Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

1Gift
Nov uporabnik

Alfa 159 1.9 JTDM ali Honda accord 2.2 CTDI

Napisal/-a 1Gift Sr nov 03, 2010 7:16 pm

Pozdrav.
Zanimam se za nakup omenjenih avtomobilov letnik 2005-2007 (za kaj novojšega nebo denarja). in bi prosil za čim več nasvetov predvsem od lastnikov ali bivših lastnikov, pa tudi pripetljaji/situacije vaših prijateljev ki so se dejansko zgodili niso odveč. Avto mam namen kupit prihodnje leto (april) zato pričakujem da bojo cene še malo padle.
Pregledal in prebral sem že vse živo. Zanimajo me argumenti iz prakse, ne pa kaj je kdo slišal da se je baje enemu to zgodilo. V igri sta Alfa 159 jtdm 88kw ali 110 kw in Honda Accord 2.2 103kw (mislim da druga tak ne obstaja te letnice).
Po vizualnosti mi je alfa 159 bolj všeč, tako od zunaj kot od znotraj zato ima tukaj alfa en plus. Navedel bom prioritete ki so mi pri izbiti pomembne po vrstnem redu:
1. Kvaliteta in vzdržljivost motorja in avtomobila kot celote, to pomeni da mi bo avto služil namenu, da nebo skoz na servisu in da mi nebo treba menjavat raznoraznih delov (za alfo že vem da so hibe volanska letev 700€, vijaki izpušnega kolektorja 300€, egr venti 150€, za Hondo ne vem nič, razn da pijejo malo več olja)
2. Poraba goriva, kolikor gledam statistiko je tukaj Honda v prednosti za caa 0.5-1l na 100 km, lahko da se motim
3. Stroški rednih servisov in stroški delov (tu mislim na cene olja, ostalih delov ki se menjavajo in dele na splošno). Za japonce vem da so deli dokaj dragi in jih je težko dobit, če niso orginalni, za Alfo pa so baje tud dragi deli.
4. Čirički na armaturki, razni šumi in veter. Tu me zanima če kaj škripa ali poka ko se voziš, če se zelo čuje veter ko se voziš na avtocesti.
5. Lega na cesti in pospeševanje. Nisem nek divjak, zanima me pa kako avto pospeši iz 50 km/h navzgor ko hočeš na brzino koga prehitet in kako se avto drži v ovinkih.
6. Udobje
Prosil bi vse ki ste lastniki teh avtomobilov, še opišete kateri model avta vozite (motor, letnica in km), kako dolgo ga vozite, kolko km ste naredili, kaj vse ste menjali, kolko vas je to stalo, koliko vam torši, koliko ste dali za servise in z čim niste zadovoljni in kaj pogrešate pri avtomobilu.
Prav tako bom vesel vseh predlogov na kaj vse naj bom pozoren pri ogledu testu in nakupu, ali se splača avto uvozit iz tujine (kako je z tem, kolko ceneje bi ga mogo dobit da bi se mi splačalo).
Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Alfa 159 1.9 JTDM ali Honda accord 2.2 CTDI

Napisal/-a fare Sr nov 03, 2010 7:35 pm

O Acordu je brezveze kaj debatirati v prazno.
V glavnem avto je zelo kvaliteten, čričkov ni, lega super, udoben,super izoliran,skratka sami plusi....
Dizel ti bo pil cca -6l ob pritisku normalne noge, motor je na verigo,dele za servis,olje 5w-30 recimo Aral 9€ liter v Bauhausu,filterje pa dobiš kjerkoli - npr. Eeuroton.
Pospešek, hehheh, si kdaj vozil 140km dizla,katerega koli?
Alfa, ja luškan avto ampak v kvaliteti nikoli nebo dohitel Acorda.
Nisem lastnik Acorda ampak vozim kolegovega vsaj 1x tedensko je pa 155km 2.0 benzinc.
lp.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr nov 03, 2010 7:43 pm

Lahko povem za Alfo 159 (sicer si je ne lastim, a vem o avtu kar nekaj), v bistvu lahko povem enako kot sem verjetno že 10-krat na tem forumu, vedno ko je kdo kupoval ta avto, a se vam ponavadi ne daiskati po forumu.

