Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Stefi
Novinec

Yeti 1.2 TSI - ročni ali DSG menjalnik

Napisal/-a Stefi Ne jan 02, 2011 10:32 pm

Odločitev je praktično že padla: naslednji avto bo Škoda Yeti 1.2 TSI Experience. Z obliko sem se sprijaznil, čeprav ni med najlepšimi (pa saj se ne vozimo z "lepoto", važna je funkcionalnost ;) ).

Glavni razlogi: višje sedenje, dobra preglednost, ne prevelik za po mestu, dovolj velik in zelo prilagodljiv prtljažnik, glede na predvideno letno kilometrino 8 -10 tisoč km in brez terenskih potreb dovolj zmogljiv in varčen motor ter temu primerno nižji stroški registracije in zavarovanja. Na račun cenejšega motorja bo tudi nekaj več dodatne opreme.

Sem pa v dilemi glede menjalnika. Avtomatski DSG ali 6 stopenjski ročni menjalnik? DSG zelo hvalijo povsod, na vseh forumih. Ali DSG po vašem mnenju odtehta razliko v ceni, ki znaša okroglo 2.500 EUR. Poraba naj bi bila (vsaj v mestu) nekaj višja, toda to v mojem primeru malo prevoženih km ne bi bil večji problem.

Prosim za vaša mnenja, še posebej s strani tistih, ki omenjeni avto s tem motorjem že poznajo oz. ga vozijo.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Re: Yeti 1.2 TSI - ročni ali DSG menjalnik

Napisal/-a mevden Ne jan 02, 2011 11:01 pm

škoda ker glih kupuješ novega, takrat moraš vsako malenkost dopalačat. pri rabljenem je pa to nekako vse v ceni. Tudi sam sm zelo zagledan za DSG pri naslednjem avtu. Ampak ker bom kupil rabljenega ni neke razlike med DSG in ročnim. Če bi novega kupoval, najverjetneje bi vzel ročnega, ker 2500 niti ni malo. Odvisno koliko tudi imeti avto v prihodnosti? če kupuješ za naslednjih 10 let, potem da.

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man Po jan 03, 2011 1:25 am

Jaz 1.2 sicer nisem vozil, sem pa 2.0 TDi z ročnim menjalnikom, kjer je le-ta odličen, tk da glede tega ne bi imel nobene potrebe po avtomatiku. V porabi bo razlika minimalna, če sploh, edina prednost ki jo vidim v avtomatiku je, če res veliko voziš po mestni gužvi, ker pač ni treba vsakih par metrov pritiskat na sklopko in prestavljat. V tem primeru bi verjetno resno premislil o DSG, a vprašanje, če bi dal 2500 evrov več za to udobje. Kot je že nekdo omenil, če kupuješ avto za dolgo obdobje, potem ni take panike, saj se v npr. 10 letih ta razlika izgubi. V nasprotnem primeru bi jaz skoraj zagotovo ostal na ročnem.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po jan 03, 2011 4:05 pm

Na podlagi lastne izkušnje z našim Touranom lahko rečem samo: vsekakor DSG, če le denarnica dovoljuje.
Sploh si ne predstavljam, da bi si lahko želel Tourana ali katerikoli podoben avto brez avtomatike v splošnem, še najraje pa prav DSG.
Ker to res "naredi avto", brez heca.

Sicer je DSG resda drag in pri Yetiju sploh nenavadno zasoljen - po uradnem ceniku pride s tvojo izbiro motorja in opreme dobrih 22 jurjev (yikes!! :shock: ) - no, me zanima za kakšno ceno se boš zdilal v praksi.

Na konec pa še ena potrditev (s strani TopGear) da je kombinacija 1.2 TSI + DSG odlična (žal ne napišejo prav veliko podrobnosti):
http://www.topgear.com/uk/skoda/yeti/road-test/1.2
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 03, 2011 4:18 pm

sonic je napisal/-a:Na podlagi lastne izkušnje z našim Touranom lahko rečem samo: vsekakor DSG, če le denarnica dovoljuje.
Sploh si ne predstavljam, da bi si lahko želel Tourana ali katerikoli podoben avto brez avtomatike v splošnem, še najraje pa prav DSG.
Ker to res "naredi avto", brez heca.

