Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
mp_63
Nov uporabnik

AR Alfa 159 SW

Napisal/-a mp_63 To okt 19, 2010 6:27 am

Zdravo,

Zanima me, ali ima kdo izkušnje z Alfo 159 SW, predvsem 1.9 in 2.4 jtd motorji?
Odločam se, da bi zamenjal avto in v ožjem izboru je tudi Alfa. Vem, da ni praktična, nima velik prtljažnik... je pa pošastno lepa.
Vendar slišim, da so z Alfami problemi, elektronika stalno nagaja... Ker bom kupil rabljen avto, me skrbi še toliko bolj (Uvoz, nepoznana zgodovina...).
Hvala za odgovore.

LP Matija
My bumper sticker "If you can read this...I can slam on my brakes and sue you"

a33
Novinec

Napisal/-a a33 To okt 19, 2010 6:52 am

1,9 ,m jet jtd ne moreš zgrešit.

Uporabniški avatar
mp_63
Nov uporabnik

Napisal/-a mp_63 To okt 19, 2010 10:37 am

2.4 jtd ni uredu?
Koliko se kvarijo? Dobivam zelo nasprotujoča si mnenja... :?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To okt 19, 2010 1:17 pm

Če 2.4, potem 210 konjsko verzijo (od letnika 07 naprej), druga turbina, in max navor 500 obratov prej, se pravi, da ni mrtva pod 2000 obrati. Namreč 200 konjska je tam spodaj precej lena. Zvok tega pet valjnika je pa za dizla odličen.

Tudi drugače glej da je avto letnik 07, zaradi volanske letve, ki so pred oz. do nekje sredine 2006 imele serijsko napako (pri večini so verjetno to že itak menjali).

Sami JTDm-ji so načeloma zelo dobri motorji, ne samo pro vzdržljivosti, ampak tudi pri zmogljviostih. Vedi tudi na to da imajo vse dizel 159-ke DPF filter.

A najpomembnejše, ne boj le še en v vrsti butcev ki kupuje pri naših avtohišah, ker ne obstaja niti eden avto z realnimi km, kaj šele Alfa, uštelo se je že dosti ljudi, a še kar vsi delajo isto napako. Moj predlog - pojdi na Alfa forum, uporbnik Žival se bavi z uvozom po lastnih željah, ti zrihta 159-ko kot treba. Je že večim uporabnikom foruma uvozil Alfe.

Ob tem da je 159-ka tudi zelo lepa se pelje po ovinkih bolje od večine če ne najbolje v klasi. Mi je nedolgo nazaj pravil lastnik 159-ke, ki je prej vozil Alfo 147 GTA s kompresorjem (cca 370 konjev) in športnim podvozjem, da se 159-ka pelje po ovinkih opazno bolje (in to na standardnem podovzju in 18 colah). In vsi ki kdaj pa kdaj gledamo Top Gear vemo, koliko boljši čas je postavila že 147-ica GTA s 3.7 V6 napram BMW-ju M3, pa tudi od Impreze je bila hitrejša (sicer za vsega 1 desetinko). Tudi sam sem že peljal 159-ko, in avto voziš s 160 km/h po lokalnih cestah kot za šalo.

V glavnem, ena boljših opcij v klasi, pri kateri dobiš precej za vložen denar, in tudi po raziskavah drži ceno več kot solidno. Pa ne kupuj poceni Alfe, ker se ti bo zamerila do konca življenja.
Zadnjič spremenil lizard, dne To okt 19, 2010 1:23 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

nejko307
Stalni uporabnik

Napisal/-a nejko307 To okt 19, 2010 1:22 pm

...vozila od slovenskih prodajalcev pozabi (za 10 -12 t e...) vsi italjanski uvoženi, prevrteni kilometri, neznana zgodovina...

