Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Kia Sorento

Napisal/-a laptop Če nov 04, 2010 6:59 pm

Kupujem terenca Kio Sorento 2.5 CRDi EX za cca.9000€. Zanima me vse v zvezi s temi avtomobili in na kaj moram biti še posebno pozoren. Avto je 2003 letnik in ima 120000km. Od oprem ima:
- ABS zavorni sistem
- pomoč pri zaviranju BAS
- ASD samodejna zapora diferenciala
- ESP elektronski program stabilnosti
- EDC elektronski nadzor blažilnikov
- štirikolesni pogon (4x4 / 4WD)
- ASR regulacija zdrsa pogonskih koles
- ETS elektronski sistem za oprijem koles

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Zadnjič spremenil laptop, dne So nov 06, 2010 6:13 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Re: Kia Sorento

Napisal/-a laptop Pe nov 05, 2010 3:00 pm

niti enega odgovora??? Vsaj kakšen namig, na kaj je potrebno biti pazljiv pri teh avtih.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe nov 05, 2010 3:20 pm

Bila je neka malenkost kolikor vem pri senzorju za notranjo temperaturo, pa je klima znala bit zmedena.
Drugače pa je avto izredno robusten in kvaliteten

http://www.kia.si/news/?news_id=1783&ca ... rch=&ol=72
http://www.kia.si/news/?news_id=1864&ca ... rch=&ol=48
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento Pe nov 05, 2010 3:27 pm

Preglej pač avto vizualno, če je bil kje kaj poškodovan, preveri okoli plastičnih obrob spodaj, da ni kje rja, naredi testno vožnjo, da preveriš če vse štima med vožnjo, se pravi da se normalno pelje, pač standardne stvari kot pri vsakem rabljenem vozilu ;) . Če nisi vajen terenca z togo premo zadaj boš spoznal, da se zadek nekoliko bolj nagiba in malo drugače pelje čez neravnine ampak to je normalno. Drugače avto zgleda res lepo ohranjen, vsaj na slikah, kilometri so tudi še ugodni tako da nekih težav naj nebi bilo ker je to vseeno zelo dober avto :D . Mogoče se kaj zdilaj še za ceno, ker je malo visoka za 2003 letnik.

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Pe nov 05, 2010 9:51 pm

Sorento, hvala za odgovore! Seveda sem te linke že prej vse prečekiral, 500 x prebral, vendar imam še vedno najraje mnenje in odgovore ljudi, ki zadeve poznajo tudi v praksi. Prijavil sem se tudi na Kia forum, vendar do danes v mail nisem prejel aktivacijske kode, tako, da za zaenkrat na forumu ne morem še ničesar komentirati in vprašati. Avto grem jutri še enkrat pogledati, potem pa se bom odločil za nakup. Me pa zanima, kako lahko preverim stanje kilometrov na števcu, ker je dandanes polno prevar o realnih km. Preveril bi rad tudi ali je bil avto morda karamboliran (ko sem ga prvič peljal, je bil volan v primerjavi z mojim Renault Espacem III izredno mehak in avto je malce vleklo v levo in ne vem, ali je to zaradi slabih gum ali je vmes kaj drugega???)
Nazadnje me zanima tudi kako je kaj z avto deli. Ali so dragi, ali se dobijo kakšne cenejše kvalitetne kopije, kako je z servisi, katero olje je treba pri servisu menjati (znamka). Kolikor sem seznanjen ima avto verigo, tako da verjetno velikih servisov tukaj ni potrebno delati???

Hvala za odgovore!!!

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento So nov 06, 2010 1:30 pm

Volan je v Sorentu zelo lahek oz. že skoraj preveč servo ojačan, pride pa še kako prav ko kje na tesnem obračaš avto :) . Glede tega, kje preveriš stanje km ti ne znam pomagat, kar se pa tiče karaboliranosti pa pač preveri vse stike karoserije, vijake pod haubo in pa robove, če se kje vidi da je bilo barvano. Če avto zelo vleče v eno smer je mogoče težava v pnevmatikah lahko je pa razštelana optika.
Nadomestni deli so nekje povprečno dragi za avto takšne konstrukcije, zna pa biti težava kdaj z dobavo le teh, ker ima Kia centralno skladišče v Nemčiji in lahko traja nekaj dni da jih dobijo. Na trgu so tudi neoriginalni deli, ki jih pač lahko zbrskaš po netu. Priporočena olje za vse Hyundaieve motorje (2,5 CRDi je Hyundaieva mašina) so Castrol in Shell, nazadnje so v našega tankali Shell Helix 10w40. Kot si že ugotovil velik servis za ta motor odpade zaradi verige tako da nekaj prišparaš na tem. Če te še kaj zanima pa na dan z besedo :D . Pa upam da se boš lahko čim prej logiral na Kia forum ;) .

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Ne nov 07, 2010 7:10 pm

Avto pogledal pri dnevni svetlobi in ugotovil, da ima namesto 120000km po mojem mnenju preko 250000 prevoženih kilometrov. Zopet doživel zavajanje kupcev s strani raznih handlerjev...grrrrrr!!! Sedaj zopet spremljam avto.net kjer pa na žalost ni veliko izbire za nakup tam do 9000€.
Razmišljam o nakupu kakšnega Sorenta v avtohiši vendar imajo tudi tam kar velike cene. Mogoče pa bodo cene po novem letu kaj spustili, saj ne morejo imeti večno eno in isto ceno spričo vedno novih in novih modelov na tržišču. Bomo videli???
Ne vem tudi, zakaj sem se lahko prijavim na KIA forum, aktivacijskega linka pa v mail nisem dobil???

Če kdo slučajno ve za kakšnega "solidnega" Sorenta, naj me prosim pokliče na mobi 040-430-395; Danijel

Hvala za odgovore!

P.S.
Sorento, če ti mogoče veš, za kašnega Sorenta tja do 9000€, me prosim kontaktiraj!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po nov 08, 2010 9:58 am

Načeloma bo težko najti solidno ohranjen Sorento do omenjene cene. Četudi je omenjeni model na trgu že od leta 2002, izjemno dobro drži ceno, oglasov na avto.net-u pa je izjemno malo. Konec koncev se star model v facelift verziji še vedno prodaja ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4193908&show=1 ) z dokaj visoko ceno! Omenjeni model slovi po dokajšnji neproblematičnosti, testi omenjajo probleme pri motorju (Common-Rail pumpa, oljni madeži) - http://www.auto-motor-und-sport.de/serv ... 46670.html . Problemi so se pojavljali tudi z vklopom reduktorja.
Če ostajaš na iskanju primernega Sorenta, glej opremski paket EX, ki je bogatejši od LX za avtomatsko klimatizacijo, zunanje in notranje okrasje, malenkostno širše gume (225 vs. 245), več elektrike ter avtomatski vklop 4x4 pogona preko viskozne sklopke. Predfaceliftana verzija je ponujala 140KM, ki zadostujejo, avtomatika je ponujala 4 stopnje. V predfaceliftani verziji NIMA ESP-ja, slovenske verzije so večinoma vsebovale 2 airbaga.
Vedeti je potrebno, da gre za dokaj klasično zasnovo terenca, s preklopljivim reduktorjem, s šasijo ter togo zadnjo premo - kar posledično prinaša dokaj visoko težo (okrog 2 toni). Terenska zasnova se pozna tudi pri vsakdanji vožnji po asfaltiranih cestah, z dokajšnjim nagibanjem, poskakujočo vožnjo čez prečne grbine ter dokaj anemičnim volanskim mehanizmom (roko na srce, ko sem ga preizkusil na začetku, leta 2002, sem mislil, da je Space Shuttle, danes je konkurenca le dlje). "Trdost" zadnje toge preme so "rešili" na zanimiv način dokaj mehkega sedalnega dela zadnje klopi. Zatesnjenost kabine je vrhunska, šumov je malo, izdelava vseh sklopov na visokem nivoju (glej stare primerke Sorentov ter karoserijske in platsične stike). Šepa dokajšnja plastičnost notranjosti (spodnji del armaturne plošče). Dokaj muhasta je tudi avtomatska klimatska naprava, v njeno delovanje je potrebno dostikrat poseči za dosego primerne temperature. "Zanimiva" je električno izvlečna zunanja antena, značilna za 90-leta, kakor tudi neobičajni višinomer. Kupci so v prvih verzijah pogrešali potovalni računalnik ali vsaj serijsko avdio napravo - rešitve so se ponujale s cenenimi aftermarket radiji.
Opcijsko bi lahko bil zanimiv iz istega koncerna Hyundajev Terracan, ki je sicer večji, s podobno terensko zasnovo in podobno opremljenostjo ( http://www.autobild.de/artikel/dauertes ... 48168.html )
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento Po nov 08, 2010 11:03 am