Sicer je DSG resda drag in pri Yetiju sploh nenavadno zasoljen - po uradnem ceniku pride s tvojo izbiro motorja in opreme dobrih 22 jurjev (yikes!! :shock: ) - no, me zanima za kakšno ceno se boš zdilal v praksi.

Na konec pa še ena potrditev (s strani TopGear) da je kombinacija 1.2 TSI + DSG odlična (žal ne napišejo prav veliko podrobnosti):
http://www.topgear.com/uk/skoda/yeti/road-test/1.2

Se pridružujem mnenju glede DSG-ja. Če €€€ niso problem vsekakor GO FOR IT, ker je vožnja čisto nekaj drugega kot z ročnim, ko se enkrat navadiš na DSG.

Glede cene in opreme pa...vzemi Golfa 1.2TSI DSG Higline in dodaj gor 17-ke, bi-xenon in dvoconsko klimo, pa je krepko dražji od Yetija ;)

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Po jan 03, 2011 4:49 pm

Jaz bi vzel ročnega, ker 2.500€ se mi zdi preveč za avtomatski menjalnik sploh, če ne delaš veliko km in še to izven mesta. Na regionalki ga lepo šaltaš v 5. pa nimaš pol ure kaj za delat. Pa še neki čara je v tem, ko zmenjaš za eno brzino navzdol in hop mimo enega avta :)

DSG bi pa vzel v primeru, če bi se veliko vozil po mestu, ker tam je pa še meni včasih dosadno gonit tisto ročico ob vsakem semaforju.

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 7:15 pm

mevden je napisal/-a:škoda ker glih kupuješ novega, takrat moraš vsako malenkost dopalačat. pri rabljenem je pa to nekako vse v ceni. Tudi sam sm zelo zagledan za DSG pri naslednjem avtu. Ampak ker bom kupil rabljenega ni neke razlike med DSG in ročnim. Če bi novega kupoval, najverjetneje bi vzel ročnega, ker 2500 niti ni malo. Odvisno koliko tudi imeti avto v prihodnosti? če kupuješ za naslednjih 10 let, potem da.

tha_man je napisal/-a:Jaz 1.2 sicer nisem vozil, sem pa 2.0 TDi z ročnim menjalnikom, kjer je le-ta odličen, tk da glede tega ne bi imel nobene potrebe po avtomatiku. V porabi bo razlika minimalna, če sploh, edina prednost ki jo vidim v avtomatiku je, če res veliko voziš po mestni gužvi, ker pač ni treba vsakih par metrov pritiskat na sklopko in prestavljat. V tem primeru bi verjetno resno premislil o DSG, a vprašanje, če bi dal 2500 evrov več za to udobje. Kot je že nekdo omenil, če kupuješ avto za dolgo obdobje, potem ni take panike, saj se v npr. 10 letih ta razlika izgubi. V nasprotnem primeru bi jaz skoraj zagotovo ostal na ročnem.

Žal rabljenih Yetijev s takšnim motorjem in opremo (še) ni.

Pri tej kilometraži se mi zdi smiselno imeti avto 10 let (kar bo verjetno tudi dejansko).

Razmerje mesto/izven mesta/AC je približno 40/40/20, ob tem, da je mestna vožnja precej tekoča - obratna smer vožnje ob konicah - zjutraj ven iz mesta, nazaj v mesto popoldne.

Seveda bom oba menjalnika preizkusil (za DSG vsaj upam).

Lp, Stefi

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po jan 03, 2011 7:18 pm

Moj sosed je 1x reku, da je avtomatika za lenuhe :mrgreen:
Drgač pa, če €€€ niso problem potem si ga nabav, drugače je tudi ročni OK.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po jan 03, 2011 7:26 pm

Še malo, pa bo vam mogel sosed žensko podrt, ker se vam ne bo dalo :lol:

Za 2.5k eur imaš toliko bencina zastonj, da boš lahko tega 1.2 TSI-ja utopu v bencinu :D

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 7:28 pm

sonic je napisal/-a:Sicer je DSG resda drag in pri Yetiju sploh nenavadno zasoljen - po uradnem ceniku pride s tvojo izbiro motorja in opreme dobrih 22 jurjev (yikes!! :shock: ) - no, me zanima za kakšno ceno se boš zdilal v praksi.