..motorji naj bi bili dorbi sploh 1.9.. jih pa zafrkava elektronika...končniki in roke se pa pri alfah šteje kot potrošni material...

lp

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To okt 19, 2010 1:24 pm

nejko307 je napisal/-a:...vozila od slovenskih prodajalcev pozabi (za 10 -12 t e...) vsi italjanski uvoženi, prevrteni kilometri, neznana zgodovina...

..motorji naj bi bili dorbi sploh 1.9.. jih pa zafrkava elektronika...končniki in roke se pa pri alfah šteje kot potrošni material...

lp

Podovzje pri 159-ki je precej predimenzionirano napram 147/156/GT pri katerih večina lastnikov res menajva dele na podovzju precej pogosto. Seveda to ne pomeni, da bo delalo večno, je pa dobra popotnica za naprej ;).

Glede elektronike pa ne vem, če že tisto kar zna hecat so zabasani EGR-ji, kak LMM, zapacan MAP senzor, itd... ampak sam z dizli nimma izkušenj.

Aja še kot dadatek, 2.4 JTDm imajo spredaj vsi serijsko 330 mm diske in 4 batne brembo čelusti, tako da manj kot 17 col gor ne gre.

Pa zaradi DPF filtra je potrebno vedno uporabljati olje primerno za DPF filtre, da se ga ne uniči, kajti nov stane cca 2000 €.

Uporabniški avatar
mp_63
Nov uporabnik

Napisal/-a mp_63 To okt 19, 2010 2:37 pm

Torej v vsakem primeru novejši od 2007 in uvožen?
Ker nisem strokovnjak me zanima kaj pomeni LMM, MAP (za EGR vem, ima tudi moj Volvo)?
Kako je za BC oz. ali je možnost prikazovanja v kakem drugem jeziku kot italianščina?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To okt 19, 2010 4:26 pm

Seveda da je možno v drugem jeziku :lol:, saj pa Alfa prodaja avte po celi Evropi.

To so večino senzorji, LMM - senzor pretoka zraka, MAP - nek senzor za tlak, EGR je tista stvar, ki v prostem teku znižuje izpust, se dobi orginal ploščica za blindiranje, itd... EGR se namreč rad zabaše na praktično vseh dizlih, sploh tistih ki delajo dosti mestne vožnje. V glavnem to je tako, eni imajo probleme, drugi spet ne... Karkokoli že poglej na Alfa forum, boš dobil še največ informacij, jaz nisem nek dizel ekspert, tako da govorim zgolj to kar prebrem mimogrede.
Zadnjič spremenil lizard, dne To okt 19, 2010 4:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee To okt 19, 2010 4:26 pm

lizard, mogoce ti tabelo gledas od spodaj navzgor? Prosim govori o avtu, ki ga mas v garazi ali si ga imel. Do sedaj sem si lastil med temi bolj sportnimi 350z,m3 sedaj m5 in ti lahko povem da alfa ni niti na istem planetu kot zadnje 2. Kaj sele da bi bila hitrejsa in celo boljsa

BMW M3 Saloon 1.25.3

Alfa 3.7 GTA Autodelta 1.30.0

Alfa 147 GTA 1.35.6
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To okt 19, 2010 4:32 pm

Branee mirno kri, nihče ne govori o zadnji generaciji M3. Verjetno nisva tako neumna, da bova primerjala novega M3 in 10 let Staro GTA, katere zasnova je v bistvu stara že krepko čez 10 let. Sem mislil, da kaj takega razgledan človek sklepa sam po sebi, ampak sem se očitno motil :D.

Nikakor torej stara 147-ica ne more biti na "istem planetu" kot športne verzije sodobnih avtov (ne vem od kje se ti je porodila ideja da bi jaz to trdil), ker ni niti na istem planetu kot civilna verzija 159-ke. Tako, da ne vem od kje ti taka sklepanja in povezave.

Kaj si si pa ti lastil pa me zaenkrat ne zanima ;). Sploh pa sem hotel s tem povdarit samo dobro lego 159-ke, ne pa dopret nove debate.