CHAN lepo napisano :) le za težave z Common-Rail pumpo pri tem motorju pa še nisem slišal. Seveda se lahko pojavi kak primer, kot pri vsakem, samo o masovnem problemu s to pumpo tu sigurno ni govora. Je pa zato toliko večji problem z Common-Rail sistemom pri predlaganem Hyundaiu, te pa imajo veliko več težav na tem področju z 2.9CRDi motorjem, ki je mimogrede Kiine konstrukcije.
Malo gledam po avto.netu pa so res cene nekoliko visoke. Ne poznam nikogar, da bi avto prodajal, mogoče pa preveri malo nemški trg, kjer so cene bistevno nižje samo ne vem kako je sedaj s tem novim davkom pri uvozu v Slovenijo :?: :?: :?: . Par let nazaj se je zelo splačalo uvozit kak dobro ohranjen korejski avto. Pa naj še kdo reče da korejci ogromno zgubljajo na ceni =P .

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Po nov 08, 2010 4:04 pm

Ravno prišel iz službe. Odgovore pravkar prebral in se Vama najlepše zahvaljujem za opozorila in pametne nasvete, samo kaj, ko se mi avto tako zelo dopade... (še bolj se mi dopade Nissan Pathfinder vendar je zopet problem cena...hehehe) Si pa želim terenca ravno zaradi katastrofalnega stanja naših zasavskih cest (tako državnih kot lokalnih), ki so mimogrede slabše kot v Avganistanu. Pa tudi hribovja je dosti za kakšen "off road". Sedaj pa grem najprej prečekirati avto.net potem pa še mobile.de in ostale linke...Se slišimo!

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop Sr nov 17, 2010 12:16 pm

Še vedno kupujem avto tja do 10000€. Najraje bi Kia Sorento ali pa Hyundai Tucson diesel. Že dva tedna hodim okrog na oglede po vsej Sloveniji, vendar je večina preprodajalcev prevarantov in nakladačev. Tudi km na avtih ne štimajo in takšne handlerje bi jaz osebno takoj oglobil za cca.10000€!

Če je kakšen namig za kakšen soliden avto, se priporočam!

Uporabniški avatar
DeNalDo
Novinec

Napisal/-a DeNalDo Sr nov 17, 2010 1:45 pm

zanima me ali si mel u mislih to kio http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4135589&show=1 in kaj je bilo narobe z njo če si šel gledat ? :D
Ferrari is scaled down version of God

touran
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a touran Sr nov 17, 2010 7:06 pm

Starša imata 8 let starega z 125000km, in do sedaj jima je crknila le ura. Skratka zanesljiv avto.

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP Če nov 18, 2010 11:16 am

Ja zdj se bo vrjetno začeu prodajat en Sorento ampak je bencinar 3.5 al kok je že, od opreme ni da ni skratka auto je tank. Če bi te mogoče zanimal sporoč.

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop So nov 20, 2010 5:21 pm

Da, DeNalDo...ravno tega sem gledal. Od zunaj avto še kar v dobrem stanju, notranjost pa je bila obupna. Po mojem mnenju je imel namesto napisanih 120000 prevoženih km mnogo preko 200000km.
Anyway... Sorenta sem vendarle našel, letnik 2003, prevoženih ima realnih 117000 (vsi original servisni računi, štemplana servisna knjižica...), notranjost v usnju, avto praktično kot nov. Tudi tehnični pregled prestal brez problema. Cena vozila nekaj pod 10000€, skratka zelo zelo zadovoljen.
Še enkrat zahvala vsem za odgovore!!!

P.S.
Ob prvi priliki pridejo tudi slike!

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento So nov 20, 2010 6:00 pm

Super da si našel želeno! Pa veliko srečnih kilometrov z novo pridobitvijo, da ti bo še dolgo in zanesljivo služil na cesti in tudi na terenu, če mu ga boš kdaj privoščil ;) . Slike pa le prilepi! Pa upam da se kaj oglasiš tudi na Kia forumu in deliš kakšno izkušnjo s Sorentom :).

Uporabniški avatar
laptop
Nov uporabnik

Napisal/-a laptop So nov 20, 2010 8:26 pm

Rade volje bi delil izkušnje z vami tudi na Kia forumu, vendar pa po nekaj poskusih uspešne prijave potem nikakor ne dobim na mail tisti aktivacijski link, preko katerega lahko potem na forumu tudi kaj pokomentiram!!!???

Uspešno pa sem se prijavil na Daewoo-Kia forum, kjer sem že napisal nekaj komentarjev na temo Kia Sorento.
Avto pa nameravam poslikati, ko bo opran in bo malo boljše vreme.

Sorento, L.P.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: esem in 15 gostov