Glej od letnika 07 naprej, ker so tam odpravljene povečini vse hibe. Ker ima DPF filter, nujno temu primerno olje, da ti na servisu ne bodo točili Selenio WR 5W-40, ampak Selenio WR P.E. (kot pure energy) 5W-30, ker če ti gre DPF je strošek konkretno preko 2000 €. Na servisu v Slo ponavadi nimajo o tem pojma, žal. Selenia je sicer precej draga za to kar ponuja, ni namreč neko vrhunsko olje, cene pa ima malce bolj vrhunske, a pri dizlih običajno ni problem, in je dovolj dobro, JTDm-ji načeloma ne pijejo niti malo olja in na Seleniji delajo kot treba.

Lega 159-ka, z eno besedo vrhunska in pomojem ob dizajnu daleč najboljša lastnost te Alfe (top 3 v klasi, verjetno celo na prvem mestu), Honda Accord ne pride niti blizu, podvozje je tudi občutno bolj predimenziorano kot pri predehodnici Alfi 156, kjer se je zadeva relativno hitro zluftala (pa tudi ne pri vseh lastnikih).

Glede interiera, Alfa ima vsekakor boljše materiale (sploh pravi aluminij precej polepša videz in občutek oz. počutje v kabini), za moje pojme za razred boljše, Honda je pač japonski avto, to ne pomeni, da ne znajo narediti interier iz materialov kot imajo evropski tekmeci, ampak ne vidijo razloga da bi, pač drugačna filozofija delanja avtov.

Motorja, Honda je sigurno bolj avto tipa - samo vozi in tankaj, da bi bilo kaj narobe je precejšnja izjema, in nikakor pravilo. Pri Alfi je verjetnost da kaj ponagaja večja, a po drugi strani so JTDm-ji že en čas špica med dizel motorji, Honda pa je pač špica v zanesljivosti oz. brezhibenm delovanju.

Čriščki, ropotanje - japonci sigurno bolj pedantno in natančno sestavijo avto kot italjani, o tem ni dvoma, kako je pri tem pri enem in drugem avto ne bi vedel, pri Alfi vem, da so znale škripat neke stiroporkse podložke pri prednjem steklu, pa če se prav spomnim cevi od ventilacije, najboljša servisa za Alfe v Slo - Štepančič in Zega pozanta oba problema in ju tudi rešita, le omeniti moraš! Za Hondo bo pa povedal kdo drug.

Jaz sem človek ki kupuje avto s srcem in čustvi, zato bi vsekakor vzel Alfo (ampak ne dizla), racionalen človek, ki mu pozornost do detajlov, občutek ki ti ga avto da med vožjo in dizajn ter temperament avta niso primarni pa bi brez odlašanja kupil Hondo. Vsakemu svoje.

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Sr nov 03, 2010 7:49 pm

Honda Accord. Edinstvena kvaliteta,zanesljivost,vrhunski motor ki je dobil tudi nagrado za najboljši dizel itd...
Alfa je lepši avto to je pa nažalost vse čeprav zelo cenim milansko kačo...

@Lizard dobro spisan post samo v materialih se nebi čisto strinjal Accord ima namreč zelo dobre materiale. ;)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr nov 03, 2010 11:54 pm

Lizard - zelo lepo napisano. Svaka čast!

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če nov 04, 2010 6:44 pm

Lizar : Kako je z dobavljivostjo Selenia olj? Zmeraj manj jih je v trgovinah.

Drugače pa bi med temi dvemi izbral Alfo 159.

1Gift
Nov uporabnik

Napisal/-a 1Gift Če nov 04, 2010 7:43 pm

Zaenkrat hvala za odgovore, predvsem Lizard je bil zelo slikovit. Upam da se še kdo javi.
Mene tudi zanima Lizard kako olje je dobro nalit v alfo 159 jtdm, razen selenie 5-30, ker se mi zdi da ni dovolj kvalitetna zato koliko stane. Kaj predpisuje izdelovalec??
Zanima pa me še kako je z to alfo pozimi?? z vžignjem in računalnikom, baje da to rado nagaja? Obstaja že kak nov software ki to odpravi?
In glede tega DPF filtra ki se more regenerirat. Ali ga je potrebno v času regeneracije turirat ( nad 3000 obratih) ali nasplošno vsake tolko časa. Ker če se ti to zašopa si pečenica, nov stane okoli 2000€. Baje pa da že pri nas odstranjujejo ta dpf filter in je stvar rešena, edino emisijskki razred pade za eno stopnjo, pol pa nevem če te na tehničnem spustijo. Ve kdo več o tem?
Na Alfa forumu sem zasledil že vse možne težave lastnikov zdaj pa morem še malo hodinem preverit.
lp