Uporabniški avatar
Spasky
Novinec

Napisal/-a Spasky To okt 19, 2010 4:40 pm

http://forum.alfa-klub.com/

tukaj boš zvedel največ...
Mitsubishi outlander
Mini Cooper S
Suzuki LTR
Ducati Diavel

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee To okt 19, 2010 4:47 pm

zadnji model 3.7 GTA je prisel vn mislim da leta 2007 ali celo 08 torej sklepam da govoris o tem zadnjem modelu avtomobila in za primerjavo sem mu dal isti letnik m3. Na podrocje razgledanosti pa se nebom spuscal ker je udarec pod pas jest sem pa clovek z nekimi moralnimi standardi.
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To okt 19, 2010 5:29 pm

Za to 3.7 vem samo da jo je novitec nekaj predelal, serijska pa ne omstaja oz je 3.2

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To okt 19, 2010 6:06 pm

Mene bolj čudi tole dejstvo oziroma izjava :

. Mi je nedolgo nazaj pravil lastnik 159-ke, ki je prej vozil Alfo 147 GTA s kompresorjem (cca 370 konjev) in športnim podvozjem, da se 159-ka pelje po ovinkih opazno bolje (in to na standardnem podovzju in 18 colah).
Koda: Izberi vse

Limuzina vs. hothatch. oops

Uporabniški avatar
mp_63
Nov uporabnik

Napisal/-a mp_63 To okt 19, 2010 6:45 pm

Glede na vse prebrano na raznih forumih in slišamo, bom očitno moral kupiti Passata :jao: :lol:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To okt 19, 2010 6:54 pm

mp_63 je napisal/-a:Glede na vse prebrano na raznih forumih in slišamo, bom očitno moral kupiti Passata :jao: :lol:

No saj če tam prideš na 2.0 TDI, te bo tudi minilo, ker moraš bit rocket scientist, da pogruntaš kateri motorji so vredu! S takšnim razmišljanjem boš na koncu pristal pri Avensisu! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

lazo23
Nov uporabnik

Napisal/-a lazo23 To okt 19, 2010 6:56 pm

Napako delaš 159 je odličn avto res in vrjemi da je več problemov z pasatom pa nikakor ne poveličujem kkšno znamko ampak pasat je bil pač mal ponesrečena serija šobe so ble večni problem in še kup majnših stvari. tud jest sem si hotu kupt pasata pa mi je povdarjam par LASTNIKOV ki si ga lastijo rekl da imajo z njim same probleme. kakšne se mi res neda naštevat ker je tega kar neki, lej zanimivo sam vozim megana DCi pač sej veš vsi pluvajo po DCi mašinah ampak jebemti avto je letnik 2003 kao rizični letnik pa imam verjameš ali ne prevoženih že 215 tisoč in dela fenomenalno res, v službi pa imamo karavana letnik 2005 z 185 tisoč prevoženimi in isto dela tipi top tko da neki moraš vedt veliko je v govoricah bla bla bla, jest ti svetujem kup si tiso kar si želiš in se ne oziraj na komenatre moraš vedt da z vsakim avtom pridejo določeni problemi če boš pa tkole po forumu spraševal pa bo vsak ščitu svojo znamko avtomobila, je pa res da vizualno alfa krepko poje pasata tud mašina je odlična in notranjost je pač neki posebnega ni tista germanska, uglavnm jest dam glas alfi, ker je enostavno prečudovita hehe. Nč mej se pa sej veš kaj sem ti napisu kup si tisto kar sam hočeš pust statistike forume itd... jebiga okvare so in vedno bojo...

Uporabniški avatar
DeNalDo
Novinec

Napisal/-a DeNalDo To okt 19, 2010 7:08 pm

branee je napisal/-a:lizard, mogoce ti tabelo gledas od spodaj navzgor? Prosim govori o avtu, ki ga mas v garazi ali si ga imel. Do sedaj sem si lastil med temi bolj sportnimi 350z,m3 sedaj m5 in ti lahko povem da alfa ni niti na istem planetu kot zadnje 2. Kaj sele da bi bila hitrejsa in celo boljsa

BMW M3 Saloon 1.25.3

Alfa 3.7 GTA Autodelta 1.30.0

Alfa 147 GTA 1.35.6

Najprej se opravičujem za OFF
http://www.youtube.com/watch?v=UNZJlond93w
aja je pa letnik 2004 :lol:
Ferrari is scaled down version of God

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To okt 19, 2010 7:34 pm

branee je napisal/-a:zadnji model 3.7 GTA je prisel vn mislim da leta 2007 ali celo 08 torej sklepam da govoris o tem zadnjem modelu avtomobila in za primerjavo sem mu dal isti letnik m3. Na podrocje razgledanosti pa se nebom spuscal ker je udarec pod pas jest sem pa clovek z nekimi moralnimi standardi.

No potem razumem zakaj si tako primerjal. A stvar je takšna, že famozni V6 motor ki je v GTA so končali delat leta 2006, za še zadnje primerke Alfe GT, Alfe 166 in Lancie Thesis. Alfa 156 in 147 GTA sta pa končali svojo pot že malce prej, na trg sta pa prišli 98 oz. 01 (navadne verzije seveda), platforma na obeh je pa popolnoma enaka, torej zdaj stara že 12+ let.

@simply: Alfa 147 in 156 sta pod kožo popolnoma enaka avtomobila. Se pravi se 156-ka pelje enako kot 147-ica. Torej bi lahko rekli, da bi primerjava med 156 GTA in 159 bila enaka kot zgoraj opisana med 147 GTA in 159 ;). 3.7 predelava je pa od Autodelte (zraven je še LSD, zavore, itd...), ampak tisto sem napisal zgolj zaradi tega, da povem kako dobro se je peljala že 147/156-ka za svoj čas, in da je 159-ka tu še stopnico više.

@mp_63: Passat? Hmmm, ne vem kaj potem delaš pri Alfi, če so ti všeč avti za množice. Ti pa želim opgrmno ogromno sreče z 2.0 TDI, kateri je verjetno najbolj kvarljiv motor, ki ga je VW kdajkoli dal na trg, imaš pa ogromno tem že na tem forumu, da ugotoviš sam, katere težave so pestile ta motor. Se boš moral kar poglobit v zadevo, da najdeš tistega oz. tisto verzijo motorja ki ni delala težav, ali pa kupiš že novejšega z common-rail tehnologijo, tehnologijo ki je prisotna pri ostalih že nekaj let (ne vem zakaj je VW tako dolgo čakal da to vgradi še v svoje dizle), pa tudi za te novejše sem slišal že kaj slabega. Kakrokoli že, pri Passataih je podoben problem kot pri Alfi 159 - uvoženi, zbiti km, sumljiva zgodovina, a jih imaš precje več kupljenih v Sloveniji.

V spošnem glede 2.0 TDI - pokanje glav, pitje olja, crkovanje šob,... Upam, da se noben VW fan ne bo jezil nad mojim komentarjem, žal je bilo tako, da je tudi VW anredil kiks, in ta kiks je bil 2.0 TDI, vsakomur se lahko zgodi, enim se je, enim se trenutno in enim se bo.

Uporabniški avatar
mp_63
Nov uporabnik

Napisal/-a mp_63 To okt 19, 2010 7:55 pm

Passat je bil napisan bolj ironično mišljeno, ni to avto zame ;)
Še vedno mi je Alfa trenutno avto z enim bolj hudim dizajnom zunanjosti kot notranjosti. Ampak, kot že zgoraj napisno, očitno bo treba v akcijo, z upanjem na najboljše in potem bo kar bo 8)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov