Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Fabia Combi TSI ali TDI?

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 5:15 pm

Potem ko sem se že skoraj 100% odločila za 1.6 TDI CR, sem našla tukaj nekaj tem o tem, kjer pišete, da so na splošno novi TDI-ji precej neodzivni napram starim, medtem ko so novi TSI-ji dobri. Še vedno se bolj nagibam k dizlu, ampak me vseeno zanima, če je kdo že testiral obe mašine v istem vozilu in kakšen je rezultat?
Razlika v ceni je 1650€, razlika v porabi pa 1,1 litra. Če bom imela letno cca. 30.000km, je to cca. 350€ prihranka, torej se mi povrne v 4,5 letih, če je cena vzdrževanja seveda ista.
Zanima me naslednje:
- Koliko so višji stroški servisov pri dizlih?
- Kako se TSI obnese na AC napram temu TDI-ju? Ker, če ne vleče tako dobro, bi vseeno raje TDI-ja (več vožnje imam po AC, vendar tudi ne bi rada po polžje speljevala po mestu)
- Kakšna je razlika v mestni vožnji?
V vsakem primeru mislim oba testirat, ampak najbrž v Octaviji, ker testne TDI Fabije ne bom dobila.
Hvala za odg.
P.s. zanima me pa TSI 105KM in TDI CR 105KM (to je največ, kar se da dobiti pri Fabiji)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Fabia Combi TSI ali TDI?

Napisal/-a ban To dec 28, 2010 5:25 pm

Malo si preberi tole temo.
viewtopic.php?f=7&t=81203

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 5:58 pm

ban je napisal/-a:Malo si preberi tole temo.
viewtopic.php?f=7&t=81203

Sem prebrala in razbrala, da je poraba nekoliko nerealna in da je za višje hitrosti vseeno boljši TDI (ter zaradi porabe tudi).

Uporabniški avatar
MacAudio
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a MacAudio To dec 28, 2010 6:11 pm

Kupi Fabio 1.4 TSI RS Combi, pa bo šlo ko raketa. :twisted: Hec. Jaz osebno bi vzel 1.6 TDI, ker 1.2 TSI zna bit kar požrešen na avtocesti.
TSI+DSG = T.N.T.!! ;-))

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 6:21 pm

MacAudio je napisal/-a:Kupi Fabio 1.4 TSI RS Combi, pa bo šlo ko raketa. :twisted: Hec. Jaz osebno bi vzel 1.6 TDI, ker 1.2 TSI zna bit kar požrešen na avtocesti.

Ja, sem prebrala tudi po drugih forumih, da lahko poraba pri TSI-jih precej odstopa. Po tihem tudi navijam za dizla, ker mi ga je nekako bolje vozit. Če me bo testna vožnja prepričala, je to to.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To dec 28, 2010 6:39 pm

MacAudio je napisal/-a:Kupi Fabio 1.4 TSI RS Combi, pa bo šlo ko raketa. :twisted: Hec. Jaz osebno bi vzel 1.6 TDI, ker 1.2 TSI zna bit kar požrešen na avtocesti.

Kot že neštetokrat povedano TSI ima 6 brzinski menjalnik (vsaj 105km različica) in tudi na AC ni nič bolj požrešen od TDI, seveda pa se TSI ne vozi na blokadi, kot misli večina, temveč se ga vozi kot dizla, z relativno majhnimi vrtljaji. Takrat je poraba v primerjavi s TDI večja za cca liter. Če ga držiš na blokadi, kar je z vidika vožnje nesmiselno saj izgubi motor moč že nad 4.000 RPM pa je poraba z lahkoto tudi 10l ali več.

Kar se tiče vzdrževanja pa je TSI opazno cenejši. TDI zaradi CR sistema, DPF in EGR precej bolj kompliciran za vzdrževanje in zahteva olje ki ustreza posebnim standardom (brezpepelna oz nizkopepelna olja), ki pa so žal cenovno tudi posebna. Torej pod črto se z upoštevanjem še stroškov vzdrževanja pomakne prag pokritja kar krepko preko 100.000km.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 6:50 pm

tristan01 je napisal/-a:

Kot že neštetokrat povedano TSI ima 6 brzinski menjalnik (vsaj 105km različica) in tudi na AC ni nič bolj požrešen od TDI, seveda pa se TSI ne vozi na blokadi, kot misli večina, temveč se ga vozi kot dizla, z relativno majhnimi vrtljaji. Takrat je poraba v primerjavi s TDI večja za cca liter. Če ga držiš na blokadi, kar je z vidika vožnje nesmiselno saj izgubi motor moč že nad 4.000 RPM pa je poraba z lahkoto tudi 10l ali več.

Kar se tiče vzdrževanja pa je TSI opazno cenejši. TDI zaradi CR sistema, DPF in EGR precej bolj kompliciran za vzdrževanje in zahteva olje ki ustreza posebnim standardom (brezpepelna oz nizkopepelna olja), ki pa so žal cenovno tudi posebna. Torej pod črto se z upoštevanjem še stroškov vzdrževanja pomakne prag pokritja kar krepko preko 100.000km.

LP Tristan01

Fabije nimajo 6-stopenjskega menjalnika, ampak imajo vsi modeli 5. Mogoče veš, kolikšna je razlika v ceni servisa? To me res zanima, ker če je to 20€ ali pa 100€, je to kar precej razlike. Do zdaj so bili ceni servisa moje Fabije C. bencinarke zelo majhni, je pa veliko odstopanje med serviserji.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To dec 28, 2010 7:12 pm

Za 15.000 EUR bi vzel tole :

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4323326&show=1

In na Fabio pozabil.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 7:25 pm

simply je napisal/-a:Za 15.000 EUR bi vzel tole :

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4323326&show=1

In na Fabio pozabil.

Uf ja, lepa. Ampak ne gre v garažo :) , oz. bi bilo treba komplet police ven zabrisat. Pa nujno mora bit karavanske oblike zaradi psa. Bom še mal pogledala cene. V vsakem primeru mora bit Škoda, ker sem se nazadnje fajn "opekla" pri Fiatu.

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 To dec 28, 2010 7:38 pm

Fabia 1.2TSI 105KS ima 6-stopenjski menjalnik, 1.6 TDI CR pa 5-stopenjskega. Razlika servisiranja na pooblascenem servisu verjetno kar okoli 60-100€. Disel ima drazje olje, ima jermene (TSI verigo),...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To dec 28, 2010 7:54 pm

Za 15 jurjev dobiš že golfa, ki je za razred večji od fabije, da o komfortu niti ne govorim.
http://cc.porscheinformatik.at/nwapp/nw ... DETAIL%238

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI To dec 28, 2010 7:55 pm

NoFear85 je napisal/-a:Fabia 1.2TSI 105KS ima 6-stopenjski menjalnik, 1.6 TDI CR pa 5-stopenjskega. Razlika servisiranja na pooblascenem servisu verjetno kar okoli 60-100€. Disel ima drazje olje, ima jermene (TSI verigo),...

Na škodini spletni strani piše, da imajo vse Fabije 5-st. menjalnike. 6 bi bil boljši, sploh, ko se ga navadiš. Je pa res, da ga uporabiš šele pri višjih hitrostih kot je omejitev, kar je pri nas brezveze, ker itak ni varno vozit več kot 140 (ne samo zaradi omejitve, ampak tudi zaradi raznih prehitevajočih tovornjakov, zožanj itd.). Vsi službeni dizli imajo 6 prestav, pa jo res redkokdaj uporabim.
- bom pogledala še Golfa, čeprav zadnjič sem že neki gledala, pa so kar navite cene (že Polo je dražji od Fabije). Tale link, ki si ga dal, pa ne dela.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To dec 28, 2010 8:03 pm

Potem greš pa na VW stran volkswagen.si, potem izbereš takoj dobavljiva vozila, potem pa tam podatke o modelu, torej golf, trendline, 4 vrata, bencinar. Sicer bi bila boljša izbira 1.4 TSI samo ta je več kot 1.000€ dražji in krepko čez tvoj limit. Je pa golf neprimerno boljši kot fabia, predvsem je večji, prostornejši, ergonomija je boljša, prav tako varnost (ESP, 7 airbagov). Edino prtljažnik je manjši kot pri fabiji kombi. Če pa rabiš res tako velik prtljažnik (golf ima 350 litrski) potem je boljša izbira fabija.

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 To dec 28, 2010 8:09 pm

Kot vem, je bila predlagana ze Octavia pa pravi da je "presiroka" za v garazo, dvomim da je Golf ozji.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To dec 28, 2010 8:13 pm

NoFear85 je napisal/-a:Kot vem, je bila predlagana ze Octavia pa pravi da je "presiroka" za v garazo, dvomim da je Golf ozji.

Je res, samo pravi da ne gre v garažo, ali zaradi dolžine ali širine pa ni napisala. Sem predvideval da zaradi dolžine. Golf je samo 20, 25 cm daljši od fabije, okta pa vsaj pol metra.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To dec 28, 2010 10:46 pm

MajaI je napisal/-a:
NoFear85 je napisal/-a:Fabia 1.2TSI 105KS ima 6-stopenjski menjalnik, 1.6 TDI CR pa 5-stopenjskega. Razlika servisiranja na pooblascenem servisu verjetno kar okoli 60-100€. Disel ima drazje olje, ima jermene (TSI verigo),...

Na škodini spletni strani piše, da imajo vse Fabije 5-st. menjalnike. 6 bi bil boljši, sploh, ko se ga navadiš. Je pa res, da ga uporabiš šele pri višjih hitrostih kot je omejitev, kar je pri nas brezveze, ker itak ni varno vozit več kot 140 (ne samo zaradi omejitve, ampak tudi zaradi raznih prehitevajočih tovornjakov, zožanj itd.). Vsi službeni dizli imajo 6 prestav, pa jo res redkokdaj uporabim.
- bom pogledala še Golfa, čeprav zadnjič sem že neki gledala, pa so kar navite cene (že Polo je dražji od Fabije). Tale link, ki si ga dal, pa ne dela.

Tole pa ne bo držalo glede uporabe 6. prestave. Najin Golf z 1.2 TSI se prav lepo pelje od 60 dalje v 6 prestavi... Boljša polovica se vsak dan z njim vozi iz Postojne v Ljubljano in nazaj in poraba po BC za zadnjih 11.000km je komaj 6 litrov. Res sicer da vozi v glavnem na tempomatu cca 120-125km/h, kar pomeni da pri malce hitrejšem vozniku lahko poraba naraste še za pol litra, morda liter več. Vseeno pa je še vedno smešno majhna za takšen avtomobil. Kakorkoli menjalnik ima z razlogom več prestav in ne boj se jih uporabiti.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To dec 28, 2010 10:52 pm

tristan01 je napisal/-a:

Kot že neštetokrat povedano TSI ima 6 brzinski menjalnik (vsaj 105km različica) in tudi na AC ni nič bolj požrešen od TDI
LP Tristan01

Fak no ne moreš take streljat da ima benzinski motor izkoristek kot dizel :roll: Itak da dizel porabi manj.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To dec 28, 2010 11:07 pm

Imam test v reviji z A1 1.4 122 in 1.6 tdi 105. V enakih okoliščinah in efektivna poraba(ne tista po board computer).

1,4tsi 1,6tdi
130 km/h: 7,8 6,4
Izven mesta 6,2 5,2
Mesto 9,0 7,4
Max hitrost 20,2 11,1 (ne pozabi, da 1.4 ima 16% večjo moč)
90 konstantno 5,3 4,4
120 konstantno 7,1 5,8

aja pa te stolpce sem uredil samo ta forum zgleda briše sam odvečne presledke.
Med 1.2 tsi in 1.6 tdi je manjša razlika v porabi kot med 1.4 tsi in 1.6 tdi - 1.2 je varčnejši od 1.4.

No pa še superiorna japonska tehnologija :lol: nissan micra 1.2 80 km z cvt menjalnikom(neki podobnega kot skuter).
9,6 pri 130 kmh
9,0 v mestu
90 konstantno 5,4
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Sr dec 29, 2010 7:50 am

MajaI je napisal/-a:ker sem se nazadnje fajn "opekla" pri Fiatu.
OFF:Kaj pa je bilo narobe z avtomobilom,upam da ne zameriš radovednosti.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr dec 29, 2010 8:30 am

MajaI je napisal/-a:Na škodini spletni strani piše, da imajo vse Fabije 5-st. menjalnike. 6 bi bil boljši, sploh, ko se ga navadiš. Je pa res, da ga uporabiš šele pri višjih hitrostih kot je omejitev, kar je pri nas brezveze, ker itak ni varno vozit več kot 140 (ne samo zaradi omejitve, ampak tudi zaradi raznih prehitevajočih tovornjakov, zožanj itd.). Vsi službeni dizli imajo 6 prestav, pa jo res redkokdaj uporabim.

Kot je že @tristan01 napisal, nikar se ne boj uporabljati 6. prestave! To absolutno NI res, da ta pride v upoštev samo pri visokih hitrostih, komot lahko v 6. voziš že pri npr. 80-90 km/h in tako privarčuješ še kake pol litra bencina/nafte. V bistvu je neuporaba 6. prestave povsem skregana z zdravo logiko in ne razumem kako to nekateri ne dojamejo, da je tam zato, da se jo uporablja. Predvsem ženske in starejši vozniki se mi zdi, da imajo neke strahove pred visokimi prestavami. :lol: Kot moja mama, ko je pred več deset leti prvič vozila avto s 5. prestavami in je imela prav tremo dati v peto. :roll:
Antiznačkar po prepričanju
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov