alteji 1.2 TSI pa je razlika celo 9.000 €

Odločitev bo težka. Mnenja?

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo Sr okt 20, 2010 11:04 am

9 jurjev je precej denarja, ki ga lahko fino zapraviš tudi za kurbe, alkohol in dopust. Meni se ne zdi težka odločitev.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 20, 2010 11:10 am

Tourana:
+kvaliteta izdelave
+fleksibilnost
+velik prtljažnik
+asist sistemi (parking, light ipd.)

- cena

Altea:
+cenovno ugoden in soliden motor 1.2 TSI
+cena

-cenena plastika v notranjosti
-manjši prtljažnik

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Sr okt 20, 2010 11:53 am

MBLeon je napisal/-a:Razlika v ceni je 6.000 € pri podobno opremljenem avtomobilu. Če bi vzel pa pri alteji 1.2 TSI pa je razlika celo 9.000 €

Zanimiv zaključek...ampak za tak zaključek si pa pomešal vse velikostne razrede in motorne različice! :lol: Altea je po velikosti bolj primerljiva z Golfom Plus, kot pa s Touranom, ki je po velikosti primerljiv z Alteo XL! Razlika med motornima različicama pa mislim, da je tudi vsem jasna...

Altea = Golf Plus
Touran = Altea XL

1.2 TSI (105 PS) =/= 1.4 TSI (140 PS)
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

grega20
Nov uporabnik

Kraj: vir

Napisal/-a grega20 Sr okt 20, 2010 11:56 am

Tattoo- je napisal/-a:
MBLeon je napisal/-a:Razlika v ceni je 6.000 € pri podobno opremljenem avtomobilu. Če bi vzel pa pri alteji 1.2 TSI pa je razlika celo 9.000 €

Zanimiv zaključek...ampak za tak zaključek si pa pomešal vse velikostne razrede in motorne različice! :lol: Altea je po velikosti bolj primerljiva z Golfom Plus, kot pa s Touranom, ki je po velikosti primerljiv z Alteo XL! Razlika med motornima različicama pa mislim, da je tudi vsem jasna...

Altea = Golf Plus
Touran = Altea XL

1.2 TSI (105 PS) =/= 1.4 TSI (140 PS)

končno je nekdo razložil da je touran popolnoma drugačen kot altea in ju ne gre metati v isti koš

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Sr okt 20, 2010 12:24 pm

No ja, take velikanske razlike med Touranom in Alteo pa vseeno ni. Si pa že sam lepo zapisal vse pluse in minuse enega in drugega. Mene predvsem bode v oči cenovna razlika, ki je absolutno prevelika - 9000 € je veliko denarja in Touran po mojem mnenju nikakor ni vreden tolikšnega doplačila.
Jaz bi ti predlagal Alteo XL Style z 1.2 TSI motorjem - idealna kombinacija prostornosti, opreme in dovolj spodobnega motorja, tako glede zmogljivosti kot tudi glede stroškov.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr okt 20, 2010 12:31 pm

Povsem razumljivo da je po uradnih podatkih baza drugačna kot že prej napisano.

Pišem subjetivno mnenje kako kot kupec dojemam avtomobil.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr okt 20, 2010 12:36 pm

Najprej bi rabili eno informacijo: na kateri platformi je narejen novi Touran? Ker platforma na kateri furajo Leoni, Alteje, Alteje XL so še vedno kolikor vem od Golfa V. Ali se je ta mogoče ob faceliftu celotne palete Seatov spremenila?

@MBLeon: če kupuješ avtomobil velikosti Touran, potem na tamalo Alteo pozabi, ker je tamala Altea bedarija za nakup. Če je mala Altea dovol velika, se boš ceneje in boljše peljal v Leonu, kuferaun boš mel pa za dva šparova veza radenske (v litrih) manjši. Se pravi pozabi. Druga zadeva je Seat Altea XL - ta je že primerljiva s Touranom, vendar je vedno vendar. Touran ma zadaj tri zice, katere lahko ven zmečeš, doplačaš lahko ravno dno, prostora je nekoliko več. To je veljalo že za starega in zagotovo pri novem ni nič drugače. Problem Tourana: četudi imaš Bridgestone Potenzo, serijsko športno podvozje in 17" pnevmatike, s Touranom, ne moreš športno vozit - govorim za prejšnji model, vendar verjamem, da bo sedaj podobno lahko pa greš preverit razliko, enostavno imaš med tako vožnjo da avto kar poskakuje po cesti in se "zvija" - enostavno ni pravega filinga.

Na drugi strani maš Alteo XL, katera ima zadaj sicer precej prostora, v paketu Style pomično in po naklnonu nastavljivo klop, visok nakladalni rob, ob podiranju klopi stopnico v prtljažniku vendar še vedno ogromen kuferaun. Sam avto sicer ni oblikovalni dosežek, vendar pa je še vedno lepši od novega ali starega Tourana :P. Povsem druga zgodba je pa vožnja: s tem enoprostorcem, sploh če vzameš športno podvozje in ustrezne pnevmatike, lahko voziš zelo športno, občutek v vožnji je vsaj meni osebno neprimerljivo boljši. Motor 1.8 TFSI s 160 KM pa je prava raketa (vozil v Leonu, Altea XL pa je malenkost težja). Poraba od 6.5 do 12 l / 100km, povprečje pa med 7 in 8.5. Če rabiš ravno dno, voziš velike stvari v avtu, maš tri otroke ipd zadeve je odgovor Touran, če rad užuvaš v vožnji, maš max dva froca je odgovor ALtea XL. Finančno plat pa sam preračunaj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: tilzator, tomzzi in 6 gostov