Ja, sem pogledal na cenik golfa - razlika med 6 st. in DSG je okroglo 1950 EUR, pri Yetiju pa 2500 EUR :huh:

Mi zna kdo razložiti 550 EUR odstopanje pri Škodi?

Za ta znesek dobim npr. parkirno asistenco in rezervno kolo =P

Lp, Stefi
Zadnjič spremenil Stefi, dne Po jan 03, 2011 7:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 7:43 pm

pskoda je napisal/-a:Še malo, pa bo vam mogel sosed žensko podrt, ker se vam ne bo dalo :lol:

To pa ne, se potrudimo sami (ženske in avta se ne posoja)! 8)

pskoda je napisal/-a:Za 2.5k eur imaš toliko bencina zastonj, da boš lahko tega 1.2 TSI-ja utopu v bencinu :D

Vredno razmisleka - po grobem izračunu povprečne porabe za cca. 30 kkm.

Lp, Stefi

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po jan 03, 2011 7:58 pm

Stefi je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Še malo, pa bo vam mogel sosed žensko podrt, ker se vam ne bo dalo :lol:

Lp, Stefi

Zakaj se žensk ne sposoja? Jaz ti dam takoj mojo bivšo punco za kakšen krog :EE

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 8:05 pm

pskoda je napisal/-a:
Stefi je napisal/-a:

Lp, Stefi

A, hebiga, bivše ne štejejo! :mrgreen:

Lp, Stefi

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 03, 2011 8:05 pm

Za ženske je vedno volja, ne se bat. :vc

Za 2.5k eur imaš toliko bencina zastonj, da boš lahko tega 1.2 TSI-ja utopu v bencinu :D

A ni blo rečeno, da TSI še bruha bencin ven iz rezervoarja :lol: :mrgreen:

Jah res je, da je DSG drag, vendar ko ga enkrat kupiš ti ni žal denarja. Ni to samo za lenuhe. Konec koncev imaš tudi ročni način, kadar te prime prestavljat (Yeti sicer nima možnost obvolanskega prestavljanja, samo z ročico). Morda pa pri 1.2TSI-ju ne pride toliko do izraza kot pri močnejših različicah.

Kdor ima pomisleke lahko komot vzame ročni menjalnik, ki je eden boljših na tržišču (zelo natančen in hiter) ;)
Ali pa morda raje 1.4TSI kot DSG, pa ostane 1000€ za zavarovanje in registracijo. :D

Možnosti je veliko, sam odločit se je težko oops

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 8:13 pm

peroRS je napisal/-a:Možnosti je veliko, sam odločit se je težko oops

Ja, saj v tem je problem - odločit se čim bolj racionalno!

Lp, Stefi

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po jan 03, 2011 8:14 pm

Stefi je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:
Stefi je napisal/-a:To pa ne, se potrudimo sami (ženske in avta se ne posoja)! 8)

Lp, Stefi

A, hebiga, bivše ne štejejo! :mrgreen:

Lp, Stefi

Zakaj ne šteje? Saj ima vse, kar rabiš za ...... (da ne naštevam) :mrgreen: :mrgreen:

@perors ti dam čisto prav, da se splača zelo premislit sploh če misli imet avto recimo okrog 10 let.
Osebno imam raje 1.4 TSI kot pa 1.2 TSI + DSG pa nimam nič proti DSG-ju samo konjev ni nikol dost :vrum

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po jan 03, 2011 8:51 pm

Pejt na testno vožnjo, pa boš videl. Nekateri bi doplačali 2500+€ za dsg, nekateri (kot jaz) bi doplačali tut 2500€ če bi treba za ročnega, odvisno od okusa :mrgreen: Ročni menjalnik v yetiju je zelo zelo zelo dober.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 9:08 pm

Ratio govori v prid ročnemu, emotio pa v prid DSG! :DDD

Lp, Stefi

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po jan 03, 2011 9:27 pm

kakšna je pa razlika v vzdrževanju med ročnim in avtomatskim :?:

sicer si pa lahko spremeniš življenje, kajti enkrat avtomatik - vedno avtomatik :)

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Po jan 03, 2011 9:33 pm

a4 je napisal/-a:kakšna je pa razlika v vzdrževanju med ročnim in avtomatskim :?:

Pojma nimam.

Lp, Stefi
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], tilzator, tomzzi in 5 gostov