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Če nov 04, 2010 8:08 pm

Bom še jaz eno vprašanje pristavil, ki bi morda vsaj deloma tudi tebe zanimalo. Glede na naše sibirske zime, kako je pa kaj glede segrevanja motorja pozimi. Koliko časa traja, da začne npr. v kabini toplo pihati ? Ker pri dizlih kot vem je to precej zoprno, ker traja veliko dlje kot pri bencincih.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 04, 2010 8:23 pm

Sonny je napisal/-a:Bom še jaz eno vprašanje pristavil, ki bi morda vsaj deloma tudi tebe zanimalo. Glede na naše sibirske zime, kako je pa kaj glede segrevanja motorja pozimi. Koliko časa traja, da začne npr. v kabini toplo pihati ? Ker pri dizlih kot vem je to precej zoprno, ker traja veliko dlje kot pri bencincih.

lahko ti rečem, da tako Audi kot VW in MB(ostalo ne vem) imajo montiran dodaten električni grelnik, ki deluje s pritiskom na tipko AC, samo zunanja temp. mora bit manjša kot 3 stopinje, ogreje pa samo kabino in to praktično takoj; če tega ni oz. ne stisneš tipke AC, je pri -10 katastrofa_čez 20km začne pihat mlačno. Odlična rešitev je mali webasto na daljinca

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Če nov 04, 2010 8:26 pm

sašo5 je napisal/-a:
Sonny je napisal/-a:Bom še jaz eno vprašanje pristavil, ki bi morda vsaj deloma tudi tebe zanimalo. Glede na naše sibirske zime, kako je pa kaj glede segrevanja motorja pozimi. Koliko časa traja, da začne npr. v kabini toplo pihati ? Ker pri dizlih kot vem je to precej zoprno, ker traja veliko dlje kot pri bencincih.

lahko ti rečem, da tako Audi kot VW in MB(ostalo ne vem) imajo montiran dodaten električni grelnik, ki deluje s pritiskom na tipko AC, samo zunanja temp. mora bit manjša kot 3 stopinje, ogreje pa samo kabino in to praktično takoj; če tega ni oz. ne stisneš tipke AC, je pri -10 katastrofa_čez 20km začne pihat mlačno. Odlična rešitev je mali webasto na daljinca

Mogoče ima tudi Alfa kaj podobnega.
Morda veš koliko pride kak tak najosnovnejši mali webasto ?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 04, 2010 8:29 pm

Sonny je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

ko imajo "akcijo" pri Porscheju je 1000-1500, po moje bi se dalo dobit za 700 eur

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če nov 04, 2010 8:40 pm

Kaj pa,kakih 20km pa komaj da začne toplo pihati iz tdi-jev, meni kar po 2eh km toplo piha,ne vroče ampak mlačno ki se postopoma segreva ampak je pa itak že zadosti ko ti takoj mlačno piha ker se ta 2 kubika kabine takoj segrejejo!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če nov 04, 2010 9:39 pm

@Gift: Jaz bi v tvojem primeru bil na Selenii WR 5W-30 PE. Drugače pa točno kakšni so predpisi za olje za Alfo 159 1.9 JTDm ne vem, za to bi rabil knjižico z navodili, priporočena pa je pač Selenia 5W-30. Če pa hočeš kaj drugega pa bo treba iskat vsekakor olje, ki ustreza standardom za DPF-je oz. standardom ki so predpisani za dotičen avto. Kakšen Motul recimo, mogoče 5W-30 Eco Clean? Ampak cena je enaka ali višja Selenii. Skratka med bolšimi olji na našem tržišču bi jaz rekal,d a sta to Motul (predvsem tale) in Mobil. Kaj več pa ne bi vedel, ker se v olja za dizle z DPF-jem nisem nikoli poglabljal.

DPF filtre v Sloveniji zaenkrat dvomim, da je kdo sposoben odstranit tako, da tudi elektronika motorja potem dela kot treba. V Angliji vem, da Alfe 159 2.4 JTDm pred DPF-ja in čipom dosežejo 270 konjev zlahka.

Če bi dal recimo predelat v Anglijo, pa to v Sloveniji ne pride v poštev, saj merijo na tehničnem tudi saje, ali karkoli že, in brez DPF-ja padeš na tem testu. Glede regeneracije pa verjetno vse piše v navodilu od avta, samo prebrat ga je treba, ni to nek bav-bav.

Simply: Nimam pojma, ker ne uproabljam Selenie :).

