Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Touran L+2007, 1.9tdi VS 2.0tdi

Napisal/-a fare Pe okt 29, 2010 12:36 pm

Ja,kolega se odloča za nakup vozila iz naslova.
Avto bomo pripeljali iz D in sicer iz pooblaščenega VW salona tako da so vse manipulacije z vrtenjem km, neservisiranjem itd... izključene.
Pač kaj naj vzame 1.9 ali 2.0 tdi, naj povem samo da bi v tem primeru bil 1.9tdi čipan pri RSR na cca 136 km, po drugi strani pa ali se naj odloči za 2.0 ki ga nerabi čipati kar sem mu jaz nekako odsvetoval glede na določene težave ki so bile z temi mašinami.
LP. Tnx.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe okt 29, 2010 1:15 pm

A gre v obeh primerih za ročni menjalnik?

Ker potem moraš vedeti da ima 1.9 TDI opazno krajša prestavna razmerja kot 2.0 TDI. (kako je glede tega pri DSG menjalniku, ne vem; DSG poznam samo v kombinaciji s TSI)

To pomeni, da 1.9 TDI ni ravno idealen, če bo vsak dan videl veliko avtoceste in hitrosti 120 kmh ter več. (pri cca 130 kmh ima tudi v 6. prestavi cca 3000 obratov ali še malo več), v tem primeru je morda bolje vzeti 2.0 TDI.

Če se bo pa vozil pretežno po regionalnih in lokalnih cestah in po mestu, bi pa rekel da je 1.9 TDI boljša izbira. Razliko v max navoru in kilovatih nadomesti (ali celo preseže) s krajšim menjalnikom in večjo prožnostjo pri nizkih obratih. Če bo pravilno čipan, pa verjetno sploh.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe okt 29, 2010 3:26 pm

Ja gre za ročne menjalnike.
Cca 100km dnevno 50 reg / 50 AC., mesta skoraj da sploh ne oz zeeelo malo.
Pa počitniška potovanja max 5000 letno.
1.9 pravim da bi bil čipan pri RSR k mislim da bi oni znali to dobro narediti.
lp.
ps: kateri letnik Tourana imaš,kako si zadovoljen z kvaliteto in če so kakšne težave?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe okt 29, 2010 7:48 pm

Slabo leto je star, tako da bolje da ni še nobenih napak/težav, hehe.
SIcer pa izjemno prijeten avto, definitivno bi, če bi se moral spet odločati, še enkrat v tem velikostnem rangu enoprostorcev izbral tourana.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe okt 29, 2010 8:45 pm

Ne vem kako je s čipanim motorjem, vendar nečipam in naložen Touran s tremi potniki in morebiti 17" kolesi je mrtev. Če bo fural praznega, pa enkrat naleto psa 100 km stran je 1.9 TDI dovolj, sicer 2.0 TDI. 1.9 TDI je v Touranu če avto uporabljajo zato kar je namenjen, samo za res zelo nezahtevne voznike.

Mimogrede še namig: pri šestopenjskem menjalniku v Touranih med prestavljanjem rada škrtne druga prestava če nisi strašansko natančen pri prestavljanju (res pedalka do konca, počasi prestaviš). Pozor pri nakupu, da je menjalnik v dobrem stanju!

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe okt 29, 2010 9:06 pm

Kael je napisal/-a:Ne vem kako je s čipanim motorjem, vendar nečipam in naložen Touran s tremi potniki in morebiti 17" kolesi je mrtev. Če bo fural praznega, pa enkrat naleto psa 100 km stran je 1.9 TDI dovolj, sicer 2.0 TDI. 1.9 TDI je v Touranu če avto uporabljajo zato kar je namenjen, samo za res zelo nezahtevne voznike.

Mimogrede še namig: pri šestopenjskem menjalniku v Touranih med prestavljanjem rada škrtne druga prestava če nisi strašansko natančen pri prestavljanju (res pedalka do konca, počasi prestaviš). Pozor pri nakupu, da je menjalnik v dobrem stanju!
Tnx,ja za to škrtanje pa vem in je fora v temu da je menjalniško olje VW enostavno pregosto oz na nek način prerodo. Sem imel v Roomsterju 1.9tdi enak problem pa smo vlili noter bolj redko olje in glej je lepo vse tako kot mora biti. lp.

Uporabniški avatar
Megane Coupe 1.6
Nov uporabnik

Napisal/-a Megane Coupe 1.6 Pe okt 29, 2010 10:47 pm

Moj nasvet je da ne čipiraš avtomobila, ker vsi ki so čipirali avto majo skoz probleme.. razn če je motor nad 3.0 bolje da vzame 2.0 in nič ne čipa kot da 1.9 in vrjemi da bo več problemov z čipanjem kot motor 2.0 ki je čisto ok.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Re:

Napisal/-a sonic Ne okt 31, 2010 8:55 pm

Kael je napisal/-a:Ne vem kako je s čipanim motorjem, vendar nečipam in naložen Touran s tremi potniki in morebiti 17" kolesi je mrtev. Če bo fural praznega, pa enkrat naleto psa 100 km stran je 1.9 TDI dovolj, sicer 2.0 TDI. 1.9 TDI je v Touranu če avto uporabljajo zato kar je namenjen, samo za res zelo nezahtevne voznike.
Ne vem zakaj bi na tourana tlačil 17" kolesa, 16" so povsem primerna.

Jaz sem obe varianti sicer preizkušal le po eno-dve uri in seveda oba relativno prazna. Ampak tudi prazen 2.0 TDI se mi ni zdel nekaj posebno zmogljivejši od 1.9 TDI, če sploh. Edino če se ob večji obremenitvi toliko pozna.

Je pa tudi vprašanje, za kaj se bo avto uporabljal.
Predvidevam, da gre pri nakupu takega avta pogosto za potrebo prevažanja družine z otroki. In recimo če gledam mojo situacijo, potem moja žena ter oba malčka (starejša ni stara niti 2 leti) vključno z otroškimi sedeži in 2 vozičkoma, mislim da skupaj ne tehtajo dosti več več kot jaz ... Torej naš efektivno dokaj poln touran (poln v volumenskem smislu) ne tehta dosti več kot če bi se v njem peljala 2 ornk dedca, pa zraven njiju nič drugega :)

Izkušnje so sicer lahko različne, a kot rečeno meni se touran 1.9 TDI nikakor ni zdel motorno podhranjen (250 Nm lepo razporejenega navora naredi svoje, kratke prestave menjalnika pa precej pomagajo). Poskočen je bil vsaj toliko kot moj golf V z istim motorjem, pri katerem nimam prav nobenih pripomb glede suverenosti motorja (seveda je jasno, da to ni noben GTD in so pričakovanja temu primerna).

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re:

Napisal/-a lizard Ne okt 31, 2010 9:04 pm

Megane Coupe 1.6 je napisal/-a:Moj nasvet je da ne čipiraš avtomobila, ker vsi ki so čipirali avto majo skoz probleme.. razn če je motor nad 3.0 bolje da vzame 2.0 in nič ne čipa kot da 1.9 in vrjemi da bo več problemov z čipanjem kot motor 2.0 ki je čisto ok.

Navado posploševanje, nevednost in neumnost - fare post od uporabnika Megane Coupe 1.6 ignoriraj.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Re: Touran L+2007, 1.9tdi VS 2.0tdi

Napisal/-a sonic Ne okt 31, 2010 9:07 pm

Pa še to: ko smo kupovali tourana, sem seveda pregledal množico testov (predvsem slovenskih in nemških) ter mnenja uporabnikov na forumih in podobnih straneh (npr. ciao.de). Ravno 1.9 TDI je bil pogosto testiran, pa se ne spomnim da bi se kdo kaj pritoževal nad zmogljivostmi (kvečjemu občasno kdo nad zvokom PD-mašine)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne okt 31, 2010 9:25 pm

Ja,avto bo uporablajn predvsem za vožnjo do službe in nazaj cca 100km kot sem že napisal pa družinske zadeve, kratka potovanja, izleti pa podobno pa no max 1x - 2x letno polna obremenetitev ko se gre na morje in ja družinska opcija 1l, 4l, ženska 60kg, ded 90kg. Hvala vsem za "konstruktivna" mnenja - posredujem naprej! Ja 2.0tdi je pač simpatičen ker je mašina in pol so pa edino skrbi k vem da so te mašine imele probleme s šobami pa glavami ampak mislim da se je to po L2006 že porihtalo?lp.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne okt 31, 2010 9:28 pm

Tem o 2.0 TDI je vsaj v zadnjem mescu bilo odprtih minimalno 10, in je vse že tolkokrat bilo napisano, da bi vsakodo ki sprašuje po napakah moral dobiti 10-krat z bičem po hrbtu :D. Ker zdaj že jaz, ki VW-jev v pormetu še opazim ne, vem oogromno o tem motorju :P.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne okt 31, 2010 9:56 pm

No ja, če je pač želja po 2.0 TDI, potem kar... saj letnik 2007+ mislim da je glede tega že poštiman.