Ker govorite o tistih električnih grelcih, mislim, da je to imela že Alfa 147, nisem pa 100%, treba tudi preverit kako je s tem na 159-ki, mogče je zraven v paketu Zima, če obstaja.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če nov 04, 2010 9:40 pm

men iz tdi-ja po 2km toplo piha
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če nov 04, 2010 10:46 pm

lizard je napisal/-a:
DPF filtre v Sloveniji zaenkrat dvomim, da je kdo sposoben odstranit tako, da tudi elektronika motorja potem dela kot treba. V Angliji vem, da Alfe 159 2.4 JTDm pred DPF-ja in čipom dosežejo 270 konjev zlahka.

Če bi dal recimo predelat v Anglijo, pa to v Sloveniji ne pride v poštev, saj merijo na tehničnem tudi saje, ali karkoli že, in brez DPF-ja padeš na tem testu. Glede regeneracije pa verjetno vse piše v navodilu od avta, samo prebrat ga je treba, ni to nek bav-bav.

http://www.chip-tuning.name/

Tega sem enkrat vprašal (je tudi na tem forumu) kako je z odstranitvjo DPF-ja.
Tukaj imaš odgovor ;) viewtopic.php?p=1317383#p1317383

Tole sem enkrat napisal, bom kopiral:

Standarti so:
- ACEA C3, MB 229.31 = sistem commonrail, DPF
- Standard za VW grupo:
- 504.00/507.00 = vozilo ima DPF
- 506.00/506.01 = vozilo ima sistem črpalka-šoba/PD (pumpe-düse), vozilo ima DPF

Ustrezna olja:
- Castrol Magnatec diesel C3 5W40
- Elf Solaris LSX 5W30 (low saps)
- Elf Solaris DPF 5W30
- Elf Solaris LLX 5W30 (low saps)
- Shell Helix ultra extra 5W30, 5W40
- Liqui Moly top tec 4100 5W40
- Selenia multipower C3 5 W30

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 04, 2010 11:51 pm

lizard je napisal/-a:Če bi dal recimo predelat v Anglijo, pa to v Sloveniji ne pride v poštev, saj merijo na tehničnem tudi saje, ali karkoli že, in brez DPF-ja padeš na tem testu.

Si prepričan, da padeš? Sam močno dvomim, ker z DPF-om ti avto dosegajo "nadstandardno" ekološke izpuste, kaj bi potem bilo šele s kakšnimi starimi jajci, ki se še vedno veselo vozijo po naših cestah. Bliniran EGR recimo ni sploh problem na tehničnem, če ne drugo pa avto malo "prepihaš" pred meritvijo.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe nov 05, 2010 7:36 am

Sonny je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

Vozim 159 1.9JTDm (150KM) in lahko rečem da klima, sploh sedaj v teh bolj mrzlih dneh ki so bili segreje avto že v prvih parih minutah. Zjutraj prižgem avto, grem še malo v hišo za 3 minutke in ko pridem nazaj je notri že precej prijetno. V primerjavi s prejšnimi alfami in večina drugih avtomobilov je tale klima daleč najboljša kar sem jih probal.
Drgač pa bi še tkole rekel, ker ravno razmišljam o prehodu na Hondu (Civic) 2.2 CTDI...razlog: alfa mi je postala prevelika in povsem nepotrebna za moje potrebe, ampak to bi še zdržal če ne bi bila poraba tako velika. Pač, avto je težak konkretne 1,6 tone, moje relacije so bolj med krajšimi in pa kokr sem opazil sedaj ob menjavi na zimske gume, tudi letne 235/45/18 naredijo konkreten + v porabi (beri 9,2+L). Sedaj z normalnimi zimskimi 205/55/16 je poraba recimo nekje blizu normalne (7,9L). Čeprav ne pridem niti blizu take porabe kot je je imela stara 156-ka z 140KM.
Drugače pa Alfa je super avto, kvaliteta notranjosti (sploh pri meni je alcantara kar se mi FULL dopade, dosti bolj kot usnje) je na res visokem nivoju. Čričkov niti ni, občasno me zmoti ropot roloja prtljažnika (pa še to samo če ga nimam raztegnjenega) drugih stvari pa med vožnjo že ne slišiš. Tudi zvočna izolacija je odlična, na AC hitro zapelješ preko omejitve in če ne pogledaš na števec si sploh ne misliš koliko voziš :) Lega je odlična, vožnja umirjena ampak še vedno ko želiš se kar da dinamično zapeljat ;) :) Kar se pa servisov tiče, moja je med prvimi (2006 letnik) tako da volansko gred sem že menjal (je bilo samo 600€, ne 700 kot je nekdo napisal :P ) pa DPF smo pucali (verjetno je bilo krivo napačno olje) in sedaj je notri 5W-30 in ni nobenih problemov več. Mislim avto je čudovit..in na pogled in za uporabo in jaz bi ga z veseljem še imel, samo sta mi trenutno velikost in poraba res prevelik minus...čez par let ko se bo pa družina kaj povečala bom pa skoraj sigurno šel nazaj na 159 ali kaj podobnega (cuore sportivo) :)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

1Gift
Nov uporabnik

Napisal/-a 1Gift Pe nov 05, 2010 6:49 pm

nevermind hvala za link.
Gecco mene pa zanima kako se voziš, imaš težko nogo ker se mi zdi 9.2l za dizla ogromno, vse kaj je več kot 8l se mi zdi noro imet dizla če bi mi bencinar podobno pil. Znima me še kako dolgo jo že voziš kolko km si naredo in kaj vse si menjal razn volanske letve in predvsem kolko te pridejo deli (filtri, olje) za servise (veliki in mali). Zanima me ali se DPF regenerira rudi pri nizki hitrosti al samo pri večji in kako se odloči avto za regeneracijo ga je treba dati pod večje obrate( 3000 in več) ali ne. Najbolj se bojim da se mi bo mudilo na šiht in se mi bo regeneracija vklopla ko bom pred službo in nem mel cajta avta vozit še dodatnih 10 min.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So nov 06, 2010 9:27 am

1Gift je napisal/-a:nevermind hvala za link.
Gecco mene pa zanima kako se voziš, imaš težko nogo ker se mi zdi 9.2l za dizla ogromno, vse kaj je več kot 8l se mi zdi noro imet dizla če bi mi bencinar podobno pil. Znima me še kako dolgo jo že voziš kolko km si naredo in kaj vse si menjal razn volanske letve in predvsem kolko te pridejo deli (filtri, olje) za servise (veliki in mali). Zanima me ali se DPF regenerira rudi pri nizki hitrosti al samo pri večji in kako se odloči avto za regeneracijo ga je treba dati pod večje obrate( 3000 in več) ali ne. Najbolj se bojim da se mi bo mudilo na šiht in se mi bo regeneracija vklopla ko bom pred službo in nem mel cajta avta vozit še dodatnih 10 min.

Jaz ga imam kakšno leto, narejenih ima 99k km. Težka noga...recimo :) fora je da pač v zadnjih mesecih se mi je precej spremenil življenje, ne delam več daljših voženj v LJ in drugam ampak večinoma samo vsako jutro švoh 10km na šiht in potem nazaj. Pa živimo bolj v hribih, tko da...vem da tole niso glih optimalni pogoji za dizla. Pa kot sem rekel, avto je težak k svina...poleg tega pa vidim da so kar velik plus naredile tudi ogromne letne gume. Kot sem že napisal, prvi tank z zimskimi je takoj padel pod 8 litrov, kar mi prej z letnimi ni nikoli ratal.
Menjava je bila volanska letev in akumulator, sedaj v kratkem bom menjal še zavorne ploščice. Edina druga napaka je pa bila, ko je avto začel preklapljati v emergency program, za kar smo kasneje odkrili da je kriv DPF. Mehanik je rekel da naj ga mal teram po avtocesti pa bo bolje...sam to ni pomagalo, verjetno je bilo že prepozno. Zato so ga potem v delavnici spucali (sežgali al ne vem kako to delajo).
Kako pa se sama regeneracija obnaša ti pa žal ne znam povedat, bi tukaj prosil koga drugega če lahko razloži, jaz nisem še nikoli opazil da bi se mi kaj vkloplo :?
Servisi niso bili noben poseben strošek do zdaj, velikega servisa še nisem delal. Edina res neprijetna stvar je bila ta volanska gred, sam pač to je bil riziko ki sem se ga zavedal že ko sem avto kupil.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

a33
Novinec

Napisal/-a a33 So nov 06, 2010 10:38 am

Definitno Alfa... Če želiš vrhunski motor vzemi 2,4 jtd m 210 ks. Pri Hondi sem slišal da je vzdrževanje in deli ki se prej ali slej rabijo fantastično drago napram alfi.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 12 gostov