1l, 4l, ženska 60kg, ded 90kg

No evo - enoletni otroci naj ne bi tehtali dosti več kot cca 11 kg, 4-letni pa max 20 kg (raje manj) - žena plus oba malčka torej vsi skupaj tehtajo komaj toliko kot atek sam, hehe...

Uporabniški avatar
Megane Coupe 1.6
Nov uporabnik

Re: Re:

Napisal/-a Megane Coupe 1.6 Ne okt 31, 2010 10:43 pm

lizard je napisal/-a:
Megane Coupe 1.6 je napisal/-a:Moj nasvet je da ne čipiraš avtomobila, ker vsi ki so čipirali avto majo skoz probleme.. razn če je motor nad 3.0 bolje da vzame 2.0 in nič ne čipa kot da 1.9 in vrjemi da bo več problemov z čipanjem kot motor 2.0 ki je čisto ok.

Navado posploševanje, nevednost in neumnost - fare post od uporabnika Megane Coupe 1.6 ignoriraj.

Kok smo eni glasni, nwm zakaj taki obstajajo na forumu k se hočjo sam kregat.. A ti žena alpa punca ni nč dala pa se pol kle name spravljaš al kaj... če sploh tak zasikanc loh ma žensko !

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Po nov 01, 2010 8:50 am

Megane Coupe 1.6:: mi lahko poveš od koga si to zvedel? ali je to tako baba čula, baba djala? :mrgreen:

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po nov 01, 2010 9:06 am

Tu sem nasel en zanimiv test, pa me zanima, Sonic(poč imaš tak avto pa boš vedel) kako to mislijo v rubriki pod "-" minus da sedeži druge vrste so samo odstranljivi in ne zložljivi, sej to so se zmotili k koliko jaz vem lahko z temi sedeži delaš kaj češ:
http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/?n=1246
lp.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po nov 01, 2010 12:48 pm

fare je napisal/-a:Tu sem nasel en zanimiv test, pa me zanima, Sonic(poč imaš tak avto pa boš vedel) kako to mislijo v rubriki pod "-" minus da sedeži druge vrste so samo odstranljivi in ne zložljivi, sej to so se zmotili k koliko jaz vem lahko z temi sedeži delaš kaj češ:
http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/?n=1246
lp.
Ja, z njimi lahko delaš kar hočeš. Izjemno preprosto jih zložiš za več prostora v prtljažniku, ali pa tudi vzameš ven, pa iz tourana nastane pravi kombi. Sem enkrat poleti to izkoristil in je neverjetno koliko prostora je potem zadaj. Sedeži se pa odstranijo in ponovno vgradijo izjemno preprosto (le tehtajo kar nekaj kil, ampak pač ker je to res ornk sedež).

Kar so v tistem testu hoteli povedati, je naslednje:
nekaterim enoprostorcem menda lahko zložiš sedeže tako, da se zadnja stran njihovih naslonov poravna z dnom prtljažnika in dobiš ravno dno prtljažnika. Pri touranu imaš celotno dno ravno samo, če zadnje sedeže vzameš ven iz avta (kar sicer storiš preprosto, ampak jih moraš doma pustiti).
Je pa treba vedeti tole: zaradi tega je dno celega touranovega prtljažnika zelo nizko, kar pomeni lažje nakladanje in tudi večji prostor.
Če hočeš pri drugih avtih zložiti sedeže v dno prtljažnika, morajo najbrž že po logiki biti sedeži zelo nizko, dno prtljažnika visoko, nasloni sedžev pa bolj švoh...

Uporabniški avatar
Megane Coupe 1.6
Nov uporabnik

Napisal/-a Megane Coupe 1.6 Po nov 01, 2010 8:23 pm

mropc je napisal/-a:Megane Coupe 1.6:: mi lahko poveš od koga si to zvedel? ali je to tako baba čula, baba djala? :mrgreen:

Ja nwm en je meu alfo jo je čipo pa je crkavat zacel use po vrsti, pol en je meu passata pa ga cipu pa je crknu, pol en je meu bravota ga je cipu pa je zacel use crkavat, in sm zato pač reku tko da js nebi čipu ampak bi rajš uzeu 2.0

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po nov 01, 2010 9:24 pm

Tud jst swm čipu sfojga Golfa GTI.

Sm ga prodau ampak še zmeri laufa in je še zmjeri čipan. Mam tud prjatla, k je čipu sfojga Sinusa a mu je pr pikiranju v center lublane odleteu plopeler, ki je prletu na brezdomca, k je prodaju Krali ulce. Je reku da ne bo weč čwipu. Zdej ma B52 in je nečipan, ma pa že 7000 delownih ur.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: peterkukec in 12